Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inimioara cu leduri 9V

adrian98

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian98

6

• Marian

4

• leoncris

2

• leo 17

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca alimentarea este de la baterie de 9V atunci ce schema mai ai nevoie? cat de greu poate fi sa conectezi ledurile la baterie? ca sa nu risipesti energie faci grupuri de cate 3 leduri serie si apoi le conectezi in paralel ( grupurile ) si ori pui rezistenta de limitare la fiecare grup fie pui doar una pentru toate ledurile ( desi parca prima varianta pare mai ok ).

Link spre comentariu

Daca alimentarea este de la baterie de 9V atunci ce schema mai ai nevoie? cat de greu poate fi sa conectezi ledurile la baterie? ca sa nu risipesti energie faci grupuri de cate 3 leduri serie si apoi le conectezi in paralel ( grupurile ) si ori pui rezistenta de limitare la fiecare grup fie pui doar una pentru toate ledurile ( desi parca prima varianta pare mai ok ).

la chestia cu rezistentele ma gandeam si eu acum,cum am facut si cu circuitul meu pentru robot
Link spre comentariu

Inca n-ai inteles care e principiul... dezamagitor...Ok, cate leduri vor fi in total, si de care?

vor fi leduri rosii de 3V,cate or sa fie nu stiu sigur ca nu m-am apucat,dar tot rezistente de 470 ii pun
Link spre comentariu

Daca's LED_uri rosii de 3mm (2,1V), trebuiesc montate grupuri de cate 4 in serie cu o rezistenta de 15-22 ohmi , functie de curentul de limitare dorit (10 - 15 mA).

Link spre comentariu

@adrian98 Pentru ce tot insisti in incalcarea unei reguli a forumului? Nu mai tot cita mesajele anterioare integral si inutil, risti sa ti se inchida tema... Este suficient sa dai click pe raspunde, n-ai absolut nici un motiv sa citezi mesajele integral, citezi doar atunci cand ai ceva important de subliniat referitor la o afirmatie anterioara a cuiva.Acuma, daca tot te-ai deci asa fix ce rezistenta pui, atunci nu sunt sigur ca pricep pentru ce mai vii cu subiect nou aici? Apoi rezistenta de 470 in ce configuratie?

Link spre comentariu

Daca's LED_uri rosii de 3mm (2,2V), trebuiesc montate grupuri de cate 4 in serie cu o rezistenta de 15-22 ohmi , functie de curentul de limitare dorit (10 - 15 mA).

as fi vrut eu sa gasesc de 2.2 dar nu are decat de 3V
Link spre comentariu

dm adrian98 vad ca ai aceiasi problema cu ledurile si tot ti sa explicat ca in functie de culoare ai tensiunea de alimentare si la fel pt legarea in serie si paralel ,cat pt rezistenta de limitare ai pe net calculator de calcul al rezistentei :rade:

Link spre comentariu

Cu schema asta ai cam 12 mA prin leduri cand bateria e noua. 3 grupuri in paralel, fiecare compus din 3 leduri in serie cu o rezistenta.Daca pui 470 ohm cum vrei tu, curentul scade spre 7,5 mA, dar inca se vad bine.Daca e necesar neaparat si al 10-lea led (ca sa iasa inima simetrica), adaugi in paralel un al 4-lea grup, format dintr-un singur led in serie cu 600 ohmi in primul caz, sau cu 960 ohmi in al doilea caz. Observa ca 600 ohm poate fi facut din 2 rezistente de 300 ohm in serie, iar 960 ohm este aproape de 2 rezistente de cate 470 in serie.L.E. Tensiunea pe un led rosu la 12 mA este 1,8 V.

post-29403-139829665116_thumb.png

Link spre comentariu

Mai degraba sub 6mA cu 470 Ohm, si asta in conditiile in care ledurile sunt de 2,2V, cred insa ca mai degraba ar necesita spre 2,4-2,5V deci curentul pe ele cu 470 Ohm ar fi si mai mic... in fine asta se poate determina precis numai prin teste reale pe leduri, se inseriaza unul singur cu 1k la bateria de 9V si se masoara tensiunea de la borne cu multimetru digital pentru precizia masuratorii, apoi stiindu-se tensiunea de pe leduri se poate determina cate leduri se pot inseria in fiecare grup si ce rezistenta va fi necesara in functie de curentul dorit. Nu s-a specificat, sau nu am inteles eu exact cate leduri vor fi in total, este important asta deoarece daca sunt prea multe atunci bateria aia va deceda destul de rapid...LE: Nu pricep cum poti afirma ca realizezi ceva care are legatura cu electronica ( in cazul de fata robotei parca ) cand nici macar chestiile de baza, notiunile de inceput, nici macar astea nu-ti intra in cap si nu le poti stapani... pai pana si nepotelul meu a invatat mai multe uitandu-se la mine cand lucrez... trist...LE2: Corectie, pe led rosu tensiunea este intr-adevar in jur de 1,8V, deci imi retrag afirmatia din inceputul postului si-mi cer scuze pentru eroare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări