Vizitator bogdanxd Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 salut forumisti, as vrea si eu daca se poate sa ma ajutati la ceva.am un raspberry pi care se alimenteaza la 5v si un ecran lcd + controllerul pentru el care se alimenteaza la 12v, este posibil sa fac o sursa de tensiune din care sa-mi iasa pe o parte 5v si pe o parte 12v ? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 Salut.Sa intelegem ca ai acele dispozitive dar nu ai alimentator/alimentatoare pentru ele si doresti sa le faci tu? Link spre comentariu
Vizitator bogdanxd Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 ba da am pentru fiecare, dar as vrea sa am doar unul singur din care sa pot alimenta ecranul si raspberry-u Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 Tot aia e....Ok se poate rezolva, uita-te pe acele alimentatoare si spune la ce curent sunt evaluate iesirile fiecaruia? adica 5V si cati A, sau mA? la fel, 12V si cati A sau mA? Link spre comentariu
Vizitator bogdanxd Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 5v - 1.2A12v - 4 A Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 Iti trebuie un traf de retea de 12Vca la minim 5A, acesta ulterior va fi urmat de niste regulatoare liniare de tensiune care sa reduca si stabilizeze tensiunea la nivelul potrivit. Poti face rost de acel transformator? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 deci ti-ar trebui un alimentator ce scoate 12 volti si 6A din care cu un stabilizator ve-i scadea tensiunea de 5 v 1,2Ana ca scriem simultan Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 LM317 pentru 5V si LM338 pentru 12V, ambele asigura mai mult decat suficient curent si sunt foarte simplu de folosit. Link spre comentariu
Vizitator bogdanxd Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 pot sa fac rost are bunicu' prieteni prin talcioc si targuri, trebuie sa gasesc Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 Ok trebuie sa fac o rectificare, 12Vca este prea putin pentru a fi sigur de 12Vcc stabilizati, deci trebuiesc 15Vca la minim 5A, preferabil 6 sau 7A pentru a fi sigur ca ai resursele necesare. Revin indata cu schema completa asa cum o vad eu.LE: Schema asa cum am promis:Evident ambele regulatoare vor necesita radiator pentru racire, ai putea incerca ceva in genul celor de la procesoarele PC, si daca este nevoie il poti ajuta cu un mic ventilator. Pentru reglaje mai precise ale tensiunilor, R2 si respectiv R4 se pot inlocui cu potentiometre mici ( semireglabile multitura ) de cate 5k. Link spre comentariu
Vizitator bogdanxd Postat Iulie 20, 2013 Partajează Postat Iulie 20, 2013 multumesc pentru ajutor ! Link spre comentariu
turcu_dan Postat Iulie 22, 2013 Partajează Postat Iulie 22, 2013 Salutere, ar putea sa-mi explice cineva ce rol au condensatorii din schema? C1,C2 Respectiv C4si C3. Pentru filtraj nu trebuia u condensator de vre-o 1000microfarazi? Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 22, 2013 Partajează Postat Iulie 22, 2013 C1 = 10.000uFC2 = 100nFC3, C4 ar trebui de 100uF, 1000 e cam mult.Cu traf de 15Vca vei avea nevoie de radiatoare babane pentru ambele stabilizatoare, disipaţia termică fiind de aproximativ 18W pe linia de 5V (25% randament pentru 6W utili) şi de 33W pe linia de 12V (59% randament pentru 48W utili).Pentru mine pierderile sînt mult prea mari pentru a fi acceptabile, aş fi mers pe LM2576. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 22, 2013 Partajează Postat Iulie 22, 2013 Acolo unde este posibil prefer sa notez valorile in gradatia imediat superioara, adica 10.000uF ( microfarazi ) este acelasi lucru cu 10mF ( milifarazi ) si am scapat de 3 zerouri. C3 l-am ales la 1m penca regulatorul respectiv duce pana la 5A deci nu poate protesta la incarcarea 1m mai ales ca-i protejat, si apoi consumul de cativa A de acolo cere totusi o filtrare suplimentara cat mai buna, evident fiecare face fix cum pofteste, mie asa mi s-a parut ok asa am pus.Apoi ce-i drept disipatia oricum va fi destul de mare, si aici n-am nici o legatura cu asta, 12Vca este prea putin pentru 12Vcc bine stabilizati daca se iau in calcul pierderile ( destul de multe ) si variatia retelei rezulta imposibilitatea regulatorului de a oferi ceea ce i se cere, cred totusi ca consumul ar putea fi mai mic decat cifrele specificate a fi inscrise pe alimentatoarele alea, ca fapt divers m-am documentat putin si am gasit ca raspberry spre exemplu are nevoie de alimentare 5V la 300mA... nu am de unde sa stiu ce LCD se detine dar tind sa cred ca nici acolo nu este vorba 4A ci mai putin, deci rezulta o disipatie mai mica... Oricum ideea e ca s-a cerut o solutie simpla si am propus ceea ce mi se pare mie suficient de simplu dar in acelasi tip si fiabil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum