Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aniversare Titus Konteschweller...

feri.visky

Postări Recomandate

ATENTIUNE!

Acest forum a devenit pentru computerul meu o sursa serioasa de spyware si vurisi. Din acest motiv, pina cind se reglementeaza situatia, incerc sa nu ma mai loghez aici. Daca aveti mesaje pentru mine va rog sa le trimiteti la harflora pe gmail.

Multumesc

Link spre comentariu

pe calculatorul de acasa am patit acelasi lucru: cand incerc sa deschid forumul, imi apare sigla FBI care imi blocheaza accesul la site. doar pe acest site, in rest nu am probleme. de pe laptopul de acasa pot intra linistit.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La mine merge fara probleme. 

Pe cand o inregistrare a radioului pentru a fi audiat si de noi?

Felicitari tuturor celor implicati in acest superb proiect!

P.S. Ce lampi sunt cele folosite pt radio? Stiu doar ca sunt triode,dar dupa aspect, imi sunt necunoscute mie. Ar fi fain daca aparatul ar merge si cu alte triode, gen EC80, ECC88, ECC82, ECC85, 6N3P, etc....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa termin speakerul. Au ramas doar conexiunile de facut care se rezolva in 10 minute. L-am construit astfel incit functioneaza in varianterle: 20's cu driver casca sau de la alt speaker din anii 20, cu difuzor modern si transformator de impedanta , deja montat in driver, sau doar cu difuzor.  La varianta cu casca, se scoate partea din lemn montata in piesa din bronz a driverului si se insurubeaza casca. Celelalte doua variante sint cu piesa cilindrul din lemn atasat (ca in poza).

La testele cu breadboardul, varianta cu difuzor si transformator de iesire, a dat rezultate mult mai bune (volum mai puternic si sunet amplu) decit casca simpla.

Posted Image  Posted Image

Dl Visky, aparatul poate fi preluat pentru a fi pus in functiune.

Link spre comentariu

Bună seara domnilor,

La mine merge fara probleme. 

P.S. Ce lampi sunt cele folosite pt radio? Stiu doar ca sunt triode,dar dupa aspect, imi sunt necunoscute mie. Ar fi fain daca aparatul ar merge si cu alte triode, gen EC80, ECC88, ECC82, ECC85, 6N3P, etc....

Respectele mele domnule Untold,

Am să încerc să vă răspund pe rînd:

„La mine merge fara probleme”.

Eu presupun că neplăcerile amintite mai sus provin din faptul că Microsoft a încetat suportul acordat sistemului de operare „Windows XP” şi calculatoarele folosind acest sistem nu mai beneficiază periodic de update-uri care să le facă impermeabile la noii viruşi. După cum ştim cu toţii „creatorii” de noi viruşi n-au altceva mai bun de făcut decît să caute permanent fisuri în sistemele de operare ca să le paraziteze. Producătorii de sisteme de operare sînt nevoiti (în unele ţări sînt obligaţi prin lege) să asigure o oarecare siguranţă utilizatorilor şi reuşesc aceasta prin update-uri (mai mult sau mai puţin) periodice.

Bănuiesc că „radio-ul” la care vă referiti este replica aparatului Dr. Titus 1923 proaspăt ieşită din atelierul domnului „Harfă”. Este numai o carcasă cu piesele fixate mecanic dar fără legături electrice între ele. Pentru montaj şi punere în funcţiune va trebui să intre în atelierul domnului Visky coordonatorul proiectului. Va trebui să mai aveţi puţină răbdare.

Pînă atunci puteţi auzi şi vedea cum funcţionează în general o asemenea schemă pe topicul „Superreacţia Dr.Titus pe breadboard”:

http://www.elforum.info/topic/80121-superreacţia-dr-titus-pe-breadboard/

Vă mulţumim în numele colectivului dar nu uitaţi vă rog că de-abia acum intrăm în finală! (Mai e de treabă!)

Ce lampi sunt cele folosite pt radio?

Din informaţiile pe care le-am cules din reclamele şi publicaţiile vremii, Titus Konteschweller a conceput şi comecializat prima serie de aparate cu lămpi TM. Apoi (schema fiind îngrijit proiectată) nu a avut probleme să comercializeze chiar aparatul de bază (1923) cu noile generaţii de lămpi. De altfel chiar producătorii de lămpi fabricau noile tipuri căutînd să le facă rezonabil compatibile cu vechile TM. Aveţi aici:

http://www.elforum.info/topic/78428-aniversare-titus-konteschweller/?p=864551

o încercare de catalogare a primelor tipuri de aparate Dr. Titus şi privind pozele cu atenţie veţi observa că aparatele sînt echipate indiscriminat cu lămpi TM sau cu lămpi „Métal” de producţie mai nouă. (Şi consum mai redus.)

Cîteva consideraţii privind istoria lămpilor în epoca respectivă în Europa (continentală) aveţi aici:

http://www.elforum.info/topic/78428-aniversare-titus-konteschweller/?p=869749

În ianuarie 1926 Mihail Konteschweller publicînd breadboard-ul superreacţiei Dr. Titus în revista „Radiofonia”, recomandă o serie întreagă de lămpi ce pot fi folosite la acest montaj:

http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2013/post-79528-139829683893.jpg

Tot în 1926 (dar toamna) domnul Hemardinquer publică o poză a breadboard-ului superreacţiei Dr. Titus, de data aceasta cu lămpi TM.

http://www.elforum.info/uploads/monthly_09_2013/post-79528-139829683976.jpg

Eu am început experimentele iniţiale pe breadboard cu lămpile descrise aici: (Paragraful „Lămpile”)

http://www.elforum.info/topic/80121-superreacţia-dr-titus-pe-breadboard/?p=866759

Şi (conform unui obicei sănătos) mi-am bricolat în scurt timp o pereche de lămpi erzaţ, cu care am continuat voios experimentele:

http://www.elforum.info/topic/80121-superreacţia-dr-titus-pe-breadboard/?p=894431

Pentru replica aniversară ieşită proaspăt din atelierul domnului Harfă am reuşit să procur o pereche de lămpi „Métal”:

post-233153-0-95038100-1404853940_thumb.jpg

N-am reuşit să fotografiez ca lumea scrisul de pe lampă (căci este cam şters) dar pe ele scrie:

6/100 AMP.

MÉTAL

<G.D.E.R.>

DÉPOSÉ

Deci sînt cu filament cu oxizi de bariu şi consumă 60 mA la 4 V.

Experimentele de pînă acum au avut ca scop să înlesnească realizarea unei replici cît mai asemănătoare şi funcţionale a aparatului Dr.Titus 1923, cu piese pe cît posibil de pe vremea aceea sau realizate cu materiale şi tehnologii folosite pe-atunci. Nu ne-a preocupat folosirea lămpilor „moderne” decît în măsura în care pot emula corect comportarea lămpilor vechi.

Problema folosirii lămpilor enumerate de dumneavoastră este cu adevărat captivantă şi cred că aveţi dreptate – face ca schema să devină interesantă pentru o arie mai largă de bricoleuri. Ne-am bucura mult dacă (bănuim că posedaţi cîteva lămpi din cele enumerate) aţi putea experimenta introducerea lor în montaj şi publica rezultatele pe Elforum.

Cu respect,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu)

Link spre comentariu

Buna seara in primul rand, apoi multumesc mult D-le Pitagora Schorsch pentru raspunsul dvs mai mult decat asteptat.

Am urmarit cu interes link-urile expuse de Domnia Voastra si ceea ce faceti este un lucru exceptional!

Din pacate, eu sunt incepator in lumea tuburilor, dar am avut succes in a construi un receptor cu reactie cu ECC88 (PCC88) in gama undelor medii si lungi si chiar in FM dupa o schema a generosului nostru coleg de forum, Dl. Mila Iosif (@mila).

O transpunere practica a receptorului Dr. Titus 1923 cu tuburi mai moderne ma atrage, de aceea am intrebat ce alte triode se mai pot folosi. Personal, as folosi tuburile expuse de mine mai sus, insa as fi mult mai entuziasmat in incercarea de a face o replica a acestui superb receptor cu o dubla trioda miniatura ruseasca, 6N16B. Sper ca va merge in gama undelor medii, frecventa ei de lucru dupa catalog de de max 50Mhz.

Va multumesc inca o data si astept cu nerabdare opinia dvs.

Cu stima.

Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

... eu sunt incepator in lumea tuburilor, dar am avut succes in a construi un receptor cu reactie cu ECC88 (PCC88)  ...

...ma atrage ... O transpunere practica a receptorului Dr. Titus 1923 cu ... o dubla trioda miniatura ruseasca, 6N16B ...

Dacă aţi construit deja un receptor cu reacţie, nu sînteţi chiar aşa de începător şi calea spre o transpunere cu tuburi moderne a unei superreacţii „Dr. Titus” poate fi considerată pe jumătate parcursă. De fapt superreacţia bilampă „Dr. Titus” constă dintr-un etaj cu triodă, detector cu reacţie, împins peste pragul de acroşaj (şi devenit prin aceasta un oscilator de radiofrecvenţă) a cărui funcţionare este întreruptă periodic cu o frecvenţa mai joasă (eu îi spun „de eşantionare” - dar nu toată lumea e de acord cu termenul) produsă într-un al doilea etaj oscilator (tot) cu triodă.

Funcţionarea amănunţită a celor două etaje am postat-o deja aici:

http://www.elforum.info/topic/80121-superreacţia-dr-titus-pe-breadboard/?p=874802

În ce priveşte tuburile pe care doriţi să le folosiţi, ştiind că fabricanţii de tuburi „moderne” au proiectat în principiu noile tipuri să fie (mai totdeauna) compatibile cu cele vechi, puteţi avea îndrăzneala să experimentaţi folosirea oricărei triode „moderne” în vechile scheme.

Există desigur şi „nepotriviri” care pot fi acceptate sau „aplanate” după caz:

Filamentele tuburilor „moderne” din lista dumneavoastră consumă mult mai mult (între 300 şi 400 mA la 6 – 7 V) decît tuburile cu filament cu oxizi de bariu (cam 60 mA la 4 V) deci va trebui acceptată o creştere a volumului şi greutăţii bateriilor de încălzire cu sacrificarea în bună măsură a „portabilităţii” montajului. Un oarece compromis în această direcţie a fost realizat prin folosirea dublelor triode „moderne” la care filamentele fiecărei secţiuni pot fi înseriate.

Tuburile „moderne” din lista dumneavoastră (inclusiv 6Н16Б) sînt cu încălzire indirectă (de unde şi consumul „exagerat”) deci va trebui modificată schema alimentării filamentelor şi (probabil) instalat un alt reglaj al amplificării. (Am explicat deja că la lămpile cu încălzire indirectă, din cauza inerţiei termice a catodului, reostatul de filament nu mai poate regla rapid amplificarea lămpii deci devine inutil.)

Nu mă îndoiesc că prin experimentări veţi putea rezolva „nepotrivirile” deja schiţate şi altele ce vor apare (poate) pe parcurs. Vă urez „spor la treabă” şi nu uitaţi să postaţi pe Elforum experimentele. Cred că veţi avea o largă audienţă.

Cu respect,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu)

Link spre comentariu

Buna seara.

Va multumesc pentru increderea acordata, pentru inceput, desi am facut un receptor FM cu superreactie cu PCC88, vreau sa abordez o schema simpla de receptor pentru MW cu tubuletul 6Н16Б, pentru a ma familiariza cu functionarea lui in domeniul RF, in audio am construit cu aceasta dubla trioda miniatura si o pentoda miniatura (6п30Б) un miniamplificator si alte doua etaje de repetor catodic.

Am gasit o schema simpla, ce nu cred ca-mi va ridica probleme. Stiu de consumul filamentului la aceast tubulet, o sa folosesc un acumulator de UPS de 7.2A/h pentru alimentare.

Dupa experimentarea acestei scheme, voi posta rezultatele aici, mai apoi, daca trec de pragul construirii bobinelor Dr. Titus, cu restul cred ca ma pot descurca. 

Schema:

Posted Image

Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

... Am gasit o schema simpla...

... voi posta rezultatele aici ...

Să începem cu a doua afirmaţie a dumneavoastră selectată de mine: Am să vă rog să mă iertaţi, dar mă simt uşor jenat cînd comentez sau „mă întind la vorba” despre diverse scheme de receptoare cu reacţie pe acest topic destinat (după părerea mea) realizării unei replici aniversare (Mă simt tot timpul off-topic, încerc „s-o scurtez” de teamă să nu supăr pe cineva deşi subiectul poate mertiă o tratare mai complexă.)

Sînt convins (cum am mai spus) că rezultatele experimentelor dumneavoastră vor stîrni comentarii bogate (şi sper folositoare) căci adaptarea tuburilor „moderne” la vechile scheme (nu numai de superreacţie) sau adaptarea schemelor de demult la tuburi recente, este o temă captivantă. (Şi cred că nu numai pentru mine.) De aceea am să vă rog să-mi faceţi o plăcere şi (pentru confortul meu psihic) să începeţi pe Elforum (evident tot la rubrica „Radio Antic”) un topic nou de genul: „De la reacţie la superreacţie pe unde medii cu tuburi moderne” sau (mai general) „Scheme vechi cu tuburi noi şi invers” – nu vreau să vă iau plăcerea de a găsi dumneavoastră un titlu potrivit. M-aş simţi mult mai la largul meu să nu discut aici despre reacţii şi lămpi ruseşti ci pe un topic dedicat. Vă promit să mă abonez la el şi să-mi dau cu părerea de fiecare dată cînd cred că e oportun.

Şi acum (pe furiş, poate nu ne prinde...) cîteva cuvinte despre schema găsită de dumneavoastră: Într-adevăr schema pare simplă şi dacă a fost proiectată şi încercată cu 6Н16Б (şi a şi mers) aveţi certitudinea că lampa favorizată de dumneavoastră funcţionează ca detector cu reacţie în gama de unde medii. Dacă înţeleg eu bine schema, primul etaj este un detector cu reacţie „Reinartz” (foarte) evoluat, proiectat să asigure o amplificare importantă în tensiune a semnalului audio detectat chiar la o tensiune anodică redusă. (12 V) Are (probabil) un curent anodic infim (sub 54 µA) şi o impedanţă de ieşire mare, potrivită pentru intrarea pe grilă a etajului următor amplificator de audiofrecvenţă.

Cred că după ce-l faceţi să meargă ar merita să-l încercaţi pe cadru. Dacă aţi construit o superreacţie cu PCC 88 pe ultrascurte, aceea avea precis în intrare un etaj amplificator (mai degrabă separator) destinat să mai domolească radiaţia superreacţiei în antenă. La superreacţia bilampă pe medii, nu există separator cealaltă triodă fiind ocupată cu generatorul de eşantionare. Colectorul de unde trebuie legat direct în grila detectorului cu superreacţie şi ca să mai domolească radiaţia, se foloseşte cadrul.

Dacă agreaţi propunerea mea de a începe un topic nou, dedicat, mă aştept să postaţi aici o trimitere/invitaţie pentru cei interesaţi să urmărească continuarea pe noul topic dînd bineînţeles şi link-ul.

Cu respect,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu)

Link spre comentariu

Buna ziua.

Aveti intr-adevar dreptate, am poluat acest topic, am deja un alt topic deschis despre receptoare cu tuburi, o sa postez acolo realizarile mele.

Imi cer scuze pentru off-topic.

Cu stima.

Link spre comentariu

post-175977-0-47614200-1405786818_thumb.jpgpost-175977-0-79423200-1405786835_thumb.jpgpost-175977-0-05088200-1405786850_thumb.jpg... sa continuam!

Am reusit sa intru in posesia reperelor. Dl.harfa a depus o munca titanica. Cateva sugestii pentru cei care vor sa faca o metareplica (replica la replica..., etc.).

1. Grosimea (latimea) bobinei L4 trebuie ales in asa fel incat sa intre in "dimensiunea usii". E vorba de abateri de ordinul 4-6 mm.

2. Numai dupa ce avem toate reperele sa trecem la gaurirea placii de bachelita. De multe ori piesele  ne pot fenta...

3. Pentru cutie sa alegem o varianta de vopsire/lacuire cat mai simpla.

Cateva poze:

Link spre comentariu

:aplauze  Spectaculos!

O intrebare de novice: balamalele metalice ale peretilor batanti n-ar fi suficient de aproape de bobine incat sa le poata modifica inductanta?  :84

Pe vremea cand experimentam filtre de rejectie pentru HBO, chiar si o foita de hartie plasata intre spirele bobinei o scotea din banda...

Editat de Untold
Link spre comentariu

Avand in vedere valorile inductantelor, influenta "balamalei" este nesemnificativa (ea apare in egala masura la ambele bobine). Tabla de metal subtire se gaseste in planul bobinei si la o distanta considerabila...

Link spre comentariu

Am conceput sa fie totul cit mai simplu si cu demontari minime. Ma asteptam la intrebari si  consultari. Nu am exclus nevoia unor eventuale mici modificari, dar trebuie discutate inainte de executie pentru ca e posibil  sa nu fie necesare, sau sa nu poata fi facute in conditii neprofesionale.

Orice lac se zgirie. Finisajul este cel mai simplu posibil.Doar lacul catalitic sau copt in cuptoare industriale se zgirie mai greu dar acela are aspect de sticla, nepotrivit oricum unui astfel de proiect. Singura solutie sa nu arate ca in poza, e sa se lucreze cu grija.

Zgirieturile care se observa acum sint doar rezultatul unei  manipulari gresite.

Astept un telefon sa vedem cum putem repara micile defecte aparute, eventual pot inlocui suportul si saiba bobinei din peretele lateral, care acum par sa fie compromise. Mai am altele de rezerva. Va rog sa masurati diametrul exterior al saibei bobinei ca sa pregatesc alta.

.

Cirligele, trebuie manipulate astfel incit sa nu se apese pe ele cu presare pe perete. Este un sistem deficitar. Toate casetele cu astfel de cirlige, formeaza un cerc (zgirietura) in jurul pinului de fixare a cirligului. (se observa si la radioul original). Acesta se evita, doar tinind cirligul departat de carcasa la manipulare.

Atentie de asemenea la surubelnite....zgirie rau si in plus pot rupe suruburile fragile din bronz.

Va urez succes la cablare.

Editat de harfa
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări