Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator fm

danutz-

Postări Recomandate

salut !Am realizat schema atasata dar am cateva probleme 1. Frecventa nu se schimba din codensatoru variabil ci doar daca comprim sau trag de bobina 2. sunetul nu este foarte clar Ce ar trebui sai fac ? sai fac bobina cu miez mobil ?

post-49161-139829663913_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danutz-

6

• Marian

5

• adicontakt

2

• leo 17

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

reglajul trebuia sa il fac cu trimmerul acela . Am pus un trimmer drintr-un radio mai vechi (arata ca o rez variabila cu 3 picioruse , este alb ,are u mic surub in centru si pe el scire 3/12) doar ca e de 3/12 nu de 2/10p dar daca il rotesc nu se intampla nimic numai cand comprim sau trag de spirele bobinei

Link spre comentariu

Oscilatorul nu mi se pare deloc stralucit atat din punct de vedere al configuratiei dar si a tranzistorilor folositi, sunt alte variante mult mai stabile...daca vrei pot veni cu o sugestie care eu am gasit a fi foarte ok.

Link spre comentariu

Daca ar fi conectat pinii oponenti ai trimerului ar fi fost un scurt pentru inductanta.Scoate condul de 39 pF si pune un trimer de 40 pF.

Link spre comentariu

Un oscilator testat de mine si care m-a surprins placut ar fi asta:post-15007-139829664048_thumb.pngEste asanumitul "voltage controlled oscilator" Se foloseste de o dioda varicap BB139 care se poate gasi prin selectoarele TV mai vechi, si de un tranzistor BF199-mult mai potrivit pentru asa ceva. Reglajul frecventei se face din P1 care trebuie neaparat multitura si preferabil 20k asa cum este in schema, toti condensatorii este preferabil sa fie ceramici, L1 ( inductanta, sau "bobina" ) se face prin bobinarea a 6 spire cu sarma in jur de 0,3-0,5mm pe un suport rotund de 3mm, iar acordarea se face prin setarea unui receptor radio la 88Mhz si reglarea P1 spre masa pana apare receptia la radio, daca nu se gaseste frecventa atunci se introduce o bucatica de ferita in bobina ( sau un capat de surubelnita in cel mai rau caz ) daca asa radioul receptioneaza atunci bobina trebuie facuta cu 7 sau 8 spire, apoi se regleaza radioul pe 108Mhz si se regleaza potentiometrul invers pana apare frecventa la radioreceptor, daca nu apare emisia atunci se despartesc usor si putin spirele bobinei, intr-un final oscilatorul trebuie sa poata fi reglat destul de usor intre 88 si 108 sau oricum pe aproape.

Link spre comentariu

Am rezolvat treaba cu schimbarea frecventei dar mai e o pb se aude jalnic mai mult vajie cand vorbesti ce ar trebui schimbat . Vreau sa il fac si pesta pana strang piesele pt schema lui marian

Link spre comentariu

Pai la cat de minimalista este schema aia tu la ce te asteptai? ma indoiesc ca o poti face asa cum e ea acuma sa se auda satisfacator, are prea multe lipsuri...Schema pusa de mine stiu ca pare mai complicata dar cam tot ce este acolo se poate gasi prin sertarele oricarui electronist, poti recupera mare parte din cele necesare de pe la alte aparate, probabil mai putin multitura de 20k... dar chiar si de le-ai cumpara pe toate sunt foarte ieftine te asigur, poate BB139 ( dioda varicap ) ar fi mai greu de gasit pe la magazine dar se poate recupera asa cum am zis din selectoare de TV mai vechi.

Link spre comentariu

Mai am 2 nelamuriri 1. am nevoie de un condensator de 4.7 pf . am gasit intr-un radio un condensator pe care scrie U4.7 de cat este?2 . Am gasit intr-un radio dioda BB139 dar mai e o dioda (pe acea unde o gasesc ?).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări