Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect lumina progresiva cu MCU si triac


Vizitator bufferzone

Postări Recomandate

Vizitator bufferzone

Salut,

Nu sunt electronist, din pacate sunt analist programator, pentru mine electronica este o pasiune, asa ca nu am experienta in electronica. Vreu sa incep un proiect care se compune din urmatoarele:

1. Bariera infrarosu http://www.garajuluimike.ro/electrice/b ... rarosu.htm

2. Spoturi cu led sau bec exterior(12v / DC) http://www.briliantled.ro/alte-iluminat ... viment-174

3. Microcontroler PIC18F4520

Proiectul trebuie sa realizeze urmatoarele:

La trecerea unei persoane, bariera sesizeaza si trimite logic la MCU. Pic-ul sesizeaza intreruperea si comanda aprinderea spotului insa aici este problema, vreau ca acel spot sa se aprinda progresiv pana la intensitatea maxima si sa se stinga progresiv dupa o perioada setata in softul picului. De programarea picului ma ocup eu nu este o problema insa nu stiu ce triac sa folosesc si cum sa-l leg in schema. Asa ca, va rog frumos ajutati-ma si pe mine cu o schema si piesele necesare aferente.

Multumesc!

O zi faina!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vcdec

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Depinde de tipul sarcinii:- led (alimentare CC) - comanda se face PWM prin intermediul unui MOSFET- bec incandescenta (alimentare CA) - comanda se face prin modificarea unghiului de deschidere al triaculuiVarianta 1 e mai simpla, cu un factor de umplere variabil se obtine variatia intensitatii sarcinii.Pt varianta 2 este necesar un ZCD, adica un detector de trecere prin 0 a tensiunii (sinusoidale).Triacul intra in conductie din momentul primirii comenzii de la PIC si se stinge daca tensiunea in sarcina e 0 (daca si semnalul de comanda era oprit). Pe scurt, daca o semisinusoida are 10ms (la 50Hz), pic vede cand a fost tensiunea 0 si dupa 6ms declanseaza triacul. Acesta va fi in conductie pt 4ms, ceea ce este echivalent cu 40% intensitate. Sunt cateva aproximari grosolane, pt intelegerea fenomenului, in practica se liniarizeaza cu o tabela...

Link spre comentariu
Vizitator bufferzone

Merg pe prima varianta, cea cu CC si am sa folosesc un MOSFET, consumul nu o sa fie foarte mare. Ce model de MOSFET ma sfatuiesti sa folosesc?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări