schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Programez PIC-ul de fiecare data. I-am dat frecventa de 1Hz si se vede clar ca face un pas inainte si unul inapoi. Edit: Am pus rezistente de 0,1 OHM 3W si acum merge intr-un sens (in care vreau) EDIT2: Dupa mai multe teste am descoperit problema. Ma gandesc ca rezistentele sunt de vina. Cu rezistenta de 0,5 OHM 3W ( 5 rezistente de 0,1OHM in serie) motorul imi merge fata spate la orice frecventa. Cu o singura rezistenta de 0,1 OHM 3W motorul merge in sensul in care vreau eu. La o frecventa putin mai mica are ceva forta (putina) iar la o frecventa mai mare incepe sa agaţe. Banuiesc ca acest fapt se datoreaza faptului ca, motorul consuma prea mult curent ( in jur de 3 A ) deoarece chooperul intervine la un curent mai mare de 3 A eu avand rezistenta de 0,1 OHM. Problabil din vina rezistentelor se intampla acest fenomen. Probabil ca nu este tot una o rezistenta de 0,5 OHM 3W sau una compusa din 5 rezistente de 0,1OHM. Ce ziceti? Ar putea fi asta problema? Link spre comentariu
marianx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Curentul maxim debitat de driver se ajusteaza in functie de curentul suportat de motor (1,7A in cazul de fata). Problema este ca ai impulsurile la o frecventa prea mare, mareste timpul (latimea impulsurilor) la cateva sute de ms, desi driverul ar trebui sa suporte si impulsuri scurte de 30uS (cu condensatorul din scilator de 330pF). Asta pe langa sursa de alimentare de putere prea mica. Merge si cu 600pF, cu cresterea latimii impulsurilor de comanda (nu mult, tot ar trebui sa mearga la 1 ms). Rezistenta de sarcina e destul de critica, acolo sunt impulsuri electromagnetice generate de consumator, din acest motiv nu se folosesc rezistente bobinate. Daca ai inseriat mai multe rezistente, posibil sa fi facut o inductanta acolo cu ele, de asta se poate comporta ciudat driverul. Poti reduce foarte usor curentul chiar si cu o rezistenta de 0,1 ohmi, cu pinii TQ (1 si 2 ai integratului) unde ar trebui sa ai micro comutatoare sau jumperi. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Citeste te rog mai sus ce am editat in mesajul anterior. Condensatorul e de 600pF nu de 330pF. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 9, 2013 Autor Partajează Postat August 9, 2013 Stie cineva daca pot alimenta driverul TB6560AHQ dintr-o sursa de 12v 5A, cu rezistentele de 0,1 OHM 3W pe pinii sense (NFA,NFB).O sa il folosesc la un motor de 3V 1,7A. M-am uitat in datasheet insa specifica doar "curentul de OUTPUT". Edit: @Marian: Acum am vazut edit-ul tau. Cum pot reduce cu pinii TQ1 si TQ2 curentul? Ii pun la +5v? Link spre comentariu
marianx Postat August 9, 2013 Partajează Postat August 9, 2013 TQ2 TQ1 Current RatioL L 100%L H 75%H L 50%H H 20% (Weak excitation)Pentru motoarele tale si rezistentele de 0,1 ohmi (asta inseamna 5A la 100%, peste puterea integratului) pune-le pe ambele la +5v, asa vei avea 20% din 5A, adica 1A. Nu folosi rezistente bobinate.Tensiunea de alimentare minima pentru motor a integratului trebuie sa fie mai mare sau egala cu tensiunea logica (de la 5v in sus, maxim 34, spune toshiba, dar e mai sigura o tensiune ceva mai mica decat maximul dat de producator).In concluzie trebuie sa mearga cu sursa ta de 12v/5A. Iti recomand sa gasesti totusi niste rezistente de sense ceva mai mari ca valoare, eventual pune in paralel cateva cu carbon sau pelicula metalica de 0,5w, asa le creste si puterea (0,16 ohmi pt 3A la 100%) Link spre comentariu
schumyicr Postat August 10, 2013 Autor Partajează Postat August 10, 2013 Am pus cei doi pini la +5v. Am observat ceva care este destul de suspect. Am inserat pe alimentare un ampermetru si am observat ca in anumite cazuri am consum de 5-6A. Acest consum urca si scade rapid, adica nu sta consuml la 5-6A. De ce am acest consum? Normal ar trebui sa am 1A. Link spre comentariu
marianx Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Driverul acesta poate fi destul de zgomotos, in sensul ca genereaza pe toate firele - alimentare, motor - impulsuri de inalta frecventa care bruiaza aparatele din apropiere (in cazul tau chiar placa de comanda cu PIC), sau un aparat de masura digital conectat in serie cu el. Poate fi una din cauzele care il fac sa nu functioneze cum trebuie.Incearca sa filtrezi alimentarea cat mai bine, cablu ecranat pentru motor sau / si un inel de ferita pe cablul motorului si eventual o carcasa metalica conectata la masa driverului.Stiu ca e destul de greu, mai ales ca inca faci probe cu driverul, incearca macar sa departezi driverul de placa de comanda. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 11, 2013 Autor Partajează Postat August 11, 2013 Placa de comanda nu e pe aceeași placa cu driverul. Pic-ul e pe breadboard iar driverul e pe PCB. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 11, 2013 Autor Partajează Postat August 11, 2013 Placa de comanda nu e pe aceeași placa cu driverul. Pic-ul e pe breadboard iar driverul e pe PCB. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 13, 2013 Autor Partajează Postat August 13, 2013 Am pus rezistente de 0,56 OHM 7W ( bobinate) insa nu merge. Alimentez de la o sursa de 12V 5 A. Problema este ca, daca inserez ampermetrul imi arata consum de 6-7 si incepe sa miroase a ars si il decuplez. De ce nu functioneaza chooperul?? Link spre comentariu
schumyicr Postat August 17, 2013 Autor Partajează Postat August 17, 2013 Nu mai are nimeni nici o idee? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum