Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aniversare Titus Konteschweller...

feri.visky

Postări Recomandate

Vizitator Pitagora

Bună seara domnilor,

Inca nu am bobinele.  Nu stiu daca mai ramine timp pentru punerea in functiune pina la simpozionul din August.

Dl Visky, e posibila o alternativa ca back-up? Eventual sa incropim niste bobine din CuEm doar pentru modelul care va fi expus? Asta ca o rezolvare temporara pina avem bobinele corecte? Daca asta e posibil, as prefera ca bobina care se monteaza in peretele gros sa aibe grosimea de 10mm si diametrul maxim 90mm. In felul acesta as putea sa o maschez cu o bobina falsa (sfoara) care sa arate ca cea din modelul original, asezata peste bobina efectiva. Poate suna mai rau decit amatoricesc, dar , din pacate , sintem in situatia de a ne gindi la astfel de solutii. Daca exista una mai potrivita, cu atit mai bine.

Respectele mele domnule Harfă

Nu este o idee chiar atît de rea! În aparatele vechi înfăşurările cu sîrmă emailată se acopereau ori cu hîrtie ori cu aţă de matisat bobinată spiră lîngă spiră peste sîrma emailată.

Ce vedeţi albastru în poză este aţă albastră ce acoperă înfăşurarea cu sîrmă emailată:

(Din păcate încărcarea pozelor încă nu funcţionează – încercaţi să vă imaginaţi nişte bobine pe corpuri de ebonită cilindrică împărţite în mai multe secţiuni acoperite cu aţă albastră ca ochii Ilenei-Cosînzenei.)

La vremea respectivă am experimentat pe breadboard şi nişte bobine cu sîrmă CuEm 0,2 făcute de un francez binevoitor:

(Aici ar trebui să apară o poză cu doi colaci de sîrmă Cu Em  – dar nu apare!)

Voiam să văd diferenţa de capacitate parazită şi influenţa acesteia asupra frecvenţei de eşantionare ca să am date suplimentare pentru dimensionarea capacităţilor de acord.

Pot să vi le trimit împreună cu butonul. (aştept cu nerăbdare să sosească pachetul din Franţa). Rămîne doar să le acoperiţi frumos cu aţă albă şi gata!

Cu mult respect,

Pitagora Schorsch

Link spre comentariu

Va salut domnilor

Bobinele temporare ar fi desigur o solutie buna. In felul acesta putem, poate, sa scoatem aparatul la timp si cream timpul disponibil pentru obtinerea , in viitor, a bobinelor corecte.

Din imaginile modelului original, se observa ca , la una din variante, bobina din peretele rabatabil (cel gros) este acoperita de una "fund de cos" sau sint o serie de bobine de acest fel. Gindesc sa fac bobina apoi sa pun peste ea un "fund de cos fals din ata. Cea din interior o acopar doar deasupra, iar cele plate (fund de cos) le pot face din sirma de Cu izolat textil , fie recuperat din bobine vechi (nu stiu daca am destul) fie din rezerva mea pentru restaurari. Din pacate rezerva  consta intr-o bobina cu sirma litata izolata cu matase de culoare alba. Ar corespunde ca aspect, dar parametrii....? O sa incerc sa masor grosimea si sa vad cite fire de lita sint.

Bobina fund de cos: nu am prespan dar o sa incropesc un suport din carton alb pe care il colorez asa ca in original. Voi stratifica acest carton ca sa obtin un suport tare de cca 1mm grosime. Sirma veche din bobine recuperate are culoare verde. O pot decolora cu clor, dar e posibil sa ard invelisul textil din bumbac foarte sensibil la clor si apa oxigenata. O sa diluez cit pot pina obtin o substanta neagresiva. Dar e posibil sa nu ajung la culoarea untului.

Bobinele mari:  nu mai am timp sa confectionez o masina de bobinat si chiar consider ca nu imi este necesara. Le bobinez manual sau pe un dispozitiv incropit modest , si pe un suport de carton si numar spirele ca la gradinita. Trebuie sa scot dimensiuni de 90mm dia si 10-12mm max grosime. As fi reusit mult mai usor, daca puteam impregna bobina cu un material.(varnish sau lac). Cu impregnare pot obtine un torr solid , liber de suport si cistig 2mm in grosime. In plus, nu risc "prabusirea spirelor de diametru mare in interiorul carcasei de carton.

Voi incepe prin a cauta sirma si un instrument care sa masoare inductanta. Va voi tine la curent cu rezultatele. O sa va rog sa imi spuneti ce diametru de sirma sa caut , cite spire sa fac pe fiecare bobina si ce inductanta sa aibe. Stiu ca sint deja date aceste cote in postul pentru breadboard, doresc insa sa fiu sigur ca nu sint schimbari si ca nu confund ceva.

Nu mai am timp disponibil ca pe vremea friguroasa de iarna. Dar o sa ma straduiesc sa termin proiectul  spre sfirsitul acestei luni. Sper sa gasesc repede sirma. Instrument mi-ar trebui doar cu titlu de imprumut daca are cineva. Va rog sa nu faceti efort sa cumparati si sa imi trimiteti. Dupa ce confectionez bobinele nu mai am ce face cu el si ar fi bani aruncati.

Sirma de CuEm e relativ usor de gasit. Imediat ce o am o cumpar.si fac bobinele cu spire in plus. Cind am "masuraretul" desfac din spire pina obtin inductanta.

Va multumesc Dl. Pitagora pentru sfaturi. Pentru moment nu am putut deschide imaginile. O sa le caut direct in Google search.  Daca bobinele mentionate vor functiona, va rog sa le trimiteti si le montez pe acelea. O sa confectionez cealalta pereche . Orice ajutor, de oriunde , la acest punct este salutara.

Link spre comentariu

Am vorbit cu Dl. Beres si mi-a zis ca a fost ocupat dar a facut rost de ceva sarma... Am sperat ca au si ajuns deja...

Link spre comentariu

BREADBOARDUL confectionat de DL.Pitagora cu mare daruire, se afla acum IN FUNCTUNE pe masa mea din magazinul de vinuri  (Timisoara). Am reusit sa prind un post care se aude foarte clar (nu Hi-Fi) si este stabil. Auditia este slaba pe un speaker de 1900ohm. O sa incerc unul cu impedanta mai mica. Oare cit ar putea fi minimum?

Voi testa citiva din condensatorii confectionati de mine.

Am uitat sa spun ca magazinul se afla la parterul unui bloc construit ca un buncar din beton armat. Daca in acest "ecranaj" reusesc sa receptionez , inseamna ca aparatl este excelent. Sint entuziasmat si ma bucur ca fetita mea de 9 ani cu toate ca eu nu am facut nimic pentru acest breadboard. Doar i-am cuplat bateriile, antena si difuzorul. In acest moment stau la biroul meu aflat la cca 3,5m si ascult postul receptionat cu Breadboardul Titus Konteschweller .

Dl. Visky

Eu zic sa ii dam timp domnului Beres sa faca bobinele , functie de timpul disponibil pentru ca am inteles ca e foarte ocupat si  pentru ca eu oricum nu le pot realiza la acest nivel profesional. O sa incerc sa faca pe cele temporare si cind sint gata cele de la dinsul, le vom putea monta usor inlocuind bobinele temporare.

Breadboardul: am mutat totul catre fereastra si am receptionat si al doilea post. Speakerul este un Chicago Burns din 1923. Are corectie de ton (surprinzator) si ajustor de volum. La corectia de ton pot sa tai complet joasele. Pentru cei care nu au vazut asa ceva, trebuie sa specific faptul ca aceste corectii sint mecanice. La ajustarea volumului am observat ca era la minim si de aceea se auzea slab. Acum auditia este relativ puternica reusind sa acopar zgomotul automobilelor care trec des pe Soseaua Aradului , la doar 7m distanta.

Link spre comentariu

Bună seara domnilor,

Am descoperit că în noua formulă fiecare user are pe forum un spaţiu limitat de memorie în care poate să încarce poze. User-ul „Pitagora” a depăşit (de mult) norma permisă (asta o să mă înveţe minte să mai scriu mult şi ilustrat) şi ca atare nu mai poate să publice nici un fel de poze.

Am inventat user-ul „Enulescul” (Enulescu era numele meu de fecior) care are (încă) posibilitatea să încarce poze pe forum. (Pînă cînd se umple şi spaţiul alocat acestuia şi va trebui să inventez altul.)

Reluăm discuţia:

Ce vedeţi albastru în poză este aţă albastră ce acoperă înfăşurarea cu sîrmă emailată:

post-233153-0-09580200-1399322113_thumb.jpg

La vremea respectivă am experimentat pe breadboard şi nişte bobine cu sîrmă CuEm 0,2 făcute de un francez binevoitor:

post-233153-0-08838200-1399322143_thumb.jpg

Cu muţiltă stimă,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu.)

Link spre comentariu

Va salut Domnilor

Asa am gindit si eu sa acopar bobinele cu ata. Doar ca va fi de culoarea untului.

Perechea de bobine de 174mH pot fi utilizate in proiectul nostru. Ce grosime au?

Acum voi pune o intrebare de novice, daca printr-o anumita circumstanta as avea nevoie sa desfac o bobina si sa o rebobinez in alt format, se modifica inductanta? Perechile de bobine e musai sa fie simetrice ca forma si pozitie? Intreb pentru ca , daca vreau sa acopar bobina din peretele rabatabil gros, aceea bobina nu poate fi mai groasa de 10mm pentru cutia variantei 1923.  Dat fiind insa ca am facut si varianta 1924 care are un perete mult mai gros, acolo este spatiu suficient pentru orice configuratie.

In interiorul casetelor spatiul este de asemenea suficient.

Link spre comentariu

Bună seara domnilor,

Va salut Domnilor

Asa am gindit si eu sa acopar bobinele cu ata. Doar ca va fi de culoarea untului.

Perechea de bobine de 174mH pot fi utilizate in proiectul nostru. Ce grosime au?

Acum voi pune o intrebare de novice, daca printr-o anumita circumstanta as avea nevoie sa desfac o bobina si sa o rebobinez in alt format, se modifica inductanta? Perechile de bobine e musai sa fie simetrice ca forma si pozitie? Intreb pentru ca , daca vreau sa acopar bobina din peretele rabatabil gros, aceea bobina nu poate fi mai groasa de 10mm pentru cutia variantei 1923.  Dat fiind insa ca am facut si varianta 1924 care are un perete mult mai gros, acolo este spatiu suficient pentru orice configuratie.

In interiorul casetelor spatiul este de asemenea suficient.

Respectele mele domnule Harfă

Mă bucur mult că aţi reuşit să puneţi în funcţiune breadboard-ul – după atîta muncă şi strădanie depuse la proiectul Konteschweller meritaţi şi dumneavoastră o bucurie.

Am cotrobăit şi am scos la iveală toate bobinele CuEm 0,2 rămase din ce mi-a trimis binevoitorul francez pe vremea cînd experimentam breadboard-ul:

post-233153-0-54033800-1399411848_thumb.jpg

Recensămîntul bobinelor pe care le ofer sună cam aşa:

Una bobină de 136 mH

O pereche de 174 mH (De fapt una de 172 şi cealaltă de 174 dar e tolerabil.)

O pereche de 209 mH

Una bobină de 236 mH

O pereche de 251 mH (De fapt una de 251 şi cealaltă de 257 dar e tolerabil.)

Perechile bobinelor de 136 şi 236 mH au fost distruse iremediabil de mine la încercarea de a le rebobina. Pe de o parte nu prea mă pricep la bobinaj dar cauza principală a fost că după rebobinare au apărut multe scurturi între spire, pentru mine atunci neexplicabile. I-am împărtăşit prietenului francez experienţele mele nefericite şi el mi-a „mărturisit” că a folosit sîrmă veche (probabil cu lacul deja uşor ars/scorojit) recuperată de la o bobină de electromagnet de difuzor electrodinamic. Am înghiţit în sec şi n-am zis nimic (calul de dar...) De fapt la rebobinare am observat eu o pulbere maronie pe mănuşa cu care ghidam sîrma şi la poalele bobinei sursă dar am crezut că e mizerie...

În consecinţă nici gînd să poată fi rebobinate sub altă formă. Se pot scoate cu grijă spire pentru a egaliza inductanţele dar o rebobinare totală este exclusă.

Toate bobinele au o lăţime de 15 mm (16 mm cînd se lăbărţează) un diametru interior de 42 – 43 mm şi exterior 57 – 58 mm, cîntăresc cam 82 -83 g fiecare, sînt fazate şi au terminalele cu o liţă mai groasă izolată cu mătase. (Negră pentru începutul bobinei şi verde pentru sfîrşit.) În centru au un „miez” făcut din mai multe straturi (nelipite) de hîrtie negră, şi sînt ţinute să nu se desfacă de patru „brăţări” de aţă tare de in pusă în două.

Desigur o bobină cu alte dimensiuni chiar cu acelaş număr de spire are altă inductanţă. Din motivul arătat trebuie neapărat procurată sîrmă nouă şi bineînţeles trebuie recalculat numărul de spire. Pentru a vă lămuri puteţi folosi micul program de calcul (frumos ilustrat) pus la dispoziţie pe web de domnul Joseph-Henry Levy:

http://www.carnets-tsf.fr/inductance/calculateur.html

Se alege opţiunea „Solénoïde multicouche“, se introduc parametrii mecanici: diametrul interior şi lăţimea, (înălţimea se deduce prin calcul cunoscînd diametrul sîrmei) şi numărul de spire şi se află inductanţa. Se procedează prin iteraţie: se foloseşte ba un diametru al sîrmei ba altul, şi se variază în consecinţă şi numărul de spire pînă iese ceva mulţumitor şi ca dimensiuni şi ca inductanţă. Din păcate programul nu ne spune şi capacitatea parazită rezultantă şi din experienţa mea la bobinele CuEm aceasta este destul de mare şi face să scadă substanţial frecvenţa de eşantionare. Dacă-mi aduc bine aminte, experimentînd cu bobinele de mai sus pe breadboard am ajuns la o frecvenţă de eşantionare convenabilă cu inductanţe în jur de 130 – 140 mH şi condensatori paralel de 1 nF.

Nimeni nu poate să vă spună dinainte care ar fi efectele folosirii a două bobine (fixă şi mobilă) diferite ca formă în acelaş aparat. Teoretic forma cîmpurilor magnetice va fi diferită şi nu se ştie dacă se poate ajunge la un cuplaj optim cu „uşiţa” într-o poziţie între 5 şi 45° cum ar fi normal. Dacă considerentele mecanice cer o bobină mobilă îngustă de 10 mm ar fi recomandabil ca şi bobina fixă să aibe aceleaşi dimensiuni.

Mihail Konteschweller indică o sîrmă între 0,1 şi 0,2 mm diametru dar am văzut de la bobinele „cu sîrmă groasă” trimise de domnul Béres că merge şi sîrmă de 0,3 şi probabil şi mai groasă. Avantajul este că bobina iese mai rigidă şi nu mai sînt atîtea probleme de fixare.

Am să încerc să-l contactez din nou pe binevoitorul francez să văd dacă mai are sîrmă/timp/chef să mai facă nişte bobine dar nu promit că are.

Mai aveam pe undeva un inductanţmetru mai vechi – versiunea anterioară a celui pe care-l folosesc curent – trebuie să-l caut (poate mai merge dar nu promit nimic).

Sînt convins că pînă la urmă o scoatem noi cumva basma curată.

Cu multă stimă,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu.)

Link spre comentariu

Am inteles perfect cum trebuie sa fie bobinele.  Indiferent cum, voi calcula si face  perechi, in aceeasi forma.

Pentru bobinele existente, 15mm e o dimensiune cu care e posibil sa pot lucra. Spatiul disponibil maxim este 17mm. Va trebui sa fac un CAPAC (asa voi denumi de acum bobina falsa de mascare) de 1mm. Rezerva de 1mm este pentru eventualele denivelari posibil sa apara si care ar impiedica inchiderea completa a peretelui rabatabil. In ultima instanta, elimin si mascarea. Important este sa creez posibilitatea de utilizare.

In situatia unei constructii noi de bobine vreau sa consider insa o grosime de 10-12mm ca sa pot lucra mai usor si sa am siguranta montarii din punct de vedere mecanic.

Aici in Ro se gasesc inca mii de bobine cu multa sirma de CuEm , mai buna decit cea noua. Daca nu reusesc sa gasesc in piata de vechituri, sau chiar prin lucrurile de acasa, tot voi gasi in citeva zile poate chiar pe acest forum. Nu e nevoie sa mai apelati la domnul din Franta.

Miile de spire bobinate manual nu ma sperie. Nu va faceti griji, pot scoate doua bobine cu exact acelasi numar de spire. Si pentru ca vor fi mai multe , voi face o bobina pe care o desfac apoi si masor lungimea sirmei. Urmatoarele bobine nu mai au nevoie de contorizarea spirelor . Mai complicat cu modelul "fund de cos" unde demontarea e greoaie.

APEL: are cineva sirma CUEm de 02 ? Suport contravaloarea si costurile de transport. Multumesc

Link spre comentariu

..........continuare doua ore mai tirziu fata de textul de mai sus..........

Am vorbit acum citeva minute cu o firma furnizoare din Galati pentru sirma de CuEm de 0,2mm. O sa primesc raspunsul lor si o sa comand . Sint multe firme furnizoare si citeva producatoare in tara. Cred ca 1kg e suficient?!

De asemenea , in urma cu doar doua minute am achizitionat un mosor de sirma de CuEm izolat cu bumbac. Se pare insa ca nu este in parametrii necesari noua. Sirma este litata si impreuna cu izolatia are cca 1mm . Sint 6Kg de sirma si a costat 180Lei la care se va adauga costul curieratului. Am cumparat-o pentru mine, dar daca e buna pentru proiect o voi utiliza.  Parametrii sirmei sint 30X30X0,01.  Vinzatorul a citit 30X30X0,1 dar ar rezulta un fir de 3,2mm grosime si e gresit. Dupa ce a masurat-o mi-a spus ca are 1-1,1mm cu imbracamintea textila. Am concluzionat ca ar fi in interior 30fire de 0,01 din CuEm. Asta inseamna un total de 0,3mm si e posibil sa fie buna si pentru proiect.  

Miine o sa soseasca si va spun exact despre ce e vorba.

Credeti ca aceasta sirma litata , daca se incadreaza intr-un total de 0,3mm , ar fi o posibilitate pentru TK-ul nostru?

Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

Am vorbit acum citeva minute cu o firma furnizoare din Galati pentru sirma de CuEm de 0,2mm..... Cred ca 1kg e suficient?!

.... am achizitionat un mosor de sirma de CuEm izolat cu bumbac....

Credeti ca aceasta sirma litata , daca se incadreaza intr-un total de 0,3mm , ar fi o posibilitate pentru TK-ul nostru?

Respectele mele domnule Harfă,

Cu sîrma CuEm Φ 0,2 începînd de la un diametru interior de 76 mm şi bobinînd 1000 de spire pe o lăţime de 10 mm se obţine un tor cu înălţimea de 4 mm şi cu inductanţa de 132,4 mH care eu cred că ar corespunde scopului. Diametrul exterior maxim iese cam 84 mm.

post-233153-0-08243300-1399467705_thumb.jpg

Dacă bobinele de 1600 de spire au cîte 82 g fiecare (hai să zicem 100g) 1 kg ar trebui să ajungă pentru cel puţin 10 bobine...

La 1,1 mm diametrul global, sîrma îmbrăcată textil s-ar putea să aibe 3 şuviţe a cîte 30 de fire de 0,01 deci ar reprezenta poate o sîrmă bună pentru bobina (mică) „fund de coş” (35 -40 spire) de intrare/acord. În orice caz ar fi o sîrmă excelentă pentru cadru. Sper că firele sînt lăcuite individual cu poliuretan căci alfel veţi avea dificultăţi să le decapaţi ca să le lipiţi pe toate împreună. (La liţa de radiofrecvenţă este de importanţă primordială ca toate firele componente să facă contact la capete. Dacă „scăpaţi” chiar unul -două înfăşurarea capătă calităţi mai rele chiar decît una făcută cu sîrmă ghimpată.)

La un diametru global de 1 sau 1,1 mm nu cred să încapă ~ 80 de spire pe forma de preşpan pentru bobina (mică) de reacţie.

Cît priveşte bobinele mari, orice sîrmă cu diametrul global mai mare de 0,4 mm dă un colac de peste 90 mm diametrul exterior care n-ar mai intra în locaşele existente.

Dar hai să aşteptăm să o puteţi măsura ca lumea căci nu şade frumos să ne pierdem timpul cu supoziţii bazate pe date eronate.

Cu multă stimă,

Pitagora Schorsch

(Născut Enulescu.)

Link spre comentariu

Cei de la Galati nu au raspuns....inca. Mai sint si altii. Ii contactez miine.  Din pacate , cam asa se intimpla cind vrei ceva repede, ...vine greu si se lasa asteptat. Sper insa ca saptamina viitoare sa am tot ce trebuie.  

Dupa calculele mele , 1000spire la un diametru mediu de 78mm cu maxim de 80mm rezulta in 4,1 spire/mL.ceea ce inseamna un consum de 244mL pe bobina (la Dia mediu de 80mm cu maxim de 84  mm rezulta aproape 25 cm/spira, deci 4 spire /mL). O sa incropesc un dispozitiv de bobinat pentru bobine multiple .

Gindesc ca la o bobinare simultana, e posibil sa rezulte un numar de 1011,23 sau 1000, sau 997,59 spire etc, dar in mod sigur ies bobine egale, cu acelasi numar de spire, si aceleasi dimensiuni. Daca numarul de spire nu este esential avind o toleranta confortabila de , sa zicem 20-50 spire, atunci nu am nevoie de contorizare. E suficient calculul lungimii. Fac citeva mosoare grosiere la lungimea de 250m si bobinez simultan toate bobinele, cite dorim sa avem. Ar trebui sa rezulte atitea bobine cite pun in dispozitiv cu cca  999- 1025 spire, dar toate cu aceeasi forma si numar de spire si in consecinta, cel putin asa cred, cu inductanta egala.

Si probabil ca nici aparatul de masura nu mai este necesar, urmind ca o verificare ulterioara sa o faceti dumneavoastra cind puneti aparatul in functiune, doar ca sa avem date complete

Link spre comentariu

A venit sirma dar nu am putut sa o receptionez pentru ca au fost greseli in documentele de expeditie (pret de 10 ori mai mare). Urmeaza sa rectifice si probabil va sosi mai tirziu sau miine.

Cei de la Galati NU MA POT SERVI pentru ca am solicitat o cantitate PREA MICA?!?!?!?!? Ieri la telefon nu au fost capabili sa spuna asta desi i-am intrebat.

Sint inca in cautarea miraculoasei sirme de Cu Em de 0,18-0,25mm grosime. Poate are cineva pe aici o bobina  de cca 1kg sau mai multe mici de minim 300gr. ?

Link spre comentariu

Am comandat la Bucuresti 1,2Kg sirma de CuEm . Costa 47lei/kg. Miine soseste. Daca reusesc, in w-end fac o masina modesta de bobinat si in citeva zile o sa avem bobinele.

Link spre comentariu

Inteleg din mesajele de la Dl Pitagora ca bobinele noastre au nevoie de 1600 de spire? Conteaza diametrul torului, de la care pornesc?  Intreb pentru ca vreau sa incerc macar o pereche de bobine cu sirma izolata cu bumbac.  Firul avind un diametru prea mare (1,1mm) trebuie sa utilizez spatiul la maximum. Asta inseamna ca doar pe cutia modelului 1924 as putea pune astfel de bobine care vor fi foarte groase si mari ....asa fara calcule apreciez un tor gros de 35mm si diametre interior 10mm, exterior 80mm. asta imi face loc pentru 1225spire.  Varianta cu Cu Em e flexibila. Le pot face la orice dimensiune si inductanta cu 1000 pina la 2000spire. Calculele le fac dupa ce imi comunicati daca diametrul interior trebuie sa fie musai 76mm ca in calculul de mai sus. Ce vreau sa mai stiu este cum e mai bine sa il fac cu 1000 spire, sau e mai bine daca are mai multe (1600 cum e precizat in text).  Bobinele de Cu Em vor fi confectionate simultan si vor avea exact acelas numar de spire.  Cele din Cu Bbc inca nu stiu pina cind nu pipai sirma.

Miine sosesc cele doua mosoare cu sirma de 0,2 CuEm si cel izolat cu bumbac care a fost in mina mea astazi (impachetat) dar a trebuit sa-l resping pentru ca a venit cu documente gresite(ramburs de 1800 in loc de 180).

Link spre comentariu

Tocmai a sosit sirma izolata textil. Bumbacul e relon (cu aspectul clasic textil). In interior nu sint 30 de fire ci exact 90 cum a specificat Dl Pitagora. Am experimentat o lipitura ....nu se lipeste nicicum doar cu fludor. Va trebui sa vad cum decapez firele.

Pe eticheta este urmatorul marcaj:

0,7 MM2 LITZ CU#3X30X0, #10  MM     unde # = pauza

SE1=1,25MM   +/- 0 # 15  ISOLE  2            unde # = pauza

NYLON  2X63 A   1 # 35  MM  +/-  0.15 unde # = pauza

semnul # l-am pus eu si marcheaza o pauza neobisnuita intre semne. Am copiat eticheta functie de ce am mai putut vedea pe ea. Pe plastic direct este marcat in mai multe locuri 3X30X0,1. Imi dau seama ca 3x30 = numarul de fire , dar 0,1 ...trebuie citit 0,01?.

Nu am un instrument de masura precis aici unde sint acum, dar pe o rigla observ clar ca are 1,1mm cu izolatia textila

Nu stiu daca o pot utiliza , dar sint curios. Ce parere aveti?............vedem miine si CuEm de 0,2 --sper , fara surprize.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări