sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Ba este necesara inclinatia aia! Ma refer la inclinatia fatetei de deasupra . Il ametim pe bietul om, dar la un moment dat s-ar putea sa faca un filet intr-un material dur si acolo va avea nevoie de inclinatia aia ca sa ii iasa ceva . Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Sorin, aia-i altceva, oricum n-am discutat despre acea fateta! Initial te-ai referit la fatetele laterale ale cutitului, acum te referi la fateta din partea superioara. Nici aia nu-i crima daca ramane dreapta. Inclinatia la acea fateta, ajuta la degajarea/ruperea mai usoara/rapida a spanului. Fatetele laterale corect facute, fac spirele frumoase si corecte, un filet bun! Cand spun un cutit corect nu ma refer la cine stie ce artificii, chestii ciudate sau imposibile, ma refer stric la unghiurile laterale, sa nu existe burta sub partea taietoare, iar varful sa aiba acele 60 de grade, marginile taietoare sa nu aiba rizuri de la polizare, restul e ''can'can'' .Cred ca pozele ce le-am postat pe pagina anterioara cu un cutit ptr. filetat, sunt suficiente, plus de asta eu imi controlez(obligatoriu) piesele cu calibru' STAS inainte sa ajunga la injiner care, la randul lui, le controleaza tot cu calibru. Daca pe calibru nu merge bine, agata, in piulita strange. Crede-ma ca intr-un an am filetat sute de piese, diferiti pasi/diametre, interior/exterior, si pe stanga si pe dreapta si nu vorbesc din aminitiri din copilarie, iti spun din fapte reale, din ceea ce am intampinat si eu pe parcursul timpului. In iunie, parca, se implinesc ~2 ani de cand am vazut primul strung in realitate!!! Daca vreti sa tineti cont de sfaturi, perfect, va usurati din munca, daca nu, asta e, rupeti cutite si dormiti la un filet jumatate de ora, si tot n-o sa iasa.Ultimele filete or fost metric 20 cu pas de 1,5. Le-am facut din 5 spanuri/treceri! Asta referitor si la topicul nou deschis de nea' Nicu -Despre randament, criterii, indicatori, indici de eficienta - viewtopic.php?f=197&t=164889 Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Pentru Florin: Aici ai un filmulet de pe youtube, un filet pentru o mandrina, te uiti pe filmulet si ne spui faca spanul iese asa cum arata acolo sau cum si pe unde. Nu mai conteaza unghiuri etc, doar spanul si de unde iese. Oricat de prost ar fi otelul, chiar asa de mare deformarea nu are cum sa iasa doar din vina lui Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Se pare ca si in urma cu 50-60 de ani existau sabloane - . Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Din momentul in care cineva a hotarat ca e nevoie de un anumit unghi pentru a realiza un filet, acel cineva s-a lovit de problema masurarii si verificarii acelui unghi. In mod sigur acel cineva a fost strungar, chiar daca nu a avut de la cine sa invete. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Vorbesc din experienta personala. Umflarea filetului se datoreaza neascutirii cutitului si a unghiurilor nepotrivite. Taisurile cutitului trebuie sa taie pe toata lungimea, nu doar pe varf, de fapt varful e mai putin important, din moment ce problema pe care o semnalezi tu este marirea diametrului final al piesei. ...ochiul pacaleste chiar si pe strungarii cu vechime(care nu au folosit sablon niciodata, probabil.) Eu nu ma miram (???) cand am spus ca in urma cu zeci de ani se foloseau sabloane, vroiam doar sa vezi ca experienta ta e mediocra si vi cu sfaturi inutile, si in felu' asta se mai creeaza o alta ceata in mintea celor ce citesc pe aici.Te-ai uitat la video? Ai vazut pe vre-o parte frontala tesitura asa cum sustineai? Vre-o fateta mai inclinata sau mai dreapta, tesita, curba una fata de cealalta? Ai observat cat de important e ca acel unghi de 60 grade sa fie cat mai corect? La fel si cutitul pozitionat pe piesa! Daca te-ai gandi putin inainte, referitor la varf, varful e CEL mai important! Daca varful nu e la unghiul corespunzator, restul inseamna ca e degeaba. Intr-un filet intri cam 3-4mm, ptr. un pas mai mare. Daca varful nu ajunge la adancimea corecta, din cauza ca nu e corect unghiul, filetele vor iesi franjuri, late, etc., iar piulita balangane. Poti sa bagi o pila peste franjuri, dar filetul tot de kkt ramane. Eu nu sustin sus si tare ca sunt bun, pana mor mai am multe de invatat, dar filetele pe care le-am tot facut m-au facut sa-mi dau seama de greseala, unde greseam si eu. N-a fost nimeni sa-mi explice ce si cum sa fac, dar pana la urma, cum spuneam, scot filete din 5 spanuri si le probez cu calibru, si ''culmea'' sunt bune si apreciate! Cand vad cate-o discutie d-asta, nimic concret doar ca sa discutam povesti, imi pare rau ca-mi pierd timpu'! Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Ai dreptate, experienta mea este insignifianta, desi mi-a iesit destul de bine pas de 0,2 mm. Daca ne uitam aici http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_metric_screw_thread vedem ca varful cutitului este eliminat pe lungime de 1/4 din pas la filete exterioare si pe 1/8 din pas la filete interioare metrice. Din motive personale eu las vaful acela intreg si ascutit cum trebuie. Acela este varful la care ma refeream, mai ales ca nu varful creeaza umflarea filetului lui Florin ci flancurile sau sau ce se afla sub planul taisului. Incercam sa rezolvam problema lui Florin, sau... Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 22, 2014 Partajează Postat Martie 22, 2014 Aş dori sa fac un filet la piuliţa unei motopompe la furtunu de absorţie dar la strung cum se procedeaza la filetu interior la piuliţa care sunt paşi executari ?ajutaţimă şi acum va rog mult Link spre comentariu
enjoy Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 29.5 grade invers fata de filetarea exterioara. Ti-a tot fost recomandat sa citesti manualul strungarului (este scris in limba romana si se afla si strungul tau pe acolo) sau filmuletele lui tubalcain pe youtube, nu trebuie sa stii engleza, te uiti doar cum procedeaza el. Cu atitudinea asta de < vrei sa stii, dar nu vrei sa inveti >, nu faci nimic! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Acel unghi de 29,5 grade la ce se referă spuneţimi va rog şi acest procedeu de filetare interioară va rog mult Link spre comentariu
enjoy Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 La filetarea interioara cutitul trebuie sa fie ascutit perfect, ambele laturi egale. Fa un sablon din tabla, carton sau plastic. Trebuie sa fii atent si la pozitionarea cutitului. Si INSIST sa te uiti la filmuletul asta: Pentru mine omul asta a fost ca un profesor Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Eu va întreb şi va şi rog tot la centru piesei se poziţioneaza cuţitu nu? Nu trebuie modificat altceva va rog foarte mult deocamdată nu am acces la acest filmuleţ daţimi şi aici ceva lămuriri va mulţumesc Link spre comentariu
alin 105 Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 si de ce nu ai acces la filmulet?Tu esti fantastic, omule. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 Are net de pe telefon, de aceea instructiunile pe care le cere sunt mai mult verbale, si nu poate descarca fisisere si carti. Link spre comentariu
radu cnc Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 Are net de pe telefon, de aceea instructiunile pe care le cere sunt mai mult verbale, si nu poate descarca fisisere si carti.Este OK. Dar nu este singur...., poate are un prieten cu calculator in zona...Mi-e greu sa cred ca nu poate avea acces la un calculator in zilele noastre... Link spre comentariu
Postări Recomandate