Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

despre filetare pe strung ...incepatori

Vizitator dany6418

Postări Recomandate

Toate metodele propuse sunt costisitoare, necesitand diferite dispozitive. O metoda ieftina, dar care cere o calificare cel putin medie, este trasarea cercului in AutoCAD si imprimarea sa la scara pe hartie, de unde va fi decupata cu foarfeca, lipita pe semifabricat si punctat centrul cu un cherner ascutit, exact la intersectia axelor de marcaj.

Link spre comentariu

Metoda ineficienta , datorita erorilor centrare si lipireSe prinde respectivul surub M10 in universal si se zgarie cu un cutit ascutit (sau ac de trasat prins intr-un suport ) pe tot diametrul. Se roteste universalul cu cate 90 de grade si se traseaza de inca 3 ori. Se obtin patru linii posibil laralele doua cate doua.Intre cele patru linii , in patratul/paralelipipedul rezultat se estimeaza cat mai precis centrul si se puncteaza. Daca se obtin doar doua linii in urma trasarii celor patru linii, s-a aflat centrul cu precizie si se puncteaza

Link spre comentariu

O, da, ochiul( plus neuronu' ) este extrem de bun la observat lipsa paralelismului, o mica curbura , excentricitate etc. Eu am avut marea surpriza sa vad efectiv bataie a piesei de 3 sutimi ( fara punct de referinta static). Cu ceva experienta se ajunge la adevarate performante...

Link spre comentariu

Mai intreb odata si va rog sami raspundeţi daca puteţi ,ce este mai bun ca lichid apa sau uleiul cand dau gaura in metal cu spiralu?dar cand fac filet cu tarodu? Ce ma sfatuiţi sa folosesc dea casei nu de cumparat soluţie adica ce se folosea mai de mult va rog sa ma iertaţi ca vreau numai raspunsuri sunt incepator va mulţumesc tuturora

Link spre comentariu

La filete foloseste, daca ai, untura de porc sau ulei subtire.La gaurit ti s-a tot raspuns. Balsamul de rufe amestecat cu apa, apa+ un ulei mai subtire... Nu-ti recomand sa folosesti doar ulei, si gros! In urma frecarilor, vei obtine o suprafata putin calita a piesei, devine mai dura si mai greu de gaurit! Cand vrei o emulsie home made, trebuie sa cercetezi. Oricum nu vei gasi ceva ''profi'' in afara de cele gata imbuteliate din magazin. Citeste raspunsurile acolo unde ai pus intrebari, asa o sa gasesti cate-un raspuns pe fiecare topic, la aceasi intrebare.

Link spre comentariu

Domnule Danual am inţeles la filetare folosesc untura de porc,dar la gaurire cum ?balsam de rufe +apa şi apoi iar apa+ulel subţire şi toate astea amestecate?va rog sa ma iertaţi neinţelegerea dar explicaţimi pe inţelesu meu mai necunoscator va mulţumesc

Link spre comentariu

Da, eu sunt Dan fara domnii!Apa + ulei subtire + cel mai ieftin detergent lichid de vase sau balsam de haine (am vazut la Profi sau la Lidl cu ~10ron 5litri de balsam, detergent lichid de vase cam in aceasi bani, poate si mai putin). Folositi o masura - de exemplu' o sticla de 0,5L. Puneti ulei + detergent de vase (jumatate-jumatate pana se umplei sticla), amestecati bine si ulterior turnati intr-o sticla de 2 litri, in care mai complectezi cu apa cam 1litru. O amestecati bine si pe aia si o lasati sa se aseze. Nu e ok sa faci multa ''emulsie'' d-asta, deodata. Se poate sa nu se amestece prea bine ''ingredientele''. Mergi cu cate o sticla. Cum se termina, prepari alta cand e necesar. Daca iasa multi aburi/fum, mai renunti la apa si adaugi mai mult detergent. Adica urmatoarea sticla va contine - maxim 200ml ulei + 300ml detegent sau mai mult + 0,5-0,8ml de apa. Bafta si sa ne spui ce observi nou!

Link spre comentariu

Domnu Dan am facut acea soluţie pentru gaurire am pus ulei +balsam+apa am lasato sa se aşeze ce va intreb eu acum,ce folosesc lichidu de sus sau de jos al sticlei ca cel de jos este subţire iar cel de sus este ca o spuma şi uleios am dat gaura am pus lichid si ieşea aburi intro veselie va mulţumesc şi va rog sa ma lamuriţi şi de aceasta data sanatate

Link spre comentariu

Da, pai ieseau aburii ca nu curgeau toate ''ingredientele'', nu s-or mestecat. Incearca cum spune si @enjoy, mai adauga detergent si ulei, apa mai putin. Amesteca bine uleiul cu detergent, inainte sa bagi apa. Dupa ce adaugi si apa, le agiti/amesteci din nou.Spuneam mai sus -

''Cand vrei o emulsie home made, trebuie sa cercetezi. ''

experimentezi mai multe combinatii pana iti iasa ceva util!
Link spre comentariu

Daca nu ai vre-un tarod mai mare stricat, rupt, gen M12, M14, du-te prin piata, poate gasesti unu la pret de nimic. Il bagi intr-o masina de gaurit si la polizor il formezi. E un material bun!

Poate gasesti o supapa de Dacie. La fel poti proceda si cu aia, dupa ce ii tai cu flexu ''ciuperca''.

Daca ai material, minim OLC 45, e ok si ala, dar trebuie sa-i faci un tratament termic(adica il arzi pana la rosu aprins, il racesti in apa, dupa racire il arzi din nou, mai lent, pana trece de culoarea albastra, devine gri inchis si il bagi in ulei ars unde il si lasi sa se raceasca de tot), altfel n-o sa-i reziste prea mult varful.

Link spre comentariu

Ma adresez din nou lui Dan am facut din nou emulsia pentru a gauri acea apa+ulei+balsam rufe dar a ieşit o emulsie groasa alba ca laptele si cand torn la gaurire o arunca afara burghiul pentru ca este groasa ce va intreb,ce sa mai adaug sa fie mai subţire apa?va mulţumesc

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări