Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminatul stradal cu LED-uri - exemple


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    4

  • Spitfire

    3

  • aygun

    1

  • schumyicr

    1

Top autori în acest subiect

Imi pare foarte rau sa va dezamagesc dar stradutele dintre policlinica Titan si parcul IOR sunt luminate cu lampi pe leduri de circa 2 ani. Si am mai vazut stradute laterale iluminate cu tehnologia led tot in sectorul 3.

Link spre comentariu

Fiecare cu preferintele lui..dar iarna cand e zapada, lumina produsa de LED-urile cu lumina alb-rece arata incomparabil mai bine decat lumina produs de LED-uri cu lumina galbuie.Bine macar ca vom scapa de lumina portocaliu-murdar a lampilor cu vapori de sodiu, peste masura de trista si tomnatica acea lumina...chiar daca e mai utila pe vreme cetoasa(in fond se pot fabrica si LED-uri cu lumina portocalie, unde e musai nevoie).In cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi sunt foarte multe strazi(peste 20) neprincipale luminate cu LED, la fel in Pipera, inclusiv B-dul Dimitrie Pompei, si B-dul Maresal Averescu.Poate ca nu e importanta atat economia de energie, pe cat faptul ca LED-urile sunt mai fiabile, si nu mai stau becurile arse cu lunile pana cand sunt schimbate.

Link spre comentariu

Becurile alea cu sodiu tin si 20.000 de ore.Daca ledurile sunt chinezesti (dupa cum lumineaza nu ma mira), s-ar putea sa nu tina cu mult mai mult!Si eficienta ambelor sisteme e asemanatoare (as zice ca pana in 15% diferente)

Link spre comentariu

Lampile cu vapori de sodiu fabricate de Philips(de astea se pun in Bucuresti) nu tin decat 9000 de ore, poate ar tine mai mult daca nu ar fi aprinse si stinse odata la 24 de ore.Ca eficienta, pe strazile acestea din Bucurestii Noi vad ca au pus corpuri cu 6 LED-uri de 10W, care insa lumineaza mai bine decat un bec cu sodiu de 250W, deci economie de 190Wh.Probabil sunt chinezesti, nu cred sa fi pus Nichia sau Cree, dar nu-i exclus.Un alt avantaj al iluminatului stradal cu LED ar fi posibilitatea de a monta un senzor, astfel incat daca nu trece nici o persoana/masina pe o strada un interval de timp, iluminatul sa se opreasca. LED-urile pot fi aprinse/stinse de un nr. nelimitat de ori, fara nici un dezavantaj.Pacat ca investitia initiala e destul de mare, tinand cont de numarul stalpilor de iluminat.Probabil pe masura ce corpurile cu becuri cu vapori de sodiu isi vor ispravi durata normata de viata, vor fi inlocuite cu corpuri cu LED.

Link spre comentariu

E bine daca cele din zona aia lumineaza mai tare ca cele cu sodiu. Aici e pe dos. Daca si ploua (asfalt ud, atunci e si mai rau).Senzori nu cred c-o sa se monteze niciodata. Nici macar senzori de lumina. O sa puna cel mult niste echivalente ale releurilor cu timp (cu calendar, care stiu cand nu mai e soare), dar nu tocmai utile, dupa parerea mea.

Link spre comentariu

Problema unor LED-uri albe mai slab calitative, e ca dupa un anumit numar de ore de functionare(200-1000) le scade enorm luminozitatea, cip-ul LED-ului in sine e valid, dar luminoforul fluorescent(de ex. daca e de tip vechi, gen Coumarine 6)nu mai transforma radiatia cu lungime mica de unda in lumina "alba" cu acelasi randament. Alte LED-uri au distributia spectrala proasta, cu mari goluri in spectru, si produc o impresie vizuala de intensitate mica, cand de fapt, au destui lumeni, dar par "chioare" din cauza proastei distributii spectrale. In general astfel de LED-uri nu trec de CRI=50.Daca la asta se mai adauga fenomenul de imbatranire de mai sus, par o gluma proasta ca sursa de iluminat.

Link spre comentariu

Exact. Si la noi chestiile astea tind sa se intample cam des.Acum ledurile pe care le stiu eu nu-s chiar asa de proaste. De 2 ani lumineaza aparent la fel

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

In februarie - martie 2010 am montat la tara in curte 180 leduri , cele mai ieftine (de la miv..). Sunt legate in paralel fiecare avand rez. de 1k ,la 13v pornite de un senzor de lumina.In primavara au murit 12 bucati odata, restul functionand perfect si acum

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Regimul de functionare pentru iluminare difera MULT de cel pentru semnalizare. Chestia asta nu o inteleg cei mai multi, facandu-se in mod eronat echivalenta LED= >100.000 ore. Pentru iluminat regimul de functionare e mult mai greu, rezultand o durata de viata mult mai scurta. In plus, solicitarea mare inseamna functionarea mult mai aproape de limita la care se produce fie uzura accelerata fie de-a dreptul defectarea (la puterile utilizate pentru iluminat trebuie racire adecvata, solutiile "dupa ureche" cam dau rateu; in timpul verii, chiar daca in perioada de expunere de zi lampa e in principiu stinsa, la lasarea serii inca e destul de incinsa....).Peste toate astea, destule constructii au rezolvata "ieftin" functionarea in regim de curent constant, rezultand inca o cauza de defectare....Iluminarea cu LED este inca o tehnologie insuficient maturizata, adica e scumpa si ne-fiabila. Inca iluminatul fluorescent e cel mai convenabil.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări