Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare caracteristici pompa submersibila

Vizitator mav

Postări Recomandate

Vizitator mav

Buna ziua. As dori un sfat in legatura cu achizitionarea unei pompe submersibile pe care sa o montez in sistem cu vas de presiune de 50 litri si presostat pentru alimentarea cu apa a unei locuinte. Fac urmatoarele precizari:-adancimea fantanii este de 8m, cu diametrul de 60 cm-luciul de apa este la 5m-debitul de apa al izvoarelor este suficient pentru a se umple cei 3m de apa in 3 ore-consumatorii in casa ar fi: doua bai, doua bucatarii, masina de spalat.-prima intrare a instalatiei in locuinta ar fi la aproximativ 10m de fantana, a doua intrare la 20m- nu exista diferente de nivel semnificative la nivelul solului intre fantana si intrarile in locuinta ale instalatiei de alimentare cu apa.-mai vreau sa duc un furtun pentru udat gradina la aproximativ 60m distanta de cea de-a doua intrare a instalatiei de alimentare a locuintei cu o diferenta de nivel de aprox. 3-4m, adica in total de la fantana in jur de 80m cu diferenta de nivel de maxim 5m la punctul final in gradina. Cred ca la capatul furtunului daca as avea un debit de 15-20l/minut mi-ar fi suficient.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreivlad1999

3

• gcom61

2

• blazeu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ati specificat pana la ce inaltime aveti instalatie de apa (parter, 1 etaj peste, 2, etc.) Pentru a avea dus functional si la ultimul nivel, aveti nevoie de minim 0,5 bar la nivelul dusului. De asemeni, aceasta presiune de lucru asigura si umplerea unui bazin de toaleta intr-un timp rezonabil, si functionarea unei masini de spalat cu admisie prin electrovalva.1bar (aprox o atmosfera) egal cu aproximativ 10 metri coloana de apa; de aici puteti calcula presiunea necesara la refularea pompei (de la suprafata apei, care trebuie calculata sub cei 5 metri adancime in asteptare) pana la cel mai inalt punct, plus minim 0,5 bar (atm.) pomenit mai sus. Practic refularea trebuie sa urce la 3-4 bar, presiune la care veti regla si presostatul.Pentru debit, utilizati sectiunea de conducta recomandata de constructorul pompei (minim 1 tol sau 32 mm, mai bine chiar mai mare), urmand sa reduceti in punctele de ramificare. (intrati in teu cu 1 tol, iesiti cu 2 de 3/4, s.a.m.d.).Majoritatea pompelor cu motor acopera aceste cerinte. Desi solutia aceasta elimina necesitatea unui camin pentru hidrofor, dupa cativa ani de utilizare a unor pompe submerse, eu am considerat mai fiabil si mai usor de utilizat un hidrofor. Alegerea va apartine.Succes!

Link spre comentariu

-debitul de apa al izvoarelor este suficient pentru a se umple cei 3m de apa in 3 ore

Bazandu-ma pe afirmatia ta am calculat debitul izvoarelor iar acesta iti este insuficient pentru cerintele enumerate de tine. Debitul izvoarelor este de 840 de litri/ora deci 15 l/min. Pentru o locuinta unifamiliala cu consumatori normali (2 bai, o bucatarie, o masina de spalat rufe) ti-ar trebui un debit 25 l/min ca sa nu pui restrictii consumatorilor din casa. Daca mai vrei sa mai uzi si gradina, fara sa impui restrictii celorlalti consumatori din casa, atunci necesarul de debit creste.Voiai un debit de 15-20 l/min la capatul furtunului dar nu prea ai debit la sursa de apa!
Link spre comentariu
Vizitator mav

Toti consumatorii sunt la parter. Iar in ceea ce priveste debitul la furtunul din gradina poate am exagerat, important este sa am si acolo apa si bineinteles ca nu vreau permanent. Si sa nu uitam de stocul de apa din fantana care nu se consuma instantaneu iar in timp ce se consuma stocul se reface din izvoare, nu la nivelul consumului poate, insa suficient pentru cateva ore cred eu. Cat despre eficienta si fiabilitatea unui hidrofor, nu vreau sa mai folosesc asa ceva, am folosit la o alta locuinta si am fost nevoit sa schimb doua hidrofoare in 4 ani, si nu erau chiar cele mai ieftine de pe piata. Ceea ce as vrea sa stiu in final este ce tip de pompa sa pun in fantana (putere, presiune, diametrul instalatiei si altele de acest gen) pentru a avea apa in conditii normale la specificatiile enumerate de mine (distante, consumatori, diferente de nivel etc).

Link spre comentariu

-debitul de apa al izvoarelor este suficient pentru a se umple cei 3m de apa in 3 ore

Bazandu-ma pe afirmatia ta am calculat debitul izvoarelor iar acesta iti este insuficient pentru cerintele enumerate de tine. Debitul izvoarelor este de 840 de litri/ora deci 15 l/min. ...
840l/3h@mav eu folosesc un JAR romaneasca facuta pe la sf Gheorghe sub licenta.Desi in instructiuni se specifica cantitatea de nisip maximala,la mine este depasita si rezista bine de 4 ani;apa in fantana am doar 0,75m insa debitul fantanii este de ~5t/h.Poti opta pt un model cu presiune de 3-4 bar.
Link spre comentariu

Asa e. corect e 840l/3ore. Multumesc pentru observatie.Deci fantana colegului are un debit si mai mic ceea ce ii lasa o marja si mai mica. Cu un pic de atentie la nr. de consumatori o pompa cu 15l/minut cu o inaltime de refulare de aproximativ 40 de m va asigura necesarul de apa pentru locuinta. Montata in sistem hidrofor cu protectie la lipsa apei cu presostat de minima presiune sau automatizata cu un dispozitiv de tip BRIO2000M ori similar ar trebui sa fie OK.Udatul gradinii va putea fi facut pe durate scurte de timp si in afara orelor in care consumul casnic este mare.Si un hidrofor cu pompa de suprafata este fiabil daca este bine ales, bine montat, intretinut si protejat impotriva condensului sau a functionarii fara apa. :dans:

Link spre comentariu
Vizitator mav

Multumesc pentru sfaturi. V-as ruga sa-mi spuneti daca instalatia din schema atasata este corecta, in sensul ca vreau sa leg 2-3 consumatori la instalatie inainte de echipamentul format de vasul de presiune cu manometru si presostat si alti 2-3 consumatori dupa echipament, asta pentru a nu ma intoarce cu o alta conducta de la echipament la primii consumatori.

post-34874-139829663997_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ia altceva decat JAR. Modelul pe care l-ai ales este un produs chinezesc. Nu stiu daca este din categoria chinezesc de proasta calitate sau chinezesc de calitate OK. Dupa pret este ... nu este OK. Vezi daca au service competent la Bacau, daca au piese etc. Sunt banii tai asa ca tu decizi.

Link spre comentariu

Schita este aproape corecta;mai trebuie un clapet unisens imediat dupa pompa.Cat despre pompa eu exact aia folosesc de 4 ani -este romaneasca; magazinele serioase asigura garantie 2 ani.

post-18727-139829664179_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări