THOMAS Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 Prima schema, cea prezentata de dl Visky pare sa fie cea a radioului din colectia franceza. Deci ar fi pate chiar a aparatului.In toate schemele de mai sus, se vede fie un variator fie un singur CV. Corectati-ma va rog daca gresesc. In fapt este foarte convenabil cu un condensator simplu si atunci as avea eu unul vechi. Dar daca sint doua butoane pe un coaxial, la ce serveste al doilea buton? Ori e o modificare de capacitate ....sa zic -in trepte?. CUM ESTE CV-ul? Simplu sau dublu?. Am nevoie sa stiu pentru ca intentionez sa trec la treaba. O sa fac butoanele, si cutia. Astept acel 3D sa vad daca rezulta niste cote mai bune, daca 3d-ul nu vine cu cote.Nu am acum timp sa studiez aceste scheme dar spre seara ma uit mai atent. Poate intre timp apar si alte pareri si idei. Multumesc celor care au venit cu completari. INCEPE sa CREASCA! orice ajutor deja se observa.Numai bine Daca ne luam dupa "schema" realizata pe planseta si daca intr-adevar aceasta reprezinta schema RR ce dorim sa-l clonam,atunci cred ca exista un singur condensator variabil pe circuitul de intrare (acord),un potentiometru (reostat) pentru tensiunea de filamente (prin modificarea valori acestuia se va modifica si amplificarea tuburilor),doua transformatoare de cuplaj ; unul pe circuitul de intrare,cuplajul dintre primar secundar se face manual (mecanic) modificand distanta dintre cele doua bobine L1/L2 si unul pe circuitul de reactie cu celelalte doua bobine L3/L4,regalnd mecanic distanta dintre ele se va putea doza si reactia. Parerea mea este ca cele doua butoane de pe panou ar fi,unul pentru CV si altul pentru reostatul de filamente. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 6, 2013 Partajează Postat Septembrie 6, 2013 ... si schema dar se pare ca montajul prezentat mai sus este pentru un RR pentru unde scurte,dupa valorile componentelor ce le da autorul in acea pagina de revista !Poate gasim pana la urma schema originala RR Titus Konteschweller. Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2013 ...referitor la condensatorul variabil: condensatorul de valoare mare face un reglaj "brut" iar in parale cu el exista cel cu valoare mica iar acesta are efect "fin" in reglaj... Mecanica de reglare este coaxial, cel putin asa cred... Asa cum mentioneaza si harfa aparatul este pentru unde mai scurte, super-reactia lucrand mai bine in acest domeniu... @lazaroiu: va multumim pentru "ridicarea" schemei... Dintr-o alta lucrare o schema similara... Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 7, 2013 Partajează Postat Septembrie 7, 2013 Un bun salut tuturor PLACA BORD. Am reusit sa gasesc bachelita de 5mm 300x300 aproape neagra (maron foarte inchis) . Are insa o gaura de 5mm in mijloc. O sa o tai amplasind gaura pe locul CV-ului sau potentiometrului, cum o sa fie mai avantajos. Placa are zgirieturi si murdarie , rezultat al conditiilor in care a fost pastrata. O sa o curat si incerc sa o lustruiesc dupa colorare (daca reusesc sa o colorez in negru- am sperante mici 20%). Consider ca e destul de buna si asa. Mi-ar fi placut de 7-8mm, dar asta am gasit. Mai am ceva placi mai subtiri, dar cred ca de 5mm e buna si pentru CV. Personal as considera aceasta parte rezolvata, daca nu are altcineva alta parere sau alta sursa pentru material mai bun. BUTOANE. Am suficient material si pentru cele trei butoane, DAR AM O PROBLEMA: eu pot face butoanele la strung, dar nu am facilitatile necesare pentru randalinare. De fapt nu pot fi randalinate ca materialul este ebonita si se sparge. Are cineva scula necesara pentru realizarea acelor rizuri, prin aschiere sau polizare?. Daca da , as recomanda sa faca si strunjirea butoanelor ca sa fie aceeasi"mana". LEMN.Saptamina viitoare incerc sa procur lemnul. Accesorii alama: cirligele le voi face manual cu sfinta pila. Nu vad alta solutie. Realizarea unei prese pentru 4 cirlige nu isi are rostul BALAMALE: tot manual...CAUT TABLA DE 1,5mmgrosime 50x250-300mm ar ajungecred. LUCRU EFECTIV. Inca nu fac nimic pina nu avem o oarecare siguranta in privinta cotelor. Numai bine si w-end placut Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 PREFERABILas dori sa ne limitam la reproducerea aspectului exterior si sa facem vizibile citeva "particularitati de NOU" ca sa evitam crearea unei copii .Sper sa intelegeti ce vreau sa spun. Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Pentru lampi, gindesc la o solutie ieftina si practica. Utilizarea a doua triode moderne , novale care se apropie ca forma si aspect. Trebuie strunjita partea de jos . Poate fi doar un cilindru din ebonita sau alama. Apoi lampa poate fi introdusa intr-un adaptor scurt si acela potrivit pe cei 4 pini, sau lipita direct pe pini. Solutia trebuie adaptata la ceea ce gasim. Puteti indica un tip de lampa asemanatoare? Probabil ca nu putem gasi triode simple, dar cel putin ceva care sa se potriveasca schemei in privinta tensiunilor. Eu am spus si ramine valabil , ca donez doua 01A. Dar aceste lampi sint uriase. In final par inutilizabile. Forma lampilor moderne insa , e mai buna si devine mai simplu, decit sa cautam niste frantuzesti pe internet (scumpe si rare). Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 9, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Am reusit sa vorbesc la telefon cu Pitagora si avem tot sprijinul... Exista deja condensatorul variabil dublu necesar pentru un acord fin ( 0 la 400-500 pF plus 0 la 10-20 pF circa...) si reostatele pentru filament...Deasemenea avem seturi de borne similare dar nu identice cu cele din model... Reproducerea acestui aparat se doreste sa fie o replica fidela (80-90%) a celei de epoca (1923) cu bobinele construite in cele doua usite laterale. Modelul din 1926, cel din Radiofonia este prevazut cu bobine fagure exterioare interschimbabile... probabil ca vom aborda ambele constructii...Dat fiind faptul ca exista o documentare foto foarte buna pentru aparatul din 1923 replica va reprezenta acest aparat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2013 Partajează Postat Septembrie 9, 2013 Un bun salut tuturor PLACA BORD. Am reusit sa gasesc bachelita de 5mm 300x300 aproape neagra (maron foarte inchis) . Are insa o gaura de 5mm in mijloc. O sa o tai amplasind gaura pe locul CV-ului sau potentiometrului, cum o sa fie mai avantajos. Placa are zgirieturi si murdarie , rezultat al conditiilor in care a fost pastrata. O sa o curat si incerc sa o lustruiesc dupa colorare (daca reusesc sa o colorez in negru- am sperante mici 20%). Consider ca e destul de buna si asa. Mi-ar fi placut de 7-8mm, dar asta am gasit. Mai am ceva placi mai subtiri, dar cred ca de 5mm e buna si pentru CV. Personal as considera aceasta parte rezolvata, daca nu are altcineva alta parere sau alta sursa pentru material mai bun. BUTOANE. Am suficient material si pentru cele trei butoane, DAR AM O PROBLEMA: eu pot face butoanele la strung, dar nu am facilitatile necesare pentru randalinare. De fapt nu pot fi randalinate ca materialul este ebonita si se sparge. Are cineva scula necesara pentru realizarea acelor rizuri, prin aschiere sau polizare?. Daca da , as recomanda sa faca si strunjirea butoanelor ca sa fie aceeasi"mana". LEMN.Saptamina viitoare incerc sa procur lemnul. Accesorii alama: cirligele le voi face manual cu sfinta pila. Nu vad alta solutie. Realizarea unei prese pentru 4 cirlige nu isi are rostul BALAMALE: tot manual...CAUT TABLA DE 1,5mmgrosime 50x250-300mm ar ajungecred. LUCRU EFECTIV. Inca nu fac nimic pina nu avem o oarecare siguranta in privinta cotelor. Numai bine si w-end placut Fac eu modelele 3d pt butoane, altfel striatiile in ebonita iasa naspa.Realizarea practica se poate face prin rapid prototyping, este pe forum un user care beneficiaza gratuit de spatiul de "vanzari" pt imprimanta 3d, ar putea sa sponsorizeze executia lor, eu ii voi trimite fisierele in format .stl . Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 PLACA DE BORD. In tara noastra se utilizeaza termenii bachelita si pertinax pentru a denumi TEXTOLITUL. Dar toate aceste 3 denumiri sint specifice unor 3 materiale diferite.As dori sa fac o precizare pe care am neglijat-o intentionat din cauza posibilitatii mici de gasire a materialului original. Placa de bord este bachelita (ebonita) - termeni imprumutati din engleza respectiv franceza denumind materialul care se utiliza si la fasunguri sau prize din anii 50-70 (PCB cred ca se numeste in industrie materialul de baza pentru realizarea celor trei tipuri mentionate.). Diferenta intre bachelita si textolit este de culoare si structura, dar pe suprafata plana ele seamana destul de bine mai ales daca textolitul e lucios. Placile gasite de mine sint din textolit si se apropie bine de original ca aspect si culoare. Daca se doreste o imitare perfecta, putem utiliza partea plana de la o carcasa de radio sau pick-up din bachelita. Ar trebui gasita o carcasa cu latime destul de mare (cca 18cm ) si grosime corespunzatoare. Grosimea aceasta de 7-8mm e rara. In cel mai fericit caz, o carcasa cu doua suprafete plane pe care sa le suprapunem. Nu am o carcasa de asemenea dimensiuni. O sa ma uit pe internet sa vad daca e un pick-up rusesc din ebonita la vinzare. Sau ramin valabile placile gasite de mine? Ramin la parerea ca placile gasite corespund cu proiectul din topic. LAMPILE. Tuburile originale au fost fabricate in varianta cu motz si fara, cu balon sferic si cu balon cilindric. Virful lampii este o jumatate de sfera si seamana cu lampile novale moderne, dar nu cu cele din anii 40-50 care sint oarecum turtite. Poate cu unele. Forma si materialul soclului erau si ele in mai multe variante. Domnul Claude Paillard din Franta , reproduce acest tub. El le confectioneaza de noi. Tubul lui seamana cu WD 11 american. Diferenta mare consta in asezarea ansamblului intern. La cel francez e pe orizontala. La cel american , pe verticala. De asemenea el monteaza un filament mai solid , spiralat . Motzul pe care il lasa e prea lung, uneori exagerat. Eu am vazut mai de mult cum le lucreaza si nu am fost pe deplin satisfacut, dar el si-a propus sa faca tubul functional nu o reproducere exacta. De aceea colectionarii pastreaza lampile originale pentru expunere, si achizitioneaza reproducerile acestea pentru teste si demonstratii. Tuburile originale cu filament bun nu se folosesc decit de catre "nebuni", scuzati expresia. Sint prea valoroase ca sa risti distrugerea sau consumarea lor. Aici este un articol despre DL C.P. http://www.electronicsinfoline.com/New/ ... iodes.html BUTOANELE. Dl "marlowe" s-a oferit pentru realizarea 3D-ului pentru butoane. Nu stiu ce inseamna exact. Adica realizarea unui model sau desen sau chiar realizarea pieselor?. Materialul gasit de mine pentru butoane se prezinta sub forma unor bumbi ca aceia care se montau la maneta-schimbator de viteza auto (cred ca era la camionul Steagul Rosu din anii 60). Are forma unui ou de rata cu d=cca 45-50mm si D=cca 65-75mm. Dinspre partea mai ingusta spre centru are o gaura cu filet cam de 12mm adinca de cca 25mm. Ramine suficient material pentru butoane. Am 3 bumbi de acest fel din ebonita neagra cu aspect de granit. Daca cineva o sa realizeze butoanele , doresc adresa pentru expedierea lor. Sau le trimit Dlui Visky. REPLICA 80-90% e foarte decenta si posibila. Numai bine Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 Am gasit material de ebonita aici: http://www.okazii.ro/sisteme-audio/pick ... -a50971996 http://www.okazii.ro/antichitati-altele ... a131745873 http://www.okazii.ro/sisteme-audio/comb ... a129285797 INSA am o idee mai buna: AM PUTEA GASI EBONITA intr-o carcasa de acumulator vechi, acela de 150A , trebuie ca are suprafata si grosimea ideale. Pe interior e neted, iar exteriorul cred ca poate fi slefuit cu masina cu banda abraziva (nu aceea de mina ca il strica). ARE cineva un acumulator sau si mai bine, doar CARCASA DE ACUMULATOR DIN EBONITA? Numai bine Link spre comentariu
eugenbt Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 pentru ebonita, se poate face comanda si aici: http://www.arteca.ro/produse-din-ebonit ... onita.html Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 10, 2013 Partajează Postat Septembrie 10, 2013 pentru ebonita, se poate face comanda si aici: http://www.arteca.ro/produse-din-ebonit ... onita.htmlBUNA interventia aceasta. Poate rezolvam acolo. O sa-i contactez miine. Acum cred ca e tirziu, poate au inchis. Aici am scos o poza pentru lampa acoperita complet cu materialul acela reflectorizant. Asa nu se vede ce este in interior. Bine ar fi daca am gasi niste novale cu o trioda in interior si acoperite cit mai mult. Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 12, 2013 Partajează Postat Septembrie 12, 2013 pentru ebonita, se poate face comanda si aici: http://www.arteca.ro/produse-din-ebonit ... onita.htmlPLACI si PIESE din EBONITAAm contactat departamentul comercial de unde o persoana a spus ca incearca sa verifice daca e posibila realizarea pieselor de care avem nevoie, din ebonita neagra, in laboratorul dumnealor.Astept raspunsul si o sa va comunic. Daca va fi un raspuns pozitiv, atunci cred ca ne putem adresa si pentru butoane, tot dumnealor. Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Septembrie 12, 2013 Avem deja si piesele... Link spre comentariu
harfa Postat Septembrie 13, 2013 Partajează Postat Septembrie 13, 2013 Mai pun o data pozele radioului ca sa le revedeti mai usor. http://postimg.org/image/c97jsnt6x/ http://postimg.org/image/9duglsp6x/ Avem ceva piese care si arata excelent . Ne mai trebuie piciorusele pentru lampi , suruburile acelea de contact cu piulite randalinate si butoanele. Acestea trebuie sa le faca cineva care are scule si pricepere. Avem masterial: ebonita care are risc mare de spargere. Trebuie facute cu masini speciale foarte bine reglate. Am citit pe acest forum despre multi care au instalatii de aschiere cu si fara program. Poate se ofera cineva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum