Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj final cu PL36

deneinvins

Postări Recomandate

Buna ziua !

In radio Traviata, in etajul final, am inlocuit tubul EL84 (uzat iremediabil) cu tubul 6P1P, 6P3P sau 6P6P.

Cu exceptia modificarii contactelor sau a soclului, totul functioneaza perfect, fara nici o problema.

Cind am inlocuit tubul final original cu PL36, 6P13 sau 6P31 (cam 40 de tuburi noi-noute), cu alimentarea corespunzatoare a filamentului (25V pentru PL36), etajul final a inceput sa oscileze (10 - 12 khz), nu simte nimic la grila 1, curentul anodic ramine intre 25 - 30 mA (deci, nepericulos), curentul la grila 2 ramine intre 3 si 5 mA, tensiunile anodice si filament ramin normale, transformatorul de iesire ramine rece, in difuzor oscilatia produsa nu este foarte puternica (cam 0,2 - 0,3 W). Aceeasi stare se manifesta cu grila 1 negativata separat cu tensiune de la -1 la -35 V, iar restul electrizilor polarizati corespunzator.

Daca remontez tuburile 6P1P, 6P3P sau 6P6P, radioul revine la normal.

Toate celelalte componentele sint verificate si sint in perfecta stare.

Imi puteti da o solutie pentru tuburile PL36, 6P13 sau 6P31 ? Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deneinvins

3

• carageae

3

Si totusi...de ce ati vrea sa faceti asta?Sa presupunem (prin reducere la absurd) ca ati convinge tubul 6P31S sa nu oscileze...cum veti convinge traful sa suporte consumul suplimentar de 0,5A? 6P31S (echivalent cu EL36) are 1.3A la filament, EL84 consuma doar 0,76A. Eu am incercat folosirea unui transformator de Traviata pentru alimentarea unui etaj stereo SE cu EL84...se incingea traful ca naiba, chiar fara anodica.Sfatul meu:Lasati aparatul asa cum a fost construit, iar daca aveti asa multe lampi 6P31S intrati la bazar si propuneti la schimb - sa zicem doua buc. pentru un EL84 nou. Sau gasiti solutii impreuna cu un user dispus sa va ajute. Din pacate nu am in plus acum un EL84, in radioul meu Eforie am pus un 6P14P rusesc. E echivalent si relativ usor de gasit. O lampa noua va tine suficient - sunt sigur ca nu veti mai folosi acel aparat la fel de mult cum a fost folosit in anii 60-70...

Link spre comentariu

Buna ziua !

In radio Traviata, in etajul final, am inlocuit tubul EL84 (uzat iremediabil) cu tubul 6P1P, 6P3P sau 6P6P.

Cu exceptia modificarii contactelor sau a soclului, totul functioneaza perfect, fara nici o problema.

Cind am inlocuit tubul final original cu PL36, 6P13 sau 6P31 (cam 40 de tuburi noi-noute), cu alimentarea corespunzatoare a filamentului (25V pentru PL36), etajul final a inceput sa oscileze (10 - 12 khz), nu simte nimic la grila 1, curentul anodic ramine intre 25 - 30 mA (deci, nepericulos), curentul la grila 2 ramine intre 3 si 5 mA, tensiunile anodice si filament ramin normale, transformatorul de iesire ramine rece, in difuzor oscilatia produsa nu este foarte puternica (cam 0,2 - 0,3 W). Aceeasi stare se manifesta cu grila 1 negativata separat cu tensiune de la -1 la -35 V, iar restul electrizilor polarizati corespunzator.

Daca remontez tuburile 6P1P, 6P3P sau 6P6P, radioul revine la normal.

Toate celelalte componentele sint verificate si sint in perfecta stare.

Imi puteti da o solutie pentru tuburile PL36, 6P13 sau 6P31 ? Multumesc anticipat !

Atentie tubul PL36 are legaturi multiple la soclu adica grila 1 se poate regasi pe 2 pini si asa mai departe deci ia tubul frumos si controleaza cu testerul ce pini corespund intre ei si asfel refaci legaturile cum trebuie ,de asemeni tubul lucreaza f bine legat ca trioda (adica anodul cu G2 impreuna)e mult mai liniar/muzical,si mai aproape de aplicatia ta la caracteristici.
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Cazul a fost elucidat !

- Am scos de pe placa condensatorul C244 de 1n (paralel cu transformatorul de iesire). Am scos condensatorul C246 de 3,9p (dintre anod si grila 1) si l-am montat pe spatele cablajului, direct pe teminalele soclului intre grila 1 si masa.

- Am adaugat un transformator (5 cmp - cca 25W) cu tensiuni in trepte pentru filament si negativare.

- Am inlocuit rezistenta R231 din catod cu una de 100 ohm si am adaugat o sursa de tensiune, stabilizata si reglabila de la 5 la 30V pentru negativare. Cu aceeasi schema a radioului, cu negativarea potrivita pentru a nu depasi curentul anodic (48mA sau curentul anodic al lampii), etajul final a functionat cu toate pentodele de putere cu care am incercat : PL500, PL36, 6P13, 3P31, EL500, GU50, EL1, EL11, 6P3S-E, 6L6, EL34, 6CU6.

Nu am osciloscop pentru a verifica foarte profund functionarea, dar dupa ureche se aude ca si cum ar functiona cu finala originala.

Incercati si voi. Sigur veti reusi.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

E un experiment si atît,radioul cîntă dar nu prea știm cum se "pupă"acel Traf de ieșire cu tuburile din listă,am mai lucrat și noi cîte ceva,poate ai descoperit un transformator de ieșire universal și noi nu știm.

Link spre comentariu

Depinde cat de toleranta e urechea....practic orice tub merge cumva...dar cum? Pe vremea televizoarelor cu lampi am vazut inlocuiri si mai haioase...dar atunci nu se gaseau, cel putin pe la tara...

Eu ma tem pentru viata transformatorului de iesire si in special pt. a celui de alimentare, am spus mai sus, chiar daca totul e OK, un transformator calculat cam la fix nu cred ca va fi prea incantat de consumul suplimentar...daca totusi rezista mai mult timp inseamna ca e acolo o finala extrem de uzata, care poate ca in felul asta si seamana mai bine cu EL84...

Link spre comentariu

Am scris si mai sus :

din negativare am stabilit curentul anodic la 48 mA pentru lampile mai mari sau la curentul anodic al lampii, pentru lampile mai mici. In acest fel nu am suprasolicitat nici transformatorul de iesire si nici transformatorul de alimentare.

De exemplu, pentru lampa PL36 am stabilit tensiunea de negativare la -17 ... -19V, pe rezistenta din catod mai cad aproximativ 4,5V, in total -21,5 ... -23,5 volti. In acest fel curentul anodic este limitat la valoarea de 45 - 48 mA, fara semnal.

Prin uramare, transformatorul de iesire si cel de alimentare nu sint expuse nici unui pericol.

Radioul functioneaza cu lampa PL36 din luna martie, cam 12 ore pe zi. Transformatoarele (dupa 12 ore de functionare) se incalzesc pina la limita la care se poate tine mina pe ele (40 - 500C).

Cu celelalte lampi din lista, doar am facut experimente. Si toate au functionat.

Link spre comentariu

OK, atunci inseamna ca transformatorul din Traviata e un pic supradimensionat...eu am incercat ceva in gen cu 3 transformatoare din Darclee si nu au functionat corect, cel putin dupa aprecierea mea, nu le-am lasat sa vad daca se ard sau nu...dupa mine, un transformator nu trebuie sa mearga fierbinte, nici macar la montajele pe lampi.

Pana la urma e doar un radio...cat timp nu e lasat sa cante nesupravegheat nu e nicio problema...piese de schimb se mai gasesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări