Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare sursa de tenesiune

Vizitator bogdanxd

Postări Recomandate

Vizitator bogdanxd

salut forumisti, as vrea si eu daca se poate sa ma ajutati la ceva.am un raspberry pi care se alimenteaza la 5v si un ecran lcd + controllerul pentru el care se alimenteaza la 12v, este posibil sa fac o sursa de tensiune din care sa-mi iasa pe o parte 5v si pe o parte 12v ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

6

• ratza

1

• pop_ady44

1

• turcu_dan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tot aia e....Ok se poate rezolva, uita-te pe acele alimentatoare si spune la ce curent sunt evaluate iesirile fiecaruia? adica 5V si cati A, sau mA? la fel, 12V si cati A sau mA?

Link spre comentariu

Iti trebuie un traf de retea de 12Vca la minim 5A, acesta ulterior va fi urmat de niste regulatoare liniare de tensiune care sa reduca si stabilizeze tensiunea la nivelul potrivit. Poti face rost de acel transformator?

Link spre comentariu

Ok trebuie sa fac o rectificare, 12Vca este prea putin pentru a fi sigur de 12Vcc stabilizati, deci trebuiesc 15Vca la minim 5A, preferabil 6 sau 7A pentru a fi sigur ca ai resursele necesare. Revin indata cu schema completa asa cum o vad eu.LE: Schema asa cum am promis:post-15007-139829659292_thumb.pngEvident ambele regulatoare vor necesita radiator pentru racire, ai putea incerca ceva in genul celor de la procesoarele PC, si daca este nevoie il poti ajuta cu un mic ventilator. Pentru reglaje mai precise ale tensiunilor, R2 si respectiv R4 se pot inlocui cu potentiometre mici ( semireglabile multitura ) de cate 5k.

Link spre comentariu

Salutere, ar putea sa-mi explice cineva ce rol au condensatorii din schema? C1,C2 Respectiv C4si C3. Pentru filtraj nu trebuia u condensator de vre-o 1000microfarazi?

Link spre comentariu

C1 = 10.000uFC2 = 100nFC3, C4 ar trebui de 100uF, 1000 e cam mult.Cu traf de 15Vca vei avea nevoie de radiatoare babane pentru ambele stabilizatoare, disipaţia termică fiind de aproximativ 18W pe linia de 5V (25% randament pentru 6W utili) şi de 33W pe linia de 12V (59% randament pentru 48W utili).Pentru mine pierderile sînt mult prea mari pentru a fi acceptabile, aş fi mers pe LM2576.

Link spre comentariu

Acolo unde este posibil prefer sa notez valorile in gradatia imediat superioara, adica 10.000uF ( microfarazi ) este acelasi lucru cu 10mF ( milifarazi ) si am scapat de 3 zerouri. C3 l-am ales la 1m penca regulatorul respectiv duce pana la 5A deci nu poate protesta la incarcarea 1m mai ales ca-i protejat, si apoi consumul de cativa A de acolo cere totusi o filtrare suplimentara cat mai buna, evident fiecare face fix cum pofteste, mie asa mi s-a parut ok asa am pus.Apoi ce-i drept disipatia oricum va fi destul de mare, si aici n-am nici o legatura cu asta, 12Vca este prea putin pentru 12Vcc bine stabilizati daca se iau in calcul pierderile ( destul de multe ) si variatia retelei rezulta imposibilitatea regulatorului de a oferi ceea ce i se cere, cred totusi ca consumul ar putea fi mai mic decat cifrele specificate a fi inscrise pe alimentatoarele alea, ca fapt divers m-am documentat putin si am gasit ca raspberry spre exemplu are nevoie de alimentare 5V la 300mA... nu am de unde sa stiu ce LCD se detine dar tind sa cred ca nici acolo nu este vorba 4A ci mai putin, deci rezulta o disipatie mai mica... Oricum ideea e ca s-a cerut o solutie simpla si am propus ceea ce mi se pare mie suficient de simplu dar in acelasi tip si fiabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări