dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Salut baieti.Ia uitati ce ciudatenie mi se intampla mie. Am facut un tablou electric cu sigurante diferentiale si normale.Am atasat si schema lui.Dupa cum se vede, piese pricipala o reprezinta o sig dif 25A/30mA, care totodata imi da si batai de cap, pentru ca nu stiu daca ea asa ar trebui sa se comporte sau nu.In urma testelor pe care le-am facut (masuratori cu ajutorul unor decade ohmice), am descoperit ca siguranta pe de 30mA, la un curent de 25mA (P-F) sare, ceeea ce este normal, iar daca nu depaseste acei 25mA, siguranta sta linistita. Bun.Problema mea care este: Pai eu am pus aceasta sig dif, tocmai ca atunci cand pun mana pe F si ating P (prin papuci,parchet ,etc) sa sara siguranta. Adica cand trece un curent care mi-ar putea pune viata in pericol, sa sara. Eu am tesat si cu mana si nu sare. Ma curenteaza, dar curentul nu este asa de mare sa sara sig.dif. (nu depaseste acei 25mA cand lucreaza sig dif. Poate sa circule si 10mA pe acolo, eu ma curentez, si nu sare siguranta. Ce-i de facut ? De ce ma intreb, pentru ca am un coleg care la fel are si el, dar la el, daca a atins cu mana un pic, nici nu simte ca l-a piscat curentul, sare sig dif imediat ( tot de 30mA). Nici nu stie ca a avut un accident si a sarit sig dif. Insa la mine ma curentez de ma ia naiba pana cand ajunge curentul la 25mA sa-mi sara si mie sig dif.Intr-adevar el are marca M...., iar eu SChn....1. Cum fac sa-mi sara si mie la cel mai mic curent ? 2. Sa aiba un rol negativ bobina MSU din schema ?3. Sa nu mearga treaba normal la mine , pentru ca banuiesc ca P+N sunt legate undeva pe etaj ?4. Sau e ceva gresit in schema ?5. Ma mai supara faptul ca daca am un curent care imi face sa sara sig normala de 16A, atunci sar si celelalte de 25A de mai sus. Probabil am distantele foarte scurte, si impulsul se duce mai departe , in sus necontrolat ? Toate sig sunt curba C luate din supermarket.Sig DIF este Vigi 25A/30mA....banuiesc ca o stiti.Aveti 2 atasamente: schema tablou electric + concluziile pe care le-am tras dupa masuratori. Link spre comentariu
Relav Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Pentru om, un curent mai mare de 50 mA devine periculos. Dar depinde mult si de om. Uni au o rezistenta "electrica" mai mare si bineinteles ca acestia pot atinge fire cu tensiune mai mare fara ca sa ajunga la cei 50 mA. Acum, intre tine si colegul de care amintesti sunt urmatoarele diferente: -Sigurantele nu sunt de acelasi tip ( nu cred ca aici este baiul) - Omul care atinge faza. Cheama-l pe colegul tau pana la tine si pune-l sa repete experienta ce o face la el acasa si sa-ti spuna daca rezultatul este aproximativ identic. Da-i si o bere dar dupa ce ati facut testul. Iti sar ambele sigurante pentru ca tu cand faci scurt, curentul in acel moment depaseste 25A. Fa un test cu un consumator care sa ia curent peste 16A dar sub 25A (un consumator de vreo 4kW). Nu cred ca vor mai decupla amandoua. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Wow, ce idee cu pusul mainii pe faza Daca curentul nu depaseste 25-30mA, cum sa sara siguranta? Si, evident, si 1mA te curenteaza...Daca vrei sa nu te mai curentezi, nu mai pune domne mana pe faza La un scurt adevarat (adica pur si simplu atingi firele unul de altul) sar mai multe sigurante: astea automate sunt relativ lente si nu intrerup suficient de repede.De ex, pe circuitul meu de test (sigurantele sunt inseriare) sar urmatoarele: C6A, B16A, C16A. Urmatoarea, care e C25A, nu sare insa.Eu n-as fi pus atatea sigurante de 16A. As mai fi impartit circuitele ca majoritatea sa fie de 6-10A. Iar AC separate, pe cate 10-16A. Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Wow, ce idee cu pusul mainii pe faza Daca curentul nu depaseste 25-30mA, cum sa sara siguranta? Si, evident, si 1mA te curenteaza... Daca vrei sa nu te mai curentezi, nu mai pune domne mana pe faza PAI si cum sa verific acum ca schema functioneaza bine , ca atunci cand eu sau altcineva pune mana din GRESEALA , sa sara? Aia cu butonul e frectie la picior de lemn. Testul suprem reusit este atunci cand ating un pic si repede, si sare tot. (dupa etapa cu aparate si altele...) Asa cum e la colegul meu. D-aia postez aici, ca nu e la fel, si ar trebui sa fie. deci tot nu sunt lamurit ce nu e bine. de ce la colegul meu o sig dif de 30mA isi face treaba fara sa o simti, iar eu trebuie sa ma curentez bine inainte sa sara. Link spre comentariu
iuli09 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 se poate monta diferential de 10 ma ; insa raspunsul la ceea ce vreti sa stiti dumneavoastra este continut in intrebare : va intrebati de ce nu decupleaza un diferential de 30 de miliamperi in cazul in care curentul nu depaseste aceasta valoare ... Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 am inceput prin a spune ca aceasta diferentiala functioneaza corect, asa cum a reiesit si din teste.eu ma intreb de ce la mine nu este ca la colegul. El nu simte cand ii sare sig dif, iar eu simt din plin acei 10 ma sau cat trec prin mine la un moment dat. Pe el nu il pisca si sare siguranta. ( nu mai zic ca si mama lui a declansat fara sa stie ca a sarit tot in casa.- repet el are sig dif 30mA) Deci nu e discutie de care are rezistenta interna mai mare sau mai mica. Am trecut de faza asta, nu mai suntem copii, nu mai aduceti in discutie chestii d-astea.Ati vazut ca mi-am pus niste intrebari acolo. Sa fie vreuna de luat in seama ? Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 [attachment=0]masuratori.gif[/attachment] 1. Cum fac sa-mi sara si mie la cel mai mic curent ? - schimb-o cu una mai sensibila (Id=10mA de exemplu). Poti sa mai pui si o rezistenta care sa-ti asigure o scurgere reziduala de curent intre faza si pamantare. Nu recomand aceasta a doua varianta. 2. Sa aiba un rol negativ bobina MSU din schema ? - nu are cum influenta functionarea diferentialului. 3. Sa nu mearga treaba normal la mine , pentru ca banuiesc ca P+N sunt legate undeva pe etaj ? - daca P+N sunt unite inainte de diferential nu influeteaza functionarea acestuia. 4. Sau e ceva gresit in schema ? - eu nu am observat nimic gresit doar ca nu inteleg de ce ai pus doua sigurante de 25A inseriate 5. Ma mai supara faptul ca daca am un curent care imi face sa sara sig normala de 16A, atunci sar si celelalte de 25A de mai - e prea mica diferenta de curent nominal intre cele doau sigurante. Daca vei pune o siguranta principala de 32A atunci probabil ca aceasta nu va mai sari. Ti-am raspuns punctual atat cat m-am priceput. Pe de alta parte exista posibilitatea ca prietenul tau sa aiba o scurgere reziduala de curent intre faza si pamantare pe instalatia lui . Aceasta scurgere de curent(pe la vreo izolatie slabita) poate fi sa zicem de 20 mA. Inseamna ca mai raman maxim 10ma care trebuie sa se scurga prin corpul uman ca sa declanseze diferentiala de 30mA. Diferentiala prietenului tau a devenit mai "sensibila" datorita acestei scurgeri parazite. E doar o presupunere de-a mea ce poate fi insa verificata masurand cu un miliampermetru sau ampermetru diferenta dintre curentul ce circula pe firul de faza si cel care circula pe firul de nul. Aceasta diferenta de curent este o doar in cazul ideal (izolatie perfecta). In practica ea exista si cred ca are valori de ordinul a 1-3 mA. Link spre comentariu
gaby Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Uni au pur si simplu piele mai groasa nu toti santem la fel iar rolul siguranta diferentiale este ca sa nu mori curentat, nu ca sa nu te curentezi. Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 [attachment=0]masuratori.gif[/attachment] 1. Cum fac sa-mi sara si mie la cel mai mic curent ? - schimb-o cu una mai sensibila (Id=10mA de exemplu). Poti sa mai pui si o rezistenta care sa-ti asigure o scurgere reziduala de curent intre faza si pamantare. Nu recomand aceasta a doua varianta. 2. Sa aiba un rol negativ bobina MSU din schema ? - nu are cum influenta functionarea diferentialului. 3. Sa nu mearga treaba normal la mine , pentru ca banuiesc ca P+N sunt legate undeva pe etaj ? - daca P+N sunt unite inainte de diferential nu influeteaza functionarea acestuia. 4. Sau e ceva gresit in schema ? - eu nu am observat nimic gresit doar ca nu inteleg de ce ai pus doua sigurante de 25A inseriate 5. Ma mai supara faptul ca daca am un curent care imi face sa sara sig normala de 16A, atunci sar si celelalte de 25A de mai - e prea mica diferenta de curent nominal intre cele doau sigurante. Daca vei pune o siguranta principala de 32A atunci probabil ca aceasta nu va mai sari. Ti-am raspuns punctual atat cat m-am priceput. Pe de alta parte exista posibilitatea ca prietenul tau sa aiba o scurgere reziduala de curent intre faza si pamantare pe instalatia lui . Aceasta scurgere de curent(pe la vreo izolatie slabita) poate fi sa zicem de 20 mA. Inseamna ca mai raman maxim 10ma care trebuie sa se scurga prin corpul uman ca sa declanseze diferentiala de 30mA. Diferentiala prietenului tau a devenit mai "sensibila" datorita acestei scurgeri parazite. E doar o presupunere de-a mea ce poate fi insa verificata masurand cu un miliampermetru sau ampermetru diferenta dintre curentul ce circula pe firul de faza si cel care circula pe firul de nul. Aceasta diferenta de curent este o doar in cazul ideal (izolatie perfecta). In practica ea exista si cred ca are valori de ordinul a 1-3 mA. In sfarsit, un raspuns capabil. Legat de idea de a pune un consumator, ar fi o idee, cel putin buna teoretic. Ma gandesc la ea, evident siguranta mea, are prioritate. Si este posibil ca colegul meu sa aiba scurgere si d-aia sa sara imediat la el, pai la cate chestii are in priza cu sursa in comutatie, si condensatoare incluse prin care se scurg.... 1. Nu vreau sa o schimb, pentru ca e prea mica de 10mA, si cand vin cu cateva PC + TV, sare imediat. Iar alea sunt pentru bai concepute....SI tot ma curenteaza la 9 mA...fara alte scurgeri..... 5. Nu vreau sa pun sig de 32A ca depasesc contractul. (am 6kw) (afara ma un patron de 25A) Am acolo un general de 25A actionat de bobina MSU, iar apoi o sig dif tot de 25A, e suficient pt ce consumatori am eu acolo adunati. ( 20A e prea putin, 32A prea mult) Eu aveam impresia ca treaba sta ca la sigurantele vechi cu sarma. Astea sunt mult mai rapide.....Dar probabil la un curent de suprasarcina isi face treaba cum trebuie. Adica intai sare 16A, apoi 25A. La un scurt, cum am facut eu, curentul a fost foarte mare, si probabil d-aia au sari ambele. Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 rolul siguranta diferentiale este ca sa nu mori curentat, nu ca sa nu te curentezi.de retinut Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 5. Nu vreau sa pun sig de 32A ca depasesc contractul. (am 6kw) (afara ma un patron de 25A) Am acolo un general de 25A actionat de bobina MSU, iar apoi o sig dif tot de 25A, e suficient pt ce consumatori am eu acolo adunati. ( 20A e prea putin, 32A prea mult)Eu aveam impresia ca treaba sta ca la sigurantele vechi cu sarma. Astea sunt mult mai rapide.....Dar probabil la un curent de suprasarcina isi face treaba cum trebuie. Adica intai sare 16A, apoi 25A. La un scurt, cum am facut eu, curentul a fost foarte mare, si probabil d-aia au sari ambele.Mai poti sa faci ceva ca sa eviti sa sara sigurantele de 25 odata cu cea de 16A.Lasi sigurantele de 25A pe curba de declansare C si pui sigurantele de 16A de pe priza avand curba de declansare B.Cele B16 declanseaza cand curentul prin ele este 3xIn fata de 5xIn la care declanseaza cele avand curba de declansare C.Cred ca in felul acesta iti maresti selectivitatea. 1 Link spre comentariu
dsasorin Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 atunci cand am fost la cumparaturi, nu am gasit de tip B. Erau doar C de la Schn... Am zis ca e suficient sa pun de amperaje diferite. Acum nu mai fac inlocuiri. Las asa acum.... Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Foarte bine. In definitiv nici nu e asa de dereanjant. Mai rau e daca declanseaza sigurantele noaptea dar nu se intampla asa de des acest lucru. Spor la mesterit. Link spre comentariu
lyka Postat Iulie 27, 2013 Partajează Postat Iulie 27, 2013 daca acel buton test este actionat si intreruptorul declanseaza este deajuns ,daca doriti sa faceti acel test prin atingerea conductorului de faza sa fie ci mai aproape de tabloul electric Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum