Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sigurante fuzibile

Vizitator Gaby21

Postări Recomandate

Vizitator Gaby21

Banala lita din sigurantele fuzibile, atunci cand se arde poate nu avem la indemana o siguranta calibrata, asa ca bagam niste lita :rade: .Cum anume pot masura o sarma,fir de cupru ? adica sa-i stiu grosimea.Am gasit undeva un tabel care arata cati amperi are in functie de grosimea si tipul firului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• leoncris

10

• Ion_Bumbu

8

• H Robert

4

• Dr.L

3

Top autori în acest subiect

Vizitator Gaby21

Si cum anume se face sa pun o siguranta doar pentru o priza anume, un circuit separat? Adica de exemplu vreau sa-mi bag centrala si vreau pentru ea o singura priza cu siguranta.

Link spre comentariu

Nu ai nevoie de siguranta separata pentru centrala.Este suficienta o priza cu ... impamantare.Rolul sigurantei nu este de a proteja aparatul ,ci de a'l separa de retea in caz de s.c.

Link spre comentariu
Vizitator Gaby21

Am ajutat un prieten sa-i montez o priza, dar ceva era ciudat cu panoul lui de sigurante.Deci un panou clasic cu sigurante fuzibile.2 sigurante pe iluminat si 2 sigurante pe priza.Faza ciudata este ca ii merge iluminatul si prizele cu doar 2 sigurante, cele de jos de la prize.In fine i-am pus de calibrate de 16 amperi ca el avea mai multe sarme puse pe sigurante...Va arat o poza, m-am uitat si la mine acasa la panoul meu, eu nu am firele alea care vin in mijloc.Deci eu am acasa circuit iluminat si prize fiecare este separat, la el nu este asa.Iluminatul si prizele sunt comune....n-am mai vazut asa ceva

Link spre comentariu

initial nici la el nu erau doua sigurante , ci patru . cineva a facut puntile alea si a anulat doua dintre ele ; in acest caz este dificila o dimensionare corecta pentru cele doua sigurante .

Link spre comentariu

chiar daca ele existau fizic in tablou , cele doua sigurante de pe randul de sus sunt suntate din ce se vede in poza si nu ofera nicio protectie ; practic exista doar doua sigurante care "lucreaza" in acel tablou : cele de jos ....sau cel putin eu asa vad in poza

Link spre comentariu

Acele conductoare incercuite sunt conexiunile la puntile de faza si de nul de pe fiecare sir de elemente. Pe scurt, conductoarele acelea galbene vin amandoua de la contor (nu sunt unite doar ca urmeaza un traseu pe sub elemente). Inca un sfat. Folositi un distantier de plastic ca sa separati acele conductoare macar cu 1mm intre ele.Ma inseala pe mine ochiul sau conductoarele acelea galbene sunt de 1,5mm^2? Acolo trebuiau sa fie cu sectiunea de 4mm^2. Daca acele conductoare ies direct din contor si sunt de 1,5mm^2 atunci sunteti limitat la consumul maxim admis si trebuie modificata valoarea sigurantei fuzibile principale la maximum 16A). Si eu fac aceeasi recomandare referitoare la sigurante fuzibile calibrate, evitati multe implicatii legale pentru cativa lei in plus.Daca s-a umblat in acel tablou inseamna ca "priceputu`" a simplificat instalatia la maximum plus ca a incalcat cateva norme care se invata primele in electricitate, informatie dedusa din descrierea dv. facuta tabloului. Parerea mea este ca, daca ati umblat deja in acel tablou, ar trebui sa-l readuceti in starea de functionare initiala conform principiului "ultimul care a umblat e vinovat" indiferent ca ati strans un surub sau ati inlocuit conductoarele. Din pacate aceasta este situatia, chiar daca este intre prieteni.Un sfat la acel tablou de distributie. Se prefera randul (orizontal) de sigurante de sus ca fiind cel de iluminat iar randurile urmatoare ca fiind prize. Cablul intenc al unui circuit este usor de identificat in tablou pentru ca ambele fire sunt unite. La iluminat trebuie masurat ca sa aveti faza pe intrerupatoare (daca s-a modificat instalatia probabil nu s-a tinut cont). Se prefera sigurante fuzibile de maximum 10A pe iluminat si 16A pe prize.Subscriu la ce a scris dl. leoncris referitor la poza completa a tabloului la care adaug rugamintea de a verifica sectiunea conductorului care vine de la contor si intra in tablou.

Link spre comentariu

gaby 21 fotografia nu ne arata daca siguranta din dreapta sus are ceva legat pe esire ,da are culoarea schimbata deci posibil sa fie defecta deci conductoarele cu sectiune mai mica sunt circuitul de iluminat leaga-le asa as cum te-a sfatuit culegul mai inainte este indicat ca nulul de lucru [de la iluminat si prize]sa nu ,treaca 'pren siguranta succes

Link spre comentariu
Vizitator Gaby21

Nu mai am alta poza, aia e singura.V-am spus nu e panoul meu, e al unui prieten. In orice caz ii merge cu sigurantele alea de jos de 16A fara probleme.

Link spre comentariu

cred ca merge dar corect ar fi ca ca sig fuzibilasa protejeze circuitul de crenti de suprasarcina si scurtcircuit,curentul maxim admisibil depinde de sectiunea ,materialul din care este realizat conductorul izolatia si felul cum este pozat in cazul nostru daca avem doua conductoare cu sectiuni diferite alegem fuzibilul tinind cont de conductorul cu sectiunea mai mica sa functioneze intrun regim termic ce nu depaseste anumita limita [cred ca 10a fara alte intrebari]

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări