Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

despre filetare pe strung ...incepatori

Vizitator dany6418

Postări Recomandate

Când fac filet pe strung şi fac un filet cu pas de 2mm,2,5mm etc vârfusile filetului ies prea ascuţite deci nu este puţin lat cum este originalu şi ma gândeam ca vârful cuţitului este prea mult ascuţit ,vârful spirelor difera de la un pas la altu ca laţime este vreo formula cat de lat sa fie cuţitu? Ma disperat aceste filete daţimi sfaturi va rog mult

Link spre comentariu

Ai verificat daca varful cutitului are 60 sau 55 grade ( in functie de tipul filetului )? Nu stiu cum se procedeaza la sn400 pentu a selecta pasul.Probabil iei prea mult material de pe piesa, diametrul il lasi prea mare inainte de prelucrare.Cam aceeasi greseala faceam si eu la inceput, diametrul piesei il faceam prea mic, trebuia sa iau putin material si ridurile filetului ieseau prea mici.

Link spre comentariu

In general facem filete metrice. La filete metrice folosim cutite cu varful ascutit la 60* (grade). Pentru filete whitworth (inch) unghiul cutitului e de 55* (grade).Tu trebuie sa ai cutitul bine ascutit la 60* (grade), latimea cutitului nu deosebeste pasul, in sensul ca cu un cutit lat de 20mm, daca e ascutit corespunzator la 60* poti face si filete cu pas mai mic de 1 sau cu pas mai mare de 1,5-2-3 etc. Varful cutitului face diferenta, in rest forma, necesar la 60 de grade! Din ce am vazut ca ai scris, tu nu ti cont nici de diametrul piesei inainte de filetare, dar nici de adancimea filetului! @enjoy la strungurile astea mai mari, se poate selecta din manete pasul dorit, fara a mai fi necesar schimbarea de pinioane. Selectezi pasul si ii dai bice! Daca restul sunt ok, adica diametrul piesei si cutitul corect/bine ascutit si la centrul piesei, n-are cum sa dea ''rateuri'', acuma mno, Florin face exceptie de la ''regula'' :)

Link spre comentariu

Şi ce ar mai trebui sa fac ca ma exterminat acest filet metric ,daca e diametru mai mic nu se mai formeaza filetul normal?daca fac un filet cu pas de 1,5mm pe un alt diametru de 10mm numi mai iese spirele ?

Link spre comentariu

Eu ma refer strict la vârful cuţitului sa fie ascuţit ca vad daca e ascuţit nu mai calca pe fundurile filetelor mai mari ,şi daca fac un filet cu pasul 2mm pe un diametru de 10mm merg cu avans mai mare?

Link spre comentariu

La suruburi, M'ul (metricul) e dat de diametrul exterior - exemplu' metric 10 - diametrul masurat pe filet ar trebui sa fie de 9,8-10mm.

Orice pas se poate face pe orice diametru, dar trebuie tinut cont de material (turatii, etc.)! Altfel apare umflatura in spire si nu-ti intra piulita! Faci M30 cu pas de 1,5. Normal iti trebuie un material cu diametru de 30! Da? Da! Ok. Daca materialul e moale, daca nu e moale, trebuie sa existe o toleranta, n-o spun eu, n-am inventat-o eu, adica cota finala trebuie sa fie mai mica decat fix 30mm, si aici intra in discutie ''esenta'' materialului, adica cat e de moale sau cat e de tare, in functie de caracteristica asta se degroseaza mai mult sau mai putin(in oricare din cazuri trebuie sa fi sub cota Metricului, in cazu' asta sub 30mm cu minim 1 zecime). Daca materialul e moale, de inceput mergi la minus 1.5 zecimi!

Asta devine stresant, ca ti-am tot spus si repetat ca un tonomat si tu tot vi si spui ca nu-ti iasa. N-o sa-ti iasa daca nu CITESTI ce-ti scriu si daca nu pui in practica asa cum iti scriu. Minus 1 zecime din diametrul final, diametrul inainte de filetare, e minus 1 zecime! Nu doar povesti! Adica trebuie sa ai un diametru' de 29,9mm! Daca ai mai mult cu +5 SUTIMI, nu iasa bine filetul!

daca fac un filet cu pasul 2mm pe un diametru de 10mm merg cu avans mai mare?
adica cum? Ce avans? Tu selectezi rotile pentru pas de 2. Viteza o selectezi mai mare pentru diametre mai mici! La diametru de 10 cu pas de 2(nu-ti mai ramane mare lucru din surub, zic eu ca sunt sanse sa se rupa, se torsionieaza la strangere) trebuie sa intri in piesa 2.6mm! Aia ar fi adancimea filetului, si ii dai o turatie de ~350-400 rot/min! Span mic. Probezi vitezele cu span mic, observi ce se intampla, cum taie cutitul. Daca nu-i dai turatia corespunzatoare, iti iasa crete/franjuri pe varful filetului.

vârful spirelor difera de la un pas la altu ca laţime este vreo formula cat de lat sa fie cuţitu?
Cum ti-am spus si anterior, cutitul e ascutit la 60 de grade! Daca varful e tesit, prea lat, n-or sa-ti iasa filetele cu pasul sub 1,5, pentru ca nu ajunge cutitul la adevarata valoare a adancimii!

am bagat varful cuţitului in lera de masurat filetu metric şi se poziţioneaza corect unde greşesc
Pai gresesti ca nu-ti cumperi o coada de peste/sablon pentru verificat varfurile cutitelor de filetat! Cutitele de filetat nu se controleaza cu lera!!!!!!!! Cu lera verifici doar PASUL filetului! Sablonul pentru pozitionat cutitul pentru filete, ti l-a aratat si enjoy in pozele postate!!! Uita-te bine la poze si poate intelegi ceva! Pui sablonul paralel pe piesa, iar varful cutitului trebuie sa intre drept in acele orificii, la fel si alea sunt la 60 de grade. Reglezi/pozitionezi cutitul sa intre drept, nu intr-o parte sau intr-alta sau ochiometric, ca tu n-ai inca ochiul format.
Link spre comentariu

...iar dezamagire inca de la prima zgâriere imi iese spira zgrunţuroasa sa fie şi de la cuţit...?...

Pune o poza cu cutitul, facuta din lateral, ca sa se vada clar unghiul de degajare si doua poze frontal-laterale, de unde sa se vada clar unghiurile de asezare ale sculei.
Link spre comentariu

Ai noroc ca ai un strung bun, foarte rigid. Daca aveai un chinez de asta mic si varful cutitului nu era pe mijlocul piesei aveai belele.

Fa o piesa cum ti-am aratat eu in poze (cea din alama), o prinzi in universal si aranjezi inaltimea cutitelor dupa ea - varful piesei trebuie sa fie la aceeasi inaltime cu varful cutitelor tale. Sau daca ai un burghiu de lemn, de ala cu varf ascutit il poti folosi, e rectificat deja.

Si pune poze sa vedem problema!

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Burghiu:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

La ce strung are... se poate pune dupa ochi, daca este prea sus cutitul va impinge materialul si nu va taia iar daca este mult prea jos va trage cutitul sub piesa si piesa se va sui pe cutit, mai ales la diametre mici.Ascutirea este foarte importanta, chiar mai importanta decat centrarea cutitului pe inaltime.

Link spre comentariu

Eu am încercat sa pun la centru piesei cuţitu în felul urmator :am strâns bacurile universalului la maxim şi am pus vârful cuţitului la mijlocul gauri mici ,ca nu am burghiu de lemn sal prind in universal este bine cum am procedat?

Link spre comentariu

...iar dezamagire inca de la prima zgâriere imi iese spira zgrunţuroasa sa fie şi de la cuţit...?...

Pune o poza cu cutitul, facuta din lateral, ca sa se vada clar unghiul de degajare si doua poze frontal-laterale, de unde sa se vada clar unghiurile de asezare ale sculei.
Ce anume nu ai inteles din ceea ce am scris eu? Problema ta nu este de asezarea cutitului la centru, ci in legatura cu unghiurile specifice sculei. Nu stii sa faci poze, sau nu ai cu ce? La filetarea otelului, unghiul de degajare trebuie sa fie de 5...8 °, iar unghiul de asezare de 3...5 °
Link spre comentariu

Numi iese filetele deloc am strunjit piesa incepând de la 1 zecime la 1 mm dar cănd se unfla cănd ajunge la diametru final masuram la nişte şuruburi cumparate diametru tijei şi a filetului şi este diferenţe de 8-9 zecimi ,am scazut 2,3,4 zecimi din diametru de 10mm dar se unfla, va rog ce sa mai experimentez problema mea este cu scaderea din diametru inainte de filetare nuştiu cum ar fi corect sai calculez diametru inainte de filet mai daţimi şanse va rog mult

Link spre comentariu

Florin ai un aparat foto? Sau orice cu care poti face poze si sa postezi aici, poze cu - cutitul si materialul in care vrei sa faci filet.La metric 10 cu pas normal te duci 1 zecime sub cota de 10mm, adica 9,90mm, daca materialul e moale te duci 1,5 zecimi, adica cota inainte de filetare e 9,85mm. Daca nu-dai turatie, min.350-400rot/min, si in 2015 o sa spui ca nu-ti iasa filetele! Pune poze cu cutitul!!!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări