yo9hmd Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Alta lucrare...este vorba de o comanda de 12 aplici pereti exteriori casa. Initial erau echipate cu becuri de 25w/220V. Acum lumina este mult mai intensa. Se stie ca o camera foto are probleme in a surprinde intensitatea luminoasa reala, motiv pentru care in poze aceasta nu se vede corect.. Alimentarea este ca cea descrisa in topic. Link spre comentariu
aetius Postat Aprilie 11, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Felicitari... Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Arata foarte bine Link spre comentariu
yo9hmd Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Va multumesc de aprecieri domnilor! In curand vor urma si alte lucrari pe aceasta tema!Numai de bine! L.E. Inca 24 de lampi ambientale pentru gradina! Initial au avut becuri cu incandescenta de 60W. Acum au fiecare cate 48 de leduri SMD 5050 alimentate la 220V . Link spre comentariu
yo9hmd Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 (editat) Finalizarea celor 24 de lampi pentru gradina. S-a folosit banda led de 12 V la 15W/ml. cu diode SMD 5050. Alimantare la 220V cu condensator si punte diode. Editat Mai 16, 2014 de yo9hmd Link spre comentariu
Vizitator D_Florin Postat Mai 16, 2014 Partajează Postat Mai 16, 2014 Arata bine, de unde cumperi tu banda ? Poti sa pui te rog si schema? Unul ca mine ar avea ce invata din ea. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 17, 2014 Partajează Postat Mai 17, 2014 Imi cer scuze ca intervin in topic, insa am ajuns aici pe un link. Exista si avertizarea lui Dr.L De ce nu incercati sa realizati o schema corecta, nu una economica si periculoasa (asta in cazul ca e cea de la inceputul threadului). De ce nu folositi LEDuri discrete de la producatori consacrati, cu date de catalog etc (Cree, Osram, Nichia si multi altii) unde speranta de viata (si la o calitate buna) ajunge la 50.000 ore. Nu mai vorbesc de CRI sau alte academisme... Daca tot cheltuiti bani puteti spera la ceva bun. In continuare citez ce am scris la threadul ce m-a adus aici: Schemele de tipul asta sunt foarte ieftine, folosesc reactanta capacitiva ca limitator, care preia diferenta dintre tensiunea retelei si cea a stringului le LEDuri Avantajul folosirii condensatorului in locul unei rezistente este dat de faptul ca nu se disipa energie pe el. Deci este o limitare pasiva si fara separare galvanica - EVITATI ASA CEVA, PERICULOS. Iar in cazul defectarii condensatorului totul din jur va cadea, dar pot antrena si parti din retea daca nu exista sigurante de protectie... Pentru ca este forum de elctronica si nu "minitehnicus" reamintesc modul corect de realizare a alimentarii LED: 1 Trafo retea (clasic/SMPS) -> driver (generator curent constant activ, care masoara curentul) -> LED Poate este (mai) scump insa protejeaza persoanele expuse, si daca este corect dimensionat protejeaza si LEDurile posibil foarte scumpe. Link spre comentariu
yo9hmd Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 (editat) @Dxxx Linkul de mai jos m-a facut sa inteleg mai profund postarea de mai sus... http://www.elforum.info/topic/88996-led-drivere-led-led-stripe-uri-solutii-complete/?do=findComment&comment=974585 In alta ordine...atat iluminatul in apartament cat si a locuintei de la tara functioneaza de ani buni pe alimentarea capacitiva a ledurilor fara nici cel mai mic incident... Editat Mai 19, 2014 de yo9hmd Link spre comentariu
Alexutz Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 @yo9hmd, felicitari! Ai muncit ceva la stringuri. N-ar fi mai simplu totusi cu leduri de 3...10W? Iei surse de la Dxxx si simplifici mult 1 Link spre comentariu
turcu_dan Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 (editat) Schemele de tipul asta sunt foarte ieftine, folosesc reactanta capacitiva ca limitator, care preia diferenta dintre tensiunea retelei si cea a stringului le LEDuri Avantajul folosirii condensatorului in locul unei rezistente este dat de faptul ca nu se disipa energie pe el. Deci este o limitare pasiva si fara separare galvanica - EVITATI ASA CEVA, PERICULOS. Iar in cazul defectarii condensatorului totul din jur va cadea, dar pot antrena si parti din retea daca nu exista sigurante de protectie... E adevarat ca aceste scheme sunt ieftine insa in anumite conditii sunt chiar bune, cel mai periculos este ca nu au separare galvanica, insa daca se protejeaza cu carcase sau sunt plasate in locuri unde nu exista pericol nu este nici o problema. In paralel cu led-urile e bine sa existe un zener care preia varfurile de U. Tin sa precizez ca pe acelasi principiu de alimentare functioneaza si senzorii de miscare PIR, am unul in curte si functioneaza de aproximativ 8 ani non-stop. Referitor la led-urile de firma pot zice ca am avut ocazia sa lucrez cu cree si nichia indice CRI>80. Nu le poti compara cu chinezarii de pe ebuy si niciodata nu as folosi pt iluminat interior chinezarii insa as folosi pt aplicatii gen lanterna, lampi curte , proiector curte... ..etc. Dr.L: scrie sub citat, ca sa nu apara in el Editat Mai 20, 2014 de Dr.L Link spre comentariu
yo9hmd Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 (editat) @Alexutz, Mersi de aprecieri...adevarat, am muncit ceva la ele. Ar fi mai simplu cum spui...dar mie imi plac complicaiile... Norocul meu ca-mi sta ledul permanent aprins... altfel imi era greu sa "luminez" izvorul cuvintelor dojenitoare... Editat Mai 20, 2014 de yo9hmd Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 Initial am vrut sa nu raspund, dar nu ma eschivez: 1. Nu mai comentez nimic referitor la montaj, am spus ce doream. 2. Nu vad de ce o contradictie trebuie luata personal. Link-ul pus de tine nu ma deranjeaza deloc, imi asum total anuntul meu. Nu am scris aici ca sa-mi fac reclama deloc, sau ca sa denigrez o varianta concurentiala. Ce am spus era o atentionare vizavi de pericole potentiale, pentru ca multi incepatori pot incerca sa realizeze asa ceva si fie doar se electrocuteaza cu condensatorul care ramane incarcat dupa deconectare, fie aproximeaza la calitatea condensatorului - care, daca se strapunge, poate crea probleme reale si mari. 3. Niciodata nu am spus ca montajul nu functioneaza sau ca nu este atractiv prin pret fata de orice alta varianta. Bun, si ca sa revin cu ceva constructiv: - se poate sa ne spui, macar aproximativ puterea pe LEDuri pentru o unitate si costul aproximativ la care ti-a revenit tie? - probabil ca sansele sunt mici sa bata ceva pretul respectiv, insa daca reusesc sa vin cu o alta solutie o sa o fac publica aici. Succes! Link spre comentariu
Alexutz Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 Avantaje la string-uri: dispersia naturala a luminii fara un filtru, prisma, dispersor care sa reduca din luminozitate, si rezolvarea problemelor legate de racire. Cele care merg pe 12V (3 leduri+R) rezolva si problema de electrosecuritate, dar eficacitatea variaza si in functie de sursa... Avantajele si dezavantajele tin mereu de context...daca sursa de lumina e pentru uz intern/home sau comercializata. Sunt destui novici care isi baga degetele ca sa se afle in treaba...pentru ei ar fi probleme cu condensatorul ala. Insa de electrocutat te poti electrocuta si de la filtrul pi, am patit odata. Asta sunt detalii...principala problema tine de calitatea ledurilor; preturile unor role de 5..10m spun totul. La fel si electronica din becurile economice pana in 20-30lei. Am ales sa lucrez cu leduri de peste 5W pentru ca radiatoarele si electronica imi permite sa le schimb usor cu altele mai eficiente cand va fi cazul. Nu stiu cum e prin alte parti dar in Iasi destule magazine vand la 1/3....1/4 din pret alimentatoare de tot felul, gen 15-24V/2-3A. ideal de modificat pentru leduri. Oricum, la cum evolueaza lucrurile, nu vom gusta mari diferente in amortizarea unor investitii din simplu motiv ca apar mereu alte leduri, mai "bune". Link spre comentariu
yo9hmd Postat Mai 22, 2014 Partajează Postat Mai 22, 2014 Consider ca @Alexutz a spus tot ce trebuia. Eu pentru aceste montaje am folosit intodeauna conzi de calitate germana si am luat intodeauna masurile minime impotriva unor electrocutari accidentale. Toate aceste montaje prezentate aici functioneaza la vila sefului (patronul firmei) si crede-ma ca nu mi- trecut o secunda prin minte sa-i ridic parul pe maini ... N-am luat nimic in mod personal deoarece nu sunt ownerul acestui tip de alimentare....si nu trebuie sa deranjeze postarea linkului, aceasta fiind poate chiar benefica pentru tine! Eu am facut doar o legatura....daca ai spus ca nu este asa....atunci asa sa fie! Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 22, 2014 Partajează Postat Mai 22, 2014 (editat) Alexutz Total de acord, dar nu e de mirare daca vre-un incepator nu pune un condensator de 200-250Vcc ca stie el ca la retea "e 2-20" fara a tine seama de tensiunea de varf. Cu LEDurile peste 5W, iarasi de acord, mai mult eu sunt pe Cree unde mi se pare OK raportul cost/caitate si optiuni de randamente / CRI superioare daca vrei sa platesti. Iar daca platesti pentru LEDuri, atunci nu cred ca mai e mare diferenta sa faci temeinic si alimentarea, macar esti sigur ca nu distrugi leduri scumpe in caz de ceva... yo9hmd Mersi atunci pentru link. OK - pai si cum ramane - care sunt costurile / puterea obtinuta cu schema + ledurile astea sa comparam cu alte realizari. Editat Mai 22, 2014 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum