Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena de scurte in spatiu restrans

Gheorghe Dracu

Postări Recomandate

Pentru ca stau la casa si am vecini batrani si curiosi nu am cum sa imi intind o antena ca lumea, adica nu am loc. Pt. 80m trebuie vreo 41m si n-am. Si ca sa ma leg de casele acelor batrani sa fac mai lunga, inseamna suicid! Intrebarea e, daca ma poate sfatui cineva cum sa fac o antena scurtata, in care sa pot baga si eu macar 50W. Am gasit pe net T2FD in n variante, fiecare cu sfatul lui. Are cineva aceeasi problema si a rezolvat-o?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• Gheorghe Dracu

4

Salut,Pe vremea cand inca mai gauream aerul cu unde, aveam aceeasi problema. Eu stateam la bloc si era si mai migalos. Eu faceam asa: intindeam o sirma de cat s-o nimeri. Ultima a avut cam 14m. Dupa aia m-am jucat cu transmatchul pana cand am gasit reflectata zero. Punctul de acord trebuia modificat daca ma deplasam de pe frecventa cu mai mult de 50-100KHz, dar nu ma deranja.Dupa catva timp, am masurat impedanta antenei in benzile de 3.5 si 7 si am construit un trap la baza care imi facea antena aproape rezistiva in mijlocul benzilor de 80 si de 40. Dupa aia, ce mai ramanea din impedanta, o trageam la 50 de ohmi cu transmatchul. Cu sirma asta de rufe de 14m, intinsa la etajul 6 intre 2 blocuri aflate in unghi drept, am lucrat 4X cu numai 20W.Bafta,Cirip

Link spre comentariu

Da, multumesc frumos. De asta imi era teama, ca o sa aud (vad) cuvantul transmatch... Dupa cum spuneai, pe dumnealui transmatchu' trebuie sa-l bibilesti odata cu vfo-ul. Adica sa ai doua main sincronizate. Si daca mai iti bubuie un rus in difuzor trebuie si a treia. Mi-am adus aminte bancul cu tiganul si alifia, dar mi-e rusine, si mai e si off-topic. Dar daca tot ai fost asa amabil, imi poti da si date concrete? Avand in vedere ca nu am cu ce sa masor impedanta antenei...

Link spre comentariu

Date concrete in legatura cu ce? Cu transmatchul sau cu masuratul antenei? S-o luam pe rand:Transmatch cred ca iti trebuie oricum. Eu nu am lucrat practic deloc fara transmatch. Dupa parerea mea este necesar. Exista opinii ca ar manca din putere. Un calcul simplu arata ca pierderea de putere datorata neadaptarii e mai importanta decat pierderea de insertie a transmaciului, asa ca eu votez cu transmaciu'.Impedanta antenei... Iti pot spune cum am facut. E putin laborios, dar se poate. Ai nevoie de un generator pe frecventele la care vrei sa masori impedanta (eu am folosit un Versatester), un osciloscop, o bobina din aia variabila, cativa condensatori de buna calitate, de valori cunoscute, si ... un calculator. In lipsa bobinei variabile se poate folosi un cond variabil si un set de bobine fixe, de valoare cunoscuta. Important e sa obtii o reactanta variabila.Ai dotarea de mai sus?Cirip

Link spre comentariu

Sunt convins ca e nevoie de transmatch... Sunt convins ca pierderea prin neadaptare e prosteasca. Votez si eu pentru 'mnealui, chiar daca nu il inghit. O, zei! Il voi face si pe ala. Ei, chestia cu masuratul impedantei nu prea il stapanesc. Cred ca imi sugerezi sa imi construiesc o punte si astfel sa masor impedanta antenei, nu? Da-mi un link de pe net, rogu-te! Si daca poti si un sut in fund, daca e posibil, sa ma apuc de treaba.

Link spre comentariu

N-am link. Linkul e la mine-n mansarda, dar inca nu mi-am pus internet acolo.Sut nu-ti dau. Traim intr-o tzara libera. Fiecare face ce pofteste.Nu, nu punte. Prin rezonanta.Cedit: Eu folosesc un transmatch f simplu. Poate fac o pozna si iti trimit. Este versiunea gama. 1 cond si 1 bobina cu priza mobila.

Link spre comentariu

Salut,Uite asa zisa "schema". Stiu, e dezamagitor de simpla, dar asta e transmaciul meu, pe care il folosesc de f multi ani si sunt multumit de el.Ceea ce mai are transmaciul este un comutator cu mai multe sectiuni, care comuta bobina si condul in configuratiile din schema. Atentie, niciunul dintre capetele bobinei sau condului nu trebuie puse permanent la masa, pentru a putea schimba configuratia. Toata treaba ta ar fi acuma sa vezi cum te conectezi la comutatorul pe care il ai disponibil, ca sa poti forma usor configuratiile astea. Ceea ce vezi este de fapt cea mai simpla retea de adaptare de impedante. I se mai spune retea Gamma.Bobina si condul nu sunt fixe, ci variabile. Condul este de la un receptor cu lampi, vechi, cu distanta ceva mai mare intre placi. Folosesc doua sectiuni de 500pF in paralel. Bobina e una din aia variabila, cu role. Nu stiu ce inductanta are. O poti inlocui cu o bobina cu prize.In cutie se mai afla si un reflectometru si doua instrumente de masura, ca sa pot sa masor directa si reflectata.Cam atat. Daca prezinta interes, ma scotocesc si de o poza-doua. Daca mai ai intrebari, da-i 'nainte!CiripTransmatch.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări