Vizitator rsko Postat August 2, 2013 Partajează Postat August 2, 2013 Buna ziua. Numele meu este Fane, 26 de ani din Cluj-Napoca. Sunt novice in domeniul electronicii insa am ramas cu cateva notiuni de baza din timpul orelor de electronica din liceu. De curand am avut ocazia sa ma joc cu o sirena de dub si m-am decis ca vreau sa imi construiesc una. Cautand scheme pe internet am dat peste urmatoarea jucarie care este o sirena de dub cu un Atari Punk Console (stepped tone generator) incorporat. Jucaria are urmatoarea schema iar componentele necesare sunt urmatoarele: IC: 1x NE556CN 2x LM2902N Tranzistori: 6x 2n3904 NPN T 2x 2n3906 PNP T Diode: 3x 1n914 Stabilizator de tensiune: 1x L7809CN 9V Rezistente: 4x 1k 14x 10k 1x 33k 10x 47k 11x 100k 3x 1m Condensatori: 1x 1uf (polimer) 1x 2200pf (polimer) 1x 33nf (polimer) 2x 47nf (ceramic) 1x 4.7uf (electrolitic) 2x 10uf (electrolitic) 1x 47uf (electrolitic) 1x 100uf (electrolitic) Potentiometre: 2x 500k logaritmic 4x 500k liniar 1x 1meg liniar Intrerupatoare: 1x SPDT ON/OFF/ON 4x SPDT ON/ON 1x DPDT ON/OFF/ON 1x SPST Push button Inreaga documentatie aici: http://www.magicmess.co.uk/DSA/DSA-KIT-Instructions.pdf Sunt constient ca nu este o constructie usoara pentru un incepator insa vreau totusi sa incerc sa o fac. Primele nelamuriri pe care le am sunt legate de piese, nu am reusit sa gasesc exact tot ce se cere: in loc de NE556CN am gasit doar NE556N nu am gasit 2n3906, 1n914, L7809 rezistente: instructiunile cer rezistente de 1%, insa nu am gasit decat de la 5% in sus, de asemenea nu stiu care e treaba cu wattii (exista rezistente de 1/4W, 1/2W, 1W, 2W, 3W etc.) condensatori: aceeasi nelamurire ca la rezsitente (condensatori de 63V, 100V etc.) care e diferenta dintre NE556CN si NE556N? cum aleg wattajul si voltajul pentru rezistente respectiv condensatori? unde gasesc rezistente cu toleranta de 1%? Link spre comentariu
Tita Postat August 2, 2013 Partajează Postat August 2, 2013 Dupa intrebarile formulate eu nu ti-asi recomanda sa construiesti inca aceea schema!(dar na...) NE556CN-NE556N tot una; Circuitul este alimentat cu o baterie de 9V....nu este asa mare putere foloseste rezistente de 5%(1% daca gasesti) 1/4W; Condensatorii sa nu fie sub 9V; Daca te razgandesti uite aici un circuit simplu pentru inceput..dupa poti incerca ceva mai complicat: http://www.getlofi.com/?p=518 Link spre comentariu
Vizitator rsko Postat August 6, 2013 Partajează Postat August 6, 2013 Multumesc pentru raspunsuri. Cred ca nu o sa ma avant inca sa fac DSA-ul. Am gasit pe un forum o schema pentru o sirena destul de simpla, sunt mai interesat de sunetul de sirena decat de atari punk. Intre timp mi-am pus si ExpressPCB cu care am redesenat schema si am facut urmatorul PCB. Puteti sa imi spuneti daca ce am facut este functional? Schema gasita: modificari aduse schemei: inlocuirea potentiometrului R4 cu o rezistenta si adaugarea unei rezistente de 47k intre pinul 4 al IC-ului 4046 si output din aceste doua scheme am facut in ExpressSCH urmatoare schema: si un PCB in ExpressPCB: E bine ce am facut? Link spre comentariu
Tita Postat August 6, 2013 Partajează Postat August 6, 2013 Nu intreba daca functioneaza! Cumparati un breadboard si testeaza circuitele inainte de a faca pcb-ul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum