Florin berdila Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Am rezolvat problema cu,cuţitul dar partea stânga a cuţitului nu prea aşchiaza latura spirei ce mai pot face ,îmi puteţi da o ideie cum pot pune cuţitu pe piesa corect ca sa nu fie inclinat spre una din laturi sa ştiţi ca nu am acel şablon pentru cuţit cu ce metoda mai pot verifica va rog Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Ca cam asa se procedeaza cu pozitionarea corecta a cutitului - uita-te la poza. Uita-te si aici - https://www.flickr.com/photos/98542305@N02/13153335005/ astea le-am filetat azi. Sunt mai multe, dar s-o terminat bateria.. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Dar eu nu am acest şablon cu ce altceva laş mai putea alinia altceva Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Faci proba prima data pe alt material, intri 1mm primul span/filet si te uiti cum or iesit spirele. Trebuie sa fie uniforme /\ si pe-o parte si pe alta. Daca pe o parte se vede mai tesit, inseamna ca pe partea cu tesitura, varful atinge mai mult, adica e inclinat mai mult pe acea parte, DAR daca cutitul nu e ascutit corespunzator la 60*, o sa intampini des problema asta, si n-or sa iasa filetele bine! Te ''obliga'' filetul sa intri mai mult in piesa, ca sa corectezi acea eroare, iar in felul asta tu slabesti filetul si iti va iesi ''ceva conic cu niste spire deasupra'' Fa-ti un sablon sau roaga un strungar sa-ti dea unul pana reusesti sa-ti cumperi unul bun! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Daca intru 1mm mie frica ca rup cuţitu e din oţel rapid Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Intri 1 mm, din mai multe treceri - evident. In general 7...10 treceri. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Pai si ce vrei sa filetezi cu otelu' rapid? Ceva material gen bronz, alama, cupru, teflon... ?! Cum sa filetezi otel cu hss si sa-ti SI iasa filetele, tinand cont ca n-ai nici racire?! Fara racire, la primul span/filet pe-o lungime de 30mm, trebuie sa reascuti cutitul de hss! Cu hss nu poti folosi turatii mai mari de 250, se arde, toceste, etc. mai ales ca nu-i dai racire/emulsie! Daca folosesti ulei la hss, sa sti ca nu-i suficient, nici la debitat diametre mai mari de 30mm!Florin, tu trebuie sa intelegi ca n-ai un strung ptr. hobby, tu ai un strung industrial, un strung cu care s-or facut piese nu piesulici... Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Sa renunţ la cuţitele din Hss pentru a fileta oţel ?pot sa fac un cuţit pentru a face filet daca ascut pastile vidia Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Pai da! Fa-ti cutite de filetat cu placute vidia! Alea hss nu-s bune la otel! Se uzeaza repede si nici nu aschiaza cum trebuie, la filete! Fa-ti instalatia de racire! Dupa ce o sa lucrezi cu racire, o sa vezi ca te vor tine si cutitele mai mult si suprafetele iasa mai bine! Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Am promis ca nu mai postez, dar totusi trebuie sa ajutam un coleg, nu?Deci, Florine, trebuie sa stii ca un cutit de filetat trebuie sa arate ca o spira dintr-o filiera. Daca nu stii cum arata pe interior, sparge una si ai sa vezi ca forma cutitului urmeaza filetul. Daca cel care ti-a ascutit cutitul nu a stiut ce face, nu poti face filete, pentru ca laterala verticala din stanga ( spus babeste) freaca in filetul format. Laterala aia trebuie sa o polizezi chiar tu, apoi o colorezi cu un marker pentru hartie si faci un filet de proba. Daca culoarea markerului se sterge inseamna ca filetul proaspat facut freaca pe laterala cutitului. Polizezi pana cand urma markerului ramana pe laterala cutitului. Laterala dindreapta poate sa fie verticala, nu ar trebui sa atinga flancurile filetului daca este verticala. Fata de deasupra a cutiului, cea care formeaza efectiv filetul ar fi bine sa o faci putin inclinata catre stanga, privind dinspre coada cutitului catre varf, pentru ca in felul asta ambele laturi ale taisului vor taia. Daca fata de deasupra este orizontala in raport cu cutitul, atunci taisul din stanga va fi pozitiv( si va taia efectiv din material) iar taisul din dreapta va fi negativ( si va taia si el dar mult mai greu, prin presare/deformare, cu eforturi mari si cu o posibila deplasare a cutitului catre stanga si cu umflarea filetului) . Vorbesc din experienta personala. Umflarea filetului se datoreaza neascutirii cutitului si a unghiurilor nepotrivite.Taisurile cutitului trebuie sa taie pe toata lungimea, nu doar pe varf, de fapt varful e mai putin important, din moment ce problema pe care o semnalezi tu este marirea diametrului final al piesei. Taisurile cutitului trebuie sa ia span din unghie atunci cand treci cutitul peste unghie. Daca un tais rade unghia iar celalalt nu, trebuie sa il ascuti, chiar si cu o piatra manuala iese destul de bine.Sablon de 60 de grade poti sa iti faci din tabla, cu ajutorul unui raportor scolar iti faci un unghi din carton de 60 de grade iar sablonul il imbini din doua bucati de tabla, cu suruburi, pana ilmpotrivesti pe unghiul din carton. Oricum ar fi facut, e mai bun decat ochiul, ochiul pacaleste chiar si pe strungarii cu vechime( care nu au folosit sablon niciodata, probabil.) Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Sorine, de mai vine inca unu'doi ca tine, cu astfel de exemple/teori, o sa trebuiasca rescrise manualele de specialitate, iar strungarii(rari si aia) actuali trebuie sa faca, refaca, cursuri de reformare profesională! Cum sa spargi o filiera ca sa vezi cum trebuie sa arate spirele!? Pe un tarod nu se vad?Unghiul de 60 de grade, nu poate avea alta forma decat cea a unui unghi de 60 de grade! Daca o laterala a cutitului nu e ascutita corespunzator, adica ambele fete NU sunt SIMETRICE, n-avem unghiul de 60 de grade - nu iasa filet - prinde piulita 2-3-5 spire, pe urma se simte ca strange! Nu e concludenta faza ''Taisurile cutitului trebuie sa ia span din unghie atunci cand treci cutitul peste unghie.'' Lasa unghiile in pace! Invatati sa ascutiti cutite fara a le proba pe degete, probati pe metale/piese!''Umflarea filetului se datoreaza neascutirii cutitului si a unghiurilor nepotrivite.'' - GRESIT! Umflarea materialului e ''normala'', chiar si la filetarea cu filiera, si depinde in mare parte de materialul pe care se taie filet, pe langa viteza de aschiere, etc.! Am mai postat undeva tabelul cu gaurile inainte de filetare. Si acolo se observa ca se ''aminteste'' de diferentele de cote in functie de material!Primele 2 poze cu cutitul de filetat sunt exemplu' de asa NU! Urmatoarele poze - 3, cam asa trebuie sa arate un cutit de filetat cu care sa faci filete bune! Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Cam asa trebuie sa arate cutitu' tau Florine! Lasa unghiile si lasa filierele asa cum sunt, cumpara-ti un sablon si fa practica multa! Si vin-o cu poze cand faci/termini un filet! Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 http://doit101.com/Lathe/chapter4.html Figura 11 Link spre comentariu
sorin renato Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 http://doit101.com/Lathe/chapter4.htmlFigura 11 ... am scazut 2,3,4 zecimi din diametru de 10mm ..Daca Florin face filet incepand cu 9,6 mm diam exterior si termina filetul avand peste 10 mm diam exterior( ceea ce poate parea absurd in primul moment) inseamna ca problema lui nu este forma cutitului ci ce se intampla cu otelul SUB tais, sub planul orizontal. Doar acolo se poate intampla ceva care sa deformeze in halul ala otelul, nu in zona taisului.In fotografiile postate nu am reusit sa disting nimic, sper ca Florin sa poata sa posteze niste fotografii din care sa se vada cate ceva. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 16, 2014 Partajează Postat Martie 16, 2014 Ala e un filet patrat! Alti parametrii si nu e necesar inclinatia acea a fatetei daca e un filet patrat normal. La filetul patrat se masoara ''un plin si'un gol'', mai pe romaneste in loc metric XX cu pas de 3, la filetul patrat se spune pas de 6 = 3mm golul(degajarea/latimea cutitului) + 3mm plinul(spira).Pe noi ne intereseaza filetarea metricului, atunci figura 4 e valabila si in figura 1 arata cum se pozitioneaza cutitul dupa sablon! Si eu mi-as dori sa vad pozele lui Florin cu, cutitul si materialul pe care vrea sa-l fileteze! Am discutat deja vre-o 3 pagini.. Clar materialul e un OL de constructii - PC sau OB, iar calitatea acelui otel e ca paharele de unica folosinta. Materialu' ala se umfla mult! Un material imbunatatit, OLC, MOC etc., n-ar creea atatea probleme! Nu e usoara filetarea pe strung! Sunt multi ''meseriasi'' care or murit si n-or invatat sa fileteze cu cutitul sau mai rau, inca lucreaza pe strunguri, masini de gaurit, etc. si nu stiu efectiv sa isi ascuta sculele corespunzator.Cand faci ceva din pasiune, faci ALTCEVA, cand faci ca ''asa mi-or zis'', nu-ti iasa mai nimic! Link spre comentariu
Postări Recomandate