miron1947 Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Solutia cu multiplicator este greoaie si poate sa aiba erori mari.Este greoaie si daca exista deja un microcontroler,in acest caz, nu isi are rostul.Nu este necesar nici macar pe standurile de incercarea a motoarelor, o precizie la nivel de tura/min, motoarele termice au variatii mari si de la o tura la alta, daca se masoara perioada nici nu se poate citii, aceasta este si ratiunea pentru care turometrele auto au rezolutie de 100 rpm. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 23, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2013 Necesar este, sa discutat in acel topic problema care o am.NU pot afisa decat din 600 in 600RPM, DECE? pentru ca eu folosesc citirea la 100ms, asta sa pot afisa intr-un timp scurt pe ecran mai multe informati.Mai jos este un citat din acel topic.Daca vreau sa afisez corect, trebuie sa ma folosesc la o afisare pe 1 secunda, si aici iese cam ce vreau, dar daca folosesc afisarea la 100ms, numi iese. Incerc sa fiu coerent, sunt cam obosit. While Ovf0 < 6 '100ms @ 16 MHz nop WendTi-ai luat ca baza de timp 100ms, deci e normal sa trebuiasca sa inmultesti cu 600 pentru un minut intreg (si deci, obtii valori intregi din 600 in 600.Mareste baza de timp la 600ms (adica, "while 0vf0 < 36"); iar apoi inmulteste cu 100 pentru valori in rpm.De acea mam gandit la un multiplicator x10, si de aici din 600 in 600 se va muta din 60 in 60rpm, cea ce e OK pentru mine.Insa cea ce se zice de precizia acestor montaje, hmmmm mai bine asa.Ideal ar fi din 100 in 100rpm sa am afisarea, cum au zis si alti useri aici in topic, dar mia dat bataie de cap in topicul respectiv, si mam gandit la o alternativa, cam aceasta......dar lasa de dorit.Mai am o idee care posibil sa o pun in practica, este un multiplicator tot cu MCU, dar nu stiu cat de precis este deoarece schema nu a fost testata, iar schema este facuta de mine, pe net nu se gaseste asa ceva.Mai astept opini. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Ai pinul de input capture sau o întrerupere externă liberă? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 23, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2013 Tinand cont ca actual vreau sa il imbunatatesc pe cel vechi, deci alt cablaj,pot face sa am si liber pinul de care zici tu.Daca ai vreo idee, este bine venita, actual pot modifica proiectul respectiv, deoarece voi face alt pcb de la zero si mult mai calitativ.P.S nu stiu daca este ok sa continuam discutia in acest topic, daca este vorba de MCU.Cu respect. Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 23, 2013 Partajează Postat Iulie 23, 2013 Foarte bine, atunci. Lasă liber pinul de ICP (PE7, pinul 9 sau PD4, pinul 29) şi continuăm în celălalt topic. Îţi explic cum faci captura de timp, e mult mai precis decît să stai să numeri. Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Nu este necesar nici macar pe standurile de incercarea a motoarelor, o precizie la nivel de tura/minPai n-o fi necesar, dar iese moka, fara niciun efort. Precizia rezultata este implicita datorita folosirii unui timer cu rezolutie de 1us, ceea ce e banal in ziua de astazi. Eu nu am spus cat trebuie, ci cam cat ar fi precizia rezultata prin metoda propusa de mine. In plus, daca aplica si o mediere pe mai multe masuratori, scapa de variatiile pe termen scurt ale turatiei. Si nu ne opreste nimeni sa mai taiem din cifre daca vrem sa afiseze in x100RPM.Oricum, @ratza a prins ideea si o se pare ca sa-l ajute pe @Cilibiu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum