tommymd Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Sunt niste atasamente cu diametrele chiar pe prima pagina a topicului. Puteti vedea si acolo diametrele.Diametrul exterior pentru filetul de 18 de exemplu este exact 18, dar varfurile sunt tesite, deci cu varfuri este mai mare.Daca respectati pasul si adancimea, respectiv celelalte diametre, la final il aduceti la diametrul exterior de 18 si gata. Trebuie sa mearga. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Varful este putin tesit, chiar si insesizabil la filetele mici. Daca respectati pasul si diametrul final este mai mare, puteti sa luati putin din diametru ulterior si cu siguranta se potriveste filetul in piulita..Eu personal nu stiu sa le ascut, am dat candva mai multe la cineva care a fost rectificator. Gresit! Acea tesitura indica un filet uzat! Nu strunji peste filet Florin Berdila! Incearca sa faci filete bune! Rectificatorii habar n-au sa ascuta cutite! Nici un rectificator n-o sa-ti ascuta cutite de strung bine! Nici burghie. El stie sa rectifice piese, sa lucreze pe masina de rectificat! Atat! Cunosc cativa si toti is pamant cand vine vorba de ascutit cutite, deci n-are cum sa fie exceptii. Cei ce mai lucreaza in domeniu', si care or lucrat si pe vremea lu' Ceausescu, n-or invatat decat strictul necesar, in meseria lui, si nici meseria lor asa cum trebuie(sunt si exceptii)! Din experienta si multa practica se invata ... ! Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Eu sunt curios ce material foloseste pentru filete.Daca e fier beton pentru constructii, cum mai folosesc eu cateodata pentru prezoane la unele lucrari casnice care nu necesita investitii si calitate, atunci nu cred ca-i iasa vre-un filet frumos. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 uite aici precizia si controlul filetelor, poate ajuta si asta. Explica ceva si despre rectificare. http://www.rasfoiesc.com/inginerie/tehn ... TELO59.php Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Sigur foloseste un material moale, de proasta calitate, dar daca ii da viteza, n-ar trebui sa fie probleme! Daca cutitul e format bine, e ascutit bine, e la centru' piesei, viteza corespunzatoare, n-are cum sa iasa un filet urat! S-a umflat filetul cu 8 zecimi(!?), ok, dar care a fost cota piesei inainte de filetare?! Si asta e important! Chiar azi am filetat, din nou, niste suruburi, prezoane de grupa 10.9 lungi de 100mm. Erau metric 12 filet partial, si era necesar filet metric 10 pe o lungime 20mm si restul surubului la cota de 11mm. A trebuit sa ma duc 1.3zecimi sub cota de 10mm ca sa mearga si sa iasa filetul bine! N-aveam de unde sa stiu cat si cum trebuie sa iau din surub, dar am facut primul surub, m-am dus la minus 0.9-1 zecime(tinand cont ca piesele/materialul era cu tratament) si am filetat. Am observat ca mergea greu la filetare. N-ai ce sa-i mai faci, nu mai poti strunji piesa! Ii dai asa pana la capat, cu chinuiala. La al 2lea surub m-am dus mai jos, la minus 1.2zecimi. La al 3lea minus 1.3zecimi si acolo a fost perfect! Nu se poate spune ceva exact daca nu se stie ce material se fileteaza, si nici atunci. Trebuie probat! La otelul pentru armaturi din constructii, trebuie mers la minus 1,5-2 zecimi din start! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Este un fier moale,aveţi dreptate ungerea filetari eu pun un ulei subţire sa caut mai gros ca vâscozitate sau ce emulsie sa fac ?cuţitu e la centru piesei sal ridic mai sus sau mai jos de centru piesei? Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Era bine sa-ti fi cumparat emulsie speciala . Cu uleiul faci un fum de nu mai vezi piesa Foloseste uleiul pe care-l ai. N-ai avea motive sa ridici cutitul mai sus de centru sau sa-l dai mai jos de centru daca ar fi bine ascutit! Daca cutitul e bine ascutit si tu il ridici mai sus de centru, va freca, piesa se incinge, o sa iasa un filet ... si mai urat! Daca cutitul e bine ascutit si tu il asezi sub centrul piesei, ai sanse mari sa-l tocesti, rupi la primul contact cu piesa. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Bunicul meu a fost strungar, el m-a initiat.Avand in vedere ca pe vremea lui nu prea se gaseau emulsii speciale si de multe ori trebuia sa te descurci cu ce ai la indemana, el folosea (folosesc si eu) slanina nesarata. Trebuie sa recunosc ca are performante destul de bune si miroase in jur numai a gratar. Poate fi folosita doar la lucrari mai mici. Pentru sceptici, merita sa incercati. Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 Da, slanina sau untura de porc, e ceva mai buna decat uleiul, dar astea-s utile la filetarea cu filiere/tarozi! La filetarea cu cutitul e utila racirea, emulsia si nu neaparat ungerea piesei cu uleiuri, etc.! Se intampla la filetarea cu filiera pe o lungime mai mare, gen >30mm, sa se incalece spirele la intrarea filierei sau mai des, la iesirea cu filiera de pe piesa, si asta se datoreaza supraincalzirii piesei, lipsa racirii. Incepe si se dilata materialul. Asta e valabil cand filetarea se face cu ajutorul strungului, si nu manual! Cand o filiera e uzata si nu mai taie spire/filet frumos, uniform, o alternativa foarte buna este varul stins! Florin, sa nu-ti vina ideei sa folosesti var stins la filetarea cu cutitul!!! Incearca sa-ti faci rost de-o ''coada de peste'' - sablon pentru cutitele de filetat si ascute-ti cutitele cum trebuie! Foloseste turatiile optime - in cazul tau e nevoie de o turatie mai mare - material moale necesita turatie mai mare, chiar daca filetezi piese/diametre mai mari, gen M16 etc.! Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Am încercat şi azi sa fac filete dar dezamagire ?daca la filet interior se scade dublul inalţimi şi da gaura ,la exterior nu este nici o formula, daca vreau un pas de 1,5 pe un diametru mai mare de 10mm nu se modifica pasul adica sa iasa mai des sau mai rar Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Filetele metrice sunt standard si le iei din tabel. Astfel stii pasul iar diametrele te ajuta sa stii cat de adanc sa intri cu cutitul.Daca folosesti acelasi pas la diametru mai mare, mai experimentezi si vezi ce iasa, practic ar trebui aceeasi adancime ca si la cel de 10. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Azi am facut iar filete am pus lera pe pas de 2,5 la finalul filetului lera imi statea pe varfurile filetului nici numi atingea fundul filetului,sa fie acea marire de diametru din cauza adâncimi prea mari sa se fi unflat filetul meu deci la un şurub M10 scad 2-3 zecimi inainte de filetare? Am nişte şuruburi noi inainte de filet tija este cu 9 zecimi mai mica decat filetu,acele 2-3 zecimi pe care le scad din diametru sau din raza? Link spre comentariu
DanuAL Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Florine, fa-ti un bine tie si citeste ce ti-am tot scris zilele astea.Pentru metric 10, in general la filetarea cu cutitul, te duci 1 zecime in plus! Adica cota piesei pe care urmeaza sa faci filet, trebuie sa aiba 9,9mm - 9 milimetri si 9 zecimi! Deci pe raza sau pe diametru, cum vrei tu, dar trebuie sa fi sub cota de 10mm cu minim 1 zecime - e in functie de material! Reluam - materialele moi, mai moi, necesita un diametru mai mic tocmai pentru ca la filetare apare acea ''umflatura'' a spirelor. Ca sa aflii adancimea la care trebuie sa ajungi cu filetul, inmultesti pasul pe care vrei sa-l faci cu 1,3! Adica M10 are un pas de 1,50. Inmultesti pasul 1,5x1,3=1,95mm care inseamna adancimea la care trebuie sa ajungi. Cand ai ajuns la adancimea aia(1.95mm), nu scoti nimic din universal, probezi cu o piulita metric 10. Daca strange, te mai bagi/filetezi 5 sutimi. Probezi din nou. Daca tot mai strange, te mai bagi o data pe filet, fara sa mai intri in adancime, ramai pe ultimul diametru, doar mai treci odata cu cutitul. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Salutare azi am filetat din nou hotarât dar iar dezamagire inca de la prima zgâriere imi iese spira zgrunţuroasa sa fie şi de la cuţit sal ridic mai mult sau cum ştiu ca e pus corect ?am bagat varful cuţitului in lera de masurat filetu metric şi se poziţioneaza corect unde greşesc mai oameni buni demi iese filetu unflat mult şi franjurat?şi am gasit o formula pentru cat scazi din diametru exterior inainte de a fileta 1/10 din pasul filetului,cum se calculeaza va rog mult Link spre comentariu
enjoy Postat Martie 9, 2014 Partajează Postat Martie 9, 2014 Pentru a seta corect cutitul de filetat vezi pozele de jos. (Scuzele mele pentru claritate, e vina astora de la apple.) Link spre comentariu
Postări Recomandate