radu cnc Postat Ianuarie 26, 2015 Partajează Postat Ianuarie 26, 2015 Este un sfat pertinent de la mir76, chiar nu gaseste nici un strungar in zona lui? Cu o lada de bere poate invata mult mai multe pe viu. In alta ordine de idei unde vine localitatea Vulturu...? Poate este un user de prin zona si-l ajuta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Eu cred ca el invata si asa, doar ca (mai ales la inceput) nu a fost obisnuit cu modul conversational de a schimba cunostinte cu o comunitate. In ultimul timp insa, se poate remarca efectiv o diferenta fata de Florin berdila, cel de la inceput. Link spre comentariu
laur 26 Postat Februarie 2, 2015 Partajează Postat Februarie 2, 2015 La filetarea cu filiera pe strung;-din indrumar pentru ridicare calificarii strungarilor.Filet metric. Diametrul nominal-mm Diametrul tijei de filetat-mm minim maxim 6 5,80 5,88 8 7,80 7,90 10 9,75 9,85 12 11,76 11,88 14 13,70 13,82 Link spre comentariu
Vizitator yo7rrrrrrr Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Este un sfat pertinent de la mir76, chiar nu gaseste nici un strungar in zona lui? Cu o lada de bere poate invata mult mai multe pe viu. In alta ordine de idei unde vine localitatea Vulturu...? Poate este un user de prin zona si-l ajuta. Chiar dacă ar găsi strungar, probabil şi după mai multe camioane cu bere tot greşit l-ar învăţa. Nu numai din cauza mentalităţii de pe vremuri, "meseria se fură, nu se învaţă", dar şi pentru că se tem că elevul le va lua locul. Iar un strungar care a lucrat pe utilaj ultima oară în 1989 a uitat mai multe decât îşi aminteşte. Am avut asfel de experienţe locale. (Personal, aş fi dispus să fiu asistentul unui strungar bun, doar pentru privilegiul de a-l urmări lucrând. Generalizând un pic, v-aţi gândit la acele meserii dispărute azi, la noi, de ex. pălărier, ascuţitor,...?) Respect pentru excepţii, în special de pe forum. Referitor la "modul conversational de a schimba cunostinte", într-adevăr, am pretinde prea mult unui bun meseriaş să cunoască şi metodica predării meseriei sale. În cazul cel mai fericit, el ar repeta metoda prin care a învăţat el. Modul conversaţional este o cale excelentă când altele nu se pot folosi. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Am de facut pe strung un surub de remorcare la un ford dar are filetu pe stanga ce manevre trebuie sa fac pe syrung ca sa obtin filetu am pus lera si sa potrivit cea cu inscroptia 8G1" ce ma sfatuiti Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) 8G1'' = 8 pasi pe toll(whitworth 25.4) = 8 spire pe lungimea de 25,4, in cazul de fata ( este un filet prefential standardizat ....etc). Diametrul nu e important ca sa aflii filetul, cum se intampla la filetul metric, important este sa sti cate spire/filete ai pe lungimea de 25.4mm, in cazul de fata 8 spire pe lungimea de 25,4, sau 4 spire pe 12.7mm, etc. E un filet cu spire mari! Cu aranjarea manetelor nu ma stiu ptr ca n-am lucrat pe un astfel de strung, poate iti raspunde invatatoru', o memorat toate manualele si sigur are habar. Editat Februarie 19, 2015 de DanuAL Link spre comentariu
Florin berdila Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Domnule Danual dar cineva mia spus ca cifra de dupa G inseamna diametru interior al tevi eu nu va contrazic pe dumneavoastra Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 @DanuAl: Filetele "whitworth", chiar daca sunt standardizate, fac parte din categoria celor "tolerate" si nu "preferentiale". Nici-un filet in toli nu este preferential. Tolul insusi este o unitate tolerata. Diametrul exterior, "nu este important" in cazul filetului "whitworth", pentru ca se aplica de regula unor tevi cu diametrul exterior standardizat. Ai sa vezi insa cat conteaza acest diametru exterior in cazul filetului "diametral pitch". Atunci cand vrei sa faci mai multi melci cu diametre diferite (de exemplu din milimetru in milimetru) vei observa la un moment dat ca pentru anumite diametre nu mai ai pozitie corespunzatoare pe maneta de la avans filete si va trebui sa calculezi si uneori chiar sa executi roti de schimb pentru lira de avans. Aceasta deoarece pasul in cazul unor melci cu modul standardizat, depinde de diametrul pe care se taie acel filet. Apoi, cand spui ca la filetul metric conteaza diametrul, faci o greseala. Exact in acest caz, diametrul nu mai influienteaza pasul filetului, care este standardizat. Astfel, un pas de 1,5 mm se poate executa si pe un surub M16x1,5, dar si pe unul M30x1,5, utilizand acelasi avans de filetare al strungului. Exact acest lucru s-a urmarit prin standardizare - si anume orice filet s-ar realiza cu un pas standardizat, sa se poata imperechea un surub executat de Alexandru Danu pe strungul sau de la Timisoara, cu o piulita executata de Florin Berdila pe strungul sau de la Tulcea. @Florin berdila: Tipul tevii, este dat de diametrul sau interior in toli, dar filetul se aplica la diametrul exterior al tevii, care este standardizat la o anumita valoare, care apare in tabele. Inainte de a te apuca sa tai filet cu cutitul, te asiguri ca diametrul exterior al tevii este cel inscris in acele tabele. Daca vezi ca el este putin mai mare decat cel standardizat, atunci vei face mai intai o strunjire exterioara pana la diametrul prevazut pentru acel filet si abia apoi vei incepe filetarea. Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) învățătorule, discutam despre un filet whitworth, nu de melci, nu de capre. 8G1" este un pas standard wth, uită-te în tabele.La toll/gas, standardul e 11 pași pe toll, 1"=11 spire pe lungime de 33mm, unde fi Interior=fi Exterior - pasul X 1,284.La whitworth fi Interior = fi Exterior - Pasul X 1,343.Filetul gas conic e o alta mâncare de peste, la care coeficientul ptr aflarea adâncimii, e identic cu cel al fileului gas, 1,284.Deci e diferențiat, standardizat, cum vrei sa-i spui. După ce-ai scris 5 pagini A4, care e concluzia ce trebuie s-o tragă Berdila?Berdila măsoară piesa filetata de model(ar trebui sa fie 25,XX), dacă o ai, sau piesa filetata ptr care urmează sa faci șurubul(ar trebui sa ai un diametru interior de 22-22,5mm). Dacă corespund măsuratorile tale cu ce ți-am scris eu aici, înseamnă că ai un filet STANDARD whitworth cu 8 pași/spire pe "toll", în cazul lui whitworth = 25,4mm. Măsoară te rog și spune-mi spune-mi și mie ce valori ai."G"-ul se traduce prin ganguri/spire.1tol gas = 33,25mm DIAMETRU1tol whitworth = 25,4mm DIAMETRU SI ATAT! 8 pasi pe țol, adică pe o lungime de 25,4mm(8G1") e un filet standard ptr whitworth = ~3,2mm lățime filet.La gas standard e 11 pași/spire filet pe țol, adică 11 spire/pași pe o lungime de 33,25, adică ~3mm grosime/lățime spira. Sper ca te-am lămurit........ Editat Februarie 19, 2015 de DanuAL Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Se pare ca nu prea esti ocupat, asa dupa cum sustii, daca ai inceput o alta polemica. Asadar, poate ar fi bine sa ne explici si noua - celor la care timpul nu se masoara in bani - cum depinde pasul filetului metric de diametru, sau nu asta ai vrut sa spui prin: ...Diametrul nu e important ca sa aflii filetul, cum se intampla la filetul metric... Link spre comentariu
DanuAL Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Ptr tine, învățătorule, tot timpul din lume.La metric masori diametrul exterior, ai de exemplu' 10mm diametru, ști, adică unu citav stie, se gândește la pasul de 1,5. Da, deci pasul de 1,5 standard ptr diametrul de 10mm, la Filetul metric(vezi cata filozofie ma provoci sa fac ca să-ți bucur ție sufletu....)Se poate ca la același diametru de 10mm sa ai un pas fin, pui lera de filete și îl afli, sau masori câte spire vrei și împărți acea măsurătoare la numărul de spire și afli pasul exact (exemplu: masori 10 spire = ~15mm, -> pasul 1,5mm, asta în cazul pasului de 1,5. La fel se întâmplă și dacă ai mai puține spire -> ai 4 spire. Le masori lungimea lor, și rezultatul îl împărți la 4, nr de filete/spire.La whitworth/gas nu te interesează diametrul pana nu ști cati pași pe țol ai.Nu te saturi să-mi răstălmăcesti cuvintele.La whitworth masori spirele și le împărți la 25,4mm! Care or lucrat în domeniu și n-or dormit pe birouri și acum îsi spun "meseriași" și au experienta, știu cum sta treaba.Poți avea 8 spire pe o lungime de 25,4, un diametru de 30-40mm, ala se numește un pas fin, nestandardizat. La Filetul gas, standard, ai 11 spire pe o lungime de 33,25m, pe diametrul de 33,25mm. Se observa diferența de acolo, din Scornicești? Eu de aici din Alba,sunt la o clinica să-mi fac niște analize, de aia am timp să-ți explic toate astea, eu vad diferențele, și chiar făra sa citesc nnn'spe manuale, le-am înțeles. Bafta. Editat Februarie 19, 2015 de DanuAL 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 ...8G1" este un pas standard wth, uită-te în tabele... N-ai vrea sa pui tu un tabel aici, cu modul de simbolizare al filetelor, ca tot zici ca "ai tot timpul din lume"? Daca ai avut timp sa gasesti intre atatea anunturi de vanzari un strung SNA400, poate ai timp sa cauti si un tabel pe care sa il ia de baza cititorii acestui topic. Link spre comentariu
ndc74 Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) 1tol gas = 33,25mm DIAMETRU1tol whitworth = 25,4mm DIAMETRU SI ATAT!8 pasi pe țol, adică pe o lungime de 25,4mm(8G1") e un filet standard ptr whitworth = ~3,2mm lățime filet.La gas standard e 11 pași/spire filet pe țol, adică 11 spire/pași pe o lungime de 33,25, adică ~3mm grosime/lățime spira.Sper ca te-am lămurit........ Aici eu am niste obiectii. Pt tevi eu masor pasul cu o lera whitworth si pasii corespund. Deci 8G reprezinta 8spire /inch (25.4mm) indiferent ca filetul e whitworth sau gaz. Nu exista lera pt gaz si lera pt whitworth (desi am vazut unele rusesti pe care scria G in loc de whitworth, dar acest G banuiesc ca vine de la ganguri sau cum s-o zice in rusa). Exista o singura lera in inch. In schimb diametrul unui filet gaz 1" e de 33.25 iar al unuia W1" de 25.4. Editat Februarie 19, 2015 de ndc74 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 , dar acest G banuiesc ca vine de la ganguri Gewinde. Grig Link spre comentariu
bogdan_luben Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Si tot nu i-ati spus cum sa faca un filet pe stanga... Link spre comentariu
Postări Recomandate