Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aniversare Titus Konteschweller...

feri.visky

Postări Recomandate

Da, e foarte posibil ca parte din vopsea sa fi sarit sau sa fie acoperita cu "patina".

Dar daca gravarea nu o vom putea face din diferite motive, imprint cu stampila ramine o rezerva. Are avantajul ca poate fi sters si cind e posibil, se poate face gravare.

Pantografele nu se gasesc pentru ca probabil nu este o cerere de piata. Asa cum foarte bine ar putea exista exact acolo unde nu ne-am astepta.

Am promis pozele butonaselor. Cum spuneam nu sint opera de arta, le-am scos greu si asa.

E unul rupt in poza, dar cele doua parti provin de la doua diferite la care ,fiecare cealalta parte, s-a distrus iremediabil. Il voi lipi si o sa fie OK.

De asemenea , observati va rog bucata aceea de lemn care nu cred ca va e familiara. Este lemn de palmier negru (numele vine de la fibrele negre ). Va invit sa va imaginati un buton facut din astfel de lemn , taiat perpendicular pe fibra.

Gasesc ca ar cam fi timpul sa facem butoanele pentru CV . Ce ati zice de lemn ? O sa fie din abanos(cred ca am undeva, trebuie doar sa-l gasesc) sau chiar un artar sau cires vopsite in nuanta celor din ebonita. Nu cred ca se va observa usor diferenta.

Poza urmatoare, indica fragilitatea piesei in strung. A trebuit sa tin "contra" cu unul sau doua degete ca sa nu se rupa , desi actionarea cutitelor era foarte lenta. E foarte frustrant sa ajungi cu piesa la final, si sa se rupa la ultima tura.

......A, era sa uit!. Nu va speriati ca ating cureaua sau universalul. E singura scula care nu face probleme. L-am reglat sa se opreasca la cel mai mic obstacol, iar daca se atinge cureau sau piese in miscare, tot nu se intimpla nimic.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Cunosc literele Le Trasette. Am lucrat mult cu ele. Nu stiu daca se mai produc.

S-au fabricat si in Romania (inainte de 1989) folii gen "Letraset" parca la o fabrica numita "Viitorul" din Oradea si se vindeau numai la intreprinderi.Eu le foloseam la serviciu pentru inscriptionarea panourilor frontale de aluminiu sau de plastic. Mai am si acuma pe undeva ceva foi cu litere negre, rosii si chiar albe (font Arial). Dupa aplicare se stropea panoul cu Nitrolac si tinea bine la tavaleala.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am stampilat capacitatile si am terminat si rezistentele. In partea de sus a pozelor, vedeti etapele de formare a rezistentei, iar rindul de jos reprezinta celelalte elemente din ebonita . Condensatorii- marcati si regletele de conexiune. Marcarea este evidenta pe o fata si stearsa pe cealalta , asa cum ar aparea in original. Daca o piesa are o fata mai urita ( a se vedea regleta din stinga) aceea nu va fi vizibila dupa montare. La condensatorul de 100pf, scrisul este "inghitit" de saibe. Regret dar nu am mai avut timpul si rabdarea necesare sa gasesc o solutie, care se poate obtine prin modificarea printarii etichetei. Daca o sa am timp fac si asta. In fond e usor de inlocuit eticheta. Voi posta etichetele pentru cei care doresc sa creeze astfel de obiecte.

Suruburile sint din bronz zincat . Se ajunge usor la bronz cu puzin smirghel fin nr 400 sau vata de sirma nr.0000. La condensatori , suruburile sint slefuite ca sa se vada bronzul. Se poate accentua. Sint suruburi americane cu pas pe sistem englezesc. Cele de la reglete, sint nichelate si sint metric, noi noute. Dupa montare le trebuie niste"jeg".

Posted Image

Posted Image

Dupa ce sosesc bobinele , voi incerca sa montez toate piesele si voi face poze cu interiorul.

Link spre comentariu

La pagina 15 gasiti celelalte detalii despre confectionarea rezistentei. Nu am gasit de 4 megohmi, asa ca am folosit altele mai mici, inseriate, obtinind 4,05-06. De asemenea nu le-am acoperit cu chit, pentru ca daca se va voi inlocuirea lor, chitul ar ingreuna aceasta. Eticheta e pusa direct peste rezistente si respectiv acopera cavitatea. Se poate scoate eticheta si rezistenta si inlocui oricind, foarte usor. Etichete disponibile sint foarte multe de diferite marimi.

Link spre comentariu

... la asa ceva m-am gandit si eu cu precizarea ca la contacte ar merge niste papuci...

Dl Pitagora e de parere ca nu sint necesari "papuci" In general s-au folosit 'ochiuri" facute pe conductorul de contact. Eu am vazut si papuci si ochiuri in radiourile din anii 20 . In pozele noastre par sa existe si papuci.Pentru acest motiv am cautat si am gasit ceva insa nu au forma rotunda corespunzatoare perioadei. Sint dreptunghiulari si trebuie sa creez o matrita de polizare ca sa-i rectific. Ramin insa optionali. Eu optez pentru "ochiuri" asa cum a precizat si Dl. Pitagora. Pe suruburi vor fi doua piulite. Intre ele se aseaza 'ochiul" sau "papucul' functie de ce optati sa folositi. In fond e reversibil. Oricind se poate trece la cealalta varianta, indiferent ce se alege.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca tot nu au sosit bobinele, am gindit ca nu ar fi rau sa ma apuc de constructia unei antene frumoase. O sa respect forma si aspectul expuse de Dl. Pitagora in descrierea breadboardului experimental. Desigur , cadrul si suportul din lemn , vor avea o forma elaborata si le voi face din mahon ca si caseta aparatului. La jumatatea acestei pagini, Dl. Pitagora descrie constructia antenei pe care o voi studia si incerca sa o aplic.

viewtopic.php?f=183&t=154247&start=70

Exista o multime de exemple si pe internet, unul din ele fiind chiar aici:

http://makearadio.com/loops/

Link spre comentariu

Am gindit astazi o antena putin mai "altceva". E prea usor, prea simplu si prea putin sa pun doua bete incrucisate pe un postament. Asa ca am schitat (desen fara pretentii) o conceptie proprie. Un cadru din lemn care se poate plia si chiar poate avea brate cu lungimi variabile. Schita e pentru brate cu lungimi fixe, dar as putea face bratele telescopice sau batante.

Antena din desen , se pliaza si se desface pe principiul umbrelei. Diferenta intervine la sirma , unde, pentru mentinerea in pozitie "fir intins" am montat fire textile care trag mijlocul segmentului de antena. Imi dau seama ca plierea scurteaza viata firului de sirma de aceea voi monta mici rulmenti, si piese semirotunde sau arcuri plasate pe firul antenei, care sa mentina firul la o indoire larga. Banuiesc ca va suporta linistit 100-200 de plieri. Sforile pot fi inlocuite cu elastic in masura in care functioneaza (trebuie experimentat). De asemenea , o varianta doar cu brate telescopice , poate fi usor de realizat, dar in acest caz , antena trebuie scoasa de pe cadru, la pliere.

Iata varianta de antena plianta conceputa astazi. Cred ca Titus Konteshweller , ar fi gindit-o asa pentru a face ansamblul portabil. Cind am timp o sa fac si un spicker pliant pe principiul paharului cu inele.

Posted Image

Rulmenti mici prin care trece firul de antena, ar impiedica rasucirea acestuia, dindu-i mobilitate pe axul longitudinal.

Un arc de diametru interior putin mai mare decit cel al firului de antena , se monteaza pe segment. De mijlocul arcului este legat firul de ata. Cind se pliaza, ata trage de arc. Acesta se curbeaza pe firul antenei si astfel se inlatura indoirea brutala a firului de cupru din interior. Totodata , arcul se poate muta dea lungul segmentului de antena daca e necesar. Am facut o schita de montare a firului de cupru al antenei, cu arcuri si mici rulmenti sau lagare.

Posted Image

sau mai simplu, doar cu arcuri

Posted Image

Link spre comentariu

si...speaker "Spicker"*

Posted Image

Cele de mai sus sint doar propuneri . Nu respecta originalitatea pentru ca nu e cazul. Doar gindesc sa completez "utilajul" cu accesoriile necesare respectiv antena si difuzor si sa fie tot mahon. Ce parere aveti?

* in franceza spicker =aspic, vipera (sarpe, arata ca un sarpe si se poate indoi ca un sarpe). In engleza e cunoscut ca nume propriu cu semnificatia: foarte spiritual, poate intepa sau poate binedispune. Creator de idei si succes, intuitiv si artistic, drama si stiinta --cam ce aduce radioul.

Link spre comentariu

Va salut domnilor

Astazi am facut 'curat' in dosarele computerului aruncind la 'gunoi" citeva mii de poze.

Am pus desigur ordine si in dosarul "Titus' si ghici ce am descoperit?

Posted Image

Ati observat? Modelul acesta nu are imprint pe placa de bord. Are butoane diferite, iar scala (gradatiile) se afla pe buton.

M-am intrebat cum era normal: "ne mai trebuie gravare?"...desigur cu exceptia indicatiilor de borne si a logoului care ar putea fi stampilate la nevoie.

Ce parere aveti?

Link spre comentariu

Buna ziua.

Am gasit intamplator cativa condensatori cu mica vintage, marca Tesla si nu am ce face cu ei.

Daca sunt de folos acestui proiect sau cuiva, ii donez cu cea mai mare placere.

Cu stima.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Domnul Pitagora a mai facut un gest deosebit. A achizitionat un aparat "hand-made" care are butoanele tip: "Dr. Titus". Astfel ca vom avea pentru exemplarul care va fi prezentat la Brasov butoanele originale. Deasemenea si tuburile de pe aparat au forma identica cu cele de pe aparatul Konteschweller. Speram sa fie macar doua bune...

http://www.ebay.de/itm/ANCIENNE-RADIO-A ... _342wt_952

O investitie considerabila, pe masura acestui proiect aniversar!

Link spre comentariu

Multumiri Dlui Pitagora pentru efortul material si interesul acordate. Sincer sa fiu nu as indrazni sa am astfel de asteptari. Mare placere sa lucrez cu Domnia sa ca si cu ceilalti membrii care au dat o mina de ajutor.

Inca nu am bobinele.  Nu stiu daca mai ramine timp pentru punerea in functiune pina la simpozionul din August.

Dl Visky, e posibila o alternativa ca back-up? Eventual sa incropim niste bobine din CuEm doar pentru modelul care va fi expus? Asta ca o rezolvare temporara pina avem bobinele corecte? Daca asta e posibil, as prefera ca bobina care se monteaza in peretele gros sa aibe grosimea de 10mm si diametrul maxim 90mm. In felul acesta as putea sa o maschez cu o bobina falsa (sfoara) care sa arate ca cea din modelul original, asezata peste bobina efectiva. Poate suna mai rau decit amatoricesc, dar , din pacate , sintem in situatia de a ne gindi la astfel de solutii. Daca exista una mai potrivita, cu atit mai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări