Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Ajustabila Simetrica de Laborator

Postări Recomandate

Salutare.

Va prezint cel mai recent proiect al meu, o sursa ajustabila simetrica de laborator dotata cu un afisaj digital multiplu totul realizat de mine. Voi prezenta totul pe blocuri explicand cele necesar la fiecare in parte, asadar intai de toate blocul principal de alimentare, care este dotat cu un traf retea de 2x25Vca la aproximativ 5A, restul de poate observa in schema:
Schema.png

Regulatorul de putere este cel al lui @Smilex compus din LM317 si respectiv LM337 asistate de cate un PNP si respectiv NPN. LM-urile sunt protejate intern si livreaza aproximativ 1,5A, iar tranzistorii sunt montati intr-un generator de curent constant limitat la aproximativ 3A, deci curentul total ceva mai putin de 6A, adica suficient din punctul meu de vedere. Iata schema:
Schema.png

Asa cum am specificat sursa este dotata cu un afisaj digital multiplu, acesta este realizat in jurul unui PIC16F876A si un LCD 2x24. Softul a fost scris de mine, se monitorizeaza doar ramura pozitiva si se afiseaza dupa cum urmeaza:

-Tensiunea intre 0 si 35V, cu avertizare sonora si vizuala la atingerea pragului maxim ( buzzer si LED ). Se monitorizeaza tensiunea de pe sarcina prin intermediul unui divizor rezistiv cu 2 semireglabile orizontale.
-Curentul intre 0 si 6A deasemenea cu avertizare sonora si vizuala la atingerea pragului maxim. Se monitorizeaza curentul de pe ramura pozitiva prin shunt care comanda o sursa de curent constant cu AO+PNP, solutia ii apartine lui @Smilex.
-Puterea distribuita sarcinii este produsul simplu al tensiunii si curentului.
-Temperatura radiatorului de la regulatorul de putere, se afiseaza intre 0 si 100*C, cu avertizare vizuala pe afisaj si blocare sursa principala la atingerea pragului de 90*C pe radiator, reluarea activitatii normale a sursei putand fi realizata prin resetarea uC. Solutia folosita ii apartine deasemenea lui @Smilex si utilizeaza un BD139 pe post de senzor de temperatura, acesta este alimentat de un generator de curent constant si comanda un AO inversor. Calibrarea se face cu ajutorul potentiometrelor prin reglarea atat a amplificarii cat si a referintei, si a fost realizata prin folosirea unul pahar cu apa cu gheata si un cana cu apa clocotita pentru pragurile 0 si respectiv 100*C, evident un multimetru cu sonda de temperatura a confirmat ambele praguri, metoda este surprinzator de precisa, circuitul in sine este surprinzator de precis iar eu am fost perfect satisfacut de rezultate.

Alimentarea partii de monitorizare a curentului se face dintr-o infasurare separata a trafului de putere, iar alimentarea uC+LCD+monitorizare temperatura se face dintr-un traf mai mic separat, ideea este ca la atingerea pragului de temperatura maxim permisa pe radiator ( in cazul meu 90*C ) sursa principala este blocata, adica uC comanda printr-un tranzistor alimentarea unui releu cu bobina de 3V ale carui contacte intrerup astfel alimentarea trafo de putere, iar uC-ul isi intrerupe activitatea normala, mentinand doar releul alimentat si un avertisment pe LCD ca protectia la supratemperatura este activa, reluarea activitatii normale asa cum am zis se poate face resetand uC printr-un comutator de pe panoul frontal. Iata schema afisajului:
Schema.png

Iata 2 poze ale produsului final, mai este loc de ceva estetizare a panoului frontal si in acest scop am testat un soft care ajuta la proiectarea sa dar momentan nu am cele necesare punerii in practica satisfacator astfel incat asta ramanand un proiect pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Pozele:
fata.jpg

lateral.jpg

In incheiere atasez link catre o arhiva care contine intregul proiect grupat pe dosare, in ele puteti gasi schemele si cablajurile fiecarui bloc precum si fisierele eagle pentru fiecare pentru a va permite sa va "jucati" cu ele cum poftiti, precum si softul afisajului, intreg proiectul in mikroC PRO, si simularea in proteus.
http://www.mediafire.com/download/gavzyq3hyetp4oi/Sursa_ajustabila_laborator.rar

Multumiri speciale lui @Smilex, @Liviu M, si @thunderer pentru contributiile lor, iar voua va multumesc pentru atentia acordata.
Marian.

Editat de Marian
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Felicitari!

Observ ca in gol ai ceva zgomot la I si P. Poate intr-o zi vei implementa masurarea de curent cu INA, este superb (zero absolut in gol).

PS: Nu ma baga in aceeasi oala cu Liviu si Smilex, eu doar m-am bagat in seama pe postul tau, nu am ajutat la proiect asa cum zici tu :jytuiyu .

PPS: eu sunt in tren sa finalizez acelasi proiect (aceeasi schema a lui Smilex), mai am de lucru la partea de masura si apoi ma "laud" si eu.

Link spre comentariu

....Iata 2 poze ale produsului final, mai este loc de ceva estetizare a panoului frontal si in acest scop am testat un soft care ajuta la proiectarea sa dar momentan nu am cele necesare punerii in practica satisfacator astfel incat asta ramanand un proiect pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat. ....

Salut.De aici http://dfiles.eu/files/qov9mv6tm poti descarca, pentru panouri surse sau alte panouri, Front Designer 3.Frumos proiect, felicitari, :aplauze :aplauze daca reusesti si un panou frontal pe masura ar fi chiar super.
Link spre comentariu

Multumiri tuturor.

@thunderer de la LM358 nu se poate pretinde precizie perfecta, de aici si lipsa acelui 0 in gol la curent si implicit putere, INA cel putin pentru moment mi se pare aproape imposibil de folosit, capsula este mult prea mica, nu vad cum as putea sa-l lipesc fara daune sau scurt intre pini, poate pe viitor, om vedea.

@GeoMar ma folosesc de Xp, si am instalat si testat deja un soft de acel tip pentru proiectarea panoului frontal, imi plac facilitatile sale si nu am nici o indoiala ca voi putea pune la punct un panou ok dar vreau ca si partea practica sa fie pe masura, nu ma grabesc dar nici nu renunt la ideie.

@djx700 nu am mai facut poze la placile asamblate, cablajele sunt realizate manual de mine ( mai putin cel al afisajului ), deci nu arata stralucit dar nu am posibilitatea realizarii estetice reprezentate de metoda foto asa ca m-am multumit cu ce am avut la dispozitie. E drep ca decuparea panoului frontal nu a fost tocmai estetica dar avand in vedere ca m-am folosit de pistolul de lipit ( cu altceva n-am cum ) e scuzabil, oricum intentionez cand voi putea, sa pun la punct un alt panou care cu siguranta va fi mult mai ok, ramane de vazut cum va fi partea practica.

Link spre comentariu

Salut, bravo Mariane :101 arata bine lucrez si eu la o sursa doar ca i-am bagat si functii speciale, gen monitorizare frecventa reteaa(stiu e un moft) si un frecventmetru(separat, eventual si captura pwm pentru masurare factor de umplere la pwm), controlez ventilatorul prin pwm , dar e in stadiu de proiect. Parte de putere inca nu m-am hotarat cu ce voi face, chestia e ca am un montaj de sursa in comutatie cu lm2576, e luat de la chinezi are dimensiuni de 5 pe 3cm parca si stie de la 30v la 1.25 circa 3A(e buck), poate o voi folosi pe asta si voi face totul intr-o carcasa mica. Oricum acum ca ai prins microbul pragramarii ca si mine, e timpul sa avansezi(eu asa fac). Bravo!

Link spre comentariu

@Dr.L cunosc acele Ao sugerate dar am dorit sa ma folosesc de ceea ce am, oricum indicatia acelui 0 mi se pare irelevanta, in sarcina indicatia este in regula, si asta conteaza pentru mine, sunt destule solutii sunt convins dar eu personal nu sunt interesat de afisarea 0.00A fara sarcina, ma intereseaza ce se afiseaza in lucru. In alta ordine de idei ca sa postez poze cu placile tre sa desfac carcasa si avand in vedere ca-i totusi destul de mica, cu greu am inghesuit totul... poate maine dupa ce mai "estetizez" interiorul. :da

Salut @Vlad Mihai, si multumiri pentru ajutorul de la sectiunea PIC cu scrierea acelui cod, chiar daca nu l-am folosit in totalitate m-a ajutat mult in intelegerea anumitor detalii. Intr-adevar domeniul uC nu mai pare acum atat de sf dupa ce am finalizat un proiect, am deja un plan pentru un alt proiect, un soi de multimetru daca pot spune asa... dar momentan totul este doar la stagiul de idei adunate si amestecate, nimic clar, singurul lucru cert este uC-ul folosit PIC16F877A restul... oricum bugetul nu mi-ar permite finalizarea lui prea curand asa ca n-am pentru ce sa ma grabesc, la asta sunt satisfacut de rezultat, regulatorul in sine era testat de mine de mai mult timp deci stiam demult ca e exact ce am nevoie, iar afisajul isi face treaba exact cum mi-am dorit deci sunt multumit, panoul frontal ramane in asteptare, restul...punct. :da

Link spre comentariu

Ok, pai oricum configuratia pe care am folosit-o la LCD cu 2 zecimale nu permite o precizie a masuratorii mai buna de 10mA, iar softul in sine din cate stiu la cum este scris, undeva pe la 5mA ( 6/1023 ), deci oricum greu de crezut ca offset-ul influenteaza mult mai mult...evident inbunatatiri in acest sens se pot face dar eu nu gasesc asta ca fiind necesar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări