Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglaj contor apa apartament

Relav

Postări Recomandate

Vin cu o intrebare pentru cunoscatori. Contoarele de apa din apartament pot fi reglate ( au vre-o posibilitate de reglaj) astfel incat sa indice corect volumul? . Dar cele de intrare in bloc ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreivlad1999

4

• Relav

3

• doru3160

3

• marius_3004

3

Normal ca au un reglaj de calibrare. Se duce la un laborator si ti-l calibreaza. Probabil, ca orice contor, vor fi reglate sa arate "in plus", altfel cine suporta pierderile?Au o mica paleta care lasa sa treaca mai multa sau mai putina apa prin "morisca", restul trece "pe direct", de unde si inertia lor.Nu stiu la gaz cum e ca, al dracului, oricat de mica e flacara, tot se invarte.

Link spre comentariu

Nu asta este scopul. Vrem sa arate cat mai corect. In fiecare luna suma consumurilor declarate de locatari este cu 30-40 m cubi mai mica decat cea indicata de contorul celor de la Apa CTTA Alba. Si asta nu numai la blocul nostru ci in general asa se intampla in Alba iulia. Acum sunt 2 variante. Ori locatarii fura ori contorul lor indica cu 30-40 % mai mult. Ne-am gandit cum sa rezolvam aceasta problema. Mai intai am anuntat locatari ca timp de 10 min. nimeni sa nu umble la ape si am constatat ca contorul general tot se invarte. Deci sunt robineti sau alte instalatii defecte in apartamente. Urmeaza ca o "comisie" sa treaca prin fiecare apartament sa vada daca sunt instalatii defecte, daca nu sunt cumva racorduri care sa nu treaca prin contor si sa verificam cat de cat corectitudinea functionarii contoarelor. Se poate face o verificare uitandu-te pe contor si umpland un bidon de 5 l de apa. Ultimul ceas de pe contor indica 1 l la o rotatie completa a acului indicator asa ca verificarea pentru 5 l este destul de precisa. Daca nici dupa aceste operatiuni nu ajungem la diferente < 10% ne-am gandit sa cumparam un contor si sa il montam in serie cu cel de la Apa CTTA. Vom vedea ce va iesi. Va mai intreb pe cunoscatori. Exista contoare de apartament care sa nu aiba cuplajul magnetic intre turbina prin care trece apa si partea de contorizare? Intreb deoarece actualele apometre pot fi oprite daca apropii un magnet de ele.Pt "salsa" Eu am impresia ca toata apa trece prin "morisca". Nu am desfacut unul ca sa vad daca e asa. poate ai dreptate.

Link spre comentariu

Clasa de precizie a apometrului de la intrarea in bloc e mai ridicata decat a contoarelor de apartament,deci s-ar putea ca o parte din apa neregasita in totalul contoarelor sa provina din asta.Alta parte din prelinsul pe la robineti defecti.Si marea parte a apei lipsa,furaciuni.Si stiu ce spun!O idee ca sa se elimine furtul cu magnetii am avut,si cred ca era buna dar lipsa timpului ...

Link spre comentariu

Nu stiu cum e la Alba Iulia dar la Bacau, cel putin la asociatia de proprietari de care apartin, fiecare proprietar isi declara consumul de apa. Teoretic acesta ar trebui sa fie declarat functie de indexul contorilor din apartament. Practic multi declara cat vor iar unii chiar declara consum 0. Contorul furnizorului de apa este in teorie mai precis decat cele din apartamente deci noi trebuie sa platim diferentele de cosnum inregistrate.

Link spre comentariu

Nu asta este scopul. Vrem sa arate cat mai corect. In fiecare luna suma consumurilor declarate de locatari este cu 30-40 m cubi mai mica decat cea indicata de contorul celor de la Apa CTTA Alba. Si asta nu numai la blocul nostru ci in general asa se intampla in Alba iulia. Acum sunt 2 variante. Ori locatarii fura ori contorul lor indica cu 30-40 % mai mult.

Diferentele pot apare din cauza citirilor.De ex. un locatar da consum de 10,4mc;in realitate ar putea avea de la 10,41-10,49 mc adica suficient incat sa se cumuleze o diferenta mare.Cat despre manarirea apometrelor,sunt si cu cuplaj direct,de regula cele ''umede'' de 1'
Link spre comentariu

Sunt apometre la care indexul este afist cu o zecimala si contoare la care indexul afisat este fara zecimala.Noi am avut mai multe cazuri in care unii locatari isi citeau contorul lor ca fiind cu zecimala iar in realitate contoarele lor erau fara zacimala. Astfel un consum de-al lor de 1,8mc/luna (atat plateau), era in realitate de 18mc. La 3-4 din astia uite cum apare o diferenta de vreo 60 mc. Ia in calcul si varianta asta de furare.Acum i-am prins.

Link spre comentariu

Eu mi-am racordat apartamentul intr-un singur punct. Am facut o solicitare catre distribuitorul de apa prin care am cerut predarea apometrului catre acestia. Astfel eu platesc atat cat scrie pe apometrul meu. Desigur apometrul este scos pe casa scarii. Daca vecinii se fura intre ei este problema lor.PSAvand in vedere ca eu aveam un indice de corectie de 1,25 (medie) im amortizez investitia intr-un an - doi.

Link spre comentariu

As vrea sa pot face si eu miscarea asta. Sa platesc doar ce consum este ceea ce-mi doresc dar avand trei coloane difeirte pentru punctele de consum m-ar costa mult prea mult. Plus ca este aproape imposibil sa-mi fac traseu separat. Sunt condamnat sa consum si sa platesc apa rece impreuna cu vecinii. :sparge:

Link spre comentariu

In Alba Iulia, la blocuri nu se accepta contract individual chiar daca ar fi coloana si contoarele pe scara. Nu-s prosti cei de la Apa CTTA. de ce sa-si sparga capul cu 150 de consumatori cand pot rezolva problema cu o singura factura catre Asociatia de propietari. Oare Protectia consumatorului nu ar putea impune ca sa faca contracte individuale?

Link spre comentariu

OPC-ul nu are si nu trebuie sa aiba competente in a impune contractele comerciale. Are insa in teorie competente in a sanctiona societatile care includ conditii abuzive in contractele cu consumatorii. Dar OPC-ul nu-ti va rezolva problemele pentru ca ei vin peste furnizori, ii cauta la hartii si daca acestea sunt in regula atunci pleaca cu coada intre picioare. Nu pot incalca legea si in definitiv asa este normal.Incearca sa fii propriul tau furnizor de servicii. Cand e vorba de apa ai sanse in acest sens. Pentru energia electrica este mai greu pentru ca este mult mai costisitor sa investesti in propria ta sursa de energie cu parametri stabili.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări