Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Aha ok deci ai 11,22 pentru leduri si rezistenta. Pentru leduri albe eu stiam de cam 2,5V, ca sa fii sigur cat poti testa foarte simplu, iei un led din ala, il inseriezi cu o rezistenta de 470 sau 560 de ohm si il alimentezi la 12V prin acea rezistenta, apoi masori tensiunea de pe bornele ledului si ai aflat exact ce si cum, dupa ce ai o cifra exacta este simplu de calculat, inmultesti tensiunea gasita cu 3 ( de la numarul de leduri in serie ) si obtii tensiunea necesara pentru leduri, pe aceasta o scazi din cei 11,22V si ce mai ramane imparti la curentul dorit, spre exemplu la 0,02 ( 20mA ) si obtii rezistenta necesara. Puterea disipata pwe rezistenta este tensiunea care pica pe ea inmultita cu curentul care circula prin ea, in cazul exemplului meu de mai sus unde ramasese cam 3,12v pe rezistenta, pe acestia ii inmultesti cu 0,02 si afli disipatia. Ultima intrebare nu am inteles-o prea clar, cum adica "curentul consumat de tranzistor"? acesta nu consuma nimic daca nu are sarcina...poate reusesti sa fii mai specific. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Ăăă. Un tranzistor in sarcina consuma un anumit curent. De exemplu BD-ul meu cere in sarcina mai mult decat ii poate oferii microcontrollerul. De unde stiu eu cat curent cere tranzistorul BD in sarcina (la 1 A de exemplu)? Cati mAh? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Tu te referi la curentul din baza sa inteleg... pai daca ai fi citit atent ceea ce am postat deja la subiectul tau ai fi stiut asta. Ideea este relativ simpla, bipolarii ( asa cum este BD237 ) au factorul numit Hfe care este amplificarea in curent de care este capabil, il cauti in pdf, daca gasesti si grafic cu hfe in functie de IC e perfect, daca nu atunci te uiti in tabel si verific ce valoare minima se prezinta pentru acest parametru, si pe aceea o iei in calcul, si revenind la BD237 pdf-ul sau specifica un hfe minim de 25, deci la curent de sarcina ( colector ) de 1A curentul din baza este IC/hfe => 1A/25=0,04A, sau 40mA. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Da, am uitat de hfe. Multumesc pentru lamuriri. Tranzistorul 2n2222 rezista la 800mAh? Sau nu m-am uitat eu bine in datasheet: http://www.stanford.edu/class/ee133/dat ... 2n2222.pdf IC collector current (DC)-800 mA Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 E o găselniţă de marketing. Rezistă la 800mA, dar în pulsuri, nu continuu. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Eu nu l-as supune la mai mult de jumatate, adica la mai mult de 0,4A... Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Intrebam deoarece acesta a fost tranzistorul care a fost pus inainte sa deschid acest topic pe forum. Se incingea cam tare Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Păi nu prea aveai de unde să-i dai 40mA. Ce controller foloseşti? Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Am folosit un PIC 16F88 cand aveam tranzistorul ala. Am incercat apoi sa pun direct BD237 si presupun sa mi s-a ars PIC-ul ca nu mai merge si nu il pot rescrie..Acum am un Atmega328 de proba (acum am montajul darlington).Sper sa nu mi se arda alte microcontrollere din cauza acestui tranzistor. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 26, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2013 Ca sa nu mai deschid alt topic,poate cineva sa imi spuna daca pot comanda un mosfet IRFZ44NPBF direct din microcontroller? "VGS(th)Gate Threshold Voltage2.0–––4.0VVDS = VGS, ID = 250µA".Daca nu, cum pot comanda un asemenea tranzistor? Vreau sa fac un driver pentru un motor stepper bipolar. Driverul va avea 4 tranzistori cu canal P si 4 cu canal N. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 26, 2013 Partajează Postat Iulie 26, 2013 Poţi, dar pune-i o rezistenţă de vreo 10 ohmi în grilă. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 26, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2013 Dar dintr-un driver L297? Banuiesc ca e cam aceeasi mancare de peste. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 26, 2013 Partajează Postat Iulie 26, 2013 Pentru stepper nu ştiu ce să recomand, fiindcă nu am folosit niciodată aşa ceva. În orice caz, punte H poţi face doar cu MOSFET-uri doar dacă alimentezi şi motorul la 5V. Îţi trebuie două cu canal N şi două cu canal P pentru o singură punte. Sau bipolari (npn şi pnp). Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 26, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2013 La 12v nu pot alimenta motorul? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 26, 2013 Partajează Postat Iulie 26, 2013 In cazul uC, comanda in CC cu mosfetul sugerat ( unul cu deschidere "normala" ) ar putea sa mearga direct din controller, depinde insa de curentul de sarcina, in pdf-ul sau vei gasi un grafic in care se specifica Vgs versus ID, verifici curba din grafic la ce nivel Vgs se intersecteaza cu curentul ID de interes si afli cam ce tensiune Vgs ar fi necesara ( adica tensiunea de comanda din poarta ). Comanda pwm pentru un astfel de mosfet direct din uC insa... ma indoiesc temeinic ca va functiona corect, poate doar daca frecventa este mica sau foarte mica, si asta atat datorita tensiunii de comanda mici cat si curentului foarte mic, cu cat frecventa de lucru este mai mare cu atat curentul de varf necesar incarcarii rapide a Ciss creste, ma indoiesc ca uC ar rezista acestui regim de lucru, deci neaparat necesar un totem poll sau un driver MOS dedicat, sunt destul de ieftine si foarte performante si usor de folosit. La L297 nu am timp sa studiez pdf-ul prea detaliat dar din cate vad ar putea suferi de aceeasi problema, atat tensiune mica cat si curent mic, deci iarasi necesitatea unui driver isi face simtita prezenta. Eu nu m-as risca in nici una din ambele cazuri, as sugera de exemplu TC427 sau altul in genul sau. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum