nuambenzina Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 Salut! Dupa ce am vazut diverse filmulete pe youtube cu li-ion... Am desfacut doi acumulatori de nokia cred ca era un BL 5, in mod sigur LI-Ion, si nu Li-Polimer. Amandoi acumulatorii erau UMFLATI, vechi, si cred ca descarcati. Cand am spart carcasa a facut un "paff" mic si gata, nici un fel de flama, l-am introdus in apa si nimic, nici un fel de flama. Acum... sunt curios:1) De ce nu au reactionat urat BL-urile? Erau "moarte-dezactivate" pt. ca erau super vechi?2) Cum se comporta un acumulator 18650 daca il arunci din autoturism cand mergi in viteza, il spargi, intepi, tai cu bomfaierul, strangi in menghina etc.3) Cum se comporta un acumulator 18650 daca il lasi intr-o galeata de apa ex. cateva zile, pusca, bubuie, face fum, ia foc etc?4) Ce se intampla cand supraincarci un acumulator 18650, ia foc, explodeaza, etc? 5) Dar un NiMh ia foc si el sau explodeaza?6) Dar o baterie AA sau AAA pt. aparate foto pe baza de litiu?7) Daca este lasat sub actiunea directa a razelor solare (sa zicem pe bordul autoturismului vara) fara a fi la incarcat, alimentat, sau legat la un consumator: un acumulator 18650, Li-io de celular, Li-Po de celular, Ni-Mh bubuie sau ia foc? A incercat cineva ceva personal din cele de mai sus? Multumesc Anticipat! Link spre comentariu
nuambenzina Postat Iulie 29, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2013 Post scriptum...Daca doresc sa fac un "pachet de bateri" compus din mai multi acumulatori 18650 legati in serie si in paralel intre ei, cum recomandati sa il construiesc?A) Din acumulatori simpli neprotejati iar intre pachetul de acumulatori si consumator-incarcator sa fie circuitul de protectie?B) Din acumulatori protejati electronic fiecare in parte apoi legati intre ei in serie si paralel?In principiu ma gandesc la o cutie mare si voluminoasa din aluminiu, cu ceva down-step-upstep (sper sa ma fi exprimat corect - multiplicator de tensiune) care sa scoata afara valori diferite de genul 3,7 V / 4,5 V / 5 V / 5.5 V / 9 V / 12 V / 24 V / 34 / 64 / 110 V etc. in functie de pozitia pe care va fi comutatorul etc. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Iulie 29, 2013 Partajează Postat Iulie 29, 2013 AAsa sunt facuti si cei pentru laptop. Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 1, 2013 Autor Partajează Postat August 1, 2013 Nu stiu de ce topicul meu legat de acumulatorul 18650 ( viewtopic.php?f=268&t=150901 ) a fost inchis si cum sa il deschid inapoi, probabil nu am postat eu unde trebuie, si imi cer scuze daca este asa, insa mai aveam de adaugat... intrucat nu am ramas lamurit... daca leg acumulatori 18650 cu PCB in paralel este bai? Sau trebuie folositi acumulatori IMR pentru o "extra protectie"? :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Doream sa fac un pack mare format din 100 - 200 celule 18650, pentru un motor de bicicleta insa m-am razgandit din diverse motive (greutate, dificultate, pret, si nu in ultimul rand faptul ca nu e 100% ca totul ar fi mers ok). Totusi, daca va fi sa gasesc un motor super usor cred ca voi merge pe LiFePo4 sau ceva tehnologie mai noua daca va apare intre timp. Insa doresc sa fac un battery pack mai mic, format din 2-4-6-8 celule si am adancit un pic cautarea ma legata de acumulatorii 18650. A) Voi de unde cumparati celule 18650? Care sunt brandurile de calitate? - Din cate am inteles sunt o gramada de falsuri pe piata, si acumulatri prosti cei cu *FIRE (trustfire-ultrafire etc) respectiv declaratii aberante de genul " 3.7 V si 4000 mAh, cand defapt este acumulator de 3.7 V si 1000 mAh", tind sa ma feresc de no-name/no-brand si din cate am inteles brandurile super laudate ar fi: Panasonic (Sanyo - facute tot de panasonic) CalliesKustoms (Pansonic rebrandate?) Aw Mai cunoaste cineva si alte branduri de acumulatori 18650 de calitate? B) Se pot lega 2 sau 4 sau 6 sau 8 legati in paralel cu PCB / circuit de protectie integrat sau sa merg mai bine pe acumulatori 18650 cu tehnologie IMR(fara protectie, la aprox 2250 mAh in loc de 3400 dar cica safe din cauza chimiei)? Sunt un pic paralel cu electrotehnica desi ma fascinaza utilitatea ei, iar din cate am inteles de mai sus pentru battery pack se leaga acumulatori fara PCB integrat (fapt care ar fi foarte bun in idea ca un PCB s-ar putea crapa-fisura-misca etc. cauzand un scurt-circuit si, astfel focul sau explozia deloc dorita) iar si intre aplicatie (laptop-incarcator) si battery pack este ceva controler sau PCB. In aplicatia pe care intentionez sa o folosesc (si consumator si incarcator) nu stiu daca este sau nu integrat un circuit de protectie, desi are in ea un acumulator patrat LiPo de 3.7 V si un curent cica de 2600 mAh pe care nu l-as desface pentru ca sa caut pcb-ul, la care doresc sa ii fac upgrade schimband cu acumulatori 18650 LiIo (2400-3400 mAh asadar as obtine aproximativ un minim 2400x2=4800 mAh / maxim 3400x8= 27200 mAh), nefiind diferenta mare intre LiPo si LiIo. Dar doresc sa imi iau toate precautiile pentru ca sa nu ia foc, sa explodeze sau sa ii descarc prea tare, in cazul in care aplicatia are deja de la mama ei PCB si leg celule de acumulatori 18650 care au si ei la randul lor PCB este problema? C) Daca mai e cineva curios si ajunge pe acest topic/forum, cateva linkuridin cautarile mele legate de 18650: >>>><<<< Acumulator cu protectie PCB care explodeaza in lanterna (o mini grenada as zice): Germana http://www.messerforum.net/showthread.p ... xplodierte Engleza: http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... A-exploded >>>><<<< Sanyo vs Panasonic vs Ultrafire >>>><<<< TrustFire vs Aw >>>><<<< Test strapungere (puncture): Testul cu ciocanul: Explozie la supraincarcare / incarcare defectuasa LiPo: Incendiu LiPo la folosire: <<<<<<<>>>>>>> Imagini din forumul nemtesc / engelzesc in care explodeaza o lanterna cu trei acumulatori 18650: http://www.spiel-sport-sex.de/oliverhp/ ... SFBUM8.JPG :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Link spre comentariu
asyx Postat August 2, 2013 Partajează Postat August 2, 2013 treci pe lifepo4.aici gasesti de cumparat orice model vrei.eu am comandat de la ei pentru scuterul meu http://www.ev-power.eu/ Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 La bicicleta nu am gasit un motor mic si foarte usor, in caz k gasesc va fi din start cu acumulatori LiFePo4. Insa cum ramane cu incarcarea acumulatorilor Li-Ion in paralel? Pot sa incarc 2-3-4 acumulatori de telefon mobil in paralel legati la un mic panou solar sau de la un port usb fara sa bubuie? Din cate am inteles fiecare acumulator Li-Ion pentru telefon are circuitul de protectie integrat insa se pare ca la unii acumulatori de telefon nu functioneaza intodeauna bine decuplarea lor la limitele minim si maxim de voltaj. In cazul la 18650 cu circuit de protectie integrat este la fel? As avea doua optiuni: 1) Sa leg cativa 18650 neprotejati in paralel si intre panoul solar / incarcator usb si acumulatorii neprotejati sa folosesc un circuit de protectie de la un acumulator uzat de telefon mobil 2) Sa leg cativa 18650 cu protectie integrata in paralel Prima optiune mi se pare mai complicata dar un pic mai ieftina, a doua mai simpla dar mai scumpa. Insa care din cele doua este cea mai buna? Link spre comentariu
asyx Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 norma, se utilizeaza prima varianta insa partea electronica se dimensioneaza in functie de capacitate Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Subiectul e cat se poate de deschis... si nu i-am facut nimic.Le-am unit Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 9, 2013 Autor Partajează Postat August 9, 2013 Asadar in teorie as putea folosi mai multe circuite de protectie la un battery pack cum ar fi in exemplul urmator: - 2,3 sau 4 acumulatori 18650 Li-Ion - fiecare celula protejata independent cu circuit de protectie functional recuperat de pe acumulatori Li-Po de telefon mobil uzati - La toti acumulatorii astfel protejati independent, adaugat un circuit de protectie principal. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Cine stie...Eu nu m-as juca totusi cu focul (tot felul de acc uzati si mai stiu eu ce).Dar ideea de baza pare a fi corecta.Ce-i ala verde din dreapta? Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 12, 2013 Autor Partajează Postat August 12, 2013 De mult timp asteptam un raspuns in legatura cu incarcarea in paralel la acc. 18650 In dreapta este tot un circuit de protectie. Intre Batterypack si incarcator-consumator, 4 acumulatori si 5 circuite de protectie. Unul "main" (principal) si celelalte pe fiecare celula, independent. Pe scurt, Doresc sa inlocuiesc un acumulator simplu LiPo cu mAh putini care e cam varza desi este nou, cu un battery pack mult mai potent format din acumulatori LiIo pentru ca sa ii maresc capacitatea cu cat mai multi mAh dar sa ies mai ieftin, un acumulator LiPo sau LiIon mai potent, cu multi mAh costa de rupe :( Pe "mediu", Este o problema daca sunt doua circuite de protectie in sistem intre incarcator-consumator in acest fel? - Fiecare acumulator nou (18650 Li-Ion Protejat independent sau acumulator de tel mobil LiPo protejat independent), legati in paralele. De la acumulatorii astfel legati ies doua borne, un + si un - care intra in circuitul de protectie, de la circuitul de protectie ies doua borne + si - care merg la incarcator si consumator. Am o aplicatie care foloseste un acumulator Li-po, care este in accelasi timp si incarcator si consumator. Din cate am observat aplicatia in modul de incarcator cand incarca ii tot da curent non-stop, nu deconecteaza la 4.2 V sau mai mult ci tot baga non-stop. Cand aplicatia este consumator, tot asa nu deconecteaza la 3V sau 2.8V ci "suge" non-stop. Chinezii care a facut designul la circuit sau bazat doar pe faptul ca acumulatorul are protectie integrata si este mai ieftin asa. Pe lung, Ma gandeam la tipul 18650 noi, Am observat ca sunt doua variante de acumulatori 18650 - 18650 cu circuitul de protectie integrat (mai scupi) - 18650 fara circuit de protectie, asadar neprotejati (mai ieftini) In ambele variante, acumulatorii 18650, vor fi legati in paralel, si noi nouti. Circuitul de la bornele finale ale battery pack-ului va fi de la acumulatorul Li-Po nou care este varza la mAh. Circuitul independent va fi ori cu acumulatori 18650 integrat (mai scumpi si posibil nefunctional plus ca se poate rupe-fisura intre timp) ori recuperat de la acumulator li-po vechi (gratis) dar 100% functional si mult mai bine protejat la agresiuni fizice. As putea face battery pack-ul in felul urmator: A) 2,3,4,6 bucati de 18650 noi fara circuit integrat, la bornele finale un circuit de protectie recuperat de la acumulatorul li-po care este varza sau de la un acumulator li-po vechi. -Oare nu ar fi curenti mari care circula intre celule? Se poate ca o celula sa se incarce-descarce mai repede si una mai incet, si sa apara diferente de voltaj si amperaj? (am inteles ca la o combinatie idioata si periculoasa de a lega baterii de voltaje diferite in paralela una de 6 V si una de 9 V ar putea fi ceva in genul 30W) -Este nevoie "ballancing"? Dezavantaj: -daca o celula o ia razna le va afecta si pe celelalte -daca circuitul de protectie se defecteaza vor face toate boom, dat fiind faptul ca aplicatia nu a fost gandita bine si incarca si descarca fara limite, nu as pune baza doar intr-un singur circuit de protectie, daca ceva merge rau... B) 2,3,4,6 bucati de 18650 noi cu circuit de protectie integrat legati in paralel, apoi la bornele finale ale battery pack-ului sa pun un circuit de protectie recuperat de pe acumulatorul Li-Po / acumulator de telefon mobil vechi care e varza ca si mAh insa circuitul functioneaza corect, intretrupe la 4.2 V si la 3 V Avantaj: - Doua circuite de protectie, din cate am observat incarcatorul nu deconecteaza singur la 4.2 V ci incarca non-stop, asadar as proteja fiecare celula independent si la bornele finale ale battery pack-ului sau mai bine zis, intre incarcator si battery pack un circuit de protectie principal, nu m-as baza doar pe un singur circuit de protectie. Dezavantaj: - acumulatorii noi 18650 cu circuit protejat au un potential de a fi "faulty" si de a nu intrerupe corect, asadar as arunca banii - acumulatorii noi 18650 pot suferi la un soc fizic un scurt circuit intern, rupandu-se placuta de protectie, urmarile le cunoastem, in fotografiile de mai sus din cate am inteles erau 18650 protejati C) 2,3,4,6 bucati de 18650 noi fara circuit de protectie integrat, iar la bornele fiecarui acumulator sa ii montez un circuit de protectie recuperat de pe un acumulator LiPo vechi care este 100% functional, pe verificate. La bornele finale ale battery pack-ului atasat sa montez circuitul de protectie de la acumulatorul LiPo care e varza la mAh Avantaj: - Dat fiind faptul ca acumulatorii 18650 nu au circuitul integrat in ei ci este in alta cutiuta este exclus un scurt circuit interior datorita placutei de protectie crapate - Cost mai mic - Doua circuite de protectie, din cate am observat incarcatorul nu deconecteaza singur la 4.2 V ci incarca non-stop, asadar as proteja fiecare celula independent si la bornele finale ale battery pack-ului sau mai bine zis, intre incarcator si battery pack un circuit de protectie principal, nu m-as baza doar pe un singur circuit de protectie. ____________ Tind foarte mult sa merg pe ultima varianta cu acumulatori 18650 neprotejati noi, protejati independent de circuit de protectie 100% functional recuperat de pe acumulatori de telefon LiPo vechi, apoi legati in paralel. Intre battery pack-ul astfel format si aplicatie (incarcator-consumator) adaugat circuitul de protectie de la acumulatorul LiPo nou care este varza la mAh insa circuitul este ok. Multumesc tare mult pentru rabdare, astept un feedback. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum