feri.visky Postat Mai 16, 2014 Autor Partajează Postat Mai 16, 2014 Foarte probabil miercuri aveti bobinele. Va mai rog sa-mi trimiteti desenul la un piciorus sau un piciorus ca sa va mai pot face... Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 D-le harfa, mi-a picat in mana o bobina construita cu lita de radiofrecventa , firul de lita 0,06mm iar in manunchi cred ca sunt mai mult de 50 de fire...diametrul total cu imbracatura textila , aprox. 1mm...diametrul minim al suportului bobinei 50 mm, diametrul maxim 80mm, grosime bobina 20mm...intre spire este intercalata si ata , aleatoriu, cu un diametru aprox. egal cu manunchiul de sarma...dispun de doua astfel de bobine...pot sa vi le trimit daca considerati necesar...natura imbracamintii textile nu o cunosc, mie imi pare bumbac...frecventa de lucru ,in instalatia de unde a fost recuperata era de aprox. 140 KHz...Tot respectul meu celor care s-au implicat in acest proiect si , cu deosebire dvs. , sunteti un artist in restaurari ! Toate bune ! Link spre comentariu
harfa Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Multumesc pentru aprecieri Dl "flomar60". Nu mai stiu cum se poate comunica in "mp" acum cind elforum are o configuratie noua. Din acest motiv , o sa va rog sa imi scrieti un mesaj scurt pe [email protected]. In ce masura as putea utiliza aceste bobine la proiectul nostru o sa discut cu Dl. Pitagora. Din punctul meu de vedere ar putea fi doua bobine gata facute. Dar as dori mesajul pe email (pentru adresa mea si detalii). Multumim si pentru ajutor. Dl Visky, voi trimite un piciorus cu mesagerul care aduce bobinele. Link spre comentariu
Enulescul Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 (editat) Bună ziua domnilor, ....mi-a picat in mana o bobina construita cu lita de radiofrecventa ...dispun de doua astfel de bobine.... Respectele mele domnule Flomar60, Întîi de toate vă mulţumim pentru bunăvoinţă şi dorinţa de a ne ajuta. Apoi îndrăznesc să vă întreb dacă aveţi cumva posibilitatea de a măsura inductanţa înfăşurărilor pe care le aveţi ca să ştim dacă într-adevăr norocul ne pune în cale o pereche de bobine gata făcute. (Ar fi straşnic!) Pe urmă (asta puteţi cu siguranţă să ne spuneti) am vrea să ştim dacă firele de liţă sînt izolate individual cu email sau sînt din cupru neizolat şi fac contact între ele pe toată lungimea. Definiţia pe care o dădeau cei vechi liţei de radiofrecvenţă presupune fire de liţă izolate individual cu email. (Teoria cu efectul pelicular al curenţilor de înaltă frecvenţă am să v-o povestesc altă dată pe îndelete – sau poate că o ştiţi deja.) Dacă sînt numai fire din cupru neizolat puse în mănunchi avem de-a face doar cu cablu flexibil, ceva mai puţin performant în înaltă frecvenţă dar (poate) utilizabil. Deci înainte de a vă osteni să le trimiteţi poate puteţi afla valoarea (valorile) inductanţei (inductanţelor) şi modul de izolare al firelor de liţă ca să fim siguri că merită. Intervenţia dumneavoastră dezinteresată şi spontană pe Elforum ne întăreşte în convingerea că există mulţi oameni care urmăresc cu simpatie eforturile noastre şi încearca să ne ajute cum şi dacă pot. Încă o dată, mulţumim! Cu mult respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Editat Mai 17, 2014 de Enulescul Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 D-le Pitagora , am facut masuratorile solicitate...Pe fiecare carcasa sunt , de fapt, doua bobine - practic s-a bobinat cu fir dublu- inductanta pe fiecare bobina este 224 microH , cu bobinele conectate in paralel ( asa cum sunt din fabrica) , aceeasi inductanta, cu bobinele inseriate ' fazat ' , 900 microH. Aveti si o poza cu aspectul unei jumatati de carcasa ( doua piese alaturate constitue carcasa, consolidate cu suruburi de plastic), dimensiunile sunt: diametru cerc mare= 85mm ; grosime cerc mare= 2mm ; diametru cerc mic = 49,5mm ; grosime cerc mic = 10mm. Lita este intradevar lita de radiofrecventa ( fiecare fir din manunchi izolat cu email ) dar natura imbracaturii textile nu o cunosc , personal cred ca este vorba de bumbac. Din cauza restrictiilor forumului am fost nevoit sa compresez pozele ca sa fie acceptate dar , in urmatoarele minute , voi trimite d-lui harfa un mail cu poze detaliate . Pot sa fac acelasi lucru si pentru dvs. daca imi comunicati o adresa de mail ( eventual pe PM ). Link spre comentariu
Enulescul Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Bună ziua domnilor, .... am facut masuratorile solicitate.... Respectele mele domnule Flomar60, Vă mulţumim pentru răspunsul rapid şi amănunţit! Inductanţele măsurate de dumneavoastră (văd că sînteţi utilat) sînt coerente cu ce aţi scris înainte – instalaţia funcţiona pe la 140 kHz. Nouă ne-ar fi prins bine ceva ce ar fi functionat pe la 14 kHz (sau mai jos) - ideal 8,4 kHz - şi inductanţe pe la 180 mH ( Asta-i viaţa!) Dar poate totuşi sîrma ar fi utilă pentru antena-cadru (pe moment în construcţie)care va însoţi aparatul. Dacă aveţi instrument de măsură poate aveţi şi letcon şi fludor şi mai ales răbdarea să mai faceţi un test pentru noi: Am să vă rog să încercaţi dacă firele emailate se cositoresc direct – adică dacă emailul se evaporă la temperatura fludorului lichid. Eu procedez astfel: Pe un suport rezistent la căldură fac o boabă de fludor topit la vîrful letconului şi introduc sîrma liţată în ea, ţinînd vîrful letconului permanent în contact cu aliajul lichid. Dacă emailul este pe bază de poliuretan, scoate ceva fum (se evaporă sau se arde) şi toate firele ies individual cositorite din această operaţie. Între timp mai adăug ceva fludor în boabă sau mai bine direct pe fir ca să ajungă colofoniul (decapant) din fludor pe fir să înlesnescă procesul. (Nu, nu am trei mîini!) Ţin capătul firului apăsat pe suport cu vîrful letconului (totul în interiorul boabei de aliaj topit) şi cu mîna eliberată de fir mai pun puţin fludor. Asta ar rezolva alt necaz al nostru: sîrma existentă pentru cadru este de tip vechi cu un email atît de rezistent la temperatură că la trecerea prin flacără se topeşte cuprul şi emailul rămîne băţos la locul lui.... (Bine, sub formă de zgură...) Cu mult respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Lita raspunde foarte bine la procesul de cositorire , se comporta practic identic cu lita folosita la bobinele de acord plasate pe antena de ferita de la RR cu tranzistoare...doar colofoniu, fludor, letcon ( eu am folosit pistolul de lipit electric de 100 W- cel cu carcasa de ebonita), un suport de lemn si indemanare ! Se cositoreste rapid si nu degaja mirosuri neplacute...Astept sa-mi spuneti daca le considerati utile, aceste bobine , pt. proiectul dvs. si , daca da, le donez cu placere... Toate bune ! Link spre comentariu
Enulescul Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Bună seara domnilor, Lita raspunde foarte bine la procesul de cositorire.... Respectele mele domnule Flomar60, Vă mulţumim din nou pentru modul prompt şi curtenitor în care răspundeţi la întrebările noastre şi pentru răbdarea şi solicitudinea de care daţi dovadă. Locaţia la care se execută lucrările principale (deci unde trebuie să ajungă materialele trebuincioase) este adresa domnului Harfă. Cred că dînsul v-a trimis deja prin e-mail adresa poştală – urmează să vă înţelegeţi cu domnia sa asupra perioadei de timp şi modalităţii celei mai convenabile pentru expediţie-recepţie. Este cu adevărat un privilegiu şi o plăcere să colaborezi cu persoane ca dumneavoastră. Vă mulţumim! Cu mult respect, Pitagora Schorsch (Născut Enulescu) Link spre comentariu
harfa Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Va salut Domnilor Din pacate am o singura zi pe saptamina disponibila, si aceea , rar. Duminica aceasta a fost una din acele zile si am utilizat-o pentru proiect. Asa cum am promis voi veni cu date despre stadiul in care se afla. Cum operatia principala era introducerea bobinelorin locasurile lor din carcasa, am creat materialul necesar confectionarii unor noi saibe si suporti de fixare a acestora in peretele rabatabil si in cutie. In paralel cu aceasta operatie care necesita un timp indelungat de uscare a cleiului, am confectionat un cadru simplu de antena impreuna cu suportul lui. Am adoptat aceasta varianta simpla deoarece seamana foarte bine cu o antena din perioada si pare mai potrivita decit cadrul sofisticat la care gindisem initial. Mai este si problema timpului. Urmeaza sa practic orificiile pentru introducerea sirmei pe care o voi "coase" in cadru. Nu am adoptat varianta cu canale taiate, deoarece acestea fragilizeaza cadrul si il deformeaza. Totodata , studiez posibilitatea realizarii unui speaker asortat cutiei. Acest speaker, daca imi reuseste, nu il voi putea dona asociatiei, dar il voi imprumuta de cite ori va fi necesar. Este o lucrare complexa , cu consum urias de materiale si riscuri mari atit de spargere a piesei in timpul lucrului cit si accidentare. De asemenea necesita un driver pe care va trebui sa-l scot de la un speaker original. Atasez aici doua poze: In prima puteti vedea cadrul antenei si suportul, inca nefinisate , asezate formal , pentru poza. In dreapta este materialul pentru saiba de fixare a bobinelor, care dupa ce este bine uscat , urmeaza sa fie strunjit. Iar in aceasta poza, puteti vedea realizarea conului de strunjire a unui speaker cu trompeta de mahon. Calcularea unghiurilor de imbinare nu este foarte complicata, dar indiferent cit este de bine facuta, taierea nu reuseste pentru o imbinare perfecta la ultima lipitura, decit dupa mai multe experimente si timp indelungat de lucru. Cum timp nu ne-a mai ramas, I-am dat bice si am facut repede cit am putut de bine. Am facut calculele pentru un con cu 8 sectoare, dar ungiul de 22,5grade cutit/15 grade directie, tot nu a dat rezultatul scontat din cauza erorilor la taiere, asa ca a trebuit sa fac o insertie in plus . De mentionat ca aceasta piesa nu mai este lucru de hobist. Se taie greu in circular si apoi se strunjeste foarte greu cu multa rabdare si munca. E posibil de asemenea sa se sparga la strunjire. O sa ma straduiesc insa sa ajung cu el la final dar exista sansa unui esec.. O sa va intrebati de ce se pune asa lemnul si nu se ia pur si simplu un cub de lemn la strunjit. Motivul este asezarea fibrei astfel incit sa obti o structura cit de cit rezistenta de-a lungul fibrei lemnoase. Exista citeva speakere cu pilnie de lemn. Singurul cunoscut de mine, cu structura de lemn solid este "Music Master" din care am si eu doua bucati. Pilnia este facuta din opt sectoare din lemn de mahon. Alte speakere din lemn folosesc petale asamblate cu rame de metal sau lemn (Amplion) sau furnir cu insertie de celuloid (Orpheus). Daca speakerul in lucru nu reuseste, am un"back-up" (rezerva), mai simplu si mai usor, prezentat la sectiunea "superreactia Titus K" ca fiind o varianta relativ usor de realizat si pentru hobisti. Link spre comentariu
harfa Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 A sosit coletul de la Dl. Pitagora . Avem acum si CV-ul original, complet cu butoanele originale si doua lampi bune . Sper ca in citeva zile sa pot finisa antena. Speakerul ramine in urma cu o rezerva de nesiguranta serioasa. In w-endul care vine e posibil sa rezolv tot ce a ramas pina la punerea in functiune. Dl. Visky va primi apoi piesa pentru a fi pusa in functiune. As avea ceva fir de conexiune vechi din perioada, dar am si fir nou cu exact acelasi aspect (Cupru litzat izolat cu bumbac Dia 3mm). Recomand firul nou, deoarece firul vechi este fragil si nesigur. Antena va avea si un cablu bifilar izolat cu bumbac (nou dar cu aspectul celui vechi). Link spre comentariu
harfa Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 Am primit si bobinele "fund de cos" de la Dl Visky . Link spre comentariu
feri.visky Postat Mai 24, 2014 Autor Partajează Postat Mai 24, 2014 Am primit modelul de picioruse... o sa mai fac un set cand se "elibereaza" strungarul... Cat de curand va voi vizita sa vedem cum si ce expunem. Link spre comentariu
harfa Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Am primit cele doua bobine de la Dl "flomar60". Inca nu am avut vreme sa deschid pachetul adus acum 2 minute de la posta. Dar incerc sa revin in cursul zilei de azi. Ieri am terminat partea lemnoasa pentru antena, mai umblu putin la finisaj si e gata. Am facut si setul de dispozitive-saibe de fixare a bobinelor. O sa pun poze mai tirziu, astazi sau miine dimineata . Am facut si bobinele mici dupa instructiunile dictate de Dl. Pitagora. Mai am de bobinat reostatul (miine).In 2-3 zile cred ca am aparatul cu tot ce trebuie si puteti veni sa-l luati Dl Visky pentru a-l face sa cinte .Nu voi putea livra si difuzorul, dar o sa ma straduiesc sa fac ceva pina pe la jumatatea lui Iulie, poate chiar mai devreme. Pina atunci sper ca aveti o casca de cca 1000- 1900 ohm pentru teste. Link spre comentariu
harfa Postat Mai 26, 2014 Partajează Postat Mai 26, 2014 Am studiat bobinele de la Dl."flomar60". Ele sint frumoase asa cum sint. Dar o sa vad la ce le folosesc in proiect. Au o tehnica speciala de bpbinare. Doua spire de sirma si una de sfoara egala ca grosime cu cele doua de sirma, urmatorul strat alternind ca sa compenseze grosimea sforii. Voi incerca sa testez bobinele mari, cu aceasta sirma, pentru modelul 1924. In poza de mai jos, puteti vedea noile dispozitive pentru instalat bobinele mari in peretele rabatabil si in interiorul carcasei principale. Piesa din lemn de brad , se lipeste pe peretele de mahon al casetei principale, in interior, centrat cu cea din peretele rabatabil. Dupa ce se aseaza bobina pe acest suport, peretele separator din caseta, inchide suportul si bobina este stabilizata, dar cu acces de demontare daca e necesar. Saiba de fixare de pe peretele rabatabil, se monteaza cu 4 suruburi. Nu am dat inca gaurile, pentru ca trebuie asezata piesa in aceeasi directie cu fibra peretelui rabatabil, si asta se vede mai bine dupa finisare. Urmeaza 3-4 zile de finisare. Partea din interior (cea alba) este acoperita de bobina. O sa primeasca putina culoare si finish, dar nu sint necesare. Bobina este putin presata in acest locas care se ingusteaza spre interior . Bobina nu cade, dar poate fi trasa afara cu atentie. Nu trebuie lipita sau fixata cu nimic. As fi putut crea o piesa care sa acopere complet bobina, chiar sa se poata bobina direct pe ea, dar am gindit ca , totusi e mai bine sa las bobina vizibila, ca in original. Saiba model Titus K, avea dimensiunile suficiente sa acopere un set de bobine "fund de cos". Parca asa era originalul. Cum noi avem doua bobine simple, trebuia facut un adaptor de montare. Acest adaptor apare in Modelul B care centreaza si fixeaza bobina, dar se fixeaza la rindul lui cu ajutorul replicii saibei TitusK. Las la alegerea Dvs. sa optati pentru ce varianta v-i se pare mai potrivita: Model A montare directa, ModelB adaptor de centrare si saiba de montare in perete, model Titus K. Bobinele "fund de cos"; Cea cu sirma roz, este o bobina veche adusa la inductanta anecesara. Cealalta este un prespan vechi, bobinat de mine cu sirma de CuBbc de 0.2 . Am lasat inductantele un pic mai mari, pentru ca am observat ca e foarte usor de debobinat si reglat. Asa ca mai bine sa avem de unde taia ca inapoi ...nu se poate lipi dumpa cite am inteles. Link spre comentariu
harfa Postat Mai 27, 2014 Partajează Postat Mai 27, 2014 Bobinele de la Dl.flomar60, au cam 168 spire duble ceea ce inseamna doua infasurari de 16,8mL. Bobinele mari din proiectul nostru au 320mL. Antena cadru consuma 21-22mL. Singurul loc unde pot utiliza sirma este in bobinele mici cu consum sub 10mL. E posibil si la antena daca punem mai putin de 24 spire , sau se poate face o nada . Daca nada NU ar influenta parametrii tehnici si se poate face, as putea sa o ascund intr-o fanta de asezare a sirmei pe cadru. Este o zi umeda la Timisoara, atmosfera dificila pentru finisaje. Nu mai am insa prea mult timp la dispozitie, asa ca voi incerca sa mai pun ceva lac pe antena si pe seturile de montare a bobinelor. . Antena are 3 straturi. mai sint necesare inca 4-5 si trebuie sa fortez. Dupa cum am mai scris si in sectiunea timplarie-finisaje, aplicarea lacului in mediu cu umiditate mare (in aer), produce pete laptoase sau coaja de portocala, reactii neplacute in finisaj. Va trebui sa imi asum riscul. Fanta de montare a sirmei pe antena cadru este taiata la grosimea de 1mm . Era mai buna de 1,2-1,3mm dar nu o pot face din cauza ca lamele de fierastrau , taie 1mm. Nu am lama de 1,2 -1,3mm. Largirea fantei, manual implica riscuri de rupere a cadrului sau aspect neplacut. O sa le las la aceasta dimensiune potrivita pentru sirma de maxim 1mm. Daca sirma de pe bobinele "flomar 60" nu e corespunzatoare, as putea incerca sa aplatizez sirma de 1,2 care insa are 90 de litze .La testul cu fludor nu se lipesc, o sa incerc cu decapanti( aspirina, colofoniu,decapant de vopsele etc). Daca nu se lipeste usor ca sa fiu sigur ca s-au lipit toate cele 90 de litze, renunt la acest fir. ...(miine fac testul). Intre timp s-a zvintat lacul pe antena. Desi e cald, umiditatea face probleme. Dar atita timp cit nu se usuca laptos, pot sa aplic in continuare. Mai pun un strat peste 5 ore si doua miine .De obicei las 4 zile intre straturi, dar acum trebuie sa grabesc. Antena, fiind un obiect mai putin expus agentilor mecanici, pot sa fortez.. Ar trebui ca Vineri sa pot slefui cu vata de sirma si sa aplic patina. Cred ca Vineri, sau, si mai bine, cind doriti saptamina viitoare, puteti veni Dl Visky sa preluati proiectul pentru finalizarea montajului electronic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum