DanuAL Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 Florine, daca te-ai uitat la video si ti-ai dat seama ce trebuie sa faci, perfect! Daca nu, atunci folosesti cutit de filetat ptr. interior, la fel, varful/unghiul cutitului la 60 de grade. Sania o lasi exact ca si pentru filetarea exterioara (daca trebuie sa corectezi filetul, in caz ca se rupe varful cutitului sau orice alta problema apare, te poti centra usor pe ultimul pas, DOAR miscand sania port cutit inspre universal! Doar inspre universal!!!). La fel ca la filetara exterioara, pui cutitul corect ascutit la centrul piesei. Te apropii in interior de piesa cu varful. Daca e gaura infundata, te bagi cu cutitul pana unde iti permite si faci un semn pe cutit, cu un marker ceva ca sa sti pana unde te duci, cat de adanc. De obicei, cand se atinge piesa, cand se ia ''ZERO'', piesa trebuie sa fie in miscare, altfel risti sa rupi varful cutitului. Bagi primul span 5 zecimi pana la 1 mm! Verifici pasul si vezi daca e corect. Nu uita de turatii! Pentru cotele interioare, cota finala inainte de filetare, uita-te la tabelu' postat pe pagina ''anterioara'' - pag. 18. Pozele cu cutitu' tau n-or mai ajuns pe forum. Fa cumva si pozeaza niste cutite de-ale tale. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 30, 2014 Partajează Postat Martie 30, 2014 Am făcut un şablon din tablă sa pot verifica unghiul cuţitului de filet pe strung şi piesă dar nu mia ieşit drept când îl pun pe piesă cum pot executa unu pervect adică sa nul confecţionez strâmb Link spre comentariu
mkreszan Postat Martie 30, 2014 Partajează Postat Martie 30, 2014 Pe suportul de sprijin a polizorului marcheaza linii la 30 grade fata de piatra si incearca sa ascuti cat mai uniform cutitul de filetat. In cazul asta e suficient sa pozitionezi cutitul perpendicular pe piesa. Pana sa am un sablon de ascutit cutite de filetat am folosit un tarod mare (M45) pe care il foloseam la alegerea unghiului corect. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Stimaţi colegi azi am făcut filet metric pas 2,5 şi întânpin o problemă : după fiecare trecere se depune pe vârful cuţitului de filetat material trebuie sal îndepărtez ce sa reglez sau unde este greşeala daţimi un sfat Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Pai daca filetezi cu cutite din otel rapid, fara racire la ce vrei sa te astepti? Link spre comentariu
enjoy Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Inca n-ai invatat ca trebuie sa-ti cumperi un set de pensoane? Strungul cu ce il cureti/ungi cu ulei? Cu matura?Normal ca se depune daca folosesti otel si n-ai sistem de racire. Link spre comentariu
pasbogdan Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Tabelul meu.Am vazut in tabelul postat la pg 18 ca adancimea filetului este egala cu pasul.Lucru bun si usor de calculat.Tinand cont ca inaltimea in triunghiul echilateral este mai mica decat latura(si totusi se foloseste o inaltime egala cu latura) se evita astfel griparea pe filet.In acest tabel vad o toleranta mai mare.Din experienta(celor care o au) la ce diametre,pasuri/materiale nu este suficienta toleranta lastata aplicand regula adancimea este egala cu pasul si este necesara o toleranta mai mare pentru a evita blocarea pe filete datorata dilatarii materialelor,impuritatilor etc? Cu respect, Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Eu merg cam asa - la OL'uri si oteluri/materiale moi in general, pana la metric 12 scad 1-1,5zecimi. Peste metric 12, la aceasi categorie de oteluri, moi, fara continuturi mai mari de carbon, merg cu minus 1,5 - 2 - 3 chiar si 4 zecimi la metricele mai mari de 20.La OLC'uri merg cu minus 1 zecime pana la metric 12 si peste metric 12 pana la minus 1,5zecimi. Daca e cu pas fin sau nu, poti merge linistit si la 2 zecimi, chiar daca e OLC. Tabelul de la pagina 18 scaneaza-l si tine-l in preajma. E foarte ok! In general pasul il inmultesti cu 1.3 si afli adancimea pentru filet. Link spre comentariu
pasbogdan Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 E usor si de memorat,adancimea=pasul filetului. Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Pasul este egal cu adancimea doar la filetele patrate si atat! La restul filetelelor, metrice, este exact cum am descris mai sus. Bafta! Link spre comentariu
pasbogdan Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Stimate domn,nu suntem pe aceeasi lungime de unda.Verificati tabelul de la pg 18 si observati ca diametrul gaurii notat in acel tabel este egal cu diametrul surubului-pasul.Adica adancimea de filetare este egala cu pasul.Asa cum am explicat,geometric judecand adancimea filetului ar trebui sa fie mai mica decat pasul(latura triunghiului echilateral format la metric).Insa acest lucru nu este posibil datorita posibilitatii de gripare,dilatare etc. Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Pai stimabile, dupa cum pui problema, tu pana acum ai facut piulite dupa ureche?! Cum o iesi' o iesi'?! Normal ca la piulite, ca sa afli dimetrul final, trebuie sa sti ce, dupa ce metric/diametru' faci gaura! Adica ''metricul surubului - pasul = gaura piulitei''. La care adaugi o toleranta in PLUS, ca sa fi sigur ca la finalul taierii spirelor, surubul mai are unde sa prinda, nu doar pe varfurile filetului. La o piulita metric 10 diametrul final al gauri e mai bun 8.4mm decat 8.5! Din postarea ta, chiar n-am inteles ca te referi strict la piulite! Adancimea o calculezi, in ambele cazuri - piulite-surub - PASUL x coeficientul 1,3 - adancimea BUNA/corecta a filetului. Inainte de-a scoate piulita din universal, cand crezi tu ca-i gata, o probezi, poate mai trebuie sa intri, sa reintri pe ultimul pas, inca o data, din cauza ca strange/blocheaza. Link spre comentariu
pasbogdan Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 In tabelul care l-ati postat si il recomandati ca fiind uzual adancimea este egala cu pasul.Nu pricep de ce explicati la nesfarsit un lucru stiut:adancimea NU este egala cu pasul(nu ar trebui sa fie).Raportati-va strict la ce este in tabelul de la pg 18,adancimea este egala cu pasul.Recomandati tabelul postat de dvs ca fiind unul bun de avut la indemana si apoi contraziceti clar o tehnica rapida(adancimea este egala cu pasul cel putin)Atunci folositi datele din tabelul postat de mine.Sau datele din tabelul dvs?? Link spre comentariu
DanuAL Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Fecioare, daca te rastesti, crezi ca rezolvi ceva? Respira! Devi stresant! La ce te referi? Tu vorbesti de una si te uiti la alta! Cum sa fie adancimea egala cu pasul?! Vorbim de piulite, diametrele gaurilor la piulita inainte de filetare? Vorbim de suruburi, diametrele surubului inainte de filetare? Despre ce vorbim?! Ca sa nu zici ca nu mi-sss baiat de treaba, imi pierd timpu' si cu tine si iti scriu mura'n gura, ca mno, asta e... Ma uit in tabelu' de la pagina 18, si tot de acolo iti scriu. Piulite - M5 pas normal 0.8 = gaura inainte de filetare [zice acolo MAT. MOALE si MAT. NORMAL - in traducere inseamna material moale (alama, bronz, aluminiu, ol, teflon, etc.) si/sau material normal (olc, aliate si alte materiale cu un continut mai mare de carbon sau alti compusi etc.)] Zice ca gaura trebuie sa fie de 4mm in cazul materialelor moi si de 4.2mm in cazul materialelor normale. Daca pasul e de 0.8 x coeficientul e de 1,3 = inseamna ca te duci 1.04 ceea ce inseamna un milimetru si patru sutimi adancime! Deci pasul e de 0.8 si tu de duci in adancime ~1mm Explica-mi unde e pasul egal cu adancimea?! Mai luam un exemplu' si anume metric 10 pas normal 1.5. Gaura in tabel zice ca trebuie sa fie 8.5mm. Daca te duci doar pana la 8.4mm iti iasa filete de-o sa te invidieze lumea. Ok, pasul de 1,5x1,3= inseamna o adancime de 1.95mm. Revin cu intrebarea - UNDE-I PASUL EGAL CU ADANCIMEA? Suruburi - Metric 5 - diametrul inainte de filetare, un om normal, il face la 4.9mm (spun normal, pentru ca la un diametru mai mare, gen metric >20 si tu ai cota finala metricul, adica 20mm diametru, si daca filetezi pe strung cu filiera, poti sa rupi filiera!). Deci pasul e de 0.8x1,3= acelasi raspuns mai de sus. Te-ai lamurit? Sau nici acum nu suntem ''pe aceasi unda''? Mno, daca ai ceva destept de spus, concret la subiect, spune, daca nu te rog frumos scrie-mi PM si iti raspund acolo. Nu esti departe de colegu' Berdila... Link spre comentariu
pasbogdan Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 In categoria "fecioare" vi se poate incadra vecinul de peste ulita,"postasita",cel care va adapa caii si probabil multi altii.Insa NU ma incadrati si pe mine in acest grad de "rudenie".Sau am uitat eu ce tare ne-am imbatat cand am taiat ultima data porcul impreuna? Link spre comentariu
Postări Recomandate