ledro Postat Octombrie 8, 2013 Partajează Postat Octombrie 8, 2013 e simplufiletul il faci cu strungul reglat pe o turatie mica, cand ajungi la capat - opresti strungul, scoti cutitul din material si pornesti strungul pe rotatie inversa pana ajunge caruciorul la inceputul filetului, opresti strungul duci inapoi cutitul in material si pornesti strungul pe rotatie normaldaca faci filetul din 3-4 treceri si material uscat ai sa obtii un filet usor franjurat si care agata.un filet bun obtii cam din 6-7 treceri si materialul sa fie uns (chiar si cu ulei de bucatarie daca nu ai altceva)dupa ce faci cateva filete ai sa iti dai seama singur cam la ce turatie sa lucrezi si cat sa intri in material la o treceresucces si nu te da batut!! Link spre comentariu
DanuAL Postat Octombrie 8, 2013 Partajează Postat Octombrie 8, 2013 Pai pe tine nu te intereseaza nimic mai mult decat - 1. selectezi manetele pentru tipul de filet ales - 2. atingi cu varful cutitului piesa = pui gradatia la ZERO pe TRANSVERSAL - 3. duci caruciorul in dreapta piesei, cum stai la strung, pregatesti cutitul de la maneta saniei transversale cat vrei sa intri in piesa, cu cat vrei sa iei primul span - CUPLEZI MANETA PENTRU FILET si ULTERIOR/dupaia cuplezi si maneta pentru avansul longitudinal (consideram ca strungul e pornit)! -4. dupa ce s-a taiat filetul pe lungimea dorita, retragi cutitul cat sa nu mai atinga piesa - pui frana - si te intorci inapoi - PE TINE NU TE INTERESEAZA PANA UNDE DE INTORCI - trebuie doar sa iesi de pe lungimea filetului FARA sa atingi piesa. -5. daca la primul span/spira/filet te-ai bagat 1mm, inseamna ca la a doua trecere pregatesti gradatia de la 1mm PLUS cat intri la al doilea span/trecere (AI INCEPUT SA TAI FILET CU GRADATIA DE LA ZERO) Dupa ce ai taiat primul filet, dupa prima trecere, DUPA FIECARE TRECERE - NU te intorci cu cutitul aproape de piesa!!! N-are cum sa calce pe spira cutitul! Strici filetul! Sper ca te-ai lamurit! Si eu imi doresc sa cred ca te-ai lamurit!!! Sper ca m-am exprimat cat mai ''babeste''!!!Daca mai si alte nelamuriri ..... bun venit pe ELFORUM !!!!!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 8, 2013 Partajează Postat Octombrie 8, 2013 ...cei de neinţeles pentru mine este ca ,cum procedez cand ajunge carucioru inapoi pentru urmatoarea trecere a cuţitului in material ca trebuie sal opresc sa reglez cat intru iar in material...Presupunem ca faci filet pe dreapta. Levierul "pornit/oprit" al strungului, este pozitionat spre dreapta, pentru retragerea saniei (rotatie stanga a universalului) Pentru a opri caruciorul, fara sa decuplezi avansul, aduci levierul de pornire/oprire al strungului pe pozitia "zero" (pozitia din mijloc) atunci cand crezi ca pozitia cutitului este cea care iti convine. In momentul punerii pe "zero" a levierului (pe care il manevrezi cu mana stanga) intra automat si frana, care opreste universalul. Daca sania nu s-a oprit inafara portiunii filetate, mai actionezi foarte scurt levierul "pornire/oprire", pana ajunge cutitul inafara zonei filetate. In pozitia in care s-a oprit sania, reglezi cu mana dreapta noua adancime a filetului din roata de manevra a saniei transversale. Duci apoi cu mana stanga levierul pe pozitia din stanga, pornit inainte (rotatie spre dreapta a universalului) si faci o noua trecere, pana ajungi in degajarea de la capatul de sfarsit al filetului. Aici, actionezi concomitent cu stanga asupra levierului pornit/oprit, pe care il treci pe "zero" si cu dreapta, asupra manivelei saniei transversale pentru a scoate cutitul din span. In momentul imediat urmator opririi srtungului, inversezi sensul avansului pe retragere, ducand din nou levierul pornit/oprit spre dreapta. Cam asta este secventa completa a miscarilor pentru filetarea pe dreapta. Pentru filetare pe stanga se inverseaza sensul avansurilor prin montarea unei roti intermediare la lira cu roti de schimb, intre cele doua roti specifice filetului pe care il faci, sau daca strungul are maneta speciala pentru schimbarea sensului, o pozitionezi pentru filet pe stanga. Filetul pe stanga, se mai poate realiza si neinversand avansurile. In acest caz insa, cutitul se va pozitiona in spatele piesei de filetat, intors in pozitia cu muchia taietoare in jos. Nu cred insa ca vei aborda vre-odata aceasta metoda, care de obicei face si din cel mai experimentat strungar, unul stangaci. Link spre comentariu
bcristian Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Observatie: strungul fiind vechi, e posibil ca frana sa nu tina prea bine. La mine de exemplu e f slaba, se opreste f tarziu universalul.Ca atare, intrucat surubul conducator trebuie sa ramana cuplat, si sania se deplaseaza corespunzator.Solutia mea e sa duc sania suficient de mult dincolo de capatul surubului (spre dreapta adica) incat sa am timp sa aduc sania tranversala la cota necesara urmatoarei treceri inainte sa ajunga cutitul inapoi la piesa.Din nou iti atrag atentia ca lucrezi pe o masina foarte puternica, care nu iarta greseli.Ca atare, iti recomand sa inveti miscarile - pentru ca trebuie putin exercitiu ca sa ajungi sa le faci din reflex - pe o bucata de plastic (o bucata de teava de instalatii de PPR), lunga de vreo 10-15 cm, astfel incat sa nu lucrezi in imediata apropiere a universalului. Foloseste pentru a invata o turatie mica, 20 - 30 rpm, si pas de 1.5 mm. Link spre comentariu
mihaighe Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Observatie: strungul fiind vechi, e posibil ca frana sa nu tina prea bine. La mine de exemplu e f slaba, se opreste f tarziu universalul.Sa curata frana si se mai strange(toate au posibilitate de reglaj). Link spre comentariu
bcristian Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Da, inca incerc sa gasesc suficient timp sa fac operatiunea asta.La SN 320 demontezi aproape toata cutia de viteze sa ajungi la frana/ambreiaj - reglajul din surub care e usor accesibil e epuizat de mult. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Buna ziua ,am o nelamurire cu nişte tarozi de mana sunt in set ca te doi unu cu o linie iar alta fara deci ce va rog eu ,cum dau un filet fara sa se inţepeneasca tarodu paţesc mereu cand dau cu acel tarod de finisare cand ajunge tarodu pe la jumatate se inţepeneşte am mai marit gaura cu şpiralu dar aceasi gafa este vreo metoda anume ?imi este frica sa nu le rup am pus ulei am pus vaselina sau nu trebuie va aştept si sanatate va doresc Link spre comentariu
enjoy Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Fiecarei marime a unui tarod ii corespunde o marime a unui burghiu cu care trebuie facuta gaura.Ex: pana in M10 inmultesti marimea tarodului cu 0.8 pentru a obtine diametrul burghiului cu care trebuie data gaura. Pentru M4 inmultim 4 cu 0.8 pentru a obtine 3.2 ( adica diametrul gaurii )De obicei tarozii de mana vin in set de 3, intai il folosesti pe cel cu o liniuta ( are diametrul cel mai mic ), apoi cel cu 2 si la final cel fara liniute.Incearca sa nu folosesti ulei de gatit, o varianta mai ieftina ar fi sa cumperi niste ulei de motor, detergent de vase / balsam de rufe si apa: apa raceste, uleiul lubrifiaza, detergentul e catalizatorul dintre cele 2. Se amesteca intai apa cu detergentul, apoi uleiul fara sa pluteasca. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Şi ce trece de M 10 ce constanta mai folosesc şi in legatura cu tarozi sunt numai doi in set nu trei va multumesc si va astept raspunsurile Link spre comentariu
enjoy Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Am primit de la un coleg de aici niste tabele acum ceva timp, o sa le caut si ti le trimit. Link spre comentariu
sorin renato Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 cumva prinzi tarozii in mandrina ? ma gandesc ca o posibila cauza ar fi nealinierea mandrinei cu universalul Link spre comentariu
Florin berdila Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Domnule Sorin eu intreb de tarozi de mana si îi prind in port tarod manual nu la strung si mar interesa ce constanta se foloseşte la gaurirea filetului mai mare de 10M Link spre comentariu
DanuAL Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 L-am mai postat undeva, dar nu gasesc acum unde. Tabelu' asta o sa te ajute. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 ...ce constanta se foloseşte la gaurirea filetului mai mare de 10MCel mai bine folosesti tabelele si uiti de constanta. Chestia cu constanta este foarte aproximativa. Spre exemplu 0,8x8=6,4, in timp ce pentru filetul M8 se folosesc cel mai adesea burgiele de ϕ6,7 mm, sau mai rar ϕ6,8 mm. Link spre comentariu
sorin renato Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 paţesc mereu cand dau cu acel tarod de finisare cand ajunge tarodu pe la jumatate se inţepeneşteDaca ai folosit deja unul din tarozii de degrosare nu prea ar trebui sa ai probleme cu tarodul de finisare. Chiar daca tarodul de finisare este uzat, probleme apar de la inceput, nu doar cand ajunge la jumatate.Fa rost de set complet de tarozi, la diametre mari s-ar putea sa aiba importanta mare cel lipsa Link spre comentariu
Postări Recomandate