Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP cu finale 6N6

hpavictor

Postări Recomandate

6N6 sunt duble triode cu potențial ...încă nedescoperit .Aveți o propunere pentru un etaj final PP cu acest tip de lampi ?Cred ca se pot obține undeva la limita superioară 8W destul de ușor , iar despre performante...este evident ca triodele au un sunet aparte .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

12

• RockDok

5

• THOMAS

3

• adrian_pic

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu intenționez sa aflu dacă se justifica folosirea lor ca finale într-un miniamplificator PP , eventual dacă cineva a testat o asemenea varianta si cu ce rezultate...

Link spre comentariu

@RockdocDa , ai perfecta dreptate . Eu ma refeream doar la dubla trioda sovietica 6N6P , la varianta militara 6N6P-EV ...sau in cazul cel mai fericit 6N30P .

Link spre comentariu

Aparent numai 3W(3,75W tras de "păr") în push-pull AB cu un singur tub 6Н6П în etajul final ,oricum thd mai mic decât 2A3-SE(Raa mult prea mare 6Н6П-PP pentru o putere utilă mică ,transformator de ieşire greu de realizat pentru cerinţe/pretenţii hi-fi),cu câte două tuburi 6Н6П în etajul final pe canal cfg PP ar mai fi ceva putere utilă în sarcină şi scade Raa(permite mai uşor o încadrare în normele hi-fi...).Dacă raportăm la consumul de materiale şi timp/energie nu se justifică 6Н6П-PP(de "amorul artei" probabil/posibil se justifică).

Link spre comentariu

Victor nu cred ca are rost sa te chinui cu un astfel de PP. Puterea utila e destul de mica, iti trebuie incinte cu spl bun iar transformatorul de iesire va fi destul de migalos.

Cred ca a fost postat si pe forum (autorul e userul mikrosha) http://electrodb.ro/atelier/audio/tubur ... ectronice/ si la 2W are undeva la 1% THD.

Foloseste 6N13S sau alte triode asemanatoare pt a obtine un sunet decet si o putere suficienta.

Link spre comentariu

Multumesc pentru link , continutul il atasez mai jos : " Amplificatorul este în contratimp, folosind ca triode finale, tubul 6Н6П. Aceasta este o dublă triodă specială de RF. Puterea maximă la un anod este de 4,5W. Beneficiează de o rezistenţă internă scăzută, de sub 2K, şi o pantă de 11mA/V, avînd o liniaritate ridicată. Tuburi noi de acest tip încă se pot găsi în talciocuri sau pe piaţa de mîna a doua. Construcţia specială a tubului precum şi regimul deloc drastic de funcţionare, asigură o viaţă lungă a acesteia, practic de cîţiva ani, în utilizare normală de 3 ore pe zi, în medie. După 500 de ore de funcţionare, uzura este de sub 5%, valoare obţinută prin compararea curbelor faţă de unul nou, pe un caracterograf.Celălalt tub este tot o dublă triodă, folosită ca amplificator de tensiune. În loc de 6Н16Б, se pot folosi tuburi europene precum ECC83, ECC82, ECC88, etc.Prima triodă are rol de preamplificator, avînd un factor de amplificare cam de 20. A doua triodă este defazor catodină, după care semnalul defazat cu 180 de grade pleacă spre grilele finalelor, prin condensatoarele C1 şi C2. Negativarea finalelor este fixă, realizată cu ajutorul diodei D1. Se poate renunţa la condensatoarele C3 şi C4, chair cu rezultate mai bune.Transformatorul de iesire este facut pe miez E12 (fereastra 12x30mm), grosimea pachetului 20mm. Infasurare primara 2×2300 spire, diametrul spirei d=0,12mm; secundarul are 74 spire d=0,74mm. Transformatorul asigură o rezistenţă anod-anod de 15,4K, reprezentînd o valoare de aproximativ 4 ori mai mare decît rezistenţa internă a unei triode finale. Inductanţa este suficient de mare ca să asigure o redare bună a frecvenţelor chair şi sub 30Hz.Ca alimentare, montajul are nevoie de o sursă de 6,3V la 3A, care poate fi şi neredresată.Tensiunea anodică, aplicată pe netul B+ din schemă, poate avea valori de la 200V la 260-280V. În cazul folosirii de tensiuni anodice mai mici, dioda D1 se va schimba cu una de 8V2.Amplificatorul, realizat pe 2 canale, asigură o putere de 2 x 3W, aparent foarte mică, dar suficientă pentru o cameră de locuit. Îl recomand a se folosi fără corector de ton Mai jos, o poză cu amplificatorul realizat şi în teste, înainte să îl bag în carcasa unui amplituner, căruia am vrut să-i schimb finalul. În mijloc este un EM84, ochi magic, montat ca vu-metru. Schema vu-metrului se paote găsi tot pe acest site, la secţiunea Tuburi electronice. "Trebuie remarcat in mod deosebit raspunsul FFT la varianta de polarizare cu un zenner 8V2 in catozi...

Link spre comentariu

Multumita Dl. Vali (@Valderama) am descoperit pentoda subminiatura 6П30Б cu care am facut un SE pilotat de 6H16Б si care suna exceptional.Schema de mai jos e un PP cu 6П30Б si cred ca ar fi mai potent decat PP cu 6H6П. Plus ca traful de iesire ar fi mai usor de realizat iar constructia iese mai mica si mai compacta. Chit ca are intrare de semnal balansata.Nu dati cu pietre, e doar parerea mea.

post-71315-139829656511_thumb.gif

Link spre comentariu

Singurul succes al 6H6n folosită ca finală e în amplifurile de căşti, în rest, e o bună prefinală. Păcat că e o lampă prea fierbinte. O precursoare mai cuminte ar fi 6N7 (6H7C). :rade:

Link spre comentariu

Am gasit un exemplu constructiv foarte interesant :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Urmeaza sa atasez si celelalte 6 pagini cu detalii constructive ale trafo retea , trafo out si repere mecanice ...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Victor nu cred ca are rost sa te chinui cu un astfel de PP. Puterea utila e destul de mica, iti trebuie incinte cu spl bun iar transformatorul de iesire va fi destul de migalos.Cred ca a fost postat si pe forum (autorul e userul mikrosha) http://electrodb.ro/atelier/audio/tubur ... ectronice/ si la 2W are undeva la 1% THD.Foloseste 6N13S sau alte triode asemanatoare pt a obtine un sunet decet si o putere suficienta.

De ce sa nu folnseasca GU50 ca:finale conectate in configuratie triodadefazor cu GU50redresor bialternanta cu GU50,cuplate ca diodeAsa o sa aiba supermegafonul vealizat numai cu GU50,ca tot ne streseaza de ani buni cu acest tub.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări