Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Salut ! Am inteles ca se poate face aparat de sudura din doua transformatoare de la cuptoarele cu microunde.1.Bobinajul primar se leaga in serie la retea(220V)2. Cel secundar stiu ca nu este bun si trebuie inlocuit.3.Bobinajul secundar se leaga si el in serie.(o borna pentru electrod iar cealalta pentru "masa")4. Pentru a topi un electrod de 2-2.5 mm este nevoie de 80A.Ce cablu trebuie sa folosesc pentru a face spire in secundar?Si, cate spire trebuie sa am in secundar pe fiecare transformator, pentru a ajunge la 80A sau mai mult?D-au funda! Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Asa ceva vreau si eu sa fac. Link spre comentariu
validae Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Dai jos secundarele de inalta tensiune si bobinezi provizoriu 10 spire cu orice fel de sarma ai la indemana, dupa care alimentezi si masori tensiunea la bornele bobinei de 10 spire.Astfel vei afla cate spire pe volt ai in secundar. Stiind numarul de spire/volt vei inmulti acest numar cu 25V cat ai nevoie in fiecare secundar.Cele doua secundare inseriate trebuie sa debiteze in gol 48-50V. Grosimea conductorului va fi de minim 4-5 mm diametru, practic cat de groasa i-ti permite spatiul disponibil.Sa nu te astepti la cine stie ce performante de la asemenea aparat, se va supraincalzi foarte rapid, de aceea trebuie ventilat fortat, nu acoperit doar cu un capac ca in filmarea de pe Youtube.Transformatoarele de la cuptoarele cu microunde au un curent de mers in gol foarte mare, fiind concepute sa functioneze un timp scurt si in regim fortat (economie de material).Sa nu uiti sa scoti cele doua sunturi magnetice dintre bobinajul primar si cel secundar, sunt niste bucati de tola care sunteaza partial miezul magnetic. Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Daca fac asa cum ati spus dumneavoastra si asigur o ventilatie foarte buna pot suda decent cu electrod de 2mm sau mai mic?Sarma de pe secundar sa fie de 4-5mm? Link spre comentariu
validae Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Poti face suduri fine cu electrod de maximum 2,5mm.Am vazut pe internet un articol care prezenta un aparat realizat din inserierea a 10 transformatoare de microunde, fiecare bobinat cu bara de vre-o 15mmp in secundar, la o tensiune de 5V pe fiecare secundar. Toate trafurile erau asezate intr-o trusa de scule din lemn, cu maner. Acela putea suda si cu electrozi de 3,25 mm. Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Merita sa imi fac unul pentru uz gospodaresc(sudat o balama, o poarta , o piulita pe teava/bara etc.) Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Aceasta este metoda de masurare? Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Daca ma poate ajuta cineva cu un site/ o poza cu ce conductor trebuie fulosit in secundar. Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 4, 2013 Partajează Postat August 4, 2013 Pentru secundar sa fie un singur fir pe conductor (1 x 4mm= 4mm)&(1 x5mm = 5mm)?sau merg si variantele (2 x 2mm = 4mm)&(2 x 2.5mm = 5mm) Link spre comentariu
Marian Postat August 5, 2013 Partajează Postat August 5, 2013 @validae deja ti-a spus ca diametrul conductorului din secundar trebuie sa fie de minim 5 mm, e simplu nu? ( deci atentie, 5mm diametrul conductorului si nu suprafata/sectiunea sa ). Insa ar mai fi o problema, din primar as estima eu cam 5kW putere consumata si ar fi necesara o sarma cu diametru de cam 2,5mm, are primarul ala astfel de sarma? ca daca nu atunci tensiunea in sarcina va scadea sever iar primarul se va supraincalzi destul de prematur. Link spre comentariu
Vizitator SerbanGeorge Postat August 5, 2013 Partajează Postat August 5, 2013 Fiecare transformator are in jur de 1000W.Sarma pe primar este de 2.5mm.Daca ma puteti ajuta cu un site sa gasesc sarma pentru secundar! Link spre comentariu
validae Postat August 5, 2013 Partajează Postat August 5, 2013 Nu cred ca vei putea cumpara sarma de bobinaj in cantitate mica decat de la cineva de pe forum sau poate de la un magazin de profil care vinde si la kilogram, nu la bobina.De obicei sarma se vinde sub forma de bobine cu diferite greutati, dar diametrul care-ti trebuie nu cred ca se gaseste pe bobine mai mici de 10kg.Poti folosi si bara de cupru izolata (platbanda) de exemplu 3x5mm sau alte formate.Cred ca merita sa incerci la un atelier de bobinaj, cred ca o sa te ajute cu cativa metri de bara.Poti folosi si bara recuperata , chiar si arsa, se poate reizola usor cu banda de bumbac sau fibra de sticla. In ideea asta poti incerca si la un depozit Remat.Uitandu-ma peste postarile de azi am gasit asta:http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=59&t=151260 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum