alibiduda Postat August 23, 2006 Partajează Postat August 23, 2006 Cine imi poate explica mai amanuntit despre buclele de masa? Nu stiu cum fac dar tot timpul trebuie sa modifc cablajele din cauza asta. Am vazut efectul lor dar se pare ca nu am inteles "filozofia". Link spre comentariu
sosoi Postat August 23, 2006 Partajează Postat August 23, 2006 Utate putin pe aici --> http://telecom.etc.tuiasi.ro/~vlcehan/p ... %20masa%22 mai vezi si aici cate ceva http://telecom.etc.tuiasi.ro/~vlcehan/pzi/mijloc.htm Link spre comentariu
Blind Postat August 23, 2006 Partajează Postat August 23, 2006 Cel care va raspunde va lamuri doi omuleti, cineva care se pricepe sa ne explice si noua ce inseamna defapt o bucla de masa. Daca se poate, pe langa zecile de linkuri ce vor veni, o explicatie directa... :prayer: Link spre comentariu
briobit Postat August 23, 2006 Partajează Postat August 23, 2006 pune 3 :prayer: Link spre comentariu
Filipone Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Pai oameni buni... mai amanuntit decat in pdf-ul dat de sosoi nu prea gasiti. Este explicat suficient de simplu ce inseamna o bucla de masa si cum sa o eviti. Problema se pune cand 2 (sau mai multi curenti) se intorc pe acelasi traseu de masa. Unul (daca este de o valoare suficient de mare) poate determina o cadere de tensiune pe o portiune de traseu de masa datorita impedantei traseului (se poate considera rezistiva pentru a intelege mai usor). Caderea aia de tensiune va afecta circuitul prin aparitia unui zgomot ce nu poate fi eliminat.Si apoi tot in pdf se enunta niste reguli pentru a evita buclele de masa de genul: curentii mari nu trebuie sa se intoarca pe traseele curentilor mici. Se poate considera punctul cu potential V=0 masa de pe condesatoarele de filtraj. Urmariti figurile si explicatiile din pdf si va veti lamuri. Daca nu :weedman:PS: Daca am gresit ceva mai sus va rog sa imi spuneti. Nu sunt un geniu si nici expert (deocamdata ). Link spre comentariu
Blind Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Aha,asa e.Ma simt dator sa-ti dau o explicatie pentru "Pai oameni buni... mai amanuntit decat in pdf-ul dat de sosoi nu prea gasiti....."Daca te uiti atent, si eu si sosoi am postat aproape in acelasi timp. Cand eu incepusem postul meu, al lui inca nu era publicat. Nu am vazut postul lui decat dupa ce a postat altcineva (deh, mail notification, dar la posturile mai noi nu "mai vechi" cu 2 minute) Link spre comentariu
Filipone Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Aha,asa e.Ma simt dator sa-ti dau o explicatie pentru "Pai oameni buni... mai amanuntit decat in pdf-ul dat de sosoi nu prea gasiti....."Daca te uiti atent, si eu si sosoi am postat aproape in acelasi timp. Cand eu incepusem postul meu, al lui inca nu era publicat. Nu am vazut postul lui decat dupa ce a postat altcineva (deh, mail notification, dar la posturile mai noi nu "mai vechi" cu 2 minute)Puteai da un EDIT Ma bucur ca te-ai lamurit!Filipone Link spre comentariu
Blind Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Adevar graiesti, insa la marea lene... :axe: Link spre comentariu
alibiduda Postat August 24, 2006 Autor Partajează Postat August 24, 2006 Mersi mut pentru iluminare :partyman: . Vad ca am pus degetu pe rana, deci nu eram singurul care nu pricepea fenomenul asta.Acum ramane de vazut daca o sa si aplic treaba asta in practica. Daca nu chiar sunt batut in cap :weedman: Link spre comentariu
pyu Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Utate putin pe aici --> http://telecom.etc.tuiasi.ro/~vlcehan/p ... %20masa%22mai vezi si aici cate cevahttp://telecom.etc.tuiasi.ro/~vlcehan/pzi/mijloc.htmmi se pare mie sau linkurile nu merg? Link spre comentariu
Blind Postat August 24, 2006 Partajează Postat August 24, 2006 Probabil e serverul lor cazut. Ieri au mers. Daca doresti pdf-ul in care se explica ce este o bucla de masa si cum se evita, da-mi mail si ti-l trimit. Am apucat ieri sa il salvez Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2006 Partajează Postat August 25, 2006 Pai oameni buni... mai amanuntit decat in pdf-ul dat de sosoi nu prea gasiti. Este explicat suficient de simplu ce inseamna o bucla de masa si cum sa o eviti. Problema se pune cand 2 (sau mai multi curenti) se intorc pe acelasi traseu de masa. Unul (daca este de o valoare suficient de mare) poate determina o cadere de tensiune pe o portiune de traseu de masa datorita impedantei traseului (se poate considera rezistiva pentru a intelege mai usor). Caderea aia de tensiune va afecta circuitul prin aparitia unui zgomot ce nu poate fi eliminat....:weedman:PS: Daca am gresit ceva mai sus va rog sa imi spuneti. Nu sunt un geniu si nici expert (deocamdata ).este gresit.Ceea ce ai spus se refera numai la circuitele comune de masa.Bucla de masa este cea explicata la paragraful 4.3 de acolo.Se intampla des in cazul constructiilor home made, cand se conecteaza masa in mai multe puncte la sasiu (si la final si la preamp, sau si la mufele de intrare, sau la mai multe module, cabluri ecranate distantate fata de sasiu si conectate la masa la ambele capete, etc...).Se intampla si in cazul conexiunilor externe ale unor aparate comerciale, de exemplu in cazul in care masele lor sunt conectate prin cablurile de semnal dar si printr-o eventuala impamantare de protectie la prize (prin firul de impamantare al cablurilor de alimentare cu 3 fire). Tocmai de aceea unele aparate (chiar si amplificatoare de putere) sunt prevazute cu cablu de alimentare cu numai 2 fire...Consecinta este inducerea in bucla, de catre campurile electromagnetice existente sau datorita potentialelor diferite existente in punctele de masa diferite, a unor curenti, cu rezultatele de rigoare... Link spre comentariu
alibiduda Postat August 25, 2006 Autor Partajează Postat August 25, 2006 Uitati o situatie concreta: Am facut un mic amplificator pentru masina cu C.I. ,la probe mi-a aparut un cuplaj parazit, de unde era problema : de lene sa mai lipesc un fir am legat masa de la generatorul de semnal direct pe borna de minus al alimentatorului. Dupa ce am pus firul unde trebuia pe placa totul era ok.Deci am pus un curent mic sa ocoleasca traseul pe calea unui curent mare.Concluzia mea acum este sa folosec cel mai scurt traseu la masa pentu fiecare semnal existent in circuit, sa dimensionez traseele de cablaj corespunzator curentilor care circula prin ele si sa am grija sa nu dublez traseele de masa.Daca gresesc... dati-mi in cap :weedman: Link spre comentariu
Kreator Postat August 25, 2006 Partajează Postat August 25, 2006 Aproape intotdeauna folosesc plan de masa (traseele sunt insule in planul de masa) chiar si la amplificatoarele de putere si nu am intalnit cuplaje parazite.Teoretic acest tip de masa ar trebui sa fie plin de bucle, si totusi multi producatori folosesc acest tip de realizare a cablajelor, cu rezultate excelente. Care e explicatia? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum