schumyicr Postat Iulie 24, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2013 O sa comand . Sper sa fie la miva. Alimentez ledurile de la 12v. 3 leduri in serie si o rezistenta. Edit: m-am uitata in datasheet la BS170 si scrie ca rezista la maxim 500mAh. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Nu exista notiunea de Mosfet PNP sau NPN, cum deasemeni nu exista nici ideea de mosfet darlington, denumirile alea sunt valabile numai la bipolari, Mosfetii sunt fie canal N fie canal P. Mosfetyul are poarta izolata electric de canalul DS ceea ce face ca impedanta sa in cc sa fie foarte mare ( teoretic infinita, sau oricum peste 1M ), asadar consumul lor in conductie directa este foarte mic indiferent de curentul de sarcina, teoretic in comanda cc, consumul ar trebui sa fie zero, sau oricum de ordinul uA. In ca nu este valabil acelasi lucru si asta deoarece printre altele mosfetii detin un parametru numit Ciss, care este capacitatea de intrare in poarta, si cum orice condensator prezinta reactanta in functie de frecventa, consumul in ca este ceva mai mare decat in cc, si tine de frecventa cu care poarta este comandata, te uiti in pdf, vezi care este Ciss, apoi calculezi reactanta in functie de frecventa la care pwm lucreaza si afli astfel rezistenta echivalenta la acea frecventa si implicit consumul, care oricum ar trebui sa fie foarte mic, cativa mA in conditiile unui Ciss nu foarrte mare si la fel, o frecventa nu exagerata. PS: Nu este tocmai indicat sa pui poarta MOS direct pe iesirea uC, tocmai ce am amintit mai sus de Ciss, ori asta la incarcarea de la 0 este vazut drept scurtcircuit de catre uC, fara rezistenta serie este riscant. PS2: BS170 este prea firav la ID-ul maxim de 500mA, nu uitati ca sunt 45 de leduri pe care el trebuie sa le comande, ma indoiesc temeinic ca ar face fata. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 24, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2013 Dar in locul tranzistorului BD din montajul meu darlington nu putea fi un mosfet cu canal N? Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 schumyicr, pune liniștit BS170 cum am spus. Nu pățește nimic nici el, nici controllerul.EDIT: 45 de leduri în combinație de cîte trei în serie înseamnă 9 rînduri. Ca să treci juma' de amper prin ele înseamnă că prin fiecare led vor trece 55mA, adică vor fi scrum de mult. Mîine explic și de ce nu va merge în veci cu pnp. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Cand am postat eu aseara la 23:20 problema curentului mic, nu se specificase inca felul cum sunt configurate ledurile, si am presupus varianta cea mai stresanta pentru tranzistor, adica toate in paralel, la 23:25 colegul a editat si adaugat si modul de conectare, deci nu-i vina mea ca detalii importante nu s-au postat la timp.45 de leduri, cate 3 in serie inseamna 15 grupuri in paralel, pentru 20mA pe fircare grup asta inseamna 300mA in total, mosfetul ar face fata deci, insa are Rds de pana la 5 Ohm ceea ce inseamna 1,5V cadere pe mosfet, cam mult, ( inadmisibil de mult din punctul meu de vedere ), mai mult decat atat, 1,5v cu 300mA inseamna 450mW putere disipata pe mosfet, pe cand el admite un maxim de 350mW, si maximul ala e valabil doar la temperatura constanta de 25*C a capsulei, ceea ce e greu de realizat, deci repet, BS170 dupa mine e mult prea firav. Ai putea sa te folosesti de el daca limitezi curentul la 10, maxim 15mA si asiguri o oarecare racire pentru mosfet. La limitare trebuie sa tii cont si de ceea ce cade pe mosfet, cam 1V se pierde pe el deci iei asta in considerare atunci cand calculezi rezistenta.PS1: Nu ai nici un motiv pentru care sa inlocuiesti asa cum spui tu BD237 din schema ta cu un mosfet, am spus doar ca mosfetii au portile izolate electric ceea ce asigura impedanta mare, deci consum mic, a postat @thunderer in pagina anterioara o schema tocmai buna.PS2: Tranzistorii PNP se deschid atunci cand baza este mai negativa decat emitorul cu minim 0,6V, si colectorul trebuie sa fie mai negativ decat emitorul, adica exact invers in ambele situatii fata de NPN-uri, asta face imposibila folosirea lor in schema ta.PS3: PHB98N03LT este un mosfet cu deschidere mica ( maxim 2,3V ) si se poate gasi pe placi de baza vechi de calculator ( ma indoiesc ca nu ai o placa de baza stricata/defecta sau ca nu poti gasi pe la un amic una ), mosfetul de care am pomenit printre altele suporta maxim 75A, si are un Rds de maxim 7m Ohm, adica in situatia ta la 300mA s-ar pierde ceva mai mult de 2mV pe mosfet, adicatelea infim, evident ca n-ar avea nevoie de racire. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Am inteles cum sta treaba. Dar totusi mosfetul BS170 nu este mai firav decat schema darlington adaptata de mine in acest moment? BD 170 rezista la 500mAh iar BD-ul rezista la 1A ( din cate imi amintesc).Edit: un mosfet cu deschidere mare cum il comand? Din controller direct nu pot.( deschidere mare = tensiune > de 5V?) Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Cu un totem pole merge cel mai bine, dar nu merită. Pune BS170 ăla şi îţi cumpăr eu încă 20 dacă-l arzi. Mariane, cred că ne uităm în datasheeturi diferite. http://www.fairchildsemi.com/ds/BS/BS170.pdf Eu zic că dacă trec 30mA prin fiecare şir, consumul va fi de 270mA. Din ce văd pe diagrame, RDSon e în jur de 1,6ohmi la curentul ăla, adică vreo 120mW disipaţi (va merge pe la vreo 45 de grade). Hai să fiu fatalist şi să zic 3,2ohmi, şi tot nu treci de 80 de grade. Asta ca să nu mai zic că ledurile sînt controlate cu PWM. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Banuiesc ca acesta este totem pole http://1.bp.blogspot.com/-YDdTIVKou2U/UF8RbgQeygI/AAAAAAAADmM/AL7zcVmdTNM/s640/totem_pole1.png. Pana la urma o sa iau BS170. Multumesc tuturor pentru ajutor. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Exact, doar că alimentarea din stînga e la 5V. Pentru a o pune la 12V mai trebuie un NPN în faţă. Adică aşa, ca-n prima postare de aici:viewtopic.php?f=66&t=143963&start=15 Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 @ratza sunt 45 de leduri in grupuri de cate 3 serie, asta in cazul in care matematica inca ma ajuta inseamna 15 grupuri, adica 45/3=15, si pentru 30mA prin fiecare grup inseamna 450mA adica 15*0,03=0,45, adica foarte aproape de limita maxim admisa a mosfetului. Apoi din cate vad in pdf pentru ceva mai mult de 0,4A Rds este de cam 2,5 Ohm, asta inseamna 1,125V si 500mW, deci tot nu merge, si s-ar putea sa fii nevoit sa-i cumperi cei 20 de tranzistori promisi... Glumesc evident Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Pana la urma comand cativa tranzistori BS170 pentru a incerca, nu sunt o avere. Totusi schema darlington are ceva riscuri in folosirea ei? Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Aşa e, 45/3 = 15 nu 9. Cred că am împărţit la 5 ca să am pierderi mai mici pe rezistenţa de limitare :)Merge şi cu totem pole, dar la fel de bine poţi să pui trei MOSFET-uri şi fiecare să ducă cîte 15 leduri. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Decat sa pun 3 mosfeturi mai bine las cu darlington ca merge brici. La o tensiune de aprox 11,22V ce rezistenta ar trebuie sa pun pt a conecta 3 leduri in serie. Ledurile sunt albe de 10MM. Ajunge 100ohm au sa pun ceva in jurl valorii de 200? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 ...Alimentez ledurile de la 12v. 3 leduri in serie si o rezistenta...@Ratza, eu ma raportez la ce spune autorul subiectului. Devreme ce a zis ca a testat deja circuitul am presupus ca montajul ledurilor este deja realizat deci chiar trebuind luate in calcul cele 3 leduri pe grup. 5 leduri pe grup asa cum sugerezi tu mi se par cam multe raportat la tensiunea de alimentare disponibila, ledul ar avea nevoie de cam 2,5V plus ca pe BS-ul ala cade relativ 1V rezulta lipsa tensiunii disponibile doar pentru alimentarea ledurilor, nu mai zic si de rezistenta de limitare care n-ar mai avea loc.@schumyicr ramai la darlington-ul ala ca n-are nici un risc. Cate 2,5V pe led rezulta 7,5V pentru toate 3, deci din 11,22 mai raman 3,72, acuma saturatia BD237 vad ca este undeva cam pe la 0,6V, deci pentru rezistenta mai raman cam 3,12V, ii imparti la curentul dorit prin leduri si afli rezistenta, spre exemplu pentru 20mA este 3,12/0,02=150 Ohm. Puterea disipata de rezistenta ar fi de cam 60 poate 70mW, deci merge rezistenta de 0,25W. Link spre comentariu
schumyicr Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 11.22 V raman dupa tranzistor deci din 12v am scazut saturatia tranzistorului. Ledurile albe nu sunt de 3,5V la 20mAh? http://www.zexstar.com/shop_content.php?coID=16&XTCsid=qggop2cjsvuefr0g0aa9hfs0q6 Dupa ce formula calculezi caldura disipata? Evident avand valoarea intensitatii, tensiunii si a rezistentei. Care este simbolul in datasheet care corespunde cu,,,curentul consumat de catre tranzistor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum