Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fabricarea de pcb-uri de precizie

Vizitator shobo20

Postări Recomandate

Vizitator shobo20

Salut!

azi nu am ce face si am zis sa arunc cu idei in lume.

ma tot gandeam cum sa realilizez un mic cnc de fabricat pcb-uri si ma gandeam ca o solutie viabila pentru asta ar fi un gravor cu arc electric.

evident ar trebui sa indeplineasca niste conditii,iar cele la care ma pot gandi sunt:

->precizie relativ deosebita,sa zicem incepand de la 0.5 la 0.1 mm

->siguranta-sa nu se foloseasca tensiuni si intensitati astronomice

->marime-tot ansablul sa fie suficient de mic ca sa poata fi folosit pe un mic cnc

->sa nu deterioreze substratul

->electrodul sa reziste macar la o utilizare,eu ma gandeam la ceva de genul ac de seringa pentru ca din cate stiu sunt facute din inox iar prin ac se poate pompa aer pentru racire si indepartarea reziduurilor

Ideea m-a lovit cand ma uitam la videouri pe youtube si am dat de asta

Cred ca ar fi un lucru bun sa ne punem mintile la contributie,si poate daca se poate sa si realizam un proiect de genul asta

Din punctul meu de vedere este complet fezabil,dar cu o alegere atenta a materialelor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

1

• Dr.L

1

• edy_wheazel

1

Top autori în acest subiect

Ca electrod, cred ar merge din tungsten de la tortele tig si suflat aer din lateral...cel de seringa nu rezista la temperaturi mari chiar daca e din inox.Interesanta idee.

Link spre comentariu
Vizitator shobo20

parca tijele acelea subtiri din becuri care sustin filamentele in becuri sunt din wolfram...cred ca ar merge una din alea si asa s-ar obtine o precizie decenta.tot "gravorul" nu trebuie sa fie de mare putere trebuie doar atat sa treaca prin cupru.acele de seringa intradevar nu rezista dar se gasesc repede si ieftin

Link spre comentariu
Vizitator shobo20

Nu crezi ca e posibil Dr.L?nu vad de ce nu ar fi.De asta am pus ideea aici ca utilizatorii sa vina cu idei inainte de a incerca sa fac ceva practic.Recunosc nu am foarte multa experienta dar compensez cu vointa si munca.

Link spre comentariu

Ce mare inginerie crezi ca e in creionul acela din film?E o bobina cu miez de fier, un arc si un electrod.Astfel de creioane electrice de scris pe metale, dar mai aratoase, am facut la mine in atelier, prin 1878-1980 pentru scris pe semifabricate (constructii metalice). Cateva zeci de bucati, atat pt sectie cat si pt santierele din tara unde mai aveam lucrari. Parte din ele, probabil functioneaza si astazi. Dispozitivul, banal de simplu, era cunoscut din publicatiile tehnice ale vremii. Varful era din wolfram, electrod de la pistoalele de sudare in argon (WIG), sau pistoale de taiere cu plasma. arcul era lamelar, de ceas, ori lamele vibrante de la vechile frecventmetre analogice din panourile electrice.

Link spre comentariu

Nu cred ca cea mai potrivita aplicatie a sculei respective este la fabricarea cablajelor.

...am facut la mine in atelier, prin 1878-1980...

Da' ai ceva experienta, nu gluma! :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări