Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplicator frecventa x10 x100....

Cilibiu

Postări Recomandate

Salut tuturor. Exista asa ceva?Vreun integrat sau montaj care multiplica cu 10 sau cu 1000 frecventa care o primeste?Ex:Am un generator de 10hz 5v semnal dreptunghiular, si sa il bag in "montaj" iar la iesire sa am 1khz, la 100hz intrare sa am 10khz iesire, si asa mai departe, adica frecventa primita sa o inmulteasca cu 10 sau 100.Exista asa ceva? vreun integrat specializat sau vreun montaj?Cu respect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

7

• ratza

6

• Cilibiu

5

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mersi mult, dar (exista tot timpul un DAR) ce trebuie folosit din schema, ca partea de afisare o am, trebuie doar parte de multiplicare.Si eu tot pentru un turometru digital vreau sa il folosesc dar la motocicleta.Cu respect.

Link spre comentariu

trebuie doar parte de multiplicare.

Partea de multiplicare + baza de timp(555) este aceasta,post-14622-139829659482_thumb.jpgdivizorul(SN7490) inseriat in bulcla lui CD4046 se configureza sa divida in functie de cate impulsuri sunt generate de aprindere, deci in functie de numarul de cilindrii si de tipul motorului, in 4 sau doi timpi.
Link spre comentariu

Multumesc tuturor, schemele sunt foarte bune, trebuie sa migalesc schemele sa le inteleg functionalitatea, sunt curios sa inteleg cum fac acest lucru.@stefan schema postata de tine este mult mai simpla, este vreo diferenta in precizie intre cele 2 scheme postate aici?Nu as vrea sa aleg schema de la stefan (deoarece este foarte simpla) si sa am o precizie slaba, cand vorbesc de precizie nu ma refer sa fie exact 100%, se accepta tolerata asa cat de putin.Cu respect.

Link spre comentariu

Daca doriti doar sa multiplicati frecventa cu x10 sau x100, o alegeti pe cea din trimitere, dar daca doriti sa va afiseze direct in ture pe minut, trebuie sa optati pentru schema din ELO(cea atasata de mine), dar pentru aceasta trebuie cunoscut numarul de cilindrii si ce tip de motor, 2 timpi sau 4 timpi si daca este cazul, o scanteie sau doua decalate pe cilindru.

Link spre comentariu

Cilibiu, ce vrei să faci cu multiplicatorul? Am înţeles că turometru, dar de ce ai nevoie să multiplici frecvenţa? E mult mai simplu s-o măsori.

Link spre comentariu

de ce ai nevoie să multiplici frecvenţa? E mult mai simplu s-o măsori.

Pentru un ralanti de 800 ture/minut daca utilizeaza un simplu frecventmetru, la un motor in 4 timpi cu un singur cilindru si numarare cu baza de timp 1 sec(Hz). afiseaza 6,6 Hz, D-l vrea o afisare direct in ture/min.
Link spre comentariu

Nu e o problemă, fiindcă proiectul lui foloseşte un microcontroller, iar o rezoluţie de 1rpm se obţine fără efort. De asta sînt curios pentru ce-i trebuie multiplicatorul.

Link spre comentariu

are un proiect mai complex pentru motocicletă

Eu am raspuns la intrebarea existentei posibilitatii multiplicarii de frecventa si am oferit schema in urma informatiei ca doreste sa utilizeze montajul pe un motor cu aprindere prin scanteie.Nu cunosteam faptul ca D-l are un proiect cu microcontroler.
Link spre comentariu

De acord, informaţiile oferite sînt binevenite :)După cum îl ştiu, are obiceiul de a se complica inutil şi am zis să-l ajut înainte să fie mai greu. Nu-i aşa, Cilibiu? :rade:

Link spre comentariu

Salut,Solutia cu multiplicator este greoaie si poate sa aiba erori mari. In cazul acceleratiilor rapide, e foarte posibil ca PLLul multiplicator sa nu poata sa urmareasca turatia motorului pentru ca are nevoie de un timp de stabilizare pe noua turatie. Una peste alta, montajul e complicat si predispus erorilor.Daca tot se foloseste un uC, de ce nu masurati perioada impulsurilor? Procedura e mult mai rapida. O masuratoare dureaza maxim 75ms la turatia minima. Daca perioada masurata este x, atunci turatia se calculeaza ca RPM=60/x. Perioada se poate masura foarte precis folosind un timer cu clock de 1MHz. Rezolutia de 1us ar conduce la o eroare de 1.1RPM la o turatie ipotetica de 8000RPM. La turatii mai joase precizia creste.Spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări