Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistor


schumyicr

Postări Recomandate

Salutare.Revin si eu cu o mica intrebare.Pot comanda un tranzistor BD237 direct din microcontroller? Adica sa leg baza tranzistorului direct la microcontroller sau risc sa mi se arda (microcontrollerul)? De la acest tranzistor alimentez 45 leduri albe de 10mm.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • schumyicr

    23

  • Marian

    12

  • ratza

    10

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu as zice ca este mai degraba obligatoriu cuplaj darlington, BD237 are Hfe destul de mic, iar 45 de leduri fie si la cate 15mA pe fiecare cer peste 600mA, iar cu amplificarea mica a BD237 rezulta o sarcina destul de solicitanta pentru microcontroller ( nu e facut pentru asta ), greu de crezut ca n-ar protesta deci pentru siguranta sa un BC546 ( sau echivalent ) in conexiune darlington cu el, ori asa ori un tranzistor darlington ( sunt o multime ) sau un tranzistor cu hfe mare din cele cu terminatia 16, ori de ce nu un mosfet cu deschidere mica. Oricare ar fi solutia aleasa recomand minim 1k inseriat pe iesirea microcontroller.

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru răspunsuri. Am uitat sa specific ca, dacă inserez o rezistenta pe ieșirea de la pic spre baza tranzistorului îmi scade din intensitatea ledurilor. Am sa încerc ceea ce mi-ați spus și am sa revin cu un răspuns, sau chiar o întrebare. :ras:

Link spre comentariu

Este cat se poate de normal sa scada intensitatea ledurilor devreme ce se limiteaza curentul lor indirect prin limitarea curentului din baza, si aici se dovedeste ceea ce am zis, adica hfe mic la BD237. Dar daca vrei sa pastrezi microcontroller-ul intact vei face asa cum s-a sugerat, conexiune darlington cu un npn mic de semnal, gen BC546/547...etc

Link spre comentariu

Nu ar fi mai bine un Mosfet? Ai mai limita din disiparea de caldura. Evident, alegand un Mosfet Logic level ai putea sa-l conectezi direct (pui o rezistenta de 100-200ohm max) la PIC (in conditiile unui PWM la frecventa foarte mica sau folosit ca un simplu switch ON-OFF doar). Vezi si tu pe o placa de baza stricata, acolo gasesti un astfel de Mosfet.

 

Posted Image Tu nu ai nevoie de dioda.

Link spre comentariu

Am incercat schema darlington insa nu merge.Cand il conectez in montaj nu se modifica intensitatea ledurilor dupa cum modific eu PWM-ul. Am folosit un 2N2222 si un BD237.

EDIT: Merge, se pare ca nu am facut eu ceva bine. O sa postez o schema cum am facut ca sa ma corectati daca este cazul. Multumesc tuturor pentru ajutor.

Link spre comentariu

Momentan nu am mosfetul si am nevoie urgent de acest montaj. Cum au spus colegii mai sus nu merge? Cu cunexiunea darlington? ( in practica mie imi merge)

Link spre comentariu

Masuratoarea ta nu cred ca este corecta, sau aparatul nu are o sensibilitate suficienta pe scala de 10A, penca ma indoiesc ca uC-ul sa fie capabil de 80mA pe iesire, 2N2222 tot are macar 40-50 hfe, si bd237 minim 25 deci rezulta o amplificare in curent de cel putin 1000, astfel incat sarcina vazuta de uC este foarte mica.Schema folosita este ok, mai pune o rezistenta intre baza primului tranzistor ( la borna unde se conecteaza cu rezistenta de 1k ) si emitorul celui de-al 2-lea, adica la masa, rezistenta sa fie intre 5 si 10k la alegere.PS: A se observa ca si eu am recomandat mosfet:

...ori asa ori un tranzistor darlington ( sunt o multime ) sau un tranzistor cu hfe mare din cele cu terminatia 16, ori de ce nu un mosfet cu deschidere mica....

Chiar in primul raspuns la subiect, Si asta penca si mie imi place mai mult solutia asta, este si mai eficienta.
Link spre comentariu

Asa cum am spus daca se alege solutia cu mosfet atunci acesta trebuie sa fie cu deschidere mica, adica parametrul Vgs-Th din pdf sa fie mic, este nevoie de asta penca un mosfet "normal" se deschide cam pe la 4-5V dar saturatia este ceva mai sus, si cum iesirea uC nu poate oferi mai mult de 5V, nu ai garantia ca mosfetul este saturat ceea ce rezulta un regim de lucru de nedorit pentru el, asa cum @thunderer a sugerat se gasesc astfel de mosfeti pe placi de baza vechi de PC, sunt in zona mufei principala de alimentare, acei mosfeti se deschid la 2-3V de obicei.

Link spre comentariu

Eventual daca recurg la mosfet mai pun un tranzistor care sa comande mosfetul. Ceva in genul darlington. Nu as putea comanda un mosfet NPN cu un tranzistor PNP sau sa il pun intr-un darlington? Ca tot veni vorba de tranzistor PNP , cum se comanda un asemenea tranzistor? Toata ziua am cautat azi si am incercat ,,,si nu am reusit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări