Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat ultrasunete pt tantari si caini

djx700

Postări Recomandate

Buna ziua ! As vrea sa va intreb daca cineva a mai construit un montaj care sa emita ultrasunete anti caini si tantari.Stau la bloc la etajul 2. Fiind vara, tantarii sunt calare pe noi , la fel si cainii sa spun... seara cand vrei sa stai linistit incep cainii sa latre si sa faca ca toate alea pe aici prin zona.De aceea as vrea sa construiesc o schema care sa imi tina la distanta tantarii de apartament la fel si cainii... sa nu ii mai vad in fata blocului. Daca este cineva pe aici care a facut o schema de genu si functioneaza bine + sa mai aibe putere pe o raza mai mare ar fi ok. Dar ar fi si mai ok daca cineva ma poate servi cu o schema de genu . Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

10

• george2209

4

• arheopterix

4

• cornel1962

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu am unul cumparat de la praktiker: nemtesc, a costat ~100ron.frectie, se calaresc tzantarii si mustele pe el. de caini si pisici nu mai zic!chiar sunt curios daca are cineva vre-unul care functioneaza!

Link spre comentariu

Pentru banii aia nu m-as chinui sa-l fac. Ma gandesc serios sa comand vreo doua bucati.Saptamana trecuta am fost muscat de un caine, al unui prieten. Era liber in curte, poarta deschisa, eu am intrat, cand l-am vazut era prea tarziu... M-a muscat de picior. Nu m-am suparat, si-a facut datoria, nu ca altii care sunt "curajosi" doar cand sunt in cusca sau dupa gard... In plus, toata noaptea au latrat potaile de la bloc. Astia-s din cealalta categorie, care latra "de plictiseala", altfel sunt prieteni cu toata lumea, mai ales cu cei care le dau o coaja de paine...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Nu e vorba de o simpla frecventa , ci de o frecventa ultrasonica(24,8 KHz) modulata intr-un anumit fel, pe baza unui esantion stocat intr-un microcontroller ATTiny13. Un alt lucru remarcat de mine, buzzerul piezo lucreaza la rezonanta, exista un feedback cu uC-ul pentru mentinerea rezonantei, apoi am verificat daca scoate cei 130dB cu un dB-metru digital de foarte buna calitate, insa specializat pe domeniul audio, si tot mi-a aratat ~120dB, deci sigur produce cei 130dB.

La dog-chaser-ul acesta ma refer:

http://i.imgur.com/d5saL37.jpg

Ca eficienta, e excelent, singurul caine asupra caruia nu a avut efect a fost o piticanie batrana, probabil surda, oricum inofensiva...

Link spre comentariu

Merci de raspuns.Pe mine nu ma intereseaza sa cumpar unul ci sa fac unul. Nu e mare filozofie daca stii frecventa si modulatia semnalului generat.Are cineva ceva date despre asta?Scop: hobby pur. Nu am probleme cu niciun caine! :101 Merci fain!

Link spre comentariu

Am construit unul pentru indepartarea cainilor ce-si faceau nevoile pe la fereastra mea, la parter.Are frecventa oscilanta, intre 10-20 kHz si chiar are efect, spre deosebire de cele cu frecventa fixa.Schema am postat-o intr-un topic mai vechi similar, pe tema cainilor.

Link spre comentariu

Am gasit schema cu pricina, ar fi bine sa separi invertorul din dreapta care ridica 3V la 9V si sa alimentezi direct la 9-12Vcc.Eu o postasem asa in ideea sa fie portabila.

Link spre comentariu

Merci de schema. :aplauze Eu ma gandeam ca am ceva microcontrollere PIC in plus si sa fac ceva cu ele.Daca as genera o frecvente intre 10-20kHz din PIC in Piezo ar fi in regula?Ma gandesc ca e si o schema mai simpla. Pareri?

Link spre comentariu

Nu conteaza cum obtii frecventa, e OK cu microcontroler, dar ar fi bine ca difuzorul piezo sa fie comandat de un amplificator in punte cu patru tranzistori.In schema mea acest lucru e facut de iesirile circuitului 4047 care sunt defazate si practic ataca difuzorul cu dublul tensiunii de alimentare.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator maxim.iulian

Merg si acelea, dar un efect mai bun l-ar avea un tweeter piezo cu con.

Salut Validae,

Nu ma pricep la electronica prea mult.

Poti sa-mi dai o schema pentru tweeter piezo.

Am nevoie pentru cateii care urla pe afara.

Ai idee de unde se pot cumpara piesele si piezo tweeter-ul.

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări