Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aniversare Titus Konteschweller...

feri.visky

Postări Recomandate

Va salut Dl. Visky a cazut de acord sa urmam aceste cote L=220, H= 140 si l=170 care sint date in materialul care va fi prezentat la aniversare:Am pus un comentariu pe forum si am adaugat aceasta schita empirica:........Mi-ar fi folositor un 3D cu aceste cote si multe alte cote amanuntite (butoane, piese, spatii) eventual o vedere de sus care sa ma ajute sa plasez gaurile in panoul butoanelor.Multumesc si cer scuze pentru repetatele reveniri asupra dimensiunilor. Acestea sint rezultatul faptului ca piesa cred ca a fost facuta mai mult manual in diferite dimensiuni, fara o tipizare pentru productie de serie. Se vede din poze ca lemnul este lucrat manual si are dimensiuni clar diferite in diferitele imagini gasite.Numai bineVa salut.In primul rand as vrea sa va rog sa purtam aceste discutii (strict tehnice si la subiect) pe forum si nu pe mp.Dupa cum se vede modelarea 3d nu e gata, mai sunt destule de facut si asta cere timp.O concluzie clara privind dimensiunile nu se poate trage decat dupa ce este modelat totul ce tine de exterior si unele piese mari din interior.Deocamdata nu stim cum au fost masurate dimensiunule de gabarit ale aparatului (lungimea/latimea:doar cutia fara placa de baza?, inaltimea e doar a cutiei sau este masurata si peste butoane? etc, etc) pt ca daca respectam tiparul 22x14x17 nu se pastreaza proportiile din poze.Dupa ce totul e modelat se pot corela dimensiunile intre ele si apoi daca trebuie scalez dimensiunile modelului sa "cadem" pe una din variante: cea din poza mare sau cea de pe "museum".Am cerut datele unui potentiometru dublu pt a-i folosi mecanismul la cele 2 butoane de sus, n-am primit nimic, fac cum cred.Soclurile de lampa le-am facut b4 engleze, difera de european, n-am primit nimic.Nu am o poza downloadata cu aparatul de pe "museum" sa vad proportiile lui in caz ca ramanem pe aceasta varianta......Am mai spus ca este un user care vinde imprimante 3d la "vanzari" el ar putea face exact butoanele dupa model, nimic...Dumineca viitoare e gata modelul, modificarile ulterioare in 1-2 zile dupa.

Link spre comentariu

Este in ordine. Purtam toate discutiile aici.Si eu am multe nedumeriri in legatura cu dimensiunile, in mod special daca este considerata baza cu marginile profilate sau nu. Am considerat insa ca s-au luat in calcul Lungime si Latime ale bazei complete cu acele margini. Voi avea astazi dimensiunile complete pentru CV si potentiometru. Voi reveni cu acele cote. Poza expusa de mine mai sus impreuna cu schita aceea empirica, orientativa, este poza care va fi prezentata la aniversare. De aceea am inteles ca hotarirea este sa fie considerate aceste dimensiuni.Va rog sa tineti cont ca Dr. Titus K a lucrat la comanda in regim de manufactura. Dimensiunile aceluias tip de aparat difera functie de materiale. Comanda piesele electronice , care ii veneau in perioade diferite si de la firme diferite, mereu cu alte dimensiuni. Probabil CV dicta cota de inaltime, de aceea uneori e H=14, si alteori H=17. La fel sint si cotele bobinelor. Variaza grosimea si o data cu aceasta grosimea peretelui din stinga (in limite mici). Nu cred ca vom gresi adoptind oricare din aceste dimensiuni. Dupa 1924 a renuntat la un perete, apoi dupa 1925 radioul nu mai avea pereti rabatabili ci doar bobine. As ramine credincios modelului cu doua "usite" care e mai vechi (1923) si cotelor din poza. dar facem ce este posibil in final.Numai bine

Link spre comentariu
Vizitator gorapita

Bună ziua domnilor,

În sprijinul celor afirmate de „Harfa”, un scurt extras din ciorna succesiunii aparatelor „Dr. TITUS” ce va fi prezentată/tipărită pentru (poate ) a clarifica lucrurile:

1923 Primul aparat (bilampă)

post-79528-139829682234_thumb.jpg

Estetica primului aparat „Dr. TITUS” 1923

Apare (aproape neschimbat) şi în reclamele din anii ulteriori sub denumirea de „Modelul ordinar”

1924 Versiunea bilampă cu selfuri de acord interşanjabile

Pe aceeaşi schemă ca prima bilampă şi cu o incintă asemănătoare, dar folosind selfuri interşanjabile la oscilatorul de radiofrecvenţă, procurabile (în epocă) în mod curent din comerţ, versiunea din 1924 poate fi făcută să recepţioneze (teoretic) orice lungime de undă doar prin schimbarea selfurilor de acord. Din această cauză este foarte căutată de colecţionari. Se spune că folosind un cadru şi selfuri adecvate se pot recepţiona astăzi şi unde scurte.(?!)

post-79528-139829682236_thumb.jpg

Bilampă cu selfuri de acord interşanjabile „Dr. TITUS” 1924

1924 Versiunea bilampă cu toate selfurile interşanjabile.

Este numită (în reclamele ulterioare) „Modelul universal” căci permite şi schimbarea frecvenţei de eşantionare prin schimbarea selfurilor L3 şi L4. La recepţionarea undelor scurte mărirea frecvenţei de eşantionare aduce un plus de fidelitate. (Unii afirmă chiar că au reuşit să recepţioneze în zilele noastre şi posturi pe ultrascurte.??!!)

post-79528-139829682239_thumb.jpg

Bilampă cu toate selfurile interşanjabile „Dr. TITUS” 1924

Cu mult respect,

Go-rapiţa

Link spre comentariu

daug aici dimensiunile pieselor principale care determina spatiul in cutie. Nu toate pentru ca inca nu le avem. Aici este un Cv urmat de potentiometru. Avem si diametrul bobinei disc 90mm care nu e pozata aici.

Posted Image

In poza de mai sus apare CV-ul mai apropiat ca forma. Exista o a doua varianta de Cv cu alta configuratie . Nu stiu daca il vom folosi.

Aici sint cotele acestuia din urma dar optez pentru primul:

Posted Image

Aici sint cotele potentiometrului disponibil, dar in curind voi avea poze si cote ale originalului:

Posted Image

Agreez modelul din 1923 prezentat de "gorapita". In prima imagine avem o vedere de sus aproape perpendiculara. Aici se confirma dimensiunea asupra careia aveam dubii. Cutia activa care adaposteste piesele este aproape patrata, lungimea fiind cu putin mai mare decit latimea.

ma mentin pe adoptarea cotelor L=220 x h= 140 x l=170 mm. Aproximarea cotelor am mai prezentat-o aici:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator gorapita

Bună seara domnilor,

Un alt argument în favoare alegerii primului condensator variabil ar mai fi şi faptul că acesta are butonul de acord fin (care roteşte armătura singură de jos) în vîrf, la fel ca condensatorul variabil folosit de Titus Konteschweller.

post-79528-139829682346_thumb.jpg

Pe cînd condensatorul al doilea e invers! (Secţiunea de jos e întotdeauna pe axul subţire ce trece prin cel gros pînă la butonul din vîrf.)

post-79528-139829682352_thumb.jpg

Cu mult respect,

Go-rapiţa-Go!

Link spre comentariu
Vizitator gorapita

Am cerut datele unui potentiometru dublu pt a-i folosi mecanismul la cele 2 butoane de sus, n-am primit nimic, fac cum cred.

Soclurile de lampa le-am facut b4 engleze, difera de european, n-am primit nimic.

Bună seara domnule „Marlowe”,

Cer scuze, am reuşit să intru pe forum (With a Very Big Help From My Friend) tîrziu şi chinuit, dar încerc să ajut pe unde pot. Încă nu am înţeles dacă aveţi nevoie de cotele pieselor de pe aparatul original sau de cele ce au fost (sau vor fi) selecţionate pentru replica aniversară. Întreb deoarece încă mai am acces un timp limitat la piesele replicii şi aş putea să le fotografiez/măsor şi postez rezultatele înainte ca ele să călătorească prin Europa (probabil) o săptămînă şi mai bine.

Cu mult respect,

Go-rapiţa-Go!

Ingénieur Électronicien

Link spre comentariu

Imi permit sa postez aici ultimile poze primite care infatisaza potentiometrul original utilizat de Dl Titus K.

In curind vor apare alte documentari cu foto de la Dl"gorapita" asa cum am inteles de la domnia sa.

aici este potentiometrul original:

Posted Image

Posted Image

Iar aici este potentiometrul care il avem si care ar trebui rebobinat, ceea ce este foarte neconvenabil. E posibil sa asteptam un alt model cind si daca va apare. Sint greu de gasit.

Posted Image

De acum va puteti adresa direct Dlui "gorapita" pentru orice amanunte privind piesele si dimensiunile. Are mai mult acces la surse indisponibile mie pentru moment.

EU ASTEPT 3D-ul . Intre timp voi procura lemnul si va voi tine la curent despre aceasta.

Numai bine.

Link spre comentariu

Bine ati venit pe acest forum Dl. Pitagora...Cotele exacte de la butonul original poate fi "cheia" pentru marlowe la determinarea celorlate dimensiuni...Avand deja atatea componente si oameni pasionati, nu-mi fac nici o grija despre succesul acestui proiect!

Link spre comentariu
Vizitator gorapita

Bună ziua domnilor,

Respectele mele domnule Visky,

Bine v-am găsit. (Eu aş zice că mai degrabă am fost introdus pe elforum în mod foarte misterios şi amuzant, prin efracţie sub un nume de împrumut, de către o persoană pe care n-o cunosc dar care afirmă că mă cunoaşte. Contul cu numele Pitagora este blocat şi probabil va rămîne blocat pînă la o intervenţie divină.) Dar să trecem la treabă:

Mai aştept o zi (poate mai vrea cineva detalii urgente despre piesele replicii) şi las să se ambaleze şi expedieze piesele strînse pînă acum.

Termin (însfîrşit) descrierea tehnică şi sistematizarea aparatelor lui Titus, şi o trimit la Radio-antic.

Pun montajul de superre acţie pe breadboard (Mihail Konteschweller îi zicea planşetă) şi dacă contul Pitagora va fi tot blocat, postez evoluţia, diversele experimente, şi concluziile ce rezultă, misterios şi (aproape) anonim.

Între timp aştept ca domnul Marlowe să-mi comunice de ce fel de dimensiuni are nevoie. Colecţionarul care deţine reostatul despre care noi credem că este la fel cu cel din aparatul din poze, (şi nu-l vinde nici în ruptul capului) locuieşte cam la 60 km distanţă de mine şi trebuie „încălzit” cu fraze admirative la adresa colecţiei sale vre-o 20 – 30 de minute înainte de a mă lăsa să-l fotografiez şi să-l măsor. Ştiu din experienţă că a treia vizită stîrneşte nedumeriri şi suspiciuni şi de foarte multe ori este refuzată. (N-am reuşit să mi-l fac frate de cruce...) Deja l-am vizitat odată... Vreu să să ştiu foarte precis ce trebuie să măsor ca să iasă treba fain.

S’auzim de bine!

Cu mult respect,

Go-rapiţă-Go!

Link spre comentariu

Buna seara,am sa pun in circa 1 ora un desen pe care va rog sa il completati cu cotele de la butoane.daca mai aveti si alte piese de exterior va rog sa-mi comunicati pt a va cere date despre ele.M.

Link spre comentariu
Vizitator gorapita

Bună seara domnilor,

Respectele mele domnule Marlowe,

După cum probabil s-a înţeles n-am descoperit decît reostatul, deci nu pot să vă dau cotele decît la butonul acestuia (noroc că le-am măsurat din prima):

post-79528-139829683573_thumb.jpg

Butonul este solidar cu axul de alamă Φ 4

Pe placă se mai află şi duliile de lămpi (unii le numesc bucşe).

Înclin să cred (după poze) că duliile arată cam aşa:

post-79528-139829683581_thumb.jpg

În orice caz asta este una din mostrele (singura cu profil) ce va fi trimisă strungarului pentru reproducere.

În mod absolut sigur duliile se înşurubeză în placă în găuri date după următoarele dimensiuni (standard):

post-79528-139829683586_thumb.jpg

Nu am dimensiunile bornelor originale, dar cele fabricate încă în zilele noastre în Franţa sînt foarte asemănătoare. Iată comanda din care puteţi extrage codurile de produs:

post-79528-139829683591_thumb.jpg

Şi detaliile (cred că au şi schiţe cu dimensiuni) le găsiţi la:

http://www.vis-online.fr/

Îmi pare rău dar date despre butonul condensatorului variabil (adică cel mic din vîrf şi cel mai mare de la bază), nu am de unde să vă furnizez. Deşi am văzut multe butoane şi aparate la viaţa mea, eu buton ca ăsta n-am mai văzut.

Cu mult respect,

Go-rapiţă-Go!

Link spre comentariu

@ gorapita : am preluat dimensiunile, multumesc.@ harfa: atasat pun un desen cu dimensiunile de care am nevoie de la cv si reostat.as avea nevoie si de o poza la fiecare DAR fara butoane.Se pare ca CV-ul e prea mare, nu putem respecta proportiile cutiei, deci as dori si dimensiunile celuilalt cv (mai mic banuiesc).deci am nevoie de :3 poze: "cozile" la 2 cv-uri si reostatcompletat cotele cu x la 2 cv-uri si reostat.Numai bine,M

post-6624-13982968449_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dupa cum am promis am terminat proiectul cu toate datele ce le-am putut obtine.

Se vede ca cv-ul si reostatul sunt prea mari, si chiar cu altele mai mici nu stiu daca mai pot reduce lungimea cutiei de la 250 la 220 mm.

Probabil cutia mai scurta de 220 era pentru varianta cu bobinele afara, fara capacele laterale culisante.

Dupa cum era de asteptat inaltimea s-a masurat peste butonul de acord.

poza, aici: http://postimg.org/image/43jz7xfw3/356d400c/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări