Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comportament bizar emitator radio-AJUTOR

trinitty

Postări Recomandate

Salutare tuturor,Am realizat o sonerie radio folosind emitatorul si receptorul de la o masinuta radio-ghidata. Am facut multiple teste pana la montarea definitiva si totul a decurs normal.Am trecut la definitivarea proiectului si gata PROBLEMA.Emitatorul si un montaj de monitorizare a consumului unei baterii de 9V (realizat cu LM741), incasetate separat in cutiute de aluminiu, le-am montat in stalpul portii. Cand am actionat intrerupatorul de actionare a emitatorului, surpriza, nu s-a intamplat nimic. Am demontat intrerupatorul si am conectat firele direct, dar in exteriorul stalpului. Circuitul s-a inchis si soneria a functionat. Am introdus firele in stalp si le-am reconectat. Din nou nimic.Exista cumva interferenta intre antena emitatorului (evident montata tot in stalp) si firele intrerupatorului ? NU se produc scurturi. Am verificat. Intrerupatorul e montat pe masa.Nu stiu ce sa fac. Am incercat sa modific pozitia emitatorului fata de baterie, circuitul de monitorizare si firele intrerupatorului in diverse variante si nimic. Mai mult, pot sa le asez gramada pe toate, daca scot firele intrerupatorului in afara stalpului, merge de minune.Sper ca am reusit sa ma fac inteles si poate are cineva o explicatie, idee sa rezolv problema.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• trinitty

5

• cristian_draghiescu

4

Zile populare

Top autori în acest subiect

Exista cumva interferenta intre antena emitatorului (evident montata tot in stalp) si firele intrerupatorului ?

Nu e vorba de "interferenţe", ci pur şi simplu de ecranareaantenei emiţătorului (acel "stâlp" nu-i de fapt o ţeavă din fier ?).
Link spre comentariu

Tocmai asta-i, antena nu trebuie ecranată, ci cât maibine degajată ! Prin introducerea ei într-o ţeavă nu aţifăcut decât să o ecranaţi !Observaţia e valabilă şi pentru antena receptorului.

Link spre comentariu

Apreciez amabilitatea de a-mi raspunde. Puteti sa-mi explicati ce inseamna

Pentru că aveţi cuplaje inductive parazite.E un regim de funcţionare anormal şi instabil.

...si daca eventual puteti sa-mi dati o solutie pt. o functionare stabila.
Link spre comentariu

Apar cuplaje inductive nedorite între circuitul de ieşire(antenă) şi cel de alimentare. Trebuie să încercaţi sămodificaţi amplasarea actuală a ambelor antene (să lescoateţi complet în exteriorul acelei ţevi).Folosiţi antene (de emisie şi recepţie) având aceeaşilungime cu cea din configuraţia originală a telecomenzii.

Intrerupatorul e montat pe masa.

Nu e corect, trebuie montat pe alimentare, nu pe masă.
Link spre comentariu

Antenele originale erau niste fire de otel de 10-15 cm lungime. Le-am inlocuit cu fire de cupru de aceeasi lungime (poate nu cu precizie de mm). Distanta intre antene este de aproximativ 15m. Receptorul este montat in firida bransamentului electric (cu antena in exterior). Doar emitatorul este in stalpul portii si am incercat si varianta cu antena in exterior, fara nici un rezultat. Singura varianta in care functioneaza stabil, este daca scot firele intrerupatorului (montat pe minusul bateriei) in exterior.Probabil ca daca nu gasesc o varianta convenabila de montare a emitatorului, solutia va fi sa montez cumva intrerupatorul in exterior.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări