Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu finale 6N6

hpavictor

Postări Recomandate

Pai e simplu...am specificat absolut clar ca in aplicatia lui ( PC speaker ) va fi suficient . Redarea unor frecvente mai joase de 60 - 70 Hz / -6 dB nu cred ca este posibila cu difuzoare normale ... avem exemplu clasic trafo out folosit in TV tip Rubin , care este un trafo cu sectiunea de 6.6 cm patrati si inductanta primarului de 8 H la 40 mA . Inca nu s-a plans nimeni de redarea deficitara a frecventelor joase ( cu exceptia carcotasilor ) chiar daca la SE sectiunea si inductanta relativ mici sunt dezavantajate in comparatie cu etajele finale PP , unde sectiunea ar putea fi acceptabila .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

12

• RockDok

5

• THOMAS

3

• adrian_pic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Adica sa se renunte la a avea o frecventa minima cit mai mica posibila pe miezul dat in favoarea unui singur strat pentru secundar (sau mai multe in paralel)? La ce ajuta asta? Si de ce un PCspeker nu ar trebui sa redea frecvente joase? nu exista difuzoare/incinte mici si de calitate? poate nu exista sursa audio ( .ape, .flac, AC3, etc.) sau o iesire audio PC care sa redea acceptabil joasele? ma refer aici sub 100Hz.

Link spre comentariu

Faci misto ? Daca ai un numar minim de spire in secundar ( un singur strat ) si cunoscand ca raportul de transformare este fix , rezulta un numar minim de spire in primar . In functie de acest numar de spire si de sectiunea mizului magnetic rezulta frecventa minim redata !Nu conteaza numarul infasurarilor de secundar daca acestea se vor conecta in paralel ...dar eu recomand doar un singur secundar , cu un singur strat .Este necesar un strat complet pentru infasurarea secundara pentru un transfer minim acceptat de energie din primar in secundar . Un numar mai mare de spire in secundar duce la marirea numarului de spire in primar etc , sper ca ati inteles . Cresc nejustificat costurile , manopera etc .Pentru redarea frecventelor sub 70 Hz se justifica un subwoofer dedicat , altfel ai nevoie de incinte serioase , nu prea le mai poti tine pe masa , langa monitor :) .Conceptul de PC speakers implica incinte mult mai mici ( sub 15 L volum intern ) si de aceea nu pot reda bine frecventele sub 70 Hz in comparatie cu incintele tip compact ( bookshelf ) care in general au un volum mediu ( intre 35 litri si 70 litri ) !Practic se face risipa realizand cu mari costuri un trafo out care permite redarea frecventelor peste 40 Hz -3dB !!!

Link spre comentariu

Faci cum doresti . Nu mai sunt dispus sa " vars " din casa , dar daca vei face un experiment comparativ , vei putea observa / masura diferenta . Nu ma intereseaza o polemica pe aceasta tema ( ca in trecut , cand nu ai fost receptiv , dar asta e viata , oferta respectiva a expirat ) , ii las pe altii sa speculeze fenomenele !Dar fenomenele sunt " palpabile " si exploatate fara mila de " marile case de moda " !Nu este scopul vietii mele sa impartasesc pe forumuri din putina mea cunoastere unor useri care la fiecare raspuns oferit genereaza o alta intrebare intrebatoare . Cultura generala se obtine doar prin studiu individual , inclusiv informatiile despre cuplajul intre primar si secundar si legile care guverneaza fenomenele din trafo out .

Link spre comentariu

Victor, eu am construit un amp.Am ECC85 in pre, defazor catodina, finala 6N6P, traful are 3000 spire in primar, aprox 4 cmp si raportul de transformare de 44.Schema e foarte asemanatoare cu cea postata anterior( 6n2p+ 6n6p). Suna nesperat de bine, mai ales fara reactie negativa.Intr-o camera de 14 mp cu boxe de raft de 91 db, nu-ti trebuie mai mult-poate pe anumite genuri de muzica.

post-27574-139829657345_thumb.jpg

Link spre comentariu

Suna nesperat de bine, mai ales fara reactie negativa.

Felicitari pentru constructie si auditii placute !Ma bucur ca tu ai inteles si apreciat calitatea redarii audio si ca motivatia recomandarii acestui proiect cu triode adevarate in etajul final este justificata !
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Traful de iesire de Rubin e special conceput sa nu coboare mult in frecventa, din mai multe mntive:Televizorul nu erea hi-fiDifuzoarele eliptice care asigura sarcina trafului nu pot reda frecvente foarte joase.Programele tv nu aveau un sunet prea bun.Cam asta e .....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări