Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aniversare Titus Konteschweller...

feri.visky

Postări Recomandate

Va salut Dl Visky

Finisaje:......Am terminat finisajul antenei si garniturilor de fixare bobine.

Reostat:......Am bobinat reostatul , l-am montat si functioneaza corect (22 ohmi). Cursorul reostatului loveste in peretele carcasei . Cred ca si in modelul original era la fel. Asta creaza un inceput si un sfirsit la reglajul fin. Daca doriti o rotatie completa , trebuie sa pun toata carcasa in masina de gaurit si sa adincesc orificiul (deseara). Nu e recomandabil si nu cred ca e necesar.  Va rog sa imi spuneti ce credeti.

Antena:........Ar mai fi de bobinat antena, dar nu am sirma corecta. Se bobineaza usor si oricind o puteti face dvs. daca aveti sirma (22 metri Cu bbc de 05-09mm).

Asamblare:..Am montat bobinele , CV-ul corect si toate partile metalice. Soclurile lampilor nu au piulite. Nu am primit .

Mai ramin  de perforat peretii pentru a introduce firele bobinelor din peretii rabatabili. Aici am o mica problema. As putea face orificii inobservabile in spatele balamalelor, Astfel s-ar reduce si pericolul ruperii firelor prin indoiri repetate la deschiderea peretilor. Sau le fac ca in original, ceea ce m-i se pare  inestetic si oarecum gresit. Aceste gauri sint usor de facut cu un spiral de 1-2mm O sa las sa discutam asta la fata locului cind veniti sa ridicati "jucaria".

Puteti veni sa preluati stafeta chiar de miine Joi 29 Mai.

O sa fac o poza mai tirziu si o postez aici. Acum este inca la uscat.

Link spre comentariu

Am facut citeva poze . Va rog sa faceti abstractie de firele care ies dezordonat din bobine. De asemenea eticheta de pe bobine si sirma de legatura care vor fi scoase la cablare. Deocamdata am asezat totul formal pentru poze. .... Spirele care par sa fi sarit locasuri, in bobina fund de cos, sint de fapt terminale agatate  formal pina la cablare cind totul va fi curat, ordonat si va arata corect.

Orificiile de iesire pentru firele de contact ale bobinelor si butonasele peretilor rabatabili, le fac, respectiv montez miine dimineata pe la ora 10. Dupa ora 11 aparatul e pregatit de transfer catre Dl Visky.

Posted Image

Link spre comentariu

Va salut Domnilor

Am montat butonasele si am fixat bobinele definitiv. Am schimbat garnitura de fixare a bobinei in peretele rabatabil gros. Nu mi-a placut varianta care este pozata mai sus. Poate fi inlocuita daca se doreste. Initial am vrut sa intorc bobina ca sa nu se vada moatele atelor cu care a fost stabilizata. Dar aceste "moate" sint utile daca se doreste extragerea bobinei din locasul ei. Bobina din peretele mare este foarte stabila si nu are nevoie de fixare. Perechea ei in interior, sta pe suportul din lemn care este apoi inchis de peretele separator, scos acum ca sa apara bobina in poza. Bobinele "fund de cos" intra fix pe suportul central , dar sint asigurate cu doi pini din lemn de mahon infipti in gauri practicate in rondela de mahon care se vede in centrul bobinei. Pinii nu sint lipiti, ies usor cu penseta si pot fi reintrodusi. Daca se pierd se pot inlocui cu orice , chiar si cu un virf de scobitoare.

Posted Image

In poza care urmeaza , se poate observa solutia discreta de trecere a terminalelor bobinelor, din peretele rabatabil spre interiorul casetei.  La inchiderea si deschiderea lateralelor, am observat ca fiecare spira a arculetului facut chiar din sirma terminalului , pe un spiral de 1mm, preia putin din sarcina. Cred ca posibilitatea ruperii este mult redusa , daca nu chiar eliminata. Exista doar o sansa buna , ca acest arculet din spate sa se turteasca la manipularea radioului. Asa ca va trebui atentie .

Posted Image

Sirma pentru antena este inca nerezolvata. As sugera sa fie folosita sirma de cupru emailata sau nu. Trebuie vopsita negru. In 1923 exista sirma emailata . Eu am vazut doar culori negru si albastru.  Solutia ar fi una de tranzit pina cind gasim sirma potrivita.

Acum totul e pregatit. Am pus toate componentele in pachet, incluzind suruburi de bronz pentru asamblarea cutiei si papuci de alama pentru conexiuni. De asemenea un CD cuprinzint citeva sute de poze ale fiecarei etape de lucru, etichete antichizate pentru C-uri si R, in cazul ca vor fi necesare, si instructiuni de montare si intretinere a carcasei.

Va trebui mare atentie la cablare pentru a se evita accidente de genul: zgirieturi, cazaturi sau spargerea ebonitei si a lampilor.

Va doresc succes in continuare si astept sa-l vad functionind.

Intre timp o sa ma ocup de speaker.

Link spre comentariu

Tocmai am primit telefon de la Dl. Beres care mi-a spus ca miine 30.05, pune la posta sirma necesara pentru antena. Daca soseste Luni sau Marti, o vopsesc maron sau verde sau roz, culori din perioada, si o bobinez pe cadru. Ar putea ramine si culoarea alb -unt. Va rog sa imi comunicati cum doriti sa fie. Toate culorile mentionate existau la 1923.  Miercuri e si antena gata.

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare.

Nu pot sa nu recunosc faptul ca ma incearca un sentiment de parere de rau in legatura cu faptul ca nu am putut ajuta nici macar cu un capat de sarma.

Aceasta realizare va ramane in istoria forumului, si nu numai.

Inca o data felicitari D-lui Harfa, D-lui Pitagora si tuturor celor ce au contribuit la aceasta realizare. Sa-l auzim cantand!

Link spre comentariu

Multumim tuturor.

In ce priveste ajutorul, multi au ajutat bucurosi, unele participari fiind de-a dreptul salvatoare. Multi ar fi vrut sa ajute, dar raritatea componentelor si disparitia lor din circuit, desigur ca a creat imposibilitati. Multumim tuturor si pentru dorinta sau intentia de a ajuta chiar daca nu au avut posibilitatea. Sintem siguri ca se vor mai ivi ocazii.

Am adaugat la inventarul de maruntisuri al radioului firele de alimentare in culorile drapelului romanesc (la care am adaugat alb pentru ca sint 4 fire) si alte culori din aceeasi sirma pentru conexiuni (maron, negru, verde, mustar). Este sirma noua din cupru izolata la exterior cu bumbac avind aspectul celei din perioada.

Posted Image

De asemenea am facut un set complet de poze  pe care le postez aici

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Link spre comentariu

Imi pare foarte rau, dar fiindca vineri am ajuns cam tarziu la posta (posta fiind in orasul apropiat Sacueni), oficiul deja era inchis. Asa ca azi m-am dus iarasi si am pus coletul cu toate cele promise pt D-l Harfa.

Sper ca n-o sa fie o problema majora.

Imi cer mii de scuze pt greseala omisa.

Link spre comentariu

Foarte frumoase poze al unui aparat replicat cu mare maiestrie... Va rog frumos sa-mi trimiteti pozele ca sa le folosesc pentru posterul de prezentare...

Link spre comentariu

Am pregatit un CD cu cele citeva sute de poze care prezinta fiecare pas al realizarii proiectului. Desigur sint atit de multe poze, pentru ca fiecare operatie este prezentata din mai multe unghiuri in  duble sau triple pentru a fi sigur ca obtin claritatea cea mai buna si ca sa fie o selectie de unde sa se poata alege ce este mai bun si mai reprezentativ. Pozele sint needitate raminind la discretia editorului tipograf sa ajusteze functie de softul pe care il utilizeaza. Ultimile poze sint si ele pe CD. O sa mai fac insa citeva  cu panoul frontal prins in suruburi.

Dl. Visky, va voi trimite in citeva minute pozele needitate. Miine insa mai fac un set de poze pe care il veti primi de asemenea.

ASTAZI AM CONSTATAT ca am ignorat functionarea reostatului care credeam ca este actionat direct tragind si apasind butonul. In realitate acest tip de reostat cu care m-am intilnit prima data la acest proiect, functioneaza ca un surub. Deci el trebuie rotit de 14 ori (14 spire de nichelina are), pentru a parcurge o cursa completa. Am facut astazi testele si masuratorile  pentru ajustarea fantei din peretele casetei principale. Voi face corectia necesara cit de curind pot, posibil in seara aceasta.

De asemenea este posibil sa primesc miine sau Vineri sirma pentru antena. O sa imi ia cca 30 minute sa bobinez antena in aceeasi zi cind primesc materialul. Cel tirziu Vineri o sa am si aceste detalii rezolvate.

Link spre comentariu

Va salut domnilor

Am primit astazi sirma pentru antena. Multumim Dl. Beres!

Am bobinat si testat antena pe breadboard. Functioneaza la fel de bine ca antena experimentala.

Iata si poza ei:

Posted Image

Am rectificat fanta pentru reostat si acesta functioneaza corect acum.

As zice ca nu mai am ce sa fac la acest proiect si, in consecinta e gata pentru preluat.

Dl Visky cer scuze ca mesagerul trimis de dumneavoastra sa aduca revistele, m-a prins nepregatit. Inca nu aveam antena bobinata si aparatul era la pozat. Va astept sau il astept din nou pentru a prelua proiectul.

Link spre comentariu

Va salut

Ieri am fost ocupat si am omis o descriere chiar sumara a felului si materialelor de constructie a speakerului. Revin acum cu amanuntele necesare.

M-am inspirat, dar nu am copiat , speakerul Gaumont care apare in coltul din dreapta sus al pozei. Trompeta si conul ei, sint facute  din segmente (le putem numi "doage"-ca la butoiae) din lemn de mahon. Suportul este tot din mahon iar pentru realizarea driverului am utilizat un niplu de la instalatiile de tevi pentru apa. I-am strunjit (rotunjit) partea ingusta care avea forma unei piulite, si am taiat din el inelul care e asezat pe discul din mahon. Filetul s-a potrivit oarecum cu cel de la o casca Brandes, dar pentru ca nu se infileta complet si nu am vrut sa degradez filetele, am strins cit am putut si am creat un disc de stabilizare a membranei. Acesta este facut din lemn de stejar galben si , e lipit in interior de un alt disc , traversind interiorul niplului. La capatul ingust am lipit discul de rezistenta (intarit cu inelul din alama taiat din niplu).  Trompeta nu este lipita de driver, intrind fest si fiind stabila fara filet sau clei. . Conul, e posibil sa il scurtez ca sa obtin forma dorita. Dupa ce il rectific, il intaresc cu un alt inel din alama si il lipesc de calota. Va urma o slefuire usoara, apoi culoare si lac, in acelasi ton cu caseta radioului. 

In poza se observa deja o diferenta de culoare intre lemnul utilizat la calota si cel utilizat la con si suport. Calota e facuta din mahon superior care implicit are o structura mai buna si o culoare mai densa. Conul si suportul au fost facute din deseuri rezultate dupa confectionarea casetei radioului. Suportul va primi o contragreutate din plumb sau fier , ascunsa dedesubt, si probabil si 4 picioare cilindrice. Piesa din metal cromat este un suport articulat cu canal de introducere a firului de conexiune. Provine de la o lampa electrica desfiintata. Speakerul Gaumont are aceasta piesa si este asemanatoare.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări