cosmin_cosmin_1 Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 M-ar interesa o modalitate de a folosi un afisaj din acela cu 88888..88-uri, lcd, fara a-l arde. Ce tensiuni sunt pe-acolo? Care e principiul de functionare, cum fac sa se aprinda cate un segment? Am facut interfete cu afisaje VFD si 8uri cu LED. Am incercat sa caut pe google,dar nu am gasit mare lucru, nu stiu daca au o denumire anume acele tipuri de display-uri,pentru a cauta.Imi poate cineva da un indiciu? Link spre comentariu
adi_0106 Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 din cate stiu eu - acel gen de afisoare au leduri in interior - deci o tensiune de lucru de 2 - 3 Vsunt formante din 7 segmente .... si au 8 pini .. unul este masa comuna iar restul sunt plus Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat August 27, 2006 Autor Partajează Postat August 27, 2006 nu ma refer la afisajele cu leduri, ci la acele afisaje ce se gasesc in majoritatea calculatoarelor de buzunar.de exemplu cel din poza atasata Link spre comentariu
crexy Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 din cate stiu eu ecranele acelea sunt LCDcorectati-ma daca gresesc Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat August 27, 2006 Autor Partajează Postat August 27, 2006 nu am zis ca nu sunt lcd. am zis ca nu stiu cum sa le folosesc fara sa le ard. Link spre comentariu
Blind Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 M-ar interesa o modalitate de a folosi un afisaj din acela cu 88888..88-uri, lcd...Replica asta si pe mine m-ar duce cu gandul la afisoarele cu 7 segmente.Ca sa folosesti ecranele pe care le-ai aratat iti trebuie un controller pentru ele. Pentru un astfel de controller cauta pe net, e un forum nemtesc dedicat numai folosirii lcd-urilor. Daca nu stii germana (cum nici eu nu stiu de altfel) foloseste bablefish pentru traducere.Vezi ca e postat pe undeva pe forum linkul catre acel forum, l-am pus chiar eu, insa nu mai stiu sigur pe unde.Later edit: Am aruncat un ochi in txt-ul cu linkuri de pe desktop si am gasit:http://www.lcdhype.de.vu/ Link spre comentariu
Blind Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 Si daca tot suntem la capitolul asta, sa dezvoltam un pik. Si pe mine ma tenta sa fac o chestie asemanatoare, insa la un calculator mai destept putin (unul stiintific, de 15 lei). Sa fac un montaj cu un mocrocontroler si cu un eeprom in care sa stochez date (un text). La o apasare a unui buton plasat strategic, sa comut de pe functia de calculator pe functia de redare a textului stocat in eeprom. Sa am si posibilitatea de derulare a acestuia dupa bunul plac....=>examene luate garantat :weedman: Aveti ceva idei despre cum se poate face practic un astfel de montaj? Ca idei am multe, insa pe ce sa programez un microcontroler nu am, nici macar la programare nu pot spune ca ma pricep prea tare. Hai ca si-asa vine sesiunea de toamna pt studenti..Later edit: Probabil ca mai usor ar fi cu un microprocesor Z80, sau ceva de genul...insa un z80 nu se prea preteaza la asa ceva datorita gabaritului. In continuare sunt deschis catre orice propuneri :smt003 Link spre comentariu
LostCell Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 o sa ai cam multe de stocat..nu este mai usor cu un tel sau un hand-sfree amplasat in maneca stanga :finga: ?sau un codu morse(de unde pot invata?).hands -freeul e cel mai bun ..parerea mea ca deh..2 ore de vb la tel nu costa nu stiu cat(vezi zapp,cosmote) Link spre comentariu
cosmin_cosmin_1 Postat August 27, 2006 Autor Partajează Postat August 27, 2006 bun.am mai avansat putin. am inteles ca e nevoie de driver,asta complica lucrurile, dar se presupune ca vom "simula" driverul hardware prin soft, urmand ca display-ul sa fie atasat unui microcontroller. Am in fata un LCD de la un ceas si are 15 pini, nu foarte multi. Am mai incercat ceva: am luat o sursa de 5V stabilizata, cu o rezistenta oarecare pe "+" si am inceput sa ating cu + si - pinii display-ului,la nimereala. S-au aprins segmente,dar pentru scurt timp Prima data am crezut ca l-am ars, dar dupa un timp am vazut ca si-a revenit, se aprind din nou segmentele. Apoi am aflat ca pentru aceasta se foloseste curent alternativ. Acum vine intrebarea..se poate folosi semnal dreptunghiular cu valori cuprinse intre 0 si X volti? sau trebuie sa fie in domeniul -X .. +X volti? Care este aplitudinea maxima a semnalului? Cu 5 Volti il distrug? Ce frecventa sa aiba semnalul? Exista un minim/maxim? Link spre comentariu
Blind Postat August 27, 2006 Partajează Postat August 27, 2006 Pentru un lcd iti trebuie o anumita rata de refresh, astfel incat sa iti stea aprins continuu, pentru mai multe detalii cauta in datasheet-ul unui lcd cu microcontroler deja amplasat pe placa cu lcd-ul. O sa vezi acolo ca iti spune la cat trebuie setat refresh-ul.Sper sa nu o comit acum, dar din cate imi aduc aminte era nevoie de refresh la 300 milisecunde.Pe forum, in sectiunea proiecte pentru vacanta, era cineva care facea o masa de expunere uv dintr-un vechi scanner, folosind ca display un ecran de la un calculator de buzunar (impropriu spus de buzunar) pentru a afisa timpul ramas pana la terminarea expunerii.Nu stiu daca a mai dat detalii despre cum a construit partea cu afisajul din lcd, nu am mai urmarit postul.Deasemenea pe forum stiu ca exista pe undeva un topic care contine in numele sau "lcd-uri inteligente" (parca pe la pic-uri era). Vezi ce mai gasesti si pe acolo.Cat despre "proiectul" meu..nu e mai simplu, deoarece vara la 40 de grade in sala si cu 2 examinatori care se plimba intr-o veselie este mult mai greu sa folosesti un handsfree. Plus ca vorbitul atrage atentia. Recunosc faptul ca am copiat f bine la examene scriindu-mi anumite chestii in telefon, sub forma de mesaje (pe vremea cand aveam 5110 :smt039 ) iar mai tarziu am evoluat la mms-uri si poze (ce-i drept, cu un telefon modest ca performante, un x600).Insa utilizarea telefonului pe perioade indelungate este suspecta, plus ca nici profii din facultati nu sunt niste idioti, sunt si ei la curent cu tehnologia chiar daca unii bat spre 60 de ani (daca nu iti spun nimic si te lasa sa copiezi asta nu inseamna ca nu isi dau seama....ce vremuri in primul an :smt003 ).Astfel, ceva pe care sa iti afisezi un text ar fi cel mai "simplu" Insa cum sa faci asa ceva....asta nu pot sa pun in practica. Inca. :evil4: Link spre comentariu
sofian Postat August 28, 2006 Partajează Postat August 28, 2006 gasesti la microchip si microcontrolere ptr lcd si aplicatii Link spre comentariu
niq_ro Postat August 28, 2006 Partajează Postat August 28, 2006 un pic de teorie (si numai): - http://www.vintagecalculators.com/html/ ... plays.html - http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/ap ... umber/3548 - http://www.du.edu/~etuttle/electron/elect46.htm plus datasheet-urile de la http://www.mouser.com/search/Refine.asp ... ype=Header Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Septembrie 1, 2006 Partajează Postat Septembrie 1, 2006 Sunt 2 tipuri de afisaje LCD.Primul este cel aratat in fotografia de mai sus si este un afisor la caretoti digitii afisajului sunt scosi la pinii de conectare.Ca echivalent functionalse gasesc afisoare cu leduri care cuprind mai multi digiti in aceeasi capsula.Comanda se realizeaza clasic trebuie un integrat driver care sa comandetoti digitii.Cele mai folosite MMC4054,MMC4543 sau ICL7106.Al doilea tip este LCD inteligent care are in partea din spate a afisajuluidriverul incorporat iar afisajul este o matrice de 5x7 puncte pentru fiecaredigit.Comanda se realizeaza pe 8biti iar driverul are setul de caracterece se pot afisa in memorie.In general se folosesc conectate cu un microcontroler, pic, atmel etc.Pentru comanda afisoarelor LCD simple, depinde de aplicatie dar o solutielow-cost este MMC4543, care este un driver de afisaj care poate comandaatat led-uri anod comun, catod comun, VFD-uri , chiar becuri si LCD.In catalogul scos de Microelectronica are prezentata fiecare aplicatie.Afisoarele LCD nu se verifica aplicand tensiune continua pe pini, este nevoie de o tensiune dreptunghiulara care sa comande afisajul.Cel mai simplu se verifica un LCD conectat la un MMC4543 care se comanda pe cele 4 intrari cu intrerupatoare, in functie de configuratia lorse afiseaza cifrele. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Septembrie 6, 2006 Partajează Postat Septembrie 6, 2006 http://www.lxdinc.com/tech/application_ ... guide.html o sa gasiti in prima parte a documentatiei, ca modul de adresare a segmentelor nu este chiar asa de simplu; si ma refer acuma la tipurile concrete de afisaje "china made" ce s-ar putea recupera din calculatoare, ceas-uri etc. Pe linga modul cel mai folosit poate, de multiplexare, la afisajele 7 segmente cu led-uri, in care comanda se face pe fiecare digit, pe rind, la intervale de timp diferite, la LCD-urile "china made" nu se pot folosii variantele : decodificator-7 segmente comun pentru toate afisoarele plus drivere separate pentru fiecare anod/catod comun. Mai demult am incercat sa gasesc ceva concret si usor de construit pe baza unui astfel de afisaj si singurul proiect pe care l-am gasit era un ceas cu pic16f*** si un afisor LCD cu 13 terminale, si 3+1/2 digiti, insa la care multiplexarea se facea in modul 2*4. Daca va intereseaza subiectul am sa caut link-ul. Link spre comentariu
ywar2 Postat Septembrie 6, 2006 Partajează Postat Septembrie 6, 2006 Priviti aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=4339&highlight= Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum