Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Liniar de 40w in 7mhz cu mosfet-uri la 13,8v.

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• M1cutzu

6

• bobo_romania

2

• nico_2010

2

• yo8rqp

1

Top autori în acest subiect

L-ai pus pe analizor de spectru ? Vad mai multe lucruri ce pot fi imbunatatite:

- condensatorul de 180pF de pe intrare e foarte mic raportat la cat e impedanta de intrare a primului etaj, practic formeaza un divizor in care se pierde semnal de atac - baga un 10nF acolo;

- condesatorul de 100nF din emitorul primului BD139 nu are ce cauta acolo, introduce multe distorsiuni cu beneficiul unui castig mai mare (compenseaza problema anterioara :) );

- tensiunile de polarizare pentru tranzistori nu sunt termocompensate, inseriaza intre masa si potentiometrul de 10K de pe care culegi tensiunea de poarta a IRF730-urilor o dioda sau o jonctiune B-C dintr-un alt BD139, pe care sa il montezi pe radiator intre finali (mai bine folosesti doua potentiometre, cate unul pt fiecare IRF730, ca se deschid repede si la tensiuni diferite, sigur nu sunt bine echilibrati curentii de mers in gol);

- finalii push-pull de putere nu se alimenteaza prin transformatorul de iesire decat daca ai doua miezuri separate, altfel pierzi multa putere in miez, explicatia si solutia aici.

- daca vrei raspuns mai liniar in castig si prin alte benzi, tatoneaza ceva condensatori in paralel pe transformatoarele dintre etaje (100pF - 4.7nF) mai ales la ultimul etaj - pe secundarul lui T2 incearca si o rezistenta, incepi de la 100ohm si tatonezi.

Link spre comentariu

Eu nu folosesc scheme complicate inutil,este totusi un amplificator de radioamator,deci:capacitatea de 180pF de la intrare se alege in functie de necesitati ,poate fi mai mare sau mai mica.Daca semnalul aplicat la intrare are o valoare mare nu are rost sa pui o capacitate mare,pentru ca amplificatorul va intra in limitare si e numai bun pentru jamming... :ras: .Nu am considerat ca e cazul sa il termocompensez si da,transformatorul de iesire este facut din doua miezuri distincte(am studiat mai demult articolul de mai sus).Curentul total de repaus este de 148mA, iar dupa ore intregi de trafic creste la 158-160ma.Pe analizor nu l-am pus pentru ca nu am si de folosit il folosesc doar in 7mhz.

Link spre comentariu

Te-am auzit azi in 7 MHz, veneai ca tunul, si erai asa de infierbantat ca nu mai lasai nici o pauza. Am incercat sa dau cu break-ul si ai zis ca au venit italienii peste tine si ai plecat in 7,190, unde eu aveam un qrn enorm... tare as mai fi vrut sa imi povestesti ce si cum. Dar poate maine seara, tot in 7 mega. Eu sunt in vacanta in districtul 2 si nu am antena pentru 3,5, dar in 7 veneai la +30 dB. Te felicit si sper sa continui experimentele. Incearca eventual sa te uiti si peste experimentele lui F4EOH, si el a facut istorie in finalele cu MOSFET ieftin.

http://www.f4eoh.com/amplificateur_hf_6 ... 0_1110.htm

O seara buna (si plina de entuziasm)!

73 de YO6PMX

Link spre comentariu

Te-am auzit azi in 7 MHz, veneai ca tunul, si erai asa de infierbantat ca nu mai lasai nici o pauza. Am incercat sa dau cu break-ul si ai zis ca au venit italienii peste tine si ai plecat in 7,190, unde eu aveam un qrn enorm... tare as mai fi vrut sa imi povestesti ce si cum. Dar poate maine seara, tot in 7 mega. Eu sunt in vacanta in districtul 2 si nu am antena pentru 3,5, dar in 7 veneai la +30 dB. Te felicit si sper sa continui experimentele. Incearca eventual sa te uiti si peste experimentele lui F4EOH, si el a facut istorie in finalele cu MOSFET ieftin.http://www.f4eoh.com/amplificateur_hf_6 ... 0_1110.htmO seara buna (si plina de entuziasm)!73 de YO6PMX

Este exact cum ai scris mai sus,m-as bucura tare mult sa ne auzim in 7mhz,diseara dupa ora 8 sau mai tarziu cand se mai linisteste banda.I-ti multumesc pentru aprecieri si in masura in care imi permite timpul as vrea sa construiesc un amplificator mai puternic.Este binevenit sit-ul francezului,eu nu stiam de el;as vrea sa construiesc doua amplificatoare identice pe care sa le cuplez in punte.Am gasit ceva in sensul acesta(documentatie ma refer)dar pana nu fac practic nu pot sa afirm nimic.In alt topic afirmam ca voi trece din nou la tuburi,dar parca totusi e mai bine cu mos-uri :rade: .Am fost si sunt inca foarte multumit de acest amplificator,asa cum este am primit un control de 56 din VK.O zi faina si numai de bine de YO6OAT 73!
Link spre comentariu

Eu nu folosesc scheme complicate inutil,este totusi un amplificator de radioamator,deci:capacitatea de 180pF de la intrare se alege in functie de necesitati ,poate fi mai mare sau mai mica.Daca semnalul aplicat la intrare are o valoare mare nu are rost sa pui o capacitate mare,pentru ca amplificatorul va intra in limitare si e numai bun pentru jamming... :ras: .Nu am considerat ca e cazul sa il termocompensez si da,transformatorul de iesire este facut din doua miezuri distincte(am studiat mai demult articolul de mai sus).Curentul total de repaus este de 148mA, iar dupa ore intregi de trafic creste la 158-160ma.Pe analizor nu l-am pus pentru ca nu am si de folosit il folosesc doar in 7mhz.

Daca nu l-ai pus pe analizor, de unde stii ca se comporta bine ? Condensatorul din emitorul primului BD139 e o sursa de intermodulatii (artificiul ala se foloseste doar in amplificatoarele in clasa C), iar cel de 180pF lasa armonicile sa treaca mai bine decat semnalul de baza, de unde stii ca nu te auzi si pe unde nu trebuie ? Ai masurat curentii de repaos independent pe fiecare tranzistor din etajele push-pull ?
Link spre comentariu

Servus Emil,Da, voi fi la receptie astazi dupa ora 18 pe 7 MHz in jurul lui 7.130, daca te aud, mai dau cu break-ul, chiar daca nu sunt italian (HI!). Site-ul lui F4EOH este foarte util mai ales prin detaliile de onstructie pe care le ofera (vezi discutia despre "placa" de cupru dintre radiator si tranzistori, pe care ti-o recomanda ieri corespondentul din YO3, dar care a fost abandonata decatre F4EOH) si pentru masuratorile facute pe aceste amplificatoare.Sumarea a doua sau mai multe amplificatoare de putere se poat face (bine, ea nu este rentabila la cativa zeci de watti) cu ajutorul unor toruri mari pe iesire. Exista multe amplificatoare industriale care o fac (HLA-300 de ex, KL-500, HF-500 de la Sommerkamp, etc). Personal am avut ocazia sa ma joc si cu HLA-300 si cu HF-500, nu am fost deloc incantat de nici unul dintre ele. Practic ambele scot undeva la maxim 350W in purtatoare continua, lucru pe care eu il obtin cu 2 buc GU-50 la preturi de 10 ori mai mici. Chiar si un banal Zetagi B-300 cu mici modificari se apropie ca putere de aceste amplificatoare cu sumator de iesire. Cel mai reusit experiment al meu cu amplificatoare tranzistorizate a fost un Zetagi B-300 la care am inlocuit MRF-urile cu o pereche de BLW-77. Alimentat la 28V amplificatorul scoate 550W.Concluzie: Cred ca este mult mai eficient sa pui 2-3 tranzistori in paralel /ramura decat sa te complici cu sumatoare.Pe curand si spor la treaba!Marcel

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Te-am auzit azi in 7 MHz, veneai ca tunul, si erai asa de infierbantat ca nu mai lasai nici o pauza. Am incercat sa dau cu break-ul si ai zis ca au venit italienii peste tine si ai plecat in 7,190, unde eu aveam un qrn enorm... tare as mai fi vrut sa imi povestesti ce si cum. Dar poate maine seara, tot in 7 mega. Eu sunt in vacanta in districtul 2 si nu am antena pentru 3,5, dar in 7 veneai la +30 dB. Te felicit si sper sa continui experimentele. Incearca eventual sa te uiti si peste experimentele lui F4EOH, si el a facut istorie in finalele cu MOSFET ieftin.http://www.f4eoh.com/amplificateur_hf_6 ... 0_1110.htmO seara buna (si plina de entuziasm)!73 de YO6PMX

Merci de site...am facut varianta cu 4irfp-uri si functioneaza super ok in 7mhz.Ca liniar in benzile inferioare este mai mult decat ok.Adresa a survenit ceva modificari este f4eoh.free.fr pentru cei care mai construiesc cate ceva!
Link spre comentariu

Excelent! Te felicit! Cat ai reusit sa scoti maxim pana la urma si la ce alimentare? Daca ai, ar fi interesante si niste poze. Vezi ca noaptea merge propagarea pe America in 40m destul de bine, nu o rata, acum se pare ca ai cu ce sa iesi la inaintare!Marcel

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Cu atac de 5w in mod cw se obtin:160metrii-340w,80metrii-320w,40metrii-220w,20metrii-90w cu tensiune de alimentare la 32vcc.Deci pentru benzile inferioare este un amplificator excelent vis-a-vis de banii investiti.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Si poze.........am mai pus un C=100pF/650v~(WIMA)pe primarul transformatorului de iesire pentru stabilitate;asta sper sa nu mai crape,inainte a fost unul la275v~ si s-a facut bucati.

Link spre comentariu

WIMA FKP sunt condensatori facuti pentru surse de alimentare, nu pentru RF. Vezi in specificatii ca au curba de normalizare a tensiunii maxime in functie de frecventa, ala de 1000pF @ 1000Vdc mai tine la 100V la 1MHz, la 7MHz probabil 30V e tensiunea garantata.

http://www.wima.com/EN/WIMA_FKP_1.pdf

Cel de 100pF probabil tine mai bine, dar tot nu e sigur. Acolo ai nevoie de cerqmic bun, preferabil mica argintata, pentru ca sunt curenti RF mari.

Lasand asta la o parte, rolul acelui condensator nu e "pentru stabilitate" ci pentru a compensa caracterul inductiv al transformatorului de iesire si a il face cat mai eficient / liniar pe toata plaja de frecvente de lucru. Daca lucrezi doar in 7MHz cu el, testeaza valori pana obtii puterea maxima la iesire, astfel si tranzistorii vor lucra mai lejer. Sa nu te surprinda daca ajungi acolo si la valori de 2nF.

Bafta !

Edit: tu testezi amplificatorul cu becul ?!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări