validae Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Schema pe care am folosit-o eu e în postările anterioare, tweeterul piezo potrivit ar fi ca ăsta: http://www.soselectronic.ro/a_info/img_data/e/bn100287.jpg Link spre comentariu
max147 Postat Iulie 3, 2020 Partajează Postat Iulie 3, 2020 (editat) On 10/13/2013 at 8:34 PM, validae said: Am construit unul pentru indepartarea cainilor ce-si faceau nevoile pe la fereastra mea, la parter.Are frecventa oscilanta, intre 10-20 kHz si chiar are efect, spre deosebire de cele cu frecventa fixa.Schema am postat-o intr-un topic mai vechi similar, pe tema cainilor. Salut.Poti sa mai postezi inca odata schema ptr indepartarea cainilor? Editat Iulie 3, 2020 de max147 Link spre comentariu
cornel1962 Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Va salut, dacă mai aveți schema montajului, m-ar interesa și pe mine. Mulțumesc !!! Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Când ajung acasă o repostez, la serviciu nu am scheme salvate... Link spre comentariu
cornel1962 Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Acum 42 minute, validae a spus: Când ajung acasă o repostez, la serviciu nu am scheme salvate... Mulțumesc frumos, nu-i graba. Stima ! Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 fOSC =1/(2π) unde C ar fi capacitatea elementului piezo-electric (ceramic). Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Oscilator simplu e ușor de făcut dar nu prea eficient.Dacă modulezi frecvența e mai bine.Adică îi dai un efect ,,Wau-Wau,,.... Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Asta e o schemă care produce ultrasunete modulate în domeniul 20-40kHz. L1 este bobină încapsulată de mică dimensiune cu valoarea de 1 mH şi poate lipsi, iar L2 este primarul unui transformator de reţea de mică dimensiune (1 ... 3 VA), cu valoarea rezistenţei între 2 kΩ şi 4 kΩ. Tweeterul SP1 este un traductor piezoceramic de mici dimensiuni (Φ = 15 ... 30 mm) care poate lucra până la 40 kHz. Asta de jos e o schemă asamblată şi testată practic de mine, circuitul cu doi tranzistori din dreapta fiind partea de invertor de la 3Vc.c. la 9Vc.c. Cine nu vrea să facă schema portabilă poate omite invertorul şi alimentează direct la bornele condensatorului de 100uF. Link spre comentariu
cornel1962 Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Va multumesc pentru ajutor, cred ca ma voi ocupa de ultima schema, dar fara invertor. Pare destul de simpla si mai ales ca este testata de dl.Validae, desi la prima vedere, nu inteleg de unde se alimenteaza cd4047(vad ca ocoleste alim.9v). O sa descarc datasheet la 555 si sper sa clarific. Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Dacă pinul 14 de la IC CD4047 este Vdd (alimentare +) atunci de unde ar fi efect ”Wau-wau” cu modulare ultrasonică în frecvență la alimentare on/off din pinul 3 de la IC 555? Un C-MOS poate funcționa și sub 3V Vdd? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 11, 2022 Partajează Postat Octombrie 11, 2022 Fă montajul şi dovedeşte-mi practic că nu face ce am spus.Eu am făcut-o şi făcea ce am spus.Modificând tensiunea de alimentare a lui 4047 ,,fuge,, şi frecvenţa lui de oscilaţie.E simplu.Iar eu nu am menţionat efectul Wau-Wau la a doua schemă... Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Nu vă supărați, doar am întrebat ... Că oscilează ultrasonic un 4047 când primește intermitent un Vdd >3V din 555 (on/off) nici nu mă îndoiesc. Totuși, nici prima schemă (2 x IC1 = 555) nu pare a livra semnal ”Wau-wau” (modulație de frecvență) ci mai degrabă un ”Piu-Piu” din semnal ”rampă” între TR și THR de la primul 555 care modulează CV de la al doilea 555 prin repetor pe emiter (T1), nu? Dacă asta poate alunga câini, copoi, tânțarii, lilieci și alte creaturi deranjante, poate fi experimentat practic. Unii însă zic (patent USA) că așa se pot atrage peștii: https://www.freepatentsonline.com/4951410.html Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Din ieşirea lui 555 nu iese chiar ,,On-Off,, ci un semnal aproximativ sinusoidal, fiindcă acolo ai un condensator ce se încarcă şi se descarcă, iar dat fiind consumul redus al lui CD4047 acea variaţie a tensiunii de alimentare va cauza o deviaţie de frecvenţă.Cine le are cu simulatoarele, poate simula schema şi vedea ce rezultă.Eu am făcut-o practic... Link spre comentariu
arheopterix Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Mda, acel condensator de 10uF se încarcă /descarcă direct din etajul final 555 (care suportă max. 200mA), fără grup R-C și fără o limitare a curentului la comutație. Bine că rezistă. 555-ul, nu condensatorul. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 12, 2022 Partajează Postat Octombrie 12, 2022 Acum 32 minute, arheopterix a spus: Mda, acel condensator de 10uF se încarcă /descarcă direct din etajul final 555 (care suportă max. 200mA), fără grup R-C și fără o limitare a curentului la comutație. Bine că rezistă. 555-ul, nu condensatorul. Asta vroiam si eu sa zic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum