Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect SE cu tubul GU50

tepesa

Postări Recomandate

Un sinus mai bun în sarcină se va obţine aici download/file.php?id=51469&mode=view

uite ce nu văd eu prea bine(pentru 2k) de exemplu(în img):

ia_min 6mA cu ia_max 215mA ,creştere ia în raport cu ia_0 aprox 135mA ,scadere ia în raport cu ia_0 aprox 74mA(dezechilibru mare creştere/descreştere).

Puneţi eventual 2k4-2K5 în simulare şi micşoraţi ceva Rk pentru ia_0=110-120-130mA(cu un atac "potrivit"...).

post-18717-139829706309_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 288
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

79

• tepesa

48

• THOMAS

16

• adigh

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da , este un PSF foarte bun pentru modul trioda . Dar pentru modul pentoda ? Tinta este sa satisfacem cateva cerinte minimale pentru amplificatoare SE :- H2 mai mare decat H3 .- simetrie ( THD cat mai mic ) , aici apare avantajul SE : in limitare , distorsiunea " asimetrica " nu este asa deranjanta si distructiva ca la PP , ba culmea , uneori este placuta urechii :) .- putere in sarcina cat mai mare ( la pentode clasa A , P utila max8% THD = P disipata/2 , aproximativ )

Link spre comentariu

Sigur ca da, pentru 2,4K si PSF-ul aratat de d-l Valderama tubul se situeaza pe un optim de functionare si cu o usoara ajustare a bias-ului THD poate fi minim

Eu nu va contrazic.In simularea prezentata de mine am vrut pur si simplu sa verific spusele nemtilor,ati citit si dv. articolul respectiv.

In rest NU am fost interesat sa corectez schema lor,iar de tot ce spuneti dv.,sunt sigur ca stiau si ei la vremea respectiva.Prin aceasta puternica asimetrie cred ca se urmareste obtinerea unui raport H[par]/H[impar] convenabil (vedeti FFT-ul!) acest raport fiind extrem de important in ceea ce priveste acele "microdetalii".

GU50 in aceasta configuratie este atacat pe grila cu un semnal simetric perfect,deci este clar ca nu putem avea pe sarcina un semanl simetric.

In ceea ce priveste GU50 in diverse configuratii eu am prezentat aici o sumedenie de scheme din care fiecare isi poate alege ce doreste.

Parerea mea referitor la aceasta lampa este ca reprezinta o provocare pentru un pasionat al electronici audio vacuum tube,cu tuburi consacrate audio este relativ simplu de lucrat,dar cu GU50 sau altele non-audio chiar e "treaba" de meserie,cu aceste tuburi nu se poate spune ca putem construi cateva amplificatoare pe saptama si sa le si vindem convenabil,GU50 este o cenusareasa in privinta marchetingului.

Link spre comentariu

...Prin aceasta puternica asimetrie cred ca se urmareste obtinerea unui raport H[par]/H[impar] convenabil (vedeti FFT-ul!) acest raport fiind extrem de important in ceea ce priveste acele "microdetalii"...

Astea "da microdetalii"-fabricate!-evident perceptibile download/file.php?id=51458&mode=view le poate auzi probabil şi un surd având în vedere că a-II-a se situeza la numai -18db hai -19db(etajul final în cauză acompaniază "bine-bine" fundamentală).Poate pană la urma găsim o modalitate să evidenţiem şi mai mult aceste "microdetalii"-fabricate în acest fel acompaniem şi mai zdravăn semnalul din intrare(în procesul de amplificare)."În concluzie" amplificatoarele push-pull echipate cu tuburi sună prost având alte rapoarte H2/H3 uite ce pot să aflu şi eu pe aci.Aşadar rugăm artişti să utilizeze în spectacole life cu predilecţie configuraţii single-ended(SE).
Link spre comentariu

...Prin aceasta puternica asimetrie cred ca se urmareste obtinerea unui raport H[par]/H[impar] convenabil (vedeti FFT-ul!) acest raport fiind extrem de important in ceea ce priveste acele "microdetalii"...

Astea "da microdetalii"-fabricate!-evident perceptibile download/file.php?id=51458&mode=view le poate auzi probabil şi un surd având în vedere că a-II-a se situeza la numai -18db hai -19db(etajul final în cauză acompaniază "bine-bine" fundamentală).Poate pană la urma găsim o modalitate să evidenţiem şi mai mult aceste "microdetalii"-fabricate în acest fel acompaniem şi mai zdravăn semnalul din intrare(în procesul de amplificare)."În concluzie" amplificatoarele push-pull echipate cu tuburi sună prost având alte rapoarte H2/H3 uite ce pot să aflu şi eu pe aci.
NU suna prost! cine a afirmat asa ceva??...am spus doar ca SE-urile cu raportul armonicilor ca in schema din discutie place anumitor urechi! Personal,daca asta conteaza,imi place mai mult PP-ul,dar este doar ce-mi place mie,nu pot argumenta ci DOAR imi place si atat! P.S ati citit ce scrie neamtul acolo (subliniat cu rosu): "...20W si...reproducere de inalta calitate.",eu am vrut sa "vad" unde-i acea calitate,sau de ce "reproducere de inalta calitate" mai ales cu PSF-ul si Ra din schema !?
Link spre comentariu

Ar fi bine sa facem diferenta intre "microdetalii" si "microdistorsiuni".

Nu am absolut nimic impotriva ca cuiva sa-i placa anumite distorsiuni. Cu gustul omului nu te poti pune, fiecare e liber sa prefere sau nu, un anumit sunet.

Ar fi bine totusi sa respectam termenii, ca sa nu inducem in eroare pe nimeni. De dragul acuratetii exprimarii.

Termenii sunt la polul opus, nicidecum nu sunt sinonimi.

Cu cit semnalul e mai plin de (micro)distorsiuni cu atit e mai greu de observat/ascultat (micro)detaliile sonore.

A genera microdistorsiuni inseamna a baga semnale in plus neexistente in inregistrare iar aceste semnale introduse pot fi mai mari decit anumite detalii sonore. Prin urmare vor ascunde detaliile. Termenul de "microdetalii" e cu totul nepotrivit pentru "microdistorsiuni".

Nu conteaza daca e placut sau neplacut, termenul e nepotrivit fiindca se intimpla exact opusul a ceea ce pretinde termenul.

Nu se pun in evidenta (micro)detalii ci se acund (micro)detalii.

Link spre comentariu

Am spus la un alt timp nu resping aceste "microdetalii"-fabricate! doar că trebuie în calitatea noastră dublă(electronist-audiofil) să conştientizăm ce ascultăm sau să nu avem pretenţii că sub 1%THD putem percepe "microdetalii"-fabricate ,cu alte cuvinte sub 1%-thd nu mai contază rapoartele din seria armonica H2/H3... pentru simplu motiv că acele microdetalii-fabricate de regulă nu mai pot fi percepute de urechea umană ,desigur pentru 6-7-8-9-10% thd acuitatea urechei umane face faţă(percepe "microdetalii"-fabricate!).

Să nu afirmăm că un amplificator SS(siliciu semiconductor) nu are capacitatea de a reproduce/amplifica microdetalii-reale(ce aparţin de sursa de semnal) şi doar un amplificator cu tuburi configurtie single-ended poate(cfg. SE produce/fabrică "microdetalii" ce nu aparţin de sursa de semnal perceptibile evidente pentru thd>4-5%).

De principiu când THD<1% nu mai contază rapoartele H2/H3...(în raport cu urechea umană),cu alte cuvinte dacă doriţi să percepeţi "microdetalii"-fabricate! aveţi grijă la procentajul THD(thd>5% şi la seria armonică precum rapoarte H2/H3...).

În mare dacă pentru configuraţii SS se trece la modulaţie de curent în sarcină va suna precum tubul(se poate demostra lejer prin simulare...).

Link spre comentariu

Parerea mea este ca pentru 1%THD spectrul armonic dat de H4,H5...H9 este nesemnificativ, conteaza doar H2 si H3 iar daca PSF si adaptarea pe sarcina sint corecte atunci H3>H2 lucru valabil doar in cazul etajului finalPreamplificatorul are un alt comportament in distributia spectrala a armonicelor si de regula acestea sint descrescatoare cu numarul lor ,curba de descrestere nu este neaparat liniara si din observatile mele, depind foarte mult de natura sarcinii anodice (rezistiv sau activ), in fine poate aceasta distributie din etajele de preamplificare pot crea in etajul final acele microdetalii, le numesc si eu asa dupa definitia data de d-l Lazaroiu dar nu stiu daca sint cele mai potrivite, cert este ca anumite tuburi sau situatii potrivite in mod fericit (voit sau nu) dau acel sunet de 300B atit de mult laudat, posibil...

Link spre comentariu

Da Marius(pt. cfg. SE)aşa se întâmplă , ponderea H2 H3 depinde de sarcină văzută la anod şi psf (aşa cum ai mai precizat anterior) funcţie de valoarea Ra(Za) şi psf_ul ales pot exista diverse relaţii între H2 şi H3 , H2>H3 ,H2

H2

Link spre comentariu

Oare H2 si H3 au valori constante sau variaza in functie de puterea prin sarcina ? Spre exemplu care este distribuita spectrala FFT la 0,5W , 1W , 2,5W si 10W ?Cred ca nu e cazul sa explic de ce ( first watt :) ) ...Poate ne ajuta Domnul Lazaroiu cu o simulare .Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Oare H2 si H3 au valori constante sau variaza in functie de puterea prin sarcina ? Spre exemplu care este distribuita spectrala FFT la 0,5W , 1W , 2,5W si 10W ?

Eu sunt foarte sigur ca vor varia in functie de puterea prin sarcina. :hamac
Link spre comentariu

Inceputul unui amplificator ( nu este al meu :) ) !Al meu va avea 2xGU50 in paralel pe fiecare canal , cu o alta schema , mai complicata ( datorita atacului mai dificil ) si nu va avea VU metru cu un singur EM84 , asa cum este varianta " mica " de mai sus . Din pacate pentru unii useri , nu veti putea avea ocazia sa vedeti lipiturile ( !!! ) , pentru a crapa de ciuda anumiti useri carcotasi . Se stie ei care este ....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări