schumyicr Postat August 6, 2013 Partajează Postat August 6, 2013 Salutare, Revin din nou cu o problema care ma streseaza de mult timp. Am cumparat un driver TB6560AHQ si un motor stepper Nema17. Problema este ca nu functioneaza corect. Cand am incercat cu Attiny 2313 functiona binisor la impulsuri 160uS HIGH si 160uS LOW.Se invartea cat de cat fluent insa nu avea putere mare. Dupa ce am ars microcontrollerul am trecut pe PIC unde functioneaza foarte prost la orice frecventa. ( cateodata se misca putin fata spate). Tin sa precizez ca am alimentat din greseala driverul cu +12 pe VCC unde normal trebuia 5V ( de aceea mi s-a ars si Attiny 2313). Totusi acesta functioneaza nu e ars. Alimentez tot ansamblul dintr-o sursa de 1,5A 12V. Ce sfaturi imi puteti da? Deja ma enerveaza ca am incercat N'spe mii de drivere si de frecvente si nu functioneaza. Multumesc. Edit: Am uitat sa precizez ca am facut conexiunile dupa urmatoarea schema : http://www.cuteminds.com/immagini/ELETT ... hq-sch.png In loc de condensator de 330pF am pus de 300pF. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 6, 2013 Autor Partajează Postat August 6, 2013 Am rezolvat cat de cat. Acum merge fluent cu 1,300mS HIGH si 1,300LOW. Problema este ca nu are putere aproape deloc. Am incercat sa micsorez frecventa insa se invarte mai incet si am putere putin putin mai mare. Tin sa precizez ca am incercat si cu un L293 si la viteza maxima are o putere foarte mare. Imi ridica o sticla de sus de 2L legata direct pe ax.Totusi de ce nu am putere cu acest driver? Link spre comentariu
schumyicr Postat August 6, 2013 Autor Partajează Postat August 6, 2013 Chiar nu știe nimeni? Am nevoie urgent. Mulțumesc. Link spre comentariu
marianx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 In primul rand, schimba condensatorul din oscilator, in loc de 300pF cat ai pus tu pune unul intre 330pF si 1 nF.Verifica pinii TQ (1 si 2), sa nu fie setati pe minim, adica ambii High (la +5v). Pentru un nema 17 cred ca e suficient si 50%, adica pinul 1 la +5v, pinul 2 in aer (sau la masa, el e deja pull down intern printr-o rezistenta de 100k).Si nu in ultimul rand, masoara sursa in sarcina daca tine 24v, sa nu scada tensiunea prea mult. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Ma uit acum dupa condensator. Oare asta sa fie problema?Pinii TQ 1 si 2 sunt lasati in aer.Alimentez driverul dintr-o sursa de 12v 1,5A. Trebuie sa alimentez dintr-o sursa de 24v? Link spre comentariu
marianx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 24v ar mari substantial viteza motorului, dar trebuie redus amperajul debitat de integrat. E prea mult 3A pentru un motor mic.Poti incepe cu 20%, adica TQ 1 si 2 la +5v, apoi, daca motorasul se pastreaza rece (mai ales in stationare) poti creste la 50%. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Dar daca am sursa de 1,5 A de unde sa imi consume motorasul 3A? Spre exemplu acum sta blocat si se aude un ţiuit in el. Impulsurile sunt 1,300ms HIGH si 1,300 LOW. Ce frecventa sa ii pun? Edit: Am pus condensator de 600pF. Rezistentele de sense sunt 5 rezistente de 0,1OHM legate in serie. Fiecare fiind de 3W Edit2: Am observat ceva foarte ciudat. Se da un program care are impulsuri de tipul: 1,300ms LOW, si 1,300ms HIGH. Cu rezistentele de 0,5 OHM( 5 rezistente de 0,1 OHM 3W in serie) pe pinii NFB respectiv NFA se aude un ţiuit in motor si sta blocat nu misca. Daca schimb rezistentele cu unele de 0,1 1/2W acesta se misca destul de fluent ("agata putin") insa nu are putere. Il pot misca in ce parte doresc in momentul in care el face pasi. Link spre comentariu
marianx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Asta se intampla cand e frecventa impulsurilor de STEP prea mare pt motor, desi la o latime a impulsurilor de peste o secunda nu vad cum s-ar intampla asta. 3A ar fi amperajul maxim debitat de integrat, daca e deja setat asa de mult este posibil sa scada tensiunea sursei de alimentare in sarcina. Tu ai acum curentul maxim debitat de driver la 2,5A, cu rezistenta de sarcina de 0,2 ohmi. Asta ar fi curentul maxim la 100%. Cu ce comanzi driverul? Port paralel direct si un soft (mach3?) sau o interfata cu procesor? Acum am vazut edit-ul tau. La 0,5 ohmi ai 1A curentul maxim. Se calculeaza cu formula I out=0,5/Rs. N-am inteles daca impulsurile au 1 virgula 300 ms sau 1300ms. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Latimea impulsurilor nu este peste o secunda. Este peste o milisecunda, respectiv 1,300ms( = 1ms +300uS) Cei drept am pus ampermetru in circuit si aveam consum de 3A desi sursa e de 1,5A. Driverul in comand momentan dintr-un pic. Vreau sa fac o imprimanta 3d cu aceste steppere. Edit: Da are virgula respectiv 1 , 300 ms. Edit 2: Am masurat tensiunea in sarcina. Este de 6v. A injumatatit-o.(Cu rezistentele de 0,1OHM 1/2W Cu rezistentele de 0,5 OHM 3w am tensiune de 8,3V. Link spre comentariu
Mircea Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Asa cum zice marianx, frecventa poate fi prea mare pentru motor, iar sursa prea slaba pentru a-i mentine cuplul.Incearca cu frecvente de la 1Hz si tot cresti, dar sa ai o sursa care este capabila sa dea mai mult curent decat actuala. Cauta si datasheet-ul de la motor ca sa vezi ce poate in frecventa, si la ce tensiune ai cuplu 100%. Nema 17 defineste dimensiunile fizice numai, fara sa stii ce caracteristici electrice are.In "gol" adcica cu rotorul oprit intr-o pozitie oarecare este normal sa consume un curent, atata timp cat o infasurare este alimentata, astfel il tii in pozitie (ii mentii cuplul). In timpul rotirii, curentul poate fi mai mic decat cu rotorul oprit.Daca este un motor cumparat pe ebay cu montajul Atiny, atunci motorul poate fi foarte "tiny". Doar o banuiala...LE: Vezi ce faci cu pinii TQ1 si TQ2, pentru ca asta este un driver chopper (pg 10 din datasheet). Iti controleaza cuplul. Am lucrat cu L298 doar si acest chopper mode este de bibilit ca sa limitezi curentul unde trebuie ca sa ai cuplul dorit. Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Acesta este datasheet-ul: http://dlnmh9ip6v2uc.cloudfront.net/dat ... GHM809.PDF Motorul este luat de la robo. Am mai observat ceva ciudat: Cu rezistente de 0,1 OHM 1/2W motorul merge intr-un sens , iar cu rezistenta de 0,5 OHM 3W acesta (motorul) merge fata spate cate un pas. Incerc acum cu frecventele Link spre comentariu
Mircea Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Pai este motor de 3V, cum alimentezi driverul la 12V? Nu prea e clar care este alimentarea: 6-40 sau 4,5-5,5V? Link spre comentariu
schumyicr Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 In sarcina cu rezistenta de 0,1 OHM am imi scade tensiunea la 6v, iar cu cea de 0,5OHM imi scade la 8,3.Momentan incerc cu rezistentele de 0,5 OHM 3W, dar motorul face un pas inainte unul inapoi. Inclusiv la frecventa de 1Hz.De ce motorul merge fata spate? Pinul DIR este legat la +5v si face contact bine. Link spre comentariu
marianx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Pai este motor de 3V, cum alimentezi driverul la 12V? Minim 6V cere driverul, cam incurcat...Motoarele pas cu pas se alimenteaza cu pana la de 25 de ori tensiunea nominala de alimentare, prin reducerea curentului maxim debitat catre el (chopper). Link spre comentariu
Mircea Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Pai este motor de 3V, cum alimentezi driverul la 12V? Minim 6V cere driverul, cam incurcat...Motoarele pas cu pas se alimenteaza cu pana la de 25 de ori tensiunea nominala de alimentare, prin reducerea curentului maxim debitat catre el (chopper).Si cum este cu cuplul? Nu-i dependent de curent?schumyicr: Pai inseamna ca nu trece la pasul urmator, si se intoarce singur in pozitia initiala, nu neaparat ca face inainte-inapoi. Cum stii la ce frecventa il avansezi? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum