Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect SE cu tubul GU50

tepesa

Postări Recomandate

De ce nu incercati un SE cu 6P3S? E un tub pt audio, f. ieftin si pe toate gardurile.Si uite ce frumos lumineaza noaptea, cea albastra. Fara led sub soclu. Doar 6N2P aveau leduri verzi, din ce am aflat.

Am facut un amplif cu 6p3s dupa alta schema si nu mi-a iesit, acum e la cutie si asteapta o noua viata. Cred ca nu au fost bobinate bine trafo sau calculate, era mai demult asta si nu vreau sa-l mai desfac din nou.Am citeva GU50 si am zis sa incerc cu ele, dar o schema simpla, daca merge bine cea postata de Victor voi aborda si un pp in viitor.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 288
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

79

• tepesa

48

• THOMAS

16

• adigh

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai si ce faci cu trafo out , cum ii variezi impedanta ca sa ajungi la valoare optima ? Exista o solutie unica , sa apelezi la Dnul Lazaroiu prin intermediul MP .

Multumesc de idee, am sa incerc intii la un mester din cartier, e batrin si nu prea mai vrea sa bobineze altceva in afara de motoare de masini de spalat, dar stiu eu cum sa-l iau.In afara de 6e5p ce-mi recomandati ? Cealalta cred ca am, trebuie sa le caut prin cutii.
Link spre comentariu

Mai simplu de atat nu se poate.

GU50 este o lampa potenta dar urata,personal nu-mi place,dar in cazul lui Viorel nu ai decat sa intorci fata sa lucrezi si sa iei banii!...asa-i ?

Deci dupa cum am spus mai sus :"mai simplu de atat nu se poate",postez o schema absolut functionala pe care o puteti realiza pana diseara (!!!!).Eu sunt adeptul amplificatoarelor hibride cu finale utilizand VACUUM TUBE nu si invers,adica preamp cu VACUUM TUBE si finale cu SS,poate in cel mai fortat caz se poate si asa pentru un amplif de chitara.

Spun amplificatoare hibride cu SS in etajele de preamp/atac (oricum semnalul muzical va fi livrat dintr-o sursa cu SS!) pentru ca ne ofera o simplitate si un pret la indemana oricui,un tranzistor din schema postata costa jenant de putin iar doua GU50 le gasiti la preturi de doua beri bune,mai mult vor costa soclurile,daca le doriti noi.

Studiati schema si-mi veti da dreptate,sper!

Posted Image

Schema este postata in doua moduri pentru a fi usor vazuta de toti.

Link spre comentariu

Mai sunt si altele , probate cu succes . Din pacate nu pot oferi mai multe date despre trafo out ... pentru detalii apelati la solutia descrisa mai sus .

Link spre comentariu

Mai simplu de atat nu se poate.... Eu sunt adeptul amplificatoarelor hibride cu finale utilizand VACUUM TUBE nu si invers,adica preamp cu VACUUM TUBE si finale cu SS

Da pentru a păstra caracterul (consacrat) de tub.Probabil se putea preciza thd(gu-50-SE) şi pentru 7-8W în sarcină... ,în situaţia dinamică reală (semnal muzical la intrare) rar vârfurile pot atinge 15W în sarcină(setăm astfel încât să evităm intrarea în limitare).Sincer vorbind cine se respectă setează amplificatorul pentru vârfuri ce nu conduc la depăşirea puteri maxime sinus-nelimitat în sarcină(se evita intrarea în limitare pe cât posibil cu putinţă).
Link spre comentariu

Mai simplu de atat nu se poate.... Eu sunt adeptul amplificatoarelor hibride cu finale utilizand VACUUM TUBE nu si invers,adica preamp cu VACUUM TUBE si finale cu SS

Da pentru a păstra caracterul (consacrat) de tub.Probabil se putea preciza thd(gu-50-SE) şi pentru 7-8W în sarcină... ,în situaţia dinamică reală (semnal muzical la intrare) rar vârfurile pot atinge 15W în sarcină(setăm astfel încât să evităm intrarea în limitare).Sincer vorbind cine se respectă setează amplificatorul pentru vârfuri ce nu conduc la depăşirea puteri maxime sinus-nelimitat în sarcină(se evita intrarea în limitare pe cât posibil cu putinţă).
Corect tot ce spuneti dv.,insa fiti sigur ca NIMENI nu va aborda aceasta solutie,ma refer la acest hibrid,va ramane doar ca maculatura virtuala. Si ca sa fie un "dosar" relativ complet al acestui proiect mai postez si cateva rezultate din simulare,ce-i mai important...,in rest nu mai merita,altfel iar vor aparea discutii :" ca asta n-are,sau ca are sau cine e castigatoare...!" m-am cam plictisit de discutiile astea fara niciun final.
Link spre comentariu

Ba e chiar interesanta schema hibrida, doar ca nu am trz fet respectivi, ce alte tipuri mai merg folosite acolo ?Pe urma, ma gindesc daca se poate folosi in locul divizorului format din R 1 şi R 2 un stabilizator cu dioda zener de 30 sau 33V.R 14 reprezinta sarcina la iesire, sau e o rez cu rol preventiv ?@Victor, nu se vede schema trafo de iesire din schema postata de tine. E cumva proiectul la care lucrezi ? Foarte interesanta alimentarea grilei 2 la o tensiune mai mare decit anodul cu 150v.Accelereaza mai bine electronii ? Nu am prea vazut pe net asta, probabil e un concept personal, aplicat particular. Daca ne poti oferi ceva detalii, sau cum ai ajuns la configurarea asta ?

Link spre comentariu

Ba e chiar interesanta schema hibrida, doar ca nu am trz fet respectivi, ce alte tipuri mai merg folosite acolo ?Pe urma, ma gindesc daca se poate folosi in locul divizorului format din R 1 şi R 2 un stabilizator cu dioda zener de 30 sau 33V.R 14 reprezinta sarcina la iesire, sau e o rez cu rol preventiv ?@Victor, nu se vede schema trafo de iesire din schema postata de tine. E cumva proiectul la care lucrezi ? Foarte interesanta alimentarea grilei 2 la o tensiune mai mare decit anodul cu 150v.Accelereaza mai bine electronii ? Nu am prea vazut pe net asta, probabil e un concept personal, aplicat particular. Daca ne poti oferi ceva detalii, sau cum ai ajuns la configurarea asta ?

Nu prea se recomanda utilizarea unei diode Zener in acel punct,este bine ca acea tensiune sa "urmareasca" variatia tensiunii pe bara de +Ua odata cu consumul tubului final (pentru ca exista asa ceva si asta-i farmecul unui amplificator cu tuburi!),mai ales ca modificarea acestei tensiuni duce la modificarea canalului FET-ului crescand amplificarea odata cu scaderea tensiunii in acel punct,deci lasati schem asa cum este acum. Utilizarea in acel punct al unei diode Zener nu ar mai fi recomandat nici pentru motivul bine stiut al zgomotului diodelor Zener,chiar daca vom decupla acel Zener cu un condensator electrolitic. In ceea ce priveste achizitionarea FET-urilor BS107,pretul lor este rusinos de mic,1RON !!! si gasiti la ADELAIDA sau la CONEX-ELECTRONIC,o sa fie mai mult transportul decat valoarea tranzitorilor,merita sa luati chiar 10buc,sunt tranzistoare cu aplicatii multiple,o sa va mai dau eu cateva aplicatii in audio !!!!.Daca veti utiliza alte tipuri de tranzistoare trebuie recalculat totul,eu am pus pe schema doar doua tipuri ce vor vor asigura aceleasi performante amplificatorului. Ca o recomandare daca veti aborda aceasta schema este sa montati in paralel cu R12 un condensator cu mica sau ceramic de 220pF...330pF,valoare ce o veti determina practic,acest condensator impiedica intrarea in oscilatie a intregului amplificator la "agatarea" unei frecvente de peste >15Khz,deci il ,va face mult mai stabil,banda de frecvente nefiind alterata. Rezistenta R14 este rezistenta de sarcina in SPICE,deci reprezinta difuzorul,iar borna reprezinta punctul unde s-au facut masuratorile in simulare,daca doriti ca R14 sa fie o protectie pentru o eventuala lipsa a sarcini,atunci acea R14 trebuie sa aiba o valoare de max 10XRs ,adica 80ohmi pentru a fi eficienta ca protectie si sa nu fie un consumator de putere important.P.S pe schema lui Victor trebuiesc schimbate cele doua tensiuni; Ug2 cu Uanod,greseala de redactare.
Link spre comentariu

Va prezint cateva realizari practice ( cu alte lampi finale ) aici : http://www.jacmusic.com/html/diversen/g ... text2.html , aceste proiecte va pot folosi ca sursa de inspiratie pentru carcasa , finisaj etc la constructia viitorului Dvoastra amplificator cu GU50 .

Puteti fi " copiaci " fara mila deoarece ... cartile din carti se scriu :) .

Pentru cei ce sufera din prea mult orgoliu ( lipsa scheme , lipsa oscilograme etc ) , le recomand sa nu cumva sa studieze link-ul de mai sus :bataie .

@Victor, nu se vede schema trafo de iesire din schema postata de tine.

Da , tocmai scrie putin mai sus ca nu va pot oferi detalii .

Cineva a invatat si muncit mult ca sa ajunga la anumite rezultate si consider firesc sa-si protejeze munca .

Eu doar respect dorinta proiectantului ... acel trafo out nefiind destinat un proiect public .

Cat despre constructia unor trafo out , un raspuns simplist " cum se face si de ce asa si nu altfel " ar genera alta o intrebare intrebatoare si s-ar lungi discutia , fara o finalitate evidenta .... sunt necesare cunostiinte foarte temeinice de electrotehnica .

Aici , pe acest forum , sunt doar cativa useri care inteleg cu adevarat fenomenele ce se petrec in trafo out ...

Trafo out nu prea se " fac " , ci se achizitioneaza de la cei care chiar se pricep la proiectarea si bobinarea unor trafo out , au materiale electroizolante si magnetice deosebite, dar si experienta de o viata .

Daca nu crezi , aflati pe pielea Dvoastra de ce sunt catva useri care au renuntat la amplificatoare cu lampi in favoarea celor cu TDA ...

E vreun cuvant care nu il intelegeti :) ?

Dar totusi exista o solutie , prezentata ca fiind " unica " , adica apelati cu incredere la varianta propusa mai sus viewtopic.php?p=1340664#p1340664 .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

@vioNu chiar....fiecare lampa are negativare automata si sunt incluse intr-o bucla mixta de PSF si RNG care compenseaza orice eroare .Practic PSF-ul finalelor este " batut in cuie " nu variaza , ca la alte scheme !Rezistentele de 470 ohmi nu disipa prea mult fata de alte topologii ... este foarte usor de calculat puterea disipata .@tepesaUita de varianta cu o singura finala in modul trioda...mai bine te apuci de TDA2030 . Pe bune .PS : care cuvant nu il intelegi :) ?

Nu ma aburi su PSF si RNG,te rog sa ne spui cum se compenseaza uzura inegala a celor doua GU50 ,puse in paralel,cu acea topologie a finalelor nu se poate face compensarea uzurii inegale in timp.In foarte multe posturi ale tale observ ca eviti unele raspunsuri sau vii cu argumente copy/paste,spune ce ai de spus cu cuvintele tale.reformulez intrebarea:Cum se face compensarea uzurii celor doua GU50 montate in paralel?E vorba de schema dl Lazaroiu,cu 470ohmi in catodul fiecarei finale
Link spre comentariu

Se face automat !Ce naiba... :ras: Vezi ca impedanta anodica de 2K5 ( corespunzator codului trafo out pe care l-ai indicat de la Hammond , adica Hammond 1627SEA ) nu merge la GU50 decat in conexiune trioda , cu G2 conectat la anod , anodica 400V .In rest , schema descrisa initial de tine : SRPP cu ECC88 si repetor catodic 1/2 ECC80 cuplat la GU50 ( negativarea in acest caz se va lega la G1 ECC80 ) ar putea fi un mare succes . Pacat ca va scoate doar 8W in acest mod...Ar mai putea fi folosit si in modul pentoda , avand 2 lampi GU50 in paralel , folosind un alt etaj pentru atac . Dar este la limita curentului acceptat de trafo out 1627SEA ! Puterea va fi mult mai mare...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări