Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Ajustabila Simetrica de Laborator

Postări Recomandate

Vizitator Danco

Multumesc domnule Marian, pentru amabilitatea de a oferi din nou fisierele proiectului.

Am sa incerc sa fac si eu aceasta sursa pentru uzul meu personal si voi posta aici imagini cu evolutia lucrarii

Numai bine,

Dan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 6 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
  • 6 luni mai târziu...

Salutare,

Vreau sa-mi fac si eu aceasta sursa dar fara partea de monitorizare.Pentru a reduce disipatia pe tranzistori am intentia de a executa secundarul de 2x25v alternativ cu inca o priza la 12,5v pe fiecare infasurare.Ce probleme ar putea sa apara la trecerea de pe 2x12,5v pe 2x25v si invers?Comutarea as vrea s-o fac cu modulul de la sursa Weleman K7500.Daca cineva imi poate da o solutie de comutare mai simpla decat asta i-as fi f. recunoscator.Astept pareri.Multumesc.

Link spre comentariu

Comutarea o poti face cu un comparator simplu, eventual cu ceva histeresis, care sa comande un releu ce comuta intre prize intermediare si capete, nu vad de ce ar aparea probleme.

Marian,ti-as fi f.recunoscator daca mi-ai putea oferi o schema concreta de comparator cu histerezis.Oricum multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Cer scuze pentru intarziere, am promis o schema, vin acum cu o propunere de principiu fara valori, urmand ca daca este acceptata, sa se stabileasca apoi si valorile:

Schema1.png

Un comparator cu histeresis ( R1 aduce ceva reactie pozitiva necesara histeresisului ), R2 si R3 sunt divizorul cu care comparatorul citeste iesirea sursei, VR1 este un TL431 care aduce o referinta stabila de 2,5V la inversoare, iar R5 sarcina comparatorului. Mosfetul poate fi IRF3205 ( eu asta am folosit in anumite cazuri ) sau oricare altul de genul ( adica tensiune mica ), sunt o multime de variante utilizabile. Releul trebuie sa fie DPDT ( 2 serii de contacte cu cate 3 pini fiecare ), pinii comuni se leaga la puntea redresoare ( bornele AC ale ei ), pinii NO ( normal deschis ) se duc la secundarele mici ( prizele intermediare ), pinii NC ( normal inchis ) se duc la secundarele mari. Cand iesirea creste pentru un anumit prag stabilit de divizorul R2/R3 plus histeresis, comparatorul prin sarcina sa comuta mosfetul pe ON, si acesta alimenteaza bobina releului, cuplandu-se astfel secundarele mari ale trafului, cand iesirea sursei cade sub un anumit prag comparatorul comanda blocarea mosfetului, si deci oprirea alimentarii bobinei releului, deci acesta comuta secundarele mici ( prizele intermediare ). 

Cam asta ar fi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Marian,salut,scuze pentru intarziere dar eu am asteptat o avizare pe email(cum era normal)dar...pauza.Intrand din nou pe acest topic am vazut raspunsul tau care de fapt ma viza in mod direct.Tu nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru intarziere pentru ca ceea ce faci o faci spre binele nostru(in speta al meu in acest caz)si pt.asta iti rapesti din timpul tau.

Fara a fi un super meserias(sunt diletant in a interpreta schemele)intreb:schema propusa de tine e cu ceva mai buna decat cea de la Weleman sau nu?Nu detin nici mosfetul si nici integratul din schema ta,pe cand in cealalta cam am piesele necesare.Am intrebat intr-un post anterior ce probleme pot aparea la comutarea tensiunilor?Ma refeream la fenomenul ce poate aparea la comutarea de la mare la mic(24V catre 12,5V)cand condensatoarele de filtraj(2x22mF)sunt incarcate la tens.maxima(cca.35V).Cum se produce coborarea tensiunii pe filtraj pana spre 17-18V?Am vazut problema dezbatuta pe larg,cu multe teorii si scheme complicate la topicul lui Dudicof cu trafo cu reglaj din volt in volt pana pe la 90v.

Momentan cam atat,voi reveni cu alte probleme pe parcurs.

Salutare si spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări